Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   1 / 33
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Sziasztok
Egy Hiraga Le Monstre erősitő épitésére szántam el magam .És azt szeretném kérni hogy az ezzel kapcsolatos infokat ,tapasztalatokat vagy esetleg vélleményeteket itt osztánatok meg mindenkivel.S ezúton tudnánk segiteni a további minőségi zenehalgatásra vágyó utánépitőknek.
A hasznos infokért előre is köszönet .
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Erről lenne szó
(#) keszeg01 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
A megépítést én is fontólgatom a táp része nagyjából megvan ez a panel honnan van, a hátúljáról is készíts képet légyszi , ha jól tudom az így egymással szembe fodított tranzisztorokat összekel fogni hővezető pasztával a jobb szimetria miat.
Milyen félvezetőkell építed , és mekkora feszültségről akarod járatni ?
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Egy ismerősömtől sikerült hozzájutnom mondván hogy továbbra inkább a csöves techinkában szeretne tevékenykedni , ha jól tudom neten vásárolta ebay.com -ról ezt igazolja ez a link: Hiraga

egyenlőre a link szerinti a félvezetőket tartalmazza elvileg eredeti Thosiba D844 és B754 páros bár kételkedem benne mivelhogy valamelyik oldalon azt olvastam hogy ezeket a teljesitmény félvezetőket már nem gyártják jó ideje.További félvezetők:
Toshiba low noise J-FETs 2% Idss MATCHED 2SK170/2SJ74
Low Cob Hitachi 2SA872/2SC1775 valamint 2SB716/D756
gondolkodom a későbbiekben a félvezetők cseréjéről valami jobb minőségűre ha lehetséges
passziv elemek:
Dale mil grade 1% ellenállások
Nichicon KZ MUSE szűrő kondik
a teljesitmény ellenállások pedig 1ohm / 10w -osak elvileg valami Japan gyártmány ez is

+-12 vagy 13V szeretném járatni tápáganként 2 ROE tipusú 82000µF / 25V -os kondikal (összesen 4 darab) ha esetleg valami ötleted lenne ezzel kapcsolatban örömmel fogadom jelenleg 350W-os toroidról próbaltam ami 4 kivezetéses 4 x 14V -os váltakozó feszültségel valamint 2x 50A (KBPC5002) -os gratez hid , 2x 4.7OHM 50Watt szóval CRC bekötéssel alkalmazva +-13.5V -ot szolgáltat az erősitő számára ,tervezem a táp átépitését is csak kondenzátorokat alkalmazva ,valami kisebb feszültségü transzformátorról hogy megfelelő egyenfesz legyen a kondenzátoron az erősitőnek valamint nagyob áramelátás.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Milyen félvezetőket tudnátok ajánlani az egyes poziciók helyére valamint mindenféle praktikára és okoságra kiváncsi volnák ami valami féle javulást eredményezne,a táp módositásokról vagy elátásról ötletek esetleg ,eredeti félvezetők a leirás szerint párba vannak válogatva ,mennyire nehézkes másféle tipusúra cserénél a párbaválogatás? illetve passziv elemeknek miféléket ajánlotok az eredetik helyére mert az igazat megvalva nem vagyok elégedett a minőségével ,jelforrásnak pc-t használok külső 24bit-es hangkártyával a Creative-tól: Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB
FLAC audio fájlokat halgatok a jobb minőség érdekében
mit ajánlotok jelforrásnak , valami előerősitő fokozatot vagy esetleg korrekciót a jel útjába?
(#) reloop válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Szia! Az A osztályú erősítő témában sokat olvashatsz a kapcsolásról. Keresés eredménye.
Még egy kis olvasnivaló.
Ha abban a témában érdeklődsz, nagyobb eséllyel kapsz választ
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
A cikket már olvastam de köszönöm hogy figyelmembe ajánlottad , s azért nyitottam ezt a topicot hogy itt csak a Hiragával kapcsolatos témákat valamint infokat osztjuk meg egymás közt ,jelenleg nem szeretnék az összes A osztályú erősitő témába beleásni magam mivelhogy elég nehézkes a dolog ezzel az egy erősitő tipusal is de azért köszi még1x*

Mod: *Egyszer!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) keszeg01 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Szerintem a táp jó lesz nekem is ROE kondim van csak 6 db van belőle és a trafóm is 2x10 vagy 11 voltos de próbára biztos jó lesz .
Ja a hidegítő kondikat ne felejsd el.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Milyen értékü hidegitő kondikat ajánlsz vagy használsz ?
(#) keszeg01 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
A JLH erősítőben mindegyik kondira más értékűt raktam 100nanó-tól 1 mikróig ami volt ithon.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Köszi az infot majd kipróbálom én is.
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Üdv! Én a Hiraga 30W os változatát építem már nem sok van vissza belőle és készen leszek vele majd teszek is fel képeket de amúgy már hallgattam hogy még is milyen a hangja, nekem nagyon tetszik.régebben ezt a dac-ot használtam Bővebben: Link nem voltam vele elégedett. Most egy épített dakot használok amit egy Pécsi ismerősöm készít High Quality Audio Digital-Analog Converter (DAC)
PCM1794 DAC 24-bit/96kHz (High Quality) Bővebben: Link Ez a dac oda veri az Asus dac ját és 45ezer az ára csak.Előfokom Marantz SC-8 de nem használom hozzá csak egy potin halad át a jel a dak és az erősítő közt.Előfokot te sem használj mert felesleges és ott már csak romlik a hang nem hiába a high-end ben is kerülik az előfokokat csak oda tesznek ahol nagyon muszály és ott is a leg egyszerűbb felépítésű csöves előfokokat használják.Amúgy a hangján javíthasz ha gyors diodákat használsz az egyenirányításnál és ahogy elöttem is írta kedves keszeg01 úr hogy a hidegítő kondikat nem szabad mellőzni tegyél az erősítő tápcsati +/- és gnd közé is 100n kondikat és persze a nagy pufferekhez sem árt. Én WIMA mkp kondikat használok és még 10mikro MKP kondik is jól jönnek a tápba.MAj ki akarok próbálni nagy kapacitásó az autó hifiben használatos kondikat is hogy mit dob a hangon mert az esr értékük nagyon alacsony és max 20V DC-t bírnak a kijelzőt le kell dobni róluk és kész ia van. Nálam +/- 33 V a táp fesz ezért nekem 4db kéne mert 2-2 sorba kötnék a fesz miatt 4 db 6Faradosra gondoltam
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
ÉS persze a trafó sem mind1 milyen mármint mekkora a teljesítménye ahogy írtd nálad a toroid 350VA ez elegendő de mivel 4 kivezetéses az az 4db szekunder tekercse van ezért a szekunder huzalok keresztmetszete elvlieg csak fele mint a 2 tekercses trafóké. ezért szokták az is csinálni hogy mivel nagyobb teljesítményt amúgy sem tud a trafó maga leadni a vas és a primer tekercs miatt viszont ha elfér meg lehet duplázni a tekercsek keresztmetszetét ezáltal csökken a trafó belső ellenálása.Ez a megoldás úgy is lehet orvosolni hogy nagyobb teljesítményű trafót teszünk bele de ha a hely nem engedi és az elöbbi megoldás viszont működne akkor azt kell alkalmazni. A kissebb mágneses szórás miatt a toroidot szokták még felülgerjeszteni tehát ha nekünk kell 300VA -es trafó akkor használnak 400- vagy 500VA es vasat és azt tekerik meg 300 VA-re ezáltal a vas kisebbet szór mint ha a gerjesztés határán lenne. Ha esetleg valamit nem jól írtam ,gondolok javitsatok ki.Mert abból csak tanul az ember.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 28, 2013 /
 
Kiváncsian várom a képeket és eredményeket a 30watt-os változatoddal kapcsolatban.Kérlek ird le hogy mit is értesz az alatt hogy tetszik nagyon a hangja ,milyen müfajban jeleskedik a hangzása ,magas és a mély hangok átvitele milyen mértékben hallható és érezhető,ezzel a dac-al mi változott a hangzásban ,dinamikusabb vagy esetleg valmien frekvencia lett hallhatóbb esetleg tisztább ? Tudnál dobi kapcsi rajzot a Hiragádról? Ezeket az egyenirányitó dióda hidakat használom: KBPC5002 A kondival kapcsolatos infokat köszönöm ,megfogadom s beépitem az áramkörbe ,A puffereket illetően nem túlzás egy picit ,ekkora kapacitást alkalmazni? Valamelyik diy fórumon olvastam hogy ezek a nagykapacitású kondik elég silány minőséget képviselnek de szerintem próba szerencse Jelenleg milyen tápot használsz esetleg CRC vagy valami egyéb kiegészitést alkalmazol ? Lehet hogy 2 nagyobb teljesitményü 2 kivezetéses trafót fogok használni a jelenlegi helyett. Köszi a transzformátorral kapcsoatos infokat is.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) keszeg01 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Még ezt is olvasd el :http://users.atw.hu/hapro/hiraga.html
(#) zimi1991 válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Sziasztok!
A hiragánál a meghajtó tranyókat (2sa634-2sc1096) melyik típusokkal lehet a leg eredményesebben helyettesíteni?
(#) pcmaster90 válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Köszi az weboldalt ,érdekes és hasznos tapasztalatokon alapszik
(#) pcmaster90 válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Engem is érdekelnének a tapasztalatok a további tranzisztorok cseréjével !
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Üdv!Jelenleg nem otthonról írok amint a saját gépemhez férek tudok megfelelő válaszokat írni a kérdéseidre.A dac hangával kapcsolatosan az volt a tapasztalatom és hogy az Asus hangja nagyon nyers volt ehhez képes és ott a magas hangok kicsit tolakodóah voltak emellett nem természetesen szólt ez most kicsit furán hangzik mivel digitális jelet alakítunk analóggá (de lehetett hallani azt hogy kicsit digitális a hangja nincs bene olyan élet mint 1 komolyan megtervezett dac hangjában)igazából hallani kell és utána lehet véleményt alkotni.De viszont én még a gyári műveleti erősítüket is kicseréltem komolyabbakra LME49720HA ÉS LME49710HA ra ezektől sokat javult a hanga de még így sem volt az igazi. Ezt nem csak én hallom így hanem több ismerősöm akik audiophile és high-end kategoriában jártasak.
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Üdv!A meghajtó tranzisztorokkal kapcsolatban csak annyit tudok írni hogy én MJE15031G és MJE15030G tipusokat használtam.Persze lehet alkalmazni más tipusokat is és próbálgatni őket csak tudja azt a feszültség és áramot ami itt szügséges és természetesen bétára válogatva őket én minden tranzisztort bétára válogattam.Nem kevés pénzbe karült
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
A mélyek nagyon brutálisak és a tere is jó természetes a hangja nagyon élethűen szól. mivel nekem eddig AB osztályú erősítőm volt ez ahhoz képest fény évekkel elöl van. A diódák Bővebben: Link kondik 8db https://www.distrelec.hu/elko-radi%C3%A1lis-alum%C3%ADnium-alkatr%C...802718 és még ezekből nyáklapon van. 36db https://www.distrelec.hu/ishopWebFront/search/luceneSearch.do?dispa...802612 mkp wima kondikat is használtam bár sokaknak a haja égnek áll mikor meglátják hogy ilyen drága és minősígi kondikat ide pazarlok.https://www.distrelec.hu/dc-link-kapacitor-260-uf-500-v/wima/dcp5h16260d200ks00/824312 ésCRC szűrést használok.
(#) Aldure hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
A hangerő szabályozást egy az ebay-on vásárolt volume controllerel oldom meg távirányító is van hozzá. Alpsz potival és nincs előfok csak a potin halad át a jel.Ez még az erősítőt ki és be tudja kapcsolgatni azzal a 30 Amperes relével. és csak 12 ezer forinta berült ingyen postával megérte nagyon.
(#) Aldure hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
A trafó egy 600VA-es 2 szekunder tekercses 2x 24V AC toroid. Lágy indítóval használom 200 Ohm 25W os ellenállás van sorba kötve vele. 5sec ig ezen keresztül kap áramot a trafó.
(#) pcmaster90 válasza Aldure hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Ezeknek a 260µF / 500V -os kondiknak a szerepét nem nagyon értem ,mire is szolgál pontosan ? miLY*en formában oldottad meg a CRC szűrést ,értve itt a kondik kapacitás szerinti elrendezését s miLY*en ellenállást alkalmaztál ?

*mod.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) szamóca válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Ezért jó, hogy szanaszerte vannak mostmár a hozzászólások. Az A osztályban vannak összegyűjtve ezek az infók.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) pcmaster90 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Igaz ,remélem legalább ezt a Hiraga témát sikerül itt megvitatni mert már kicsit nagy az A osztályú topicban a zürzavar,erősitő tipusokat illetően.
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
A CRC szűrést úgy alkalmaztam ahogyan a linkelt kapcsolási rajzon is látható a táp részében semmi extra nincs benne annyi hogy nálam 47 ezer mikrós kondik vannak. Azok a nagy mkp kondik viszont azért is vannak bent hogy a tápnak nagyobb frekiken is viszonylag stabilabb legyen az inpedanciája mivel a tápot tulajdonképpen az erősítő változó frekvencia menetben rángatja ezért érdemes több típusú kondikat alkalmazni ezt az A-osztályú erősítőkben kedves szamóca úr nagyon szépen le írta nekünk hogy mit miért alkalmaznak.
Idézet:
„A tradicionális, standard aluelkók, viszonylag alacsony frekiig jók pufferként hangfrekis alkalmazásoknál, nagyfrekin a pár száz nanos hidegítők tárolókapacitása semmi, nem is ilyen célzattal kerülnek ugye bele.
A magasabb frekiken is jó viselkedő tároló, simító kondérok, azonban nagyok, és drágák, nem is hoznak minden kapcsolásban oly sokat hangban, hogy megérné belefektetni, ezért nem elterjedtek.”
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Az erősítő nyák terve és a 36db 2.200 µF 50V kondik nyák terve
(#) Aldure válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
És a hangszóró védelem.
(#) CIROKL válasza Aldure hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Nálam még mindig Ő viszi a pálmát , igaz a kicsi tesót épitettem még meg csak , N1 helyen ál jelenleg is nálam .
Gondolkodom egy izmosabb változaton is de ez még a jövő zenéje ...
Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem