Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűtési puffertartályok
 
Témaindító: plzltn, idő: Aug 30, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Bakman válasza norbiv8 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
A bojlerben a palást aljától mérve kb. 25 - 30 cm magasan. Kb. ott az utólagosan beépített hőcserélő teteje.
(#) Mate78 hozzászólása Dec 2, 2014 /
 
Csak hogy valamit hozzátegyek a téma eredeti kérdéséhez,még az jutott eszembe, hogy a pufferben tárolt hőmennyiséget meghatározhatjuk indirekt módon is, méghozzá a nyomásból.Így elég egy darab nyomásmérő.Amikor bemegyek a kazánházba csak a nyomásmérőt látom, a pufferben nekem nincsen leolvasható hőmérő, csak a szondák.De a nyomásból egyből tudom "mennyi van a pufferben"Ha lehűlt a rendszer akkor 1,3bar a nyomás, ha a puffer átlaghőmérséklete 70fok akkor meg 1,6bar körüli.Csak egy ötlet.És csak zárt rendszerhez jó.
(#) fireline válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szia! (akár többes számot is használhattam volna első hsz-omhoz )

Hidraulikailag egyszerűen lehet segíteni a szilárd kazán lassú felfűtésén. Egyszerűen sorba kell kötni a puffer felső hőcserélőjét az alsóval. A nyitott kör előremenőjét átteszed a felső hőcserélő felső csonkjára, az alsóját rövidre zárod az alsó hőcserélő felső csonkjával, a visszatérő marad ott ahol van.
A szilárd kazán is meghálálna egy ESBE VTC 511-est, mint amit a pelletkazán megkapott a visszatérő vízhőfok korlátozására.

Valójában a padlófűtéskör visszatérőjét is lekötném a 8. csonkról a 10-re, de ahhoz le kéne engedni a zárt rendszert, amíg más miatt nem kell, nem biztos, hogy megér ekkora macerát egy kicsit jobb rétegződés.
(#) Mate78 válasza fireline hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
szia

jó ötlet, lehet kipróbálom a felső hőcserélő bekötését az alsóval sorba, meglátjuk mi lesz.
A többi ötletet is köszönöm,megfontolom.
Illetve tervezem, hogy rakatok be egy motoros elzáró szelepet a nyitott körbe mert ha leégett a tűz, és megáll a szivattyú akkor is megfordul a víz a csőkígyón-kazánon keresztül, a kéményhuzat által így hőveszteségem van.
(#) pestmen hozzászólása Feb 5, 2015 /
 
Sziasztok!

nem nagyon pörög a topik, de talán tud nekem vki válaszolni. (Lehet, hogy nem mf. helyen teszem fel a kérdést, akkor bocsi!)
Nekem C-24-es cirkóm van, és nem tudom mi a szerepe a kiegyenlítő tartálynak. Mi is? Mi történik, ha a nyomás 1 attm. alá esik? Szabad-e tovább fűteni, vagy mi a helyzet?
Hálás lennék, ha vki kiokosítana!
(#) Bakman válasza pestmen hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
A puffertartály a melegítés hatására kitágult vízmennyiséget nyeli el. Ha nem így lenne, a táguló víz a rendszer leggyengébb pontján kitörne.
(#) erbe válasza pestmen hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
A zárt és nyomott (állandóan nyomás alatt álló) rendszerek egyik előnye, hogy a keringető szivattyú bárhol lehet, nem alakul ki benne kavitáció, ami a lapátokon lyukkorróziót okozhatna. Amit látsz 1 attm (1 bar) az a légköri nyomás +1 bar. Még nem katasztrófa. Ha felpumpálás után gyorsan visszaesik, meg kell keresni az okát. Ha elég a szezon elején felnyomatni, akkor az jó.
(#) pestmen hozzászólása Feb 6, 2015 /
 
Kedves Bakman és erbe!
Köszönöm a válaszokat, megértettem. Ezek szerint nem kell kapkodjak a vízpótlással, továbbra is használható a rendszer. Az igazság az, hogy a tavalyi fűtési szezon óta nem lett feltöltve. Ennek megfelelően kb. másfél szezon alatt süllyedt le a nyomás a mostani értékre. A fentiek alapján ez normálisnak tekinthető, nyugodtan használhatom tovább, ráér a következő fűtési szezonra feltölteni. Így van?
(#) mpisti válasza pestmen hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Minél magasabb a nyomás, annál magasabb hőmérsékleten kezdődik a vízben a gőzképződés. Ha a kazánod nyomáspróbája és a rendszer kialakítása megengedi, nyugodtan emeld a nyomást 1 bar fölé, kisebb lesz az esély a levegősödésre és gőzképződésre. Ne várjál vele, mert így előfordulhat hogy a jelentősen csökkent nyomás miatt a kazán hőfelvevő fala a víz felőli oldalán kavitálni kezd. Ha ez megtörténik akkor elég gyorsan le tud bomlani a kazánfal, azaz kilyukad a kazán.
(#) pestmen válasza mpisti hozzászólására (») Feb 6, 2015 /
 
Kedves mpisti!
Köszönöm a választ, mostmár értem az egész lényegét. Az a nyomorult kavitáció sok galibát tud okozni. Én hírközlésben utazom, ott is van olyan terület, ahol ez probléma. Sajnos nem gondoltam, hogy ezen a területen is előforduló jelenség, pedig logikusan következik. Még egyszer köszönöm a választ.
(#) gergo55 hozzászólása Feb 6, 2015 /
 
Pestmen!
Az jó ötlet, hogy megemeled az alapnyomást, de figyelni kell, hogy legyen elég tartalék a pufferben az üzemi nyomáson/hőmérsékleten!
Javaslat:
hideg rendszeren 1. 1,5-1,8-ra feltölteni
2. Légteleníteni
3. Pótolni a leeresztett vizet
4. Felfűtés
5. Figyelni, a hőmérsékletet és a nyomás változását a puffer levegő és vízoldalán is!
Ha "telítésbe" ment a puffer az üzemi hőmérséklet elérése előtt, akkor magas az alapnyomás, le kell egy kicsit engedni!
Ha még töltenél rá, meleg rendszerre ne engedj hideg vizet!
Remélem segíthettem.
(#) pestmen válasza gergo55 hozzászólására (») Feb 6, 2015 / 1
 
Kedves gergo55!
Neked is köszönöm a segítséget! Lassan tök profi leszek!
Valóban sokat segítettél te is.
(#) nullar hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Gondunk van a kombi gázkazánunkkal, annyira ingadozik a víz hőmérséklete, hogy kínszenvedés zuhanyozni. Kisgyerekünk is van, nem akarjuk, hogy a víz leforrázza. (A szerelő szerint ilyen a kazán, ennyit tud.) Arra gondoltam, hogy a gázkazánnal sorba kötnék egy bojlert, vagyis a bojler a gázkazán által előmelegített vizet kapná meg, és utána a csapokba a bojlerből kerülne a víz. Elég kicsi a hely, maximum egy ötven literes bojlert tudok beépíteni. Arra számítok, hogy az ötven literes tartály kiegyenlíti majd a hőingadozásokat, illetve arra is, hogy mivel a kombi gázkazán gyorsan melegíti a vizet, ezért ha elfogyna a bojlerből a meleg víz mondjuk egy zuhanyzás alatt, akkor az előmelegített víz miatt sokkal gyorsabban lenne újra megfelelő hőmérsékletű víz. Működhet ez így? Valakinek van ilyen rendszere?
Üdv.
(#) attikanagy válasza nullar hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Üdv.
Idézet:
„nem akarjuk, hogy a víz leforrázza. A szerelő szerint ilyen a kazán,”

Valószínűleg jó lenne az általad említett megoldás, de erre inkább a termosztatikus keverőszelep lenne a jobb.Talán,de csak belekotyogtam. Egy másik szerelőtől kérdezd meg mit szólna ehhez.Bár a kvs értéke lehet nem jó.
(#) Bakman válasza nullar hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Milyen gázgazán? Lehet, hogy nem olyan a kazán, csak meg kellene javítani.
(#) nullar válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Egy Ariston Eurocombi. Valahol azt olvastam a neten, hogy 4 C-os ingadozás még belefér a szabványba ezeknél az átfolyós rendszerű gázkazánoknál.
(#) nullar válasza attikanagy hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Utánaolvastam a termosztatikus keverőszelepnek, egy helyen azt írják, hogy csak termosztátos csapteleppel együtt használható. Ahol használnánk a vizet, oda nem találtam megfelelő termosztátos csaptelepet. A termosztátos csaptelepről pedig azt az infót találtam, hogy nem működik igazán jól átfolyós rendszerű vízmelegítőkkel. Szóval 22-es csapdája. A kettő ára együtt (termosztátos csaptelep+keverőszelep) pedig majdnem ott van, ahol egy bojlernek az ára...(30e Ft)
(#) gyuszo válasza nullar hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Elég lenne csak egy kisebb 20-30 l tartályt puffernek beépíteni, még bojler sem kellene .
(#) proli007 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Azért egy nyomás alatti tartálynak egy gyári nyomáspróbának alávetett bojlert ésszerűbb választani, mint "tákolni" egyet..
(#) nullar válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Meddig tartja meg a puffertartály a hőt? Ha mondjuk egy napig nem használunk meleg vizet, akkor még használható lenne a rendszer?
(#) Bakman válasza nullar hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Ez csak szigetelésfüggő.
(#) gyuszo válasza nullar hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Én erre a megoldásra gondoltam.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem