Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dubwub hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Hali!

Szeretnék ötleteket és véleményeket kérni.
Egy loopert szeretnék építeni az elektromos gitáromhoz, de sajnos nem igazán tudom, hogy miben gondolkozzak.
Nem találtam kapcsolási rajzot az interneten és fogalmam sincs, hogy milyen alkatrészek kellhetnek bele.
Röviden annyit kellene tudjon, hogy bekapcsolt állapotban rögzítse amit játszom, majd egy gombnyomásra visszajátssza, amíg újra nem nyomom meg a gombot.
Igy képzeltem el.
Be tudok szerezni hozzá való alkatrészeket, vagy hagyjam inkább?
Ha valaki tudja esetleg, hogy milyen elven működik, megköszönném, ha elmagyarázná.
(#) szamóca válasza dubwub hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
Ez egy négycsatornás mintavevő (sampler) hurok(looper)játszó.
Szerintem egy berendezésorientált (BOA) IC a lelke.
Ennek a beszerzése nem egyszerű feladat. Szerintem érdemesebb megvenni készen a ketyerét.

Szerk: Bocs, most néztem utána, nem négy csatornás, hanem bármennyi, csak öt perc felvételi időkorlátja van. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) tcs52 válasza dubwub hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1
 
Én is gondolkodom ilyenben, csak nem gitárhoz, hanem mikrofonhoz mely egyfajta okosmikrofonként működve lehetővé teszi, hogy az előadó akár kánonban, vagy - időeltolással - több szólamban énekljen, illetve kísérje önmagát.

Ám én nem holmi drága célkészülékre gondoltam ezügyben, hanem pl. egy - kezünk ügyében lévő - laptoppal valósítanám meg (ennek megvan a hang be, hang kimenete), és egy megfelelő VST-plugint keresek éppen hozzá (ha érdekel akkor a VST-ről írok egypár szót). Ez tehát egy ötlet a számodra, a többieknek meg egy feladat, hogy ismernek-e ilyen hosszú tárolási idejű, vezérelhető plugint a VST modulok közül (leginkább ingyeneset).

A vezérlése mehetne akár a billentyűzetről is, de pl. mikrofon esetén mindenképpen valamilyen beépített mikrokontrollert kellene terveznem, ami MIDI-ben küld vezérlőkódokat hozzá.
(#) Szpisti hozzászólása Nov 25, 2013 / 1
 
Ismeritek az Ambiloop nevű programot? XP alatt ugyan azt csinálja, amit a hardveres looper társai, sőt sokkal többet tud. Ingyenesen letölthető. Itt egy videó róla.
Én is sokat agyaltam a HW kivitelezésén, pár féle modult ki is próbáltam, de ahhoz hogy a Boss vagy bármelyik másik gyári minőséget és komfortot elérjük, nagyon komoly elektronika kellene.
Most ehhez az Ambiloophoz készül midis vezérlő pedálom, azt kicsit egyszerűbb megoldani.
Egyébként megoldható a vezérlése egy pc klaviatura speciális lábpedálos átalakításával, és máris használható az egész laptoppal valós időben akár szinpadon is.
(#) dubwub hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Hűha, mennyi segítség. Nagyon köszönöm a figyelmességet.
simpi: Az AD-DA konvertálók nekem is megfordultak a fejemben. A link nagyon hasznos volt, köszönöm.
szamóca: Még kicsit tanulmányozom az általad említett "BOA" IC-t, mármint az elméletet róla, hátha dűlőre jutok vele.
tcs52: Szívesen használnám laptoppal, de sajnos nincs nekem olyan, de a mikrofonos ötleted tetszik, praktikus és kreatív.
Szpisti: Köszönöm az ötletet, tényleg értékelem, de sajnos már ahogy fentebb említettem nincs laptopom.

Viszont így, ahogy a laptop szóba hozódott, gondoltam egy olyanra, hogy vennék egy raspberry pi-t és azt esetleg átalakítanám erre és még esetleg építenék bele még néhány effektet is.
Régebb volt már egy hasonló projektem raspberryvel. Azzal csak az az egy problémám volt, hogy én nem tudtam megírni a programot a hangfeldolgozásnak, nameg csak egy nyelvet tudok kicsit, ami a c++.

De igazából ez a verzió akkor érné meg nekem, ha tényleg majdnem minden effektet bele tudnék pakolni a kis raspberrybe. Egy egyszerű looperért nem veszek egy ilyent szerintem.

Az első hozzászólásban levő linken található ötlet viszont megvalósíthatónak tűnik, de nem tudom, hogy milyen minőséget lehetne kihozni belőle. Van már nekem egy állítólag jó minőségű op-amp-om, ami egy U5B7741393-as. Zennert meg ilyent olyant tudok szerezni, viszont memória, mikróvezérlő és stabilizátort még nem tudom honnan szerzek. Ha jól megbolhászom még kristályt is találok.
Azt megjegyzem Romániában lakom, tehát internetről csak román oldalakról tudok rendelni.
Na, de ez az ötlet egyre jobban kezd tetszeni, remélem kapok még kis segítséget hozzá.
(#) Szpisti válasza dubwub hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1
 
Nem fontos laptopot használni, én egy mini itx alaplapot és a hozzá való házat szereztem táppal, ssd memóriával, rajta egy XP direkt audiora kihegyezve. Az egész kijött kb. 50-ből.
Igaz ennyiért már használt loptopot kapsz(meg loopert), de ez mégiscsak egy célhardver, ami nem csak loopolásra alkalmas, hanem teljes vst lejátszásra - akár monitor nélkül is.

De ha a hardveres olcsóbb megoldást szeretnéd, nézz körül az ebay.com-on. Nem hinném hogy Romániában csak román oldalakról tudsz rendelni, az ebay-ről a világ minden pontjára szállítanak.
Itt van pl. elég olcsón egy sokoldalú hangrögzítő modul : Bővebben: Link
Eköré már tényleg csak egy ügyesen felprogramozott pic kellhet, esetleg még két hasonló modul, és kész a 3 trackes looper.
(#) dubwub hozzászólása Nov 28, 2013 /
 
Köszönöm az ötletet, még gondolkodom rajta. Egyelőre nem sürgős. Lehet, hogy találok egy kivitelezhetőbb megoldást vagy olcsóbban egy gyárit.

Köszönöm az eddigi segítségeket, ötleteket. Szép napot.
(#) vonaeva hozzászólása Dec 19, 2018 /
 
Sziasztok! Az öcsémnek szeretnék venni egy loopert. Amatőr gitáros. Melyiket és honnan ajánljátok? Köszönöm a válaszokat!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem