Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 71
(#) Kohan válasza pittti hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Teljesen jogos
Samsung HD502HJ
(#) Kohan válasza pittti hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Hibaleírás: Egyszerűen nem kapcsol be. Sajnos a kiváltó okot nem tudom mert azután jelentkezett, hogy kölcsön adtam valakinek, de természetesen választ nem kaptam hogy mégis mit csináltak vele az elektronikán látványos hibát nem látok. Amit el tudok képzelni, hogy tápátalakítót használtak és fordítva dugták bele a táp 4 polusú csatlakozóját :\
(#) pittti válasza Kohan hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Hello!
Ha fordított arányban kapta volna a tápfeszt, annak jól látható nyomai lennének (égés, korom). Más lesz ott a gond. Ha az a „be se kapcsol” azt jelenti hogy a gép sem indul el ha rádugod, akkor valamelyik TVS dióda ment át zárlatba a tápbemenetnél. Ha a gép elindul, de a disk nem pörög fel, akkor viszont szakadás van - vagy valamelyik alkatrész ment tönkre, vagy a többrétegű nyák szakadt valahol. Ha az 5V-os ágon van a szakadás akkor általában a motorvezérlő IC, vagy az STJ009 power mosfet szokott elmenni. Eléggé utálatos hiba.

Cserepanellel próbálkozhatsz ugyan, de eléggé kevés az esélyed a firmware eltérés miatt - ráadásul ezt csak működő merevlemeznél lehet lekérdezni. Tehát csak a próba marad - veszel egyet, ha nem jó akkor mégegyet, aztán meglátod.

Ilyen esetekben ezért én inkább az eredeti elektronikát szoktam megjavítani, akár egy másik panel feláldozásának az árán is. A gyártó ezzel szállította, tehát tuti hogy működnie kell vele. Persze ehhez a megfelelő műszerezettség (szkóp, fetes vagy csővoltmérő, forrólevegős forrasztóállomás) elengedhetetlen - egy pisztolypákával és egy alap multiméterrel nem sokra lehet menni.
(#) Kohan válasza pittti hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
A cserepanellal ugyan felpörgött, de sajnos a biosban nem látszott. Az eredeti panellal egyáltalán nem is kapcsol be nem csak nem pörög fel. Természetesen eszembe se jutott itthoni körülmények között nekiállni "szétbarmolni".
(#) pittti válasza Kohan hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Idézet:
„...A cserepanellal ugyan felpörgött, de sajnos a biosban nem látszott”

Akkor ugye az van amit már mondtam - nyugodtan vehetsz egy másikat is próbára.
(volt már olyan, aki 7db után unta meg és hozta el megjavíttatni)
(#) Kohan válasza pittti hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Ha foglalkozol ilyennek akkor sokkal szívesebben költök erre a megoldásra mint próbálkozásra ha így van kérlek írd le üzenetben, hogy van e rá kapacitásod illetve, hogy milyen áron, csak úgy voltam vele hogy olvastam hogy többeknek sikerült így és egy próbát megért.
(#) gaberto6 hozzászólása Okt 13, 2015 /
 
Sziasztok ! Van egy két éves 320 gb Toshiba 2.5" vinyóm ami minden előjel nélkül el kezdett "klattyogni" és onnantól vége. Kivettem és külső usbről rákötötem a gépre , felpörög de csak klatty klatty ... Ebben az esetben egyáltalán van esély helyrehozatalra ?
(#) pittti válasza gaberto6 hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Hello!
Az attól függ. Ilyen hibát okozhat a mechanika meghibásodása, de lehet elektronikai gond is. Az első esetben felejtős (vagy igen igen drága), a második esetleg megoldható.
(#) gaberto6 válasza pittti hozzászólására (») Okt 14, 2015 /
 
Hello , koszi a valaszod !
Olvastam vissza hogy egy ugynilyen elektronikaval meg lehet probalni !
Na de pont ugyanilyet talalni nem egyszru , mondjuk ar EBAY-en talltam pont ilyen korut, csak a szamok rajta nem nagyon egyeztek ! Vagy mit nezzek a legjobban ?
(#) pittti válasza gaberto6 hozzászólására (») Okt 14, 2015 /
 
Egyszerűbb lesz ha lefényképezem, de máma már nem megy. Holnap, vagy holnapután megpróbálok keresni egy Toshibát, és bejelölöm rajta.

Azt már most mondom, hogy panelcsere szempontjából a legótvarabb típus - legalábbis nekem még sohasem sikerült olyan donort találni amivel azonnal ment volna. A vezérlő chipet (és még sokszor mást is) minden esetben át kellett forrasztani, úgy hogy manapság már automatikusan ezzel kezdem.
(#) stuartson hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Sziasztok! Olyan problémám van, hogy az 1TB ADATA CH94 külső winchesteremet nem tudom semmilyen eszközzel használni.
A gond alapja egy energiagazdálkodási probléma volt, miszerint a laptopom USB-je (1db kell ehhez a hdd-hez) folyamatosan ki-be kapcsolgatta az eszközt, így elég nehéz volt használni. 1x már sikerült HDD Sentinellel folyamatos működésre bírni, azonban most úgy tűnik, épp tönkretette... Ahogy az energiafelhasználáson állítottam, megint kikapcsolt, és azóta nem látom a rajta levő adatokat.
Eddig eszköznévnek "ADATA CH94 USB device"-t írt ki, most semmit. A HDD Sentinel szerint pedig Toschiba MK1059GSM; a meghajtóméretre is a megfelelőt írja ki.
A Windows lemezkezelőjével is próbáltam, ott is látszik, a méret is. Váltottam meghajtó nevet, nem segített.
Mit tudnátok ajánlani, hogy rendbehozzam? Vannak rajta pótolhatatlan adatok is.
Előre is köszönöm!
(#) Csirkefej válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Egyértelmű, hogy egy másik gépen kellene kipróbálni.

Ha nincs rá lehetőség és nem feltétlenül ragaszkodsz a huzatos ablakokhoz akkor egy (live)linux (ubuntut ajánlanám) alól szerintem mindent le tudsz olvasni/menteni amennyiben a hardverrel semmi probléma.

Ha a kettő közül bármelyik verzió működik abban az esetben pedig természetesen a géped biosának beállítása/windos ördöge a probléma oka.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) pittti válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Hello!
Mindenképpen ki kellene szerelni az USB házból és direktben kötni egy SATA portra. USB felületen keresztül javítani meglehetősen kétesélyes - inkább csak tovább rontani lehet, pláne ha a tápellátás is ennyire bizonytalan. Viszont azt a házat törésmentesen szétszedni gyakorlat és speciális szerszámok nélkül nemigen tudod.

Ha a SATA porton keresztül a számítógép látja mint eszközt, akkor már el lehet dönteni mik a további teendők.
(#) pittti válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Idézet:
„...a laptopom USB-je (1db kell ehhez a hdd-hez) folyamatosan ki-be kapcsolgatta az eszközt”

És ez az ami nem igaz, ilyen esetben ki kell húzni azt a rövid gyári kábelt, és olyan kábellel kell csatlakoztatni ahol a laptop felől két USB csatlakozó van (úgynevezett ipszilon kábel).

Ez még minden esetben segített ezen a problémán.
(#) stuartson válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Másik gépen is kipróbáltam, ott sem volt más a helyzet.
Előtte még kipróbáltam tv-n is, mert előtte ott használtuk még csont nélkül kb. 2 éve, de az sem látja már.
(#) stuartson válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Kipróbálom, hogy szétszedem, ahogy írtad, de most sajnos nincs gépem, amivel SATA porton direktben kipróbálhatnám.
Már eredetileg is egyenes kábel volt hozzá, ezért is használtam mindig azzal. Illetve e tv-n nincs is lehetőség ipszilon kábeles használatra. Ahogy írtam 2 éve így ment kb. Az előző laptopomon sem okozott problémát így bekötni.
Emmellett aláírom, hogy ez is okozhatta a problémát.
Minden esetre nekiállok szétszedni. Amint eredményt értem el, jelzem. Köszönöm a segítséget!
(#) Csirkefej válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Azért szétszedés előtt még egy linuxot megpróbálhatnál.

Azt írod, hogy hd sentinel és win is látja mint vinyót csak adatokat nem látsz rajta?
Első ránézésre a filerendszer sérülhetett.

Azt meg nem oldod meg szétszereléssel csak szoftverrel. (HA tényleg a filerendszer sérült)
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
És ha a filerendszer átment RAW formátumba, mire mész a Linux-al? (semmire)
(#) pittti válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Idézet:
„...Amint eredményt értem el, jelzem”

Ha összeomlott, szétesett a file rendszer (a tulajdonságoknál ilyenkor RAW formátum szerepel), direktben kötve sem fogsz tudni róla menteni - ezzel csak a korrekt javítás lehetőségét teremtetted meg. (így kisebb az esélye az adatvesztésnek, mintha USB-n keresztül piszkálnád különféle „csodaprogramokkal”)
(#) pittti válasza stuartson hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Idézet:
„Már eredetileg is egyenes kábel volt hozzá, ezért is használtam mindig azzal. Illetve e tv-n nincs is lehetőség ipszilon kábeles használatra”

Itt a dolog kétesélyes, a gond nem a merevlemezeddel, hanem az USB szabvánnyal van. Ha megnézel egy laptop merevlemezt, annak körülbelül 500mA az áramfelvétele. Egy USB port pedig a szabvány szerint 400mA-t tud leadni. A gyártókon múlik, mennyire ragaszkodnak a szabványhoz (a TV-ken lévő USB majdnem mindig „túlteljesít” - gond nélkül mennek róluk a külső merevlemezek).

Némelyik laptop gyártó viszont ragaszkodik a szabványos értékekhez, itt ajánlatos az ipszilon kábel használata (két port áramleadása már minden esetben elég!).
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Idézet:
„És ha a filerendszer átment RAW formátumba, mire mész a Linux-al? (semmire)”


Ez már csak hozzáértés kérdése.

Egyébként nem tudom, hogy mit értesz RAW formátum alatt.
Tudom mi az a "RAW" adat, de hogy itt mire használod azt nem. Szerintem RAW-nak nevezhetünk minden adatot a HDD-n addig, amig nincs hozzá program ami lekezelje vagy leírás ami alapján javítható.

Ha pedig arra gondolsz, hogy elvesztette mondjuk a FAT, MBR, OS BOOT RECORD vagy egyéb file-leíró bejegyzéseket - azokat egy szétszedéssel még nem hozza vissza.
Míg mondjuk egy FAT esetén(tudom - 1 terás nem valószínű, hogy FAT) lehetséges, hogy az általánosan használt 2 FAT közül még az egyik ép maradt. Vagy átfedésekkel a kettőből össze lehet rakni egy jót.

Mindenesetre azzal semmit sem veszít ha megnézi egy másik op-rendszerrel. (persze ha tudja az alapszabályt, hogy ráírni tilos amig nincs mentve ami kell)

Azzal viszont veszíthet ha tapasztalat és gyakorlat nélkül nekiáll szétszedni egy vinyót, amin -mint írta- fontos adatai vannak amit meg kellene menteni.

Persze viheti szervízbe is rögtön. Akkor talán adatot nem veszít csak sok pénzt esetleg - ha mondjuk a Linux vagy egy linuxos alkalmazás lementené neki ingyen.

(Sokszor a RAW "formátum"-nak jelzést egyetlen bit átállítódása is okozhatja. Volt már olyan HDD a kezemben, amin az MBR-ben pontosan 1 bitet elég volt átállítani az ellenkezőjére a "javításhoz". Ezért el lehet kérni 8-10.000 forintot alapból. Linux megcsinálja ingyen sok esetben)
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Hidd el, pontosan tudom mit beszélek - itt a Linux-al semmire nem mentél volna.
(pláne egy 2 Terás, őrült módon FAT32-re formázott winyó esetén)
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Mint láthatod, megfelelő hozzáértéssel az eredeti partíció állítható helyre, még menteni sem kell róla az adatokat. Egy jó HexaEditor néha csodákra képes.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Erről beszéltem én is:
Idézet:
„Volt már olyan HDD a kezemben, amin az MBR-ben pontosan 1 bitet elég volt átállítani az ellenkezőjére a "javításhoz"”


De nem írhatom le a javítás módját egy ismeretlennek egy nem ezen a téren speciális fórumon, főleg, hogy egyértelműen le sem lehet írni, mivel én sem tudom csak ha nálam van az áldozat és belenéztem.

Azért írtam a linuxot mert ahhoz helyből van olyan program (pl.a: photorec) ami sok esetben segít és elegendő amit csinál. Ha lemetette az adatokat akkor meg mehet a nullázás és új partició / formázás.
Nekem is segített egy esetben mert nem kellett dedikált programot írni a sérült ROOT-DIR szektorainak/entryjeinek a helyreállításához. A meló meg sürgős volt.

(A fenti 2 terás csodabogarat sem kizárt, hogy lementette volna. - Megvan még?)
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Persze hogy megvan - tegnapelőtt vitte el boldogan a tulajdonosa. A négy fotóból az első kettő azt az állapotot mutatja ahogy az illető hozta, a második kettő pedig a javítás után készült. Láthatod rajtuk hogy az eredeti partíció lett helyreállítva, nem kellett másolgatni ide oda semmit, minden az eredeti helyén volt - semennyi adat sem veszett el.

Tíz ilyen RAW winyóból hetet vagy nyolcat biztosan helyre tudok így állítani, a maradékot pedig más módszerekkel mentem (azért az már macerásabb).

„...De nem írhatom le a javítás módját egy ismeretlennek”
Te kis titkolózó - én viszont nyugodtan leírom mindenki előtt, hogy a HxDen-t használom. Ez az információ úgyis csak annak jelent valamit aki érti is hogy miről van szó.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Ha már helyre van állítva és el is vitték akkor mindegy.

Idézet:
„Te kis titkolózó”

Ööömm... nem titkólózás. Úgy értettem, hogy látatlanban, pusztán abból, hogy "nem lehet adatot leolvasni" nem tudom megmondani, hogy hol a hiba ha nem látom az adattartalmat.

A HxDen-t én sem tudom mi az. Ha vindózos, akkor nálam eleve kilőve.

Én még a DOS symdeb-jével kezdtem(mezei program debugger, de gyorsan lehet benne 4-5 sor begépelésével szektrokat írni/olvasni oprendszerfüggetlenül és van hexa dumpja) + néha PCTOOLS nevű "HDD editort"(csak OS szinten írt/olvasott), viszont 15 éve már csak linux/Midnight Commander bepített editorának a hexa editorát.
No meg persze néha nem lehet megúszni az adott probléma megoldását megkönnyítő célprogram megírását.

-------------------------------------
Már akartam egyébként kérdezni csak még nem tudtam lefényképezni normális felbontásban a nyákot, hogy egy SEAGATE Barracuda 1 terás kattogás-betegsége lehet-e attól, hogy a nyákon az a felület, ami a fémházba viszi be a vezérlést(20 darab érintkezőfelület amire rányomódik a fémházon levő 20 darab rugós érintkező) ocsmányan koszos-oxidos-rozsdás vagy valami hasonló.
Nem volt aranyozva az biztos. Talán a rugós érintkező és az ellendarabja lépett kémiailag kölcsönhatásba?

Szóval, hogy ez okozhat-e "kattogós" hibát és hogy kellene megpucolni a nyákot mert ha az a szmötyi rajta eljut a közelében lévő 1000 lábú lábai közé, akkor azt onnan lehet, hogy nem szedem ki az életben soha.
Plusz a közeli SMD kondik/ellenállások miatt sem lehet nagyon tisztogatni.

Barracuda 7200. 12. Nem a .11-es amiről írnak a neten kattogós-halál ügyben.
És nincs semmi szétégve a panelon és fizikai külső behatás is kizárva.

Bizony, itt a szoftveres tudományom nem segít...
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
HxDen...

Nem túl egészséges dolog, ha a csatlakozósor oxidálódott - száraz kontakt spray és egy fülepuca csodát művelhet. Ezután vékonyan le szoktam kenni ecsettel flux és forrasztópaszta keverékével, majd hőléggel rámelegítem - az életben nem lesz többet kontakthibás. Annak idején az SP0802 és még pár Samsung széria gyárilag így készült - a mai napig nincsen kontakt problémájuk. Csak hát a takarékosság jegyében leszoktak róla.

Viszont a rossz hír az, hogy nálad valószínűleg nem ez lesz a probléma. A kattogás vagy a fejvezérlés teljes tönkremenetelét jelzi (ez csak a panel kimérésével állapítható meg), vagy pedig belső meghibásodást (Preamp vagy fejhibát). Nincs ugyanis felületről visszakapott jel (a drive először a 0track alatti részt olvasná, itt van pl. a firmware amitől feléled), ilyenkor a vezérlés parkpozícióba rakja a fejszerelvényt, majd újra próbálkozik. Ez érzékelhető kattogásként.
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
HxDen:
Idézet:
„for Win9x, WinNT and higher”

Na, akkor nekem felejtős. Ahogy gondoltam. Azért köszi.
Ránézésre egyébként ugynazt tudja mint a linux alatt a dd és mc(Midnight Commander) editor páros.
dd-vel bármilyen eszközről/re lehet olvasni/írni RAW adatokat file-ba, aztán azt átírni mint bármilyen regular filet, majd visszaírni.
Már persze ha kommunikál a géppel az eszköz.

Pucolós tippet köszi! Megpróbálom.
A vinyó belső működéséhez szervíz szinten sajna kuka vagyok max annyit tudok, hogy az elektronika kommunikál a belével.
Azért gondoltam, hogy a kattogást okozhatja a rossz kontakt, mert úgy képzeltem, hogy a külső panel elektronikája kezeli a 0. sáv alatti dolgokhoz a hozzáférést és ha a rossz kontakt miatt nem tudja küldeni vagy nem kapja vissza a kért tartalmat akkor újra próbál pozicionálni.

Egyébként furán kezdődött. Nagyon ritkán bekapcsolt gépben megérintettem a vinyót, hogy mennyire meleg és néha a tápkábeléhez is hozzáértem véletlenül.
Egészen gyenge mozdulat, de a vinyó kattant egy emberest. Mint amikor elmegy a táp. Gondolom parkolt. Majd feléledt megint.
Vinyó tápkábelt cseréltem, hiába, gép tápkábelt is átcseréltem - hiába. Kontakthibát a kábeleken/csatlakozókon mérni nem tudtam. A gép - másik vinyóval nem csinálja a hibát.
A vinyó panelján sem találok kontakthibát (azért persze lehet).
Csak ez az egy 20-as csati látszik betegnek.
Viszont az meg kizárt, hogy a panel elmodult volna és az okozta volna a kh-t.
A csavarok +vezetőcsap rögzítik rendesen, a kábel lágy érintése nem mozdíthatta meg.

Köszi a leírásokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Idézet:
„...(Sokszor a RAW "formátum"-nak jelzést egyetlen bit átállítódása is okozhatja. Volt már olyan HDD a kezemben, amin az MBR-ben pontosan 1 bitet elég volt átállítani az ellenkezőjére a "javításhoz". Ezért el lehet kérni 8-10.000 forintot alapból. Linux megcsinálja ingyen sok esetben)”

Még ha csak annyit kérnének érte - menjél be egy nevesebb adatmentő céghez egy ilyen diskre árajánlatot kérni, állítom hátrafelé lépkedve távozol az irodájukból.

Lent pedig láthatod a mai „termést”, tegnap hozták egy másikkal együtt (az még talonban van). Szép fekete Adatás házban volt, az az utálatos összecsukott könyvformájú összepattintós fajta - szinte lehetetlen sérülés nélkül szétszedni.
Egy 500G-s Toshiba merevlemez volt benne a jól ismert betegségével.
A javítási módszer a megszokott, szinte már futószalagon megy - az eredmény megint tökéletes helyreállítás adatvesztés nélkül. Ismét nem kellett másolgatni, formázni, majd újra visszamásolni. Sokkal egyszerűbb nem?

A kedvedért először megpróbáltam egy Umbutu alól ránézni - hát mit ne mondjak...
Még mountolni sem tudta, „Bad Disk” volt az üzenet - hát erről ennyit. Szóval Urban Legend hogy a Windows által nem kezelt partíciót a Linux lementi. Mese...

Maradok inkább a saját módszeremnél, az legalább már bizonyított.
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Idézet:
„Még ha csak annyit kérnének érte - menjél be egy nevesebb adatmentő céghez egy ilyen diskre árajánlatot kérni, állítom hátrafelé lépkedve távozol az irodájukból.”

Voltam. Kb 1995 vagy '96-ban.
Egy Novell 3.12-es szerver 2 gigás vinyója szállt el (szoftveresen!)
Mivel nagyon sürgős volt nem volt időm a Novell file rendszerét megtanulni +doksi sem volt. Internet akkoriban még csak a kiváltságosaknak.
Szóval: Kürt -> kétszáz valahányezer forint. Ezért lementették ha jól emlékszem 3 cd-re.

A Linuxhoz:
Egy számára ismeretlen rendszert nem fog felmountolni alapól. Természetes!
Nem is azt mondom, hogy maga az OS oldja meg. Azért írtam példának a photorec-et. Vagy ott van például a testdisk nevű program (sokaknak működik, nekem sosem volt türelmem hozzá)

De vannak esetek, amikor egy sima fdisk-el(linuxban is fdisk) megoldod a problémát például akkor ha az MBR-ben a partició ID-je vett fel valami "extra" értéket és tudod, hogy mire kell visszaírni. Fdisk-ben 5 másodperc mentéssel együtt. -persze tudni kell, hogy mit mire és miért-

De "szerencsére" persze minden hibát nem tudnak kijavítani automatikusan a linuxus programok sem, mint ahogy egyetlen OS egyetlen programja sem.

(A screenshotjaidban -ott az elsőn- én pont a fent említett particiós ID-t hiányolom első ránézésre. Az OK, hogy nem tudja kié, de azért legalább egy zárójelbe tett HEXA számként kiírhatná)

-------------------------------------
Közben eszembe jutott, hogy a kattogós-halál guglizásakor találkoztam olyannal, hogy a nyákon egy szanaszét égett biztosíték volt a hiba oka. Csere után állítólag megjavult.
Akkor viszont még reménykedhetek benne, hogy a kontakthiba okozhatja nálam a tünetet.

Milyen száraz kontaktsprayt ajánlanál? G-22-t találtam a hestore-ben de ha van olcsóbb az se lenne baj. (Kb 20 éve nem foglalkoztam nyák-készítéssel/javitással, kissé le vagyok maradva.)
Következő: »»   47 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem