Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások

Témaindító: kanocos, idő: Jún 14, 2006
Lapozás: OK   18 / 18
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

A bal oldali erősítő részt magyarázom. A TR8+TR9 és a TR10+TR11 tranzisztorokból álló teljesítményfokozatot a TR6 tranzisztor hajtja meg. Ennek van két soros munkaellenállása melyet az ajánlott rajz mint 4,7k-t jelöl. Lehet nálad kisebb értékű, mert itt 10mA a szokásos áram, ahhoz 3,3-3,6k ellenállás illene. Jelöltem, hogy durván 34-34V-nak kell esni mindkét ellenálláson. A TR7 darlington ad előfeszítést a teljesítményfokozat tranzisztorainak, rajta kb. 2V esik, ezért a 7. lábon -1V körüli feszültséget kéne mérni.
Azt gyanítom, hogy a 7. láb és negatív táp között nem folyik elegendő áram az említett ellenállásokon, ezért olyan vérszegény a kivezérelhetőség.
Keresd meg a két említett ellenállást, mérd meg az értéküket, majd áram alá helyezve az erősítőt, a rajtuk eső feszültséget. Kiderülhet, hogy szakadtak, vagy nem kapnak negatív tápot esetleg az után-húzó (47uF) kondenzátor zárlatos.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013

STK4231V.GIF

(#) flashx válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Az általad említett említett ellenállésok mind 4,7k-sok, rendben vannak. A potenciálok mindkét oldalon a következők: Az IC 7. (17.) lába: 71,2V (71,1V), az ellenállások közös kivezetései: 0V (0V), a második ellenállás második kivezetése: -68,1V (-68,2V).
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Ezek szerint a pozitív táp mérhető a kimeneten?
(#) flashx hozzászólása Márc 21, 2013 /

Reloop kollégával megvitattuk a problémát és ő már az elején sejtette, hogy bedöglött az STK IC. Azóta a végére jutottam a témának. Tehát jött az erősítő egy túlhajtott és meghibásodott STK 4231II-vel. Én szépen kicseréltem az IC-t plusz azokat az elkókat, amiket magával rántott. Igen, ám, de a védelem reléje is féloldalasan szakadt volt, ami a kimenetet kapcsolta. Én meg terhelés nélkül szépen túlhajtottam az új IC-t, amit (szétszedve) a végfok tranzisztor-párokat hajtó tranzisztorok kipukkanásával jelzett. IC + relé csere és már működött is!
(#) szbalint25 hozzászólása Ápr 4, 2013 /

Sziasztok!

Nemrégen megépítettem az alábbi kapcsolást. Szép hangja van stb. csak az a gondom vele, hogy nagyon nagy az alapzaja.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetne ezt a zajt csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni?
Köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013

stk4122_3.jpg

(#) proli007 válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Hello! Nem találtál megfelelőnek, egy erősítős topikot az ezerből? üdv!
(#) mineral válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

1. Megfelelő tápegység/tápszűrés alkalmazása.
2. Csipkebokorvessző!
3. Árnyékoét kábelek használata.
4. Füldhurok megszüntetése.
(#) szbalint25 válasza mineral hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Hali, figyi ezt a nyákot csináltam meg, ami a fájlban van. Kivetni valók?

stk4122ii.pdf

(#) Puklee hozzászólása Máj 5, 2013 /

Üdv! Van egy stk442-070 típusú ic-m sajnos sehol nem találtam róla sem adatlapot sem kapcsolást. Valaki tud erről az ic-ről valamit ? akar egy alapkapcsolás is jó lenne.
(#) reloop válasza Puklee hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Üdv! Következtetéses alapon olyan lehet mint az STK442-090, STK442-110. Azokhoz találsz kapcsolást. A tápfeszültsége +/-40-45V, követve a sorozat lépcsőit.
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Máj, 21. Kedd
15:36:43
Jelenleg 411 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu