Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Illatgyertya újra
 
Témaindító: Lestate, idő: Nov 19, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Lestate hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Üdv. Mindenkinek!

Remélem, nem gond a téma címe, nem akarok reklámozni!

Ha valaki nem ismerné: Mikor meg van gyújtva a gyertya, akkor különböző színek váltakoznak a "pohár" oldalán. Dióhéjban ennyi.

Nos egy olyan gondolatom támadt, hogy a címben említett gyertyát szeretném újrahasznosítani, tudjátok végjük a földünket, pláne ha már műszerészek vagyunk és nem utolsó sorban nagyon tetszik ez az RGB led-es megoldás. Még csak egy kevés égett le, egyelőre nem is merem végig égetni, mert tartok attól, hogy a láng okozta hő maradandó károsodást okozna az elektronikában, ami gyanítom, hogy valahol az alján van.
Annyi látszik, hogy néhány mm-re a kanóctól van egy fém szál, ami gondolom egy hőkapcsoló feladatot lát el, mert csak akkor kezd el fényjátékot "játszani", mikor a kanóc lángja ég.

És akkor a kérdésem:

Hogyan tudom ezt a gyertyát ismét ugyan úgy működtetni, mint újkorában (persze miután végig égett)?
Gyanítom kell majd egy elem csere, illetve gyertya viasz pótlás is, bár lehet, hogy valamilyen speciális gyertya anyagot használnak hozzá(?).

Segítségeteket köszönöm szépen!
(#) Gabó hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Átolvasva nem nagyon tudtam meg igazából, hogy mi is ez az Airwick gyertya, de valami olyasmi elképzelésem van, hogy van benne valami szál, amivel bekapcsol alul az rgb led és váltogatja a színét. Lehet kapni magától változó rgb ledet. Max azt kell megoldani, hogy mi kapcsolja be
(#) Gábor1986 válasza Lestate hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Hello! Én most nem olyan régen szedtem szét egy ilyen gyertyát, mert már teljesen leégett. A maradék viaszt kiolvasztottam belőle hőlégfúvóval aztán az elektronikát kiszedtem belőle. Egy fotódióda indítja el a ledek villogását, amint fény kap elkezd villogni, ahogy letakarom kézzel akkor abbahagyja, ezért ki kellett vennem belőle az elemeket, mert különben folyton világítana.
(#) Gabó válasza Gábor1986 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Ezt kicsit kifejtenéd? Mert nem annyira értem, hogy a fotodióda, hogy indítja el. Gondolom a gyertyát nem kellett nappal betenni a szekrénybe, hogy ne villogjon
(#) vicsys válasza Gábor1986 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
És akkor mi az a fém szál?
(#) Lestate hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
No... Köszönöm a hozzászólást és a kiigazítást!

Gabó: A lényege az (most próbáltam ki), hogy amikor erős fény éri azt a "fém" szálat, akkor kezd el működni az elektronika.

vicsys: Az valójában nem is egy fém (most jöttem rá), hanem valami más optikai szál lehet, mert ha (mondjuk) kézi lámpával világítasz rá a kanóc felől, akkor el kezd működni a LEDes fényjáték.
(#) Lestate válasza Gábor1986 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Akkor ezek szerint nyugodtan leégethetem, és aztán csak (ha szükséges) új elem, meg gyertya anyag bele és kezdődhet elölről. Az a szál nem tűnt el neked a kanóccal együtt, vagy pótolni kellene?
(#) Gábor1986 válasza Lestate hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Az enyém teljesen leégett és még akkor is működött. A kanóc egy fém csőben ért véget, a fotódiódára meg egy zsugorcső volt ráhúzva és gondolom az vezette rá a fényt.
(#) vicsys válasza Lestate hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Akkor az valami olyan lehet mint egy damil szál.
(#) Gábor1986 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Valószínűleg igen, mert ahogy ég lefele a kanóc az is vele együtt fogy el.
(#) Gabó hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Áhhá! Így már 100%osan világos a működés
Az akkor valami optikai szál lehet, ami a fényt lejuttatja, és ezáltal beindul a villogás. Okos ötlet, meg is van a karácsonyi ajándék ötlete
(#) Lestate válasza Gábor1986 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Akkor már csak meg kellene tudni, hogy mi az az optikai szál. És gondolom ez a szál volt belevezetve a zsugorcsőbe is, tehát azt meg kell bontani és újra oda vinni a szálat a fotodiódához és zsugorcsövezni, ugye jól gondolom?
(#) Gábor1986 válasza Lestate hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Ahogy láttam, akkor valahogyan így volt megoldva, gondolom a zsugorcső azért volt rajt, hogy az oldalról jövő fényre ne kapcsoljon be.
(#) Lestate válasza Gábor1986 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Oké, akkor szerintem már mindenkinek világos a működése, viszont az a fényvezető szál érdekelne. Tipp, hogy mi lehet az?
(#) Feki válasza Lestate hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Szia! Szerintem monomódusú optikai szál lehet , vagy nagy tisztaságú plexi , akril szál . Talán damillal is helyettesíthető de kérdéses ,hogy milyen a damil anyaga , mennyire töri illetve "vezeti" a fényt .
(#) Kori27 hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Hali

Fapados megoldás:
Miért nem jó egy egyszerű kapcsolóval helyettesíteni? Igenm, gyárilag úgy menő a dizájn, ha magát vezérli, de nem akkora feladat ki, és bekapcsolni.

Profibb megoldás:
Az opto elemet helyettesíteni kell egy thermo elemmel, és a kanyóc meleltt egy testesebb alumínium szálat kell végighúzni (egy mili vastag azért legyen). A gyertya alján a szálat jól köré kell tekerni a thermo elemnek, akár hővezető pasztával is ki lehet nyomni, aztán mehet rá a zsugorcső. A szál levezeti a hőt, így amikor ég a kanóc, kapcsol a LED. És ha kifogy, nem kell újra cserélgetni, mint a damilos megoldásnál, hanem elég csak kibökni az új gyertyát a kanóc mellett, és ráhúzni. Igaz, a drót nem fog a kanyóccal együtt leégni, de ennyi szépséghiba nem a világ vége, annak 21-én kellett volna lennie Nemtom, az áramkör hogyan van benne (egy képet igazán rakhatna fel valaki, aki már elhasználta belőle az anyagot), de ha csak natúrban, akkor tegyetek rá valami műanyagból kivágott korongot, amin csak az alu drót lóg ki, és akkor nem kell midig kiolvasztani, hanem elég csak ráhúzni az új gyertyát, és elemcseréhez is könnyebb kiszedni, mert nem folyik alá a cucc.
Sikeres moddokat pls posztoljátok, érdekelnek az eredmények

Üdv!
Kori
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) Lestate válasza Kori27 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Hát az ötlet nem is rossz, nekem tetszik az elgondolás! Gondolom, a hőt nem vezetné olyan jól, ebből adódóan később kapcsolna be és később ki, mint ahogy a gyertya lángja meggyullad és kialszik, de ez már tényleg csak kukacoskodás!

Amint leég (átvitt értelemben ), lefényképezem, bár ez lehet, hogy csak jövőre marad!
(#) kaqkk válasza Kori27 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Idézet:
„Profibb megoldás:
Az opto elemet helyettesíteni kell egy thermo elemmel, és a kanyóc meleltt egy testesebb alumínium szálat kell végighúzni (egy mili vastag azért legyen). A gyertya alján a szálat jól köré kell tekerni a thermo elemnek, akár hővezető pasztával is ki lehet nyomni, aztán mehet rá a zsugorcső. A szál levezeti a hőt, így amikor ég a kanóc, kapcsol a LED.”

Az elgondolás jó , de a felmelegített fémszál körül megolvad a viasz , , mi tartja meg hogy ne dőljön el ?
(#) Lestate válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Jogos... Gondoltam mindenre, de a legalapvetőbbre nem
(#) kaqkk válasza Lestate hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
"Több szem többet lát " Nekem éppen ez volt az első gondolatom amikor olvastam a hsz-t
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) Kori27 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Első gondolat: Na ba**meg xD
Egyébként ha gémkapcsokból hajtogattok egy négyágú csodát, ami pont beleillik az üveg tégelybe, az megtartaná a szálat. Egyébként meg a thermo elem lábai is tartják valamennyire, talán az is elég lenne. Végül is melegen nem piszkáljuk, csak elfújjuk, meggyújtáskor meg tartja a viasz
Üdv!
Kori
(#) hideg83 hozzászólása Dec 26, 2012 /
 
Sziasztok.Itt van 1 ilyen gyertya szétszedve.nullVideo az érzékelöre zsugorcsövel volt odafogatva meg 1 kis réz csövel az az optikai szál de abból nem nagyon maradt semmi.Utorsó képen a késen az látható
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) Lestate válasza hideg83 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Köszönjük szépen, nagy előrelépés ez! Már csak az az optikai szál a kérdés...
(#) hideg83 válasza Lestate hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Most szívószállal mennek a próbálkozások.Ha ráhúzom az érzékelőre és a szál mellett meggyújtom az öngyújtót akkor olyan 8-10cm-es magasságban bekapcsol.Ha a sz.szál tetejénél gyújtom teljes hosszúságnál akkor is bekapcsol.Csak kérdés ha viaszba kerül a szál akkor belefolyik-e a viasz a sz.szálba.
(#) Kori27 válasza hideg83 hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Tegyél bele egy kis pipettát. Tudod, az a kis cseppentős cucc, ami egy rövid üvegcső, a végére meg rá lehet húzni a gumit. Na azt gumi nélkül állítsd bele, és kész. Bár nem fogy a gyertyával együtt égni. Szóba jöhet még az igazi üvegszál, bár nem tudom, abból hol, és milyen vastagságút lehet beszerezni...
BÚÉK!
Üdv!
Kori
(#) Gabó válasza Lestate hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Valami vastagabb damil nem jó erre a célra?
(#) vicsys válasza Gabó hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Pont ezt kérdeztem már régebben... Az el is égne és nem lenne nyoma.
(#) Gabó válasza vicsys hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Hátha most el is olvassák, és ki is próbálják. Azért írtam.
(#) botoseli hozzászólása Okt 3, 2013 /
 
szerintem probálkozzatok távirányítóva, mivel az érzékelő infravörös szenzor. Bocs, csak most tévedtem ide!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem