Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg shift regiszter
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gerinc hozzászólása Jan 29, 2013 /
 
Sziasztok!

Röviden (idealizált) kérdésem ennyi: ismer-e valaki olyan IC-t, ami
* mintavételi frekvenciával mintát vesz a <(mintavételi frekvencia / 2) frekvenciájú analóg feszültség jelből, és ezt a mintát analóg módon tárolja "torzítás-mentesen" (mondjuk töltés formájában)
* a minták mintavételkor továbblépnek, mint egy digitális shift regiszter esetében, "veszteség nélkül"
* a mintavételi frekvencia "tetszőleges" (mondjuk 1Hz.. 100MHz) lehet
* a minták száma minimum "10M" (mert ha van ilyen felbontású kamera, akkor miért ne lehetne tárolni ennyi analóg mintát).

Szóval nincsenek nagy kívánságaim
Kerestem a neten, eljutottam addig, hogy Bucket Brigade, Charge Coupled/Transfer Devices, Analog Shift Register, Delay Line..., és ahogy láttam, ennek a témának a '70-'90-es években volt nagy keletje, azóta nagyjából "csak" a CCD képszenzorok fejlődnek, noha akkortájt még lelkesen kutatták az analóg tárolás lehetőségét.
Én nem fényképet szeretnék rögzíteni, hanem feszültséget, viszont azt jó gyorsan és sokat, aztán valami trigger hatására azt szép lassan rá-shiftelni egy olcsó, lassú, de sok bites AD-átalakítóra.
A fenti idézőjelbe tett szavak az ideális esetre vonatkoznak, és érdekelne az is, hogy ezeknek mi szab határt, ami lehet, hogy választ ad arra a kérdésemre is, hogy miért nem találtam ilyen IC-t.
Köszönöm előre is az ötleteiteket!>
(#) _vl_ válasza gerinc hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Idézet:
„hogy miért nem találtam ilyen IC-t.”

Mert nincs rá igazán kereslet. Nem annyira életveszélyes árú egy normális A/D, a DRAM-ok ára meg a fasorban sincs manapság.
(#) sny hozzászólása Jan 29, 2013 /
 
Szia! Sokat foglalkoztam ezzel a mintavevő-tartó + ADC / DAC kombinációval.
Cél IC-t , amit te keresel, nem fogsz találni. Egyetlen normális, nagy sebességű mintavevő tartó ic ára is több tízezer!!! forint. Tehát sokkal olcsóbb a digitalizált adatokat tárolni, mint az analógot. A nagy sebesség itt n x 100kHz... n x 10MHz tartományt jelenthet, ami nem is olyan könnyű dolog egy 14 bites videojelnél. 16 bit esetén meg egyenesen horror. Egyébként a DATEL cég gyárt még ilyeneket, csak nagyra kell nyitni a pénztárcát.
(#) proba válasza gerinc hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Hang tartományban a visszhangosítók tartalmaztak ilyen vödörlánc tároló IC-ket.Ezek nem tudom mennyire kaphatók ,jók az elképzeléseidhez.
(#) karpi válasza gerinc hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Az "analog keslelteto vonal " IC nem torzitasmentes analog jelet tovabbit hanem "ido-szeleteket " a kimeneten egy "lepcsos " jel lessz osszerakva a "szeletekbol " .
De ha csak meresi eredmenyeket akarsz arra ajo lenne .Minden meres egy "szelet" hogy milyen pontos lessz ? az kerdeses.Azt irja valahol az adatlapban "Line attenuation=4dB " veszteseg ..hogy ez milyen linearis , es hogy menyi ideig "Hold" a tarollt adatokat ..nem tudom ,refresh-je nincs mint a RAM -nak ..

Push Pull ) szimetrikus kapcsolasba negy darab TDA1022 ,512 cellas IC-vel HiFi minosegu zengetot kiserleteztem a sztereo erositohos hatter a ket hatulso hangszo keseltetesere a terhatas novelesre melyitesere ...

A SAD 1024 ,az dupla hosszu . a "sampling freq." 1,5MHz -ig , atviteli sav 200KHz
TDA1022 500 KHz a maximalis"sampling freq.". atviteli savszelesseg 45KHz

Most attol fugg mi az a "nagyon gyors " adatvetel .
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) tcs52 válasza gerinc hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Sajnos ezek az analóg vödör-lánc IC-k csak a hangtechnikában terjedtek el, és most is gyárt pl. Winbond ilyen alkatrészeket hangok tárolására (pl. 240 másodpercnyi hanganyag). Ezeket nálunk pl. a ChipCad-nál lehet kapni (ISD1700-as sorozat).

Nagyobb frekvencián valóban kényes dolog megoldani. Ugyanis a mintavett feszültség egy kondiba kerül, amiből az elektronok mint egyik vödörből a másikba shiftelődnek az egymást követő kondikon keresztül. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon analóg módon, relatíve elég nagy kapacitás szükséges (azaz elegendő elektron!). A nagyobb kapacitás azonban az áttöltési időt növeli, tehát az ebből következő léptetési frekvencia pedig nem lehet túl nagy. Ha kisebb áttöltési időre lenne szükség, akkor az áttöltésnél sokkal naqyobb áramoknak kellene folyniuk, amely pedig a méretet, s ezáltal a tároló elemek számát határolja be.
(#) univerzum válasza karpi hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Ebben tudsz-e segíteni? Reverbet akarok csinálni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem