Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Sziasztok! Tud-e valaki nekem abban segíteni, hogy az alábbi REFLEX R-250sub ládában mekkora a reflexcsövek mérete? A BASSbox program szerint (már ha jól használom) 2 db 10 cm átmérőjű csőhöz 25 cm hosszt ad. Nem sok ez?
A kérdés igen jó,de nem tudom megmondani! Most raktam újra a sz.gépem mert behányt a Windo... Szal újra kéne telepítenem a tervező progit, mert a fájlok oda. Esetleg neked is ilyen ládád van? És ezek szerint BasBox Pro-val számoltad?
Akkor jobb lenne méréssel ellenőrizni a hangolást. Impedancia mérés kell hozzá. A kapott impedancia görbe két nagy púpja közötti árok a hangolási freki.(Fb) Ez csak egy példa , azt nem tudom ,hogy nálad mi lenne jó.
Értem, köszönöm! Visszateszem a Bassbox Pro-t, beviszem a meglevő adatokat és megnézem mit ad a hangolócső hosszára illetve az Fb-re. Annyira nem vágom még a programot, nem tudom jó-e az elgondolásom!?
Olvasgattam a blogodat hangszóró méréssel kapcsolatban. Ebben kérnék egy kis segítséget. Meg szeretném mérni a hangszóróim, mert dobozolni szeretném őket. De... még életemben nem csináltam ilyet, és vannak homályos foltok.
Először is, a hangszórót hogy helyezzem el mérés során? Simán egy pokrócra?
Impedancia mérésből (ARTA) a hangszóró Fs-t meg lehet határozni, ill. akkor a frekiátmenetet is kirajzolja a program?
A mérőkábelt a mellékelt ábra szerint készítsem el?
-Leteheted az asztalra is, csak arra vigyázz, ha a hangszórón alul van egy nagy lyuk akkor azon szabadon kell a levegőnek áramolnia.
- az impedanciamérést a LIMP progival kell csinálni. Kapsz egy impedancia menetet
-Ha átvitelt akarsz mérni akkor már jóval több minden kell majd. Mérőmikrofon állvánnyal , mikrofon erősítő , egy teljesítményerősítő és az ARTA box is kell hozzá. Ehhez kell majd az ARTA progi.
-Nem értem miért rajzoltad át azt az amúgy is tök egyszerű ábrát. Az alapján ellenőrizzed le.
A kapcsoló zavart meg az ábrán, hogy nem kapcsolási rajz volt. Ami másnak egyszerű, majd nekem is az lesz
Igazából a frekvenciaátmenetet szeretném megmérni.
RMAA-val nem lehet frekiátmenetet mérni?
A hangkártya mikrofon bemenetét nem lehet használni mikrofonerősítő helyett?
(bocs az amatőr kérdésekért)
Sziasztok!
Szobába szeretnék egy mélyládát.
Jutányos áron hozzájutottam egy Magnat MWS 300 típusú hanszóróhoz.
http://www.autohificlub.cz/forum/7/529082-p.2.+basaky+magnat+mws+300+cp/0
Erősítő már megvan hozzá, táppal. Már csk a szűrőt kell elkészítenem. Meg persze dobozt
Ezekkel az adatokkal elég érdekes adatokat mutat a winISD
Fs/Hz: 27
Ohm : 3.4
QMS : 6.0
QES : 0-64
Qts : 0.58
VAS/Ltr : 143
Xmax/mm : 6
Spl/dB : 92
Tapasztaltabb kolegák, ti mit ajánlotok hozzá? Mibe építsem hogy szép feszes basszusokat kapjak?
Minkét rajz egy nagy téboly. Az első ránézésre is magasra hangol azokkal a brutál reflexcsövekkel , biztosan nem jön ki belőle mély.
A második rajz az meg mi?
Az kéremszépen egy reflexdoboz amiből egy jókora térfogatot leválasztottak. A reflexcső szintén túlméretezve , ezért biztosan magasra hangol . Ebből sem jön mély.
Jó lenne már lemérni ezeket a hangszórókat mert már régebb óta szemezgetek velük én is. Hol laksz?
Szub láda, vagy telejes sávban használva lesz? Mekkora ez a hangszóró . Sajnos abból a képből nem derül ki mivel számoltál. Ha ide beírod a T/S paramétereket akkor bedobom a bassbox-ba neked.
A szubládához egyszer már megcsináltad a tervet(köszi), ez a teljes sávban sugárzó lesz(az eastech mélyközép/magas párossal), az adatok, és a VAS, a hangszóró pedigez és ez lenne. Természetesen ezt is reflex dobozba szeretném rakni. Előre is köszi.
Üdv. Szabi
Eléggé sokat szöszöltem vele , de ez a hangszóró kifejezetten arra lett tervezve ,hogy legyen egy bazi nagy kiemelése mélyben. 25 liter 65 Hz-re hangolva. Így még elviselhető az impulzusválasz ,nem fog úgy lötyögni ,eléggé feszes lesz a mélye. Mivel hogy tudsz mérni impedanciát a hangolást majd azzal lődd be 65 Hz-re. A két púp közepén a völgy alja legyen a 65 Hz. 80 as körüli csővel próbálkoznék.
A doboz helyes oldalarányainak kiszámolásához találsz egy cikket a blogomban.
Köszi szépen, hogy foglalkoztál vele. Az oldalak meghatározásához ezt az oldalt használom, amit itt találtam, és akkor 80-as csővel próbálkozok majd.
Még egyszer köszi. Ha bármi lesz, akkor úgyis szólok.
Csak azt szeretném mondani, hogy most szeretnék hozzákezdeni egy mély láda építéséhez és most csinálom először egyedül. Szeretném a segítségetek kérni, hogy minél jobban szóljon. Ha tudtok olyan cuccokat bele, amit mélyebbé, vagy tisztábban szóltaltaná, azt nagyon megköszönném .
Van egy pár saját magam által épített hangsugárzóm, amibe van egy egy Pioneer TS-W309S4 mély nyomó, és egy Pioneer TS-A2511 teljes frekvencia tartományú koax hangszóró.
A subwoofer 300W névleges 1000W zenei teljesítményt képes leadni.
A koaxiális pedig 100W névleges, 400W zenei teljesítménnyel bír
Mos csak sebtében raktam össze a ládát az az a két hangszórót ládánként, csak simán sorba kapcsoltam egymással hogy meg legyen a csatornánkénti 8 Ω impedancia. A rendszert egy JVC A-S5 sztereó erősítővel üzemeltetem (300W)
A Kérdésem annyi lenne, hogy nem árt a mély hangszórónak az hogy megkapja a teljes hallható frekvencia tartományt, mert nincs egyik dobozban sem hangváltó. Mennyiben befolyásolja ez a hangszórók működését? Ha lehet sorba lehet kötni egy 4 Ω impedanciájú hangváltót a Koaxiális hangszóróval?
Ha adott 4db 4 Ωos azonos hangszóró amelyet ha úgy kötök ahogy a képen is van akkor az +hány dB?
Mert ha két azonos hangszórót kötök akkor az +3dB növekedést eredményez.
Itt mennyit?
Szeretnék építeni egy mélyládát, lehetőleg olcsón. Max 30 ezret költenék rá. Szerszám minden van, szomszéd profi mindenben. 15"-os hangszóróra gondoltam, és zárt ládára, mert hurcoglatnám mindenféle helyre, bulikban használnám. Kérdés, hogy milyen terv alapján csináljam és milyen hangszóróval?
Pl ha a soros párhuzamos kötést alkalmazod 4db 89,27 dB/1W/1m hangszórónál akkor 95,29 dB lesz az érzékenysége.Ehez még hozzájöhet a doboz kiemelése stb. Szerintem számolhatsz 96-al. Az impedancia szinte ugyanaz.