Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Simson elektronikus gyújtás
 
Témaindító: csaadaam, idő: Júl 7, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 42
(#) mex válasza balazs90 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Ezt az egész kavart úgy értsd: a "tilisztorból" kijövő madzagot lehet kötni a gyújtótrafó 1-es kivezetésére,és ekkor a 15-öst kell testelni,de lehet úgy is kötni,hogy a 15-re kötöd a "tilisztort" és az 1-et testeled.
(#) Tápos Lajos válasza jdani hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Te mondtad ki:hülyeség.
(#) szakács hozzászólása Feb 3, 2009 /
 
üdv.nekem is simsonom van szeretnék építeni hozzá elektronikus gyujtást de megtartanám a megszakítot.ha valakinek volna rajza leírással ami tuti,kipróblt köszönöm!
(#) kilincs hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
sziasztok, nekem lenne egy problémám! vettem egy simson s51b-t. az a problémám, hogy amikor bemelegedik a motor akkor elkezd fulladni. hidegen nagyon jól megy 70köbcentis, de amikor bemelegszik akkor köhög,fullad. a karbit teljes egészében kipucoltuk, órákon át állítgattuk. én magasabb hőértékű gyertyára gondoltam hogy az kell bele, de örülnék ha tudnátok segíteni. ha és a szivató pedig átalakult nitro gombbá mert amikor elkezd fulladni akkor a szivatóval kell játszani, mert úgy néha enyhén csökkenteni lehet a tüneteket. előre is köszi!
(#) Krisz03 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Hali!

Ez nagyon nem elektro téma lesz, szóval inkább OFF-ként írok:
Amikor hidegen jól, de melegen rosszul megy a motor, akkor az tipikusan sokat kap (nagy főfúvóka, magas benzinszint, nem zár a szívató, de akár eltömődött légszűrő is). Viszont ilyenkor ha még ráhúzod a szívatót, akkor le kellene állnia a mégjobban túldúsuló keverék miatt. Nálad viszont pont ilyenkor indul meg, azaz mintha keveset kapna.
Annál a bizonyos karbitakarításnál minden fúvóka a helyére került? 35-ös az alapjárati, 50-60 a szívató, 67 fölött főfúvóka (70ccm-hez 75-80 körüli).
Lehetne akár elektromos gond is (elmelegszik valami a gyújtás részen), de akkor szívatóra nem javulna meg.
Még talán a gyújtás oldali szimeringet is ellenőrizni kellene, hogy helyén van-e, illetve tömít-e rendesen.
(#) kilincs válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
igazad van nem teljesen elektronikus dolog! azért köszönöm a választ!
(#) gulyi88 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
szerintem gyújtás baj is lehet.
gondolom tirisztoros, bemelegszik a nagyfesztekercs, bezárlatosodik valamennyire, csökken a kondi töltése, így a szikra energiája is, de ha feldúsul a keverék, akkor megváltozik az átütéshez szükséges energia, szerintem csökken, így képes kidobni pár szikrát.

ha tudsz szerezni másik nagyfesztekercset, akkor próbáld meg kicserélni, de a legjobb az lenne, ha egy haverod egész gyújtását rátennéd kipróbálni.
De egy műszerrrel is lehetne vizsgálni a tekercset.
Mégpedik a tekercsen mérni a feszültésget. (szerintem fél periódus söntölve van, így DC ben mérve 150 200V körül kellene lenni)
hidegen és melegen is, ha melegen kb ugyanakkora fordulaton jóval kevesebb a fesz, akkor nagy eséllyel menetzárlatos a nagyfesztekercs -> íves javítás
(#) kilincs hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
ez mind szép és jó, csak ez a moci megszakítós gyújtású...:S de gondolom attól még ugyanezek az alkatrészek bemelegedhetnek:S
(#) Krisz03 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Akkor ott a kondit érdemes ellenőrizni, de ha gyári, akkor nagy baja nem lehet.
Én még mindig azt mondom, hogy ez benzinellátási probléma. :hide:
(#) kilincs hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
nah mára megjavult mert szétkaptuk a blokkot meg csinálgattuk, szerintem is kondi baja lehet! nagy ritkán köhhent most egyet de nem vészes... szóval valami a gyújtásban. ötlet hogy hogy lehetne kideríteni? csak hogy biztosra menjek! köszike!
(#) Krisz03 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Idézet:
„nah mára megjavult mert szétkaptuk a blokkot meg csinálgattuk”


Egy szétszedéstől-összerakástól nem javul meg a motor. Cseréltetek valamit (elsősorban szimeringre, tömítésekre gondolok)?

Idézet:
„nagy ritkán köhhent most egyet”


Kicsit bővebben? Milyen fordulaton, hidegen, melegen? Ellenőrizd a gyertya- és a megszakítóhézagot, a kondit, hogy rendesen a helyén van-e, nem lötyög, vezetékeket a gyújtótrafóban, hogy nincsenek-e kilazulva. Ha van kapacitásmérőd, akkor ha mindent lekötöttél a kondiról, rámérhetnél.
(#) gulyi88 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
meg egy megszakító pogácsa helyrereszelés is beleférne...
(#) Krisz03 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Igen, meg kell nézni, hogy nincs-e beégve, nincsenek-e rajta kráterek, és hogy párhuzamos-e a két érintkező felület. Én inkább finom csiszolópapírt ajánlanék, félbehajtva, beszorítva az érintkezők közé.
(#) kilincs hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
hát az a szétszedés annyiból állt, hogy leszedtük a hengerfejet, megnéztük a dugót, és akkor láttuk hogy nincsen tömítés a hengerfej alatt. oda vágtunk egyet! plusz letakarítottuk a kormot. megnéztük a szimeringeket, kicsit megmozgattuk őket, jónak látszódtak, nem eresztettek át. aztán visszaraktuk a hengerfejet, szépen összerakosgattuk az egészet aztán ennyi volt. kivittük az utcára, mentünk vele nagyonsokat, és nem fulladt, szóval melegen is jó volt. ami volt hogy szivató ráhúzásra nem állt le, most ha ráhúzom leáll. nemtudom hogy mitől javulhatott meg. a köhhintés pedig olyan, hogy amikor húzom neki olyan mintha egyszer kétszer kihagyna, de nem vészes, csak zavar egy kicsit.

gulyi88 az a megszakító pogácsa az konkrétan mi? ne kövezzetek meg de új simsonos vagyok szóval nemnagyon tudom még az ilyen kifejezéseket:S
(#) Krisz03 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Idézet:
„láttuk hogy nincsen tömítés a hengerfej alatt”


Mert gyárilag nem is kell. Ha nincsenek szétverve a felületek, és átlósan vannak lehúzva a hengerfej csavarok, akkor nem fog szelelni.
Amikor szétszedted, nem volt olajos ez a rész (henger és hengerfej találkozása)?

Idézet:
„a megszakító pogácsa az konkrétan mi?”


Az a két pici érintkező, amely a megszakítón helyezkedik el. Ezek között állítod be a megszakítóhézagot. A felületüknek tisztának kell lennie. Az a két kör alakú "bigyó".
(#) kilincs hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
de igen, volt rajta ilyen olajsár szerűség. szóval oda vágtunk egy tömítést. mostmár szerintem jó. holnap megyek és veszek egy kondenzátort, meg láttam hogy a töltőtekercsen is van egy olvadás. ha ezek megvannak akkor megfogom és megtakarítom az egészet, remélhetőleg segít a kínomon. éppen hogy hazajöttem vele és ennyi volt. már egy hete szenvedünk vele. ráadásul a henger oldala is meg van kormolva szóval asszem hengert is kell vennem. köszi a helpet!
(#) Krisz03 válasza kilincs hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Idézet:
„volt rajta ilyen olajsár szerűség”


Tehát a "szakszerű" szerelés ismét megmutatta az eredményét (persze az előző gazdájánál)! Ott szépen elszökött a kompresszió, illetve akár falsot is szívhatott. Ha nem túl vastag a tömítés (néhány tized mm), akkor még esetleg maradhat is, bár jobb lenne síkbacsiszolni a hengerfejet. Keresel egy üveglapot, vagy tükröt, ráteszel egy finom csiszolópapírt (a számozásukhoz nem értek, de talán a 800-as már jó lesz), és körkörös mozdulatokkal lecsiszolod a tömítőfelület egyenetlenségeit. Nem kell sok anyagot eltávolítani, csak ami szükséges.

Idézet:
„holnap megyek és veszek egy kondenzátort”


Csak a mostanit ki ne dobd, mert lehet, hogy nincs is semmi baja.

Idézet:
„ráadásul a henger oldala is meg van kormolva szóval asszem hengert is kell vennem”


A henger oldala? Biztos? Nem a dugattyúé? Melyik oldala? Egyébként pedig dugót, gyűrűt csak úgy nem cserélgetünk bevonat nélküli öntöttvas hengerben.

De ez már tényleg egyáltalán nem elektro téma! Nem akarsz átnézni a Simson fórumra?
(#) kilincs hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
jólvan köszi akkor megoldom! am bocsi elírtam télleg dugattyút akartam írni a kondit persze megtartom, de remélem hogy az lessz a rossz mostmár jólenne egy kicsit motorozni is télleg köszi minden segítséget, nem gondoltam volna hogy errefelé ilyen jófej emberek vannak!
(#) richard1025 hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
hello!
építettem egy simson tiristoros egységet és az a problémám hogy mindig tönkremegy a bejövő ági dióda
a simson.hu-n a varisztort ajánlottak
szerintetek milyet tegyek rá?

P3030054.JPG
    
(#) mex válasza richard1025 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Most milyen diódát használsz?
(#) assholeman hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Sziasztok!!!

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni a Simsonomra:cucc és az lenne kérdeésem hogy valamit kéne e átalakítani a motoromon? Egyébként egy 90-es évjáratú S51esem van. Mert állítólag hogy ez működjön valamit lent át kell kötnöm a mexakító és a tekercsek környékén. Légyszi aki tud segítsen
(#) Krisz03 válasza assholeman hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Hali!

Lényegében nem nagyon kell átalakítani semmit sem. Kell az elektronikának ugye a tápfesz a kapcsoló 15/51-es pontjáról, test, megszakítóról egy szál (ez is ott van valahol a gyújtáskapcsolón, onnan le kell szedni, kondit és a gyújtótekercset is el lehet hagyni), és ugye van még a trafó primerjére a vezeték.

Persze az akksi elengedhetetlen, és nem árt, ha van töltés is, mert ez a gyújtás alapjáraton úgy 2-300mA-t vesz fel, de a fordulat emelkedésével ez is nő.
Használtam én is egy ideig (az én képtáramból linkelted a képet), és az erősebb gyújtószikra miatt alacsonyabb fordulaton volt jótékony hatása, de sajnos nagy a meghibásodás lehetősége, és olyankor nincs más, mint tolni kell a motort. Sajnos én is jártam így egy rossz egyenirányító miatt, és a veszprémi domborzaton, 170km-re otthontól nem volt egy jó érzés. Az egyetlen szerencse, hogy volt hol megjavítanom.

Én inkább a jeladótekercses megoldást ajánlanám a hozzá való lendkerékkel, és tirisztoros elektronikával, trafóval. Én is azt használom, és már lassan egy éve, hogy rá sem néztem, mert semmi baja sincs. Amott még mindig ott van a megszakító, mint mechanikai alkatrész, ami ugyanúgy kopik, mint eddig.

Krisz
(#) assholeman hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
magyarul a rajzon a 15ös kivezetés trafo 15ös pont, 1es kivezetés trafo 1es pont, M-megszakító, -,+ ugye oké na és a C???? tehát akkor télleg semmit se kéne átalakítani? mármint odalent vezetékelni jobbra balra? egyébként teljesítményben változást érzel?
(#) richard1025 válasza mex hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
BY399-est
(#) mex válasza richard1025 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Annak pedig nem volna szabad tönkremennie.
Varisztorból tegyél 400V körülit.
(#) Krisz03 válasza assholeman hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Nem tudom mekkora elektronikai tudással rendelkezel, és nem is akarlak megsérteni, de a C jelölés igencsak egyértelmű, lévén látod az egész vezetéket, hogy hova vezet. Az alkatrész elhelyezése nem szükségszerű, hogy ilyen formában történjen, ugyanis nem igényel hűtést.

De kell átalakítás az eredeti gyújtásnál, azaz le kell kötni a megszakítóról a gyújtótekercset és a kondit; ennyi. Lehetőleg ne szedd ki, mert ha megadja magát a gyújtóelektronika, akkor néhány szerszám igénybevételével vissza tudod állítani a gyári rendszert.

Teljesítményben semmi jelentős változás nem fog történni, stabilabb lesz az alapjárat, és alacsony fordulaton lesz talán egy picivel erősebb.
(#) assholeman hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
jó persze nem is vettem sértésnek meg ugye azért illik tudni a hogy az R vagy a C miket jelöl, csak más oldalakon is néztem ilyen kapcsolásokat és azokon a kondira nem kellett semmit se kötni
(#) Krisz03 válasza assholeman hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Akkor mégsem érted azt ami a fényképen látható. :no:

A gyújtásban egy inverter is helyet foglal, ami az akku feszültségéből állítja elő a nagyfeszt a trafó számára. Ebben az inverterben van egy hálózati trafó, amire egy tranzisztor kapcsolgatja az akku feszültségét. Na most ez a tranyó nem fért már el a panelen (tudom, át lehetett volna tervezni), ezért a doboz tetejére került. Mivel két lába belóg a dobozba, azokat könnyű volt bekötni, de a harmadikat (kollektor = C) csak a sorkapcson keresztül sikerült. Így már érthető? A "C" itt nem kondenzátort jelent!
(#) assholeman hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
akkor eddig nem értettem de most már igen. Még egy olyan kérdésem lenne hogy ugye a gyertyahézagot növelni kell 0.5-0.6mm-re igaz? És a megszakítóhézag maradjon 0.4? Még azt megtudnád mondani hogy van e értelme olyan gyertyapipát használni amiben van zavarszűrő ellenállás, vagy a sima mezei gyertyapipa jobb.
(#) Krisz03 válasza assholeman hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Légyszi használd a "Válasz" linket. Bár tudom, hogy nekem szánod a kérdést, de ha már ingyenes a használata, akkor miért ne?!

Akár lehetne is növelni a hézagot, mert még 1mm-rel is szépen működik, de jobb megtartani a gyári 0.4-eset. A megszakítóhézag is maradhat a gyári értéken.
A zavarszűrős pipának az elsődleges célja, hogy a szomszéd nyugodtan nézhesse a TV-t, ill hallgathassa a rádiót, amíg Te a kapuban melegíted a motort. Én sosem használtam zavarszűrős gyertyapipát, hanem autósboltban préseltettem a gyertyakábelre olyan sarut, amit a gyertyára tekert kis "izére" (nem tudom a nevét) kell ráhúzni, majd pedig jött még rá a szigetelő gumi. Egyszerűbb, ha egy képet mutatok. Szóval ezzel csak annyit akarok, hogy tökéletes a sima, egyszerű, zavarszűrő nélküli pipa is.
Következő: »»   10 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Nov, 28. Pé
1:06:10
Jelenleg 207 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu