Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítők tápegységei
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 24, 2005
Lapozás: OK   11 / 13
(#) reloop válasza alex0 hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Szia! Lágyindító használatával megszűnik az a kényszer, hogy a bekapcsolási terhelés kedvéért túlméretezett biztosítékot kelljen beépíteni.
(#) Helios válasza alex0 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Szia!

A primer körhöz tartozik lágyinditó is, igaz hogy csak 320VA-es a trafó. A tervezettek szerint 2db hid kapcsolást fogok használni sztereo üzemben. Nem kevés a hidnak a T4A-es biztositék, +-36V-os tápfesz esetén?
(#) Pali79 válasza Helios hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Nem gyengusz a 320VA két hídnak?
(#) Helios válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Elméletileg nem, mivel a szekunder át van tekerve. Továbbá nem +-40V-al hajtom, hanem +-36V-al. Az ha jól számolom hidban is 120-130W lenne. Azt megkétszerezve is csak 260-270W.
(#) alex0 válasza Helios hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ha van lágyidító, akkor egyszerűbb a helyzet, de 320W-hoz még nem igazán kell. Persze ha 6 amperre van biztosítva a konnektor, és még gyors a kismegszakító is, akkor kell.
Nálam nincs ilyen probléma, mert 3x20 amper van elosztva a lakásban, minden konnektor áramkör 16 amperes védelmet kapott. Akár mindent lehet egy időben használni. (Elektromos sütő, automata mosógép, mikró, szendvicssütő, porszívó stb.) Túlterhelés miatt még nem kapcsolt le soha sem.

A 260W leadott teljesítmény nem kevés ám, mivel még hatásfokot is kellene számolni a veszteségek miatt. Tartósan teljes teljesítményen nem lesz elég a trafó. Kell rá hővédelem!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) Helios válasza alex0 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
A hővédelem miben nyilvánul meg? Továbbá a tartós teljesitmény... Nem folyamatosan akarom használni órákon át.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) alex0 válasza Helios hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Annyiban áll a hővédelem, hogy van egy érzékelő a transzformátoron, és jelez, vagy beavatkozik a beállított hőmérséklet felett. Pl. bekapcsol egy ventillátort, ami kiviszi a meleget a dobozból. De ha otthoni használatra készül, akkor nem lesz vele gond, mert otthon nem fogod teljes teljesítményen járatni hosszabb ideig.
(#) pucuka válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Ha rendesen van megtervezve a toroid, és nincs túlgerjesztve, nem fogja leverni a megszakítót.
(#) steelbird válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2016 / 1
 
Ez nem teljesen így van, mert ha épp csúcsfeszültségnél sikerül bekapcsolni, akkor a szekunder oldali pufferek kis ellenállása miatt olyan nagy induló áram van, ami még a 15A -es normál biztosítékot is simán leveri.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2016
(#) Gyozo92 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2016 / 1
 
Van vagy 15 toroidom, 600 wattnál még nem mindig, de kw felett bármelyik leveri az automatát, pedig mindegyik gyári toroid. Amíg nem mágneseződik fel, addig úgymond a vezeték ellenállása korlátoz, ami egy ekkora toroidnál elenyésző. Lágyindítás kell, pár alkatrész, és nincs véletlen meglepetés Amúgy tetszik, szép munka!

Egyéb:
Valakinek nincs véletlenül ágota ds1200 kapcsolási rajza? Szegény ágota igaz, hogy olcsón, de elég viharverten került hozzám. Igaz, csak a doboza miatt vettem meg, de nincs szétégve, érdemes volna megmenteni.
(#) Phile80 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Akkor ezek szerint azért találták ki a lágyindító elektronikát, mert az összes toroid túl van gerjesztve. Ránézésre az egy 500VA-es toroid és 2db 22000µF-os Elko van a szekunderen, ami a bekapcsolás pillanatában kb rövidzárként viselkedik. A legnagyobb toroidom erősítőben 400VA volt, de egy héten egyszer-kétszer biztos hogy leverte a megszakítót bekapcsoláskor.
(#) pucuka válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Először is csak a torodról volt szó. A másik, hogy egy 100 µF -os kondi is rövidzár a bekapcsolás pillanatáig, és az sem világos, miért van szükség eszemen nagyságú puffer kondenzátorokra. Feltehetően a korrekt méretezés hiánya miatt. Ezt az is alátámasztja, hogy gyári erősítőkben a toroid mellett nemigen találni lágyindítót.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) Phile80 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Hát pont ez a lényeg. Mivel a toroidban nincs légrés, így a megmaradó remanens mágnesesség sokkal több lesz mint a köpeny típusúnál. Ha pont úgy kapcsolod a hálózatra a transzformátort, hogy a szinuszhullám első félperiódusa által létrehozott mágneses mező ellentétes írányú lesz a vasmagban lévő remanens mágnsességel, akkor nagy árammal fog indulni. Ehhez hozzáadódik az hogy sokkal szorosabb a csatolása a köpenyhez képes, plusz a kisütött Elkok.
Hogy leveri-e a megszakítót az a megszakítótól függ. De minden lakásban, ahol egy kicsit is ad a villanyszerelő a kialakításra nem rak be 25A-es D jelű megszakítót a 16A-es dugaszolóaljzathoz, hanem feltehetően 10 vagy 16A-es C jelűt fog betenni, amit lehet hogy lever a szóban forgó transzformátor.
(#) Phile80 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy erősítőről beszéltem, nem csak egy toroid trafóról. Ezt az erősítőt több mint 1 millió forintért árulják, szó sincs itt méretezés hiányáról. Csupán arról van szó, hogy javul a mélyátvitel ha nagyobb értékű az elko a tápban. Nem szoktalan 30.000µF sem.
(#) Pali79 válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Biztos is! Nálam is leverte a 16A-t egy 3×38V-os 800VA-os toroid mint a huzat.
(#) pucuka válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Aztán, már mitől javulna. A lényeg, hogy egy tápnak minél kisebb legyen a belső ellenállása, minél szélesebb frekvencia tartományban. Annál jobban fogja bírni a "dinamikus" csúcsokat.
Ehhez nem kell feltétlenül sokfarádos kondi, szokásos alapon. Amúgy sem ér túl sokat a nagy pufferkondi, ha a trafó alulméretezettség okán eleve nagy belső ellenállású.
Ez pont olyan, hogy a csöpögő csap alá hiába teszel nagyobb vödröt, a helyzet nem lesz sokkal jobb.
Azt meg tudni illik, hogy ebben az erősítős témában az ár, meg a minőség meglehetősen sok esetben köszönő viszonyban sincs egymással.
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Minél több kondenzátort használsz, annál alacsonyabb a belső ellenállás. Mindíg a trafót veszitek számításba ilyenkor, csak azt felejtitek el, hogy az erősítő az idő nagy részében a kondenzátorról üzemel és egy nagyobb áramcsúcs úgy is érheti a tápot, hogy a trafó épp nem is csinál semmit, mert nullátmenetnél van a színusz például! Csak a szinusz tetejénél dolgozik a trafó, az idő többi részében terheletlenül ácsorog ezért is tartom ökörségnek amikor valaki azt mondja, hogy kicserélte a tápkábelt és jobb lett az erősítő hangja. Ha a hangba beleszólnak a 100Hz-es csúcsok, akkor ott komoly gondok vannak Ha nagyobb a trafó belső ellenállása esik a feszültség terhelésre az igaz, de a táp belső ellenállásának szempontjából inkább a puferelés a lényeg. Te mondtad, hogy széles frekvenciatartományban kell alacsonynak lennie a belső ellenállásnak, viszont egy 50Hz-es trafó 10KHz-en szinte szakadás egy elkóhoz képest.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Ez igaz, csakhogy a trafónak (és az egyenirányítónak) azon rövid idő alatt kell visszatöltenie a pufferbe az erősítő által kivett energiát, amit a trafó (és az egyenirányító) valamint a puffer időállandója meghatároz. Az a tervezésí feladat, hogy ezek egyensúlyban legyenek, és nem gyenge trafó, bazi nagy puffer.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Egyszer meg kellene nézned, hogy egy erősítő mondjuk 30 Hz-en, kivezérelve mekkora csúcsáramot vesz fel mondjuk 1000-, utána meg mondjuk 30000µF-nyi pufferkondival. Ebben az ügyben javaslom, tanulmányozd át a felvett áram csúcsértékének és a középértékének viszonyát, hatását egy erősítő viszonylatában. Mindjárt rájössz, hogy miért kell bele sok kondi...
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Épp az erősítő az ahol működik a gyengébb trafós megoldás is, mivel nagy áramok csak impulzusszerűen fordulnak elő, kivétel lehet néhány brutál metál zene meg a hard technó.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Nem sok kondi, hanem elég. Tudom, hogy csúcsra méretezni drága dolog, és a kondi olcsóbb is mint egy megfelelő transzformátor, könnyebb odabiggyeszteni még plusz 10000 µF -ot, mint egy nagyobb trafót, vastagabb huzallal, és egy drágább egyenirányítót.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Igen. És ebből az is látszik, hogy komoly trafó kell hozzá. Vagyis megfelelő teljesítményű. Ugye, az sem igaz, amit korábban írtál, hogy esetleg túlgerjesztve a trafó, azért veri le az automatát. Ha egy mezei toroid csak 1,2 T-ig van gerjesztve, akkor is előfordulhat, hogy egy szerencsétlen helyzetben való bekapcsoláskor 2,4 T -ig megy fel az indukció. Persze, erre már betelít a vas. Ha így nézem a dolgot, akkor ennek megakadályozására nincs más megoldás, mint a, - nem túlgerjesztett- megoldásnak az felelne meg, hogy üzemi körülmények között nem lehetne több az indukció a vasmagban, mint mondjuk 0,8... 0,9 T. Ehhez már nem elég a dinamólemez. Ugye, azért nem így méretezünk?
Más kérdés, hogy a pufferek is igen hatékonyan hozzájárulnak az automata leveréshez...
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Idézet:
„Ha egy mezei toroid csak 1,2 T-ig van gerjesztve, akkor is előfordulhat, hogy egy szerencsétlen helyzetben való bekapcsoláskor 2,4 T -ig megy fel az indukció. Persze, erre már betelít a vas.”

Leírtad a lényeget. És mindezt teszi nem kis ideig.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Drágább egyenirányítót? Hiába teszel akár szupravezető trafót, ha közben a kondik kapacitása túl kevés, legfeljebb megmodulálod a zenét 100Hz-el és a feszültségcsúcsok is jó magasak lesznek, tehát iszonyatos feszültséghullámzás lesz, szélszőséges esetben még be is gerjedhet az erősítő. Nem árt ha van a trafónak egy kis belső ellenállása, mivel jótékony hatással van az 50Hz felharmónikusaira amikből manapság van bőven a 230-ban. Volt toroidom túlméretezett szekunderrel, olyan szinten brummos volt vele az erősítő, hogy használhatatlan volt, üvöltött a brumm! Áttekertem normális vastagságú huzallal és megszűnt a jelenség.
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Idézet:
„Áttekertem normális vastagságú huzallal és megszűnt a jelenség.”

Magyarul csökkentetted a trafó belső ellenállását.
Akkor miről is beszélsz a hozzászólásod első részében?
Pont ezért kell tenni pl. egy 9 V -os elemről működő kis erősítőnél az elemre puffer kondit, mert a szükségesnél nagyobb a belső ellenállása.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Idézet:
„Volt toroidom túlméretezett szekunderrel, olyan szinten brummos volt vele az erősítő, hogy használhatatlan volt, üvöltött a brumm! Áttekertem normális vastagságú huzallal és megszűnt a jelenség.”


Ha nagy puffereid vannak, de nem olyan alacsony a trafó belső ellenállása, akkor a lágyindítás is meg van oldva és burmmos sem lesz annyira és probléma megoldva..
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Ezt a lényeget ezen a fórumon szerencsére nagyon sokan tudják. Ebből eredően, a kezdőket nem kellene homályosan megfogalmazott elméletekkel félrevezetni.

Az a "nem kis ideig" már kevésbé veszélyes. Ebben az ügyben nézz utána a transzformátorok bekapcsolási tranziens folyamatának.
(#) Trivium93 válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Általában alul van méretezve. Ezt nem egy erősítőnél láttam, hallottam is másoktól.
Hát, hogy 1 millió forintosban, van azt nem tudom, de pár százezrest már láttam, hogy a tápja megsült. Egyik ismerősöm szereti a maximumot kihozni, egy rendes hozzá való táppal sokkal jobb lett. Lágy indító meg minden nagyobb erősítőhöz van, mert szokott puffer lenni bőven.

Én igaz kapcsolóüzemű táppal táplálom a végfokot. Ott meg a primer kondi kevés, vagy növelem majd, vagy aktív PFC-t teszek elé. Eddig úgy oldottam meg, hogy két 4700µF-os kondit rátettem a táp szekunder részére egyet a + és gnd-re, egyet a - és gnd-re. (Ezt meg azért mert zenét hallgatok vele és ott csak egy ideig kell nagy áram, a mély "lökéseknél". Utána 50kHz- gyorsan feltölti a kondi-t, mire jön a következő mély, addigra primer kondi is maximumon lesz.)
A lényeg, hogy ha van normális táp hozzá és nem sajnáljuk tőle, akkor nem kell 30E uF. akkor elég 10E µF is.
(#) Trivium93 válasza tomi1990120 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Én már járattam +-24V-ról, nem lett jó vége.Kicsivel magasabb lett a hálózati feszültség és pukkant. Utána új ic és "+-20V", azért szétszedtem a trafót, hogy le tudjak szedni vagy kb 2-3 menetet és végül eladtam az egészet ismerősömnek.
(#) misi93 válasza misi93 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Sziasztok ismét!
Az előző hozzászólásomba szerintem hülyeséget írtam, mert ahogy nézegettem a dual mono kivitelt, nem igy van a graetz és a földelés összekötve! Mellékelek egy másik nyák rajzot szerintem ez már egy fokkal jobb lenne. Esetleg lehetne spórolni a graetz hídon vagy fölösleges? Egyáltalán miért "kell" 2 graetz egy oldalhoz?
Következő: »»   11 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem