Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gépidő mérése naplózása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) csodacsibe hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
Sziasztok!

A problémám az, hogy egy faipari géppark gépeinek üzemidejét, szeretném mérni, adott esettben naplózni amennyiben lehetséges.
Ehhez kérnék segítséget.

Eddig, a 3 fázis egyike megcsapolva a kapcsoló után, rá lett kötve ilyen mechanikus időzítő ami 15 perces pontosságú. Ezt kellene továbbfejleszteni naplózásra és lehetőleg perc pontosságúra.
(#) Cavalier válasza csodacsibe hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Mikrokontroller+RTC-vel kb. ujjgyakorlat. Lehet rátenni LCD-t, amin követhető minden, vagy valamilyen módon átküldeni egy gépbe, pl. rs485-ön keresztül. Vagy memóriakártyára/eeprom-ba írva, és rs-232-n időnként kiolvasni laptoppal.
(#) kyrk válasza csodacsibe hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Hany gépet kellene merni?
Van kiépítve valami hálózat pl Ethernet vagy semmi?

Milyen képességekkel rendelkezel? Pl programozás illetve hw tervezés terén? Szerintem esélyes hogy nem találsz konkrét megoldás a problémádra, hanem csak részmegoldásokat és azokat össze kell illesztened illetve a lyukakat kitölteni. A képességek alapján pedig tudnánk javasolni megoldást neked amit meg tudsz majd valósítani.

Ha naplózni kell akkor általában kell hozzá valami adatgyújtó PC amire SW-t kell írni, hogy a kedves felhasználó tudjon az adatokkal valamit kezdeni illetve lehessen azokat gyüjteni. Kelleni fog valami egység ami a gépnél méri az üzemidőt, valószínű uC. Ehhez HW-t és SW-t kell szerezni/írni/tervezni. Az egészet rendszerbe kell kötni, CAN, Ethernet stb... Ethernet esetén valakinek ki kell majd húzni a kábeleket. Rádiós cucc esetén lehet spórolni de az máshol fog bonyolítani.

Esetleg lehet PC lpt portjával mérni (ha van még PC LPT porttal), akkor csak SW kell rá, meg madzagolni kell. Illetve valami illesztő áramkör kell.

Szumma szummárum szerintem egyszerűnek hangzik a dolog, de jobban körbejárva egy rendes meló esik ki belőle.
(#) _vl_ válasza kyrk hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Ha a dolog fizikai részét is hozzáveszed (pl. strapabíró dobozolás, tömítések az "ipari" körülmények miatt, védelmek, stb.), akkor már nem is biztos, hogy annyira "egyszerű" az a feladat.

Ha pedig nem a kapcsoló állását, vagy a kapcsoló utáni szakaszon a feszültség létét nézi a rendszer, hanem a gép áramkörén átfolyó áramot (plusz esetleg a feszültséget/teljesítményt), akkor az lehet, hogy kicsi növeli a költségeket, de egyfelől hasznos extra információkat is lehet szerezni (oké, hogy 1 órát ment a gép, de mikor mennyit is fogyasztott), másfelől a fizikai megvalósításban egyszerűsítheti a dolgot, hogy elég mondjuk n db géphez a közös villamos elosztóba telepíteni egy darab mérőrendszert, gyakorlatilag minimális extra kábelezéssel.
(#) csodacsibe válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
A fogyasztas meresre en is gondoltam, de havi szinten 2500 kw es mivel tobb gep van kb. 60db es mivel egyes gepek, pl 5 fejes maro ami eleve 6 motor stb. kicsit combos kiszamitani, mert nem egyszerre indulnak, es nehezen lehetne kitalalni, hogy az 5 fejes egyike, vagy a gervago cirkula egyik motra indult el.

Szoval igen combos feladat, de eget hasitana megoldani.

UTP van WIFI van es igen porban gazdag ipari kornyezet is van.
(#) _vl_ válasza csodacsibe hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Természetesen áramkörönként kell mérni. Ipari gépek esetén el sem tudom képzelni, hogy ne gépenként legyen külön megszakító/áramkör.
A wifi-t én nem erőltetném, ha megbízható dolgot akar a megrendelő.

Kb. három értelmes architektúrát látok a mérési részre (feltételezve, hogy a gépek kapcsolói a gépek mellett vannak, hogy a dolgozó tudja azt kezelni):
- minden gép kapcsolója mellett doboz, benne mikrokontroller, ami a kapcsoló állását vagy az egyik kapcsolt áramkör feszültségét nézi (valami küszöbszint felett BE állásnak gondoljuk)
- minden gép mellől a kapcsoló állása, vagy az egyik kapcsolt áramkör visszavezetve dróttal az elosztóba, ahol egy közös mikrokontroller felügyeli az összes oda bekötött fogyasztót,
- az elosztóban egy közös mikrokontroller, ami minden gép áramkörének áramát (fázisonként) külön nézi - itt mindenképpen valami áramváltó kell, persze erre triviális esetben egy kézi, pármenetes tekercs is jó lehet. Ha több elosztó van, akkor lehet, hogy elosztónként kéne egy mikrokontroller.

Az első verzió 60 db gép esetén azért lehet értelmetlenül drága, mert kell 60 db megfelelően kialakított fizikai doboz, tápegységgel, mikrokontrollerrel + valamilyen kommunikáció), a második és harmadik verzió közül pedig az extra kábelezés miatt valószínűleg a második lesz a drágább.
A harmadik verziónál lehet azon filozofálni, hogy mennyire pontos árammérést akarsz csinálni, minél pontosabbat akarsz, annál drágább áramváltó fog kelleni. A szimpla "megy/nem megy" eldöntéséhez nagyon olcsó megoldás is elég lehet.
Ha a rendszerben egynél több mikrokontrollernél áll elő adat, akkor kérdés, hogy azokat össze akarjuk-e gyűjteni egy helyre (hogy ne kelljen n db helyen megoldani az időmérést, a kijelzést, az adattárolást, a csatlakozási lehetőségeket).
(#) mgy válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Sziasztok !
Szerintem a Cavalier megoldása a legegyszerűbb járható út.
Én impulzusadós vízórákkal (kb. 20 db) hasonló módon oldottam meg az adatrögzítést.
Elv szempontjából mindegy, hogy egy vízóra impulzusait számlálom, vagy egy pl. egy 1 másodperces időzítő pörgeti a számlálót, ha a berendezés üzemel.
RS 485-ön egy PC körbekérdezi és naplóza a számlálók állását.
A többi tényleg "ujjgyakorlat" kérdése.
Üdv mgy
(#) csodacsibe válasza mgy hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Egyelőre még azon is gondolkodtam, sima stoppert teszek be és leolvasom az értékeket minden este.
(#) Sebi válasza mgy hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Igen. Az RS485-ön körbekérdezgetni a perifériákat talán a legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, ha csak a gépeknél lehet a bekapcsolást érzékelni. Sok éve használok különböző helyszíneken - hőmérők adatainak gyűjtésére - ilyen rendszert.
Nálam 8db DS1820 hőmérő van egy dobozban összefogva, a dobozokból max 31db lehet az RS485-ön. A PC-n futó program folyamatosan pörgeti a címeket, begyűjti a válaszokat. A képernyőn egy ablakban látható az összes adat, amit naplóz is.
Ez megvan, elég közel áll a feladatodhoz, nem nulláról kell fejleszteni. (dobozoknál a HW-t optós bemenetekre alakítani, SW log.szint figyelésre, PC-s progi átírása kissé)
A nagyobb meló az RS485 vonal kiépítése (amúgy minden tápellátás is ezen él)

Kép a PC-s progiról (persze itt nincs rajta semmi, csak elindítottam)

ablak.PNG
    
(#) Cavalier válasza csodacsibe hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Döntsd el, hogy mit is szeretnél, akkor tudunk segíteni.
Ha ilyen sok gép van, és lenne egy PC, amin nyomon lehet követni, akkor elég lenne egy pici mikrokontroller, és egy RS-485 adó egy géphez. Bekapcsoláskor, kikapcsoláskor küldene egy üzenetet a PC-nek, ahol aztán egy táblázatban nyomon követhető.
Az érzékelést ezerféle módon meg lehet oldani, a legjobb tényleg valami áramváltó lenne, akkor nincs galvanikus kapcsolat.

Ha mérni is szeretnéd, akkor lehet kapni készen RS-485-ös vagy M-buszos árammérőket (aranyárban - 50e körül) ezekből egyet-egyet feltenni a gépekhez, és folyamatosan lekérdezgetni a fogyasztásukat a központi pc-ről.

Ha elég a közelítő fogyasztásmérés, akkor lehet fázisonként egy áramváltót feltenni, nagyjából bekalibrálni, és a mikrokontroller AD bemenetén mérni.

Szóval, találd ki, hogy mennyit tudtok rászánni, és mit kéne tudnia..
(#) colos155 válasza csodacsibe hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Hali!

Ha 3 fázisú a rendszer, akkor gondolom vanna mágnes kapcsolók, vagy relék amik kapcsolgatják a motorokat. Ezeknek a kapcsolásának azállapotát mérném, és egy kicsit komolyabb PLC (aminek van elég szálálója) tudja menteni, naplózni az adatokat!

pl.: Eaton (moeller) XC200

rendelkezik ethernet kapcsolattal és beépített WEB broserrel szóval bárki elérheti, és az adatkat akár ftp szerverre, akár az sd kártyára mentheti!
Bővebben: Link

ja ha a gépek túl messze vannak egymástól, akkor javaslom vm bus használatát Can, vagy Profibus...

két vezeték és bármilyen bemenetett össze tudsz szedni a hálózatról.... akár minden két fogyasztásának mérését is (csomó áramváltóval és analóg bemenettel azért ez nem lenne olcsó)
(#) dcsabi válasza csodacsibe hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Pár évvel ezelőtt volt egy hasonló feladatom. Én PIC-el oldottam meg,(876A) -egy részét valamelyik topicba fel is tettem. Az műszakok szerint tárolta egy termelő gép tényleges működését. 5 percenként tárolta az adatokat, műszakszám és nap sorszámmal. Erre a célra a PCF8583 RTC IC RAM-ját használtam, (áramszünet kivédése miatt) műszak végén a PIC eepromjába került, kb,20 műszak adatait tudta megjegyezni, az utolső mindig kiesett. Folyamatosan változtatták a regisztrálás feltételeit, nem tudom van-e még épkézláb adat a projektből?
Szerintem ide egy mechanikus üzemóra számláló is megtenné, létezik perc alapű
(#) dcsabi válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 3, 2012 1 /
 
A jelzett projekt egy része: modulrendszerű PIC programozás
7.oldal, (#312545) hozzászólás.
(#) harald válasza csodacsibe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia !
Gondolom van egy (vagy több elosztószekrényed ahonnan egyesével vannak megtáplálva a gépek. Ha ez így van én innen indulnék ki minden kimenő kábel egyik fázisára (de lehet mindháromra is csal drágább) lehetne tenni egy áramváltót amit akár házilag is legyárthatsz nem kell nagyon pontosnak lenni. Ezek kimenetére különböző adatBővebben: Linkgyűjtőt lehet tenni ami regisztrálja a bekapcsolt időt egy adatgyűjtővel akár 32 gépet is figyelhetsz de ha jól rémlik láttam már olyat ami 64-ig bővíthető
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem