Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IQRF eszközök
 
Témaindító: messer, idő: Dec 5, 2013
Lapozás: OK   1 / 1
(#) messer hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Kezd terjedni a termék iqrf , úgyhogy gondoltam nyithatnánk neki egy témát.
Kérdésem lenne is:
TR-52DA modullal kísérletezgetek, egy sima számot szeretnék elküldeni pl (58) nem igazán találom hogyan lehet ezt megtenni.
Idézet:
„RFTXpacket(); // Transmit the message”
a parancs meg van ami a csomagot küldi csak azt nem találom hogy a csomagnak hogyan tudok értéket adni, ha valaki tudna megoldást kérem írjon.

Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) spagi1 hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
örömmel olvastam hogy iqrf temékekkel foglalkozol.
Én is szeretnék , de sajnos nincs rá keret hogy megvegyem a fejlesztő készletet.
Viszont szívesen olvasnék tőled tapasztalatokat ezekkel a termékekkel kapcsolatban.
Megpróbálok utána nézni hátha sikerül megoldást a találni a problémádra.
(#) messer válasza spagi1 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Szia igen sikerült megoldanom kicsit jobban bele kellett mélyednem az adatlapokba, ha van konkrét kérdésed szívesen segítek, már ha tudok.
(#) spagi1 hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Üdvözlet.

Nos eltelt pár év mióta itt jártam.
És ezalatt az idő alatt nem is foglalkoztam IQRF termékekkel. De sajnos ahogy látom nem indult be a fórum. Ez talán azt jelzi hogy nem terjedt el a használata ezen termékeknek kellő mértékben.
Viszont lenne kérdésem.
Időmérő berendezést szeretnék készíteni, modell autózáshoz. Ehhez arra volna szükségem hogy egy hurok antennát ( vagy csak egy sima kb 2 m hosszú antenna ) leteszek a földre. Ez lenne a vevő antennája. Az autókba pedig egy jeladó lenne. Az lenne kérdésem hogyan lehet lekorlátozni a jeladókat hogy a kiküldött jeleket csak akkor vegye az antenna amikor elhalad a jeladó felette ?
Arra gondoltam hogy egy kicsi dobozba berakva , körbeveszem olyan anyaggal (alufólia stb...) amivel a jelet csak lefelé irányítom. Csak mit lehet tenni az IQRF jeladók teljesítményéve ?
Mik a tapasztalatok a jeladók működésével kapcsolatosan ?
(#) messer hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Szia le lehet venni a vevő és az adó teljesítményét is hét fokozatban mikor felprogramozod őket. Szerintem inkább valami infra kaput kellene használni inkább mert azért nagyon irányítani nehéz lesz az RF jelet..
(#) pucuka válasza spagi1 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Az a feladat, amire szükséged van, teljesen közömbös milyen rádiós jeladó egységet használsz. Az I/Q csak az adatátvitel modulációs módját határozza meg, ennek nálad nem sok jelentősége van, a jármű azonosítását bármilyen modulációs móddal meg tudod valósítani.
Sokkal fontosabb viszont a frekvencia, és a teljesítmény. Minél pontosabban akarod a vevőantenna felett elhaladó jármű pozícióját detektálni, annál magasabb frekvenciára van szükség. Minél magasabb a frekvencia, annál könnyebb erősen irányított antennát készíteni, főleg kis méretben.
Szerintem, ha 2,4 GHz -es rádiós modulokat választasz, akkor a jármű aljára viszonylag jó (földfele) irányítottságú antennát készíthetsz, ami kis teljesítménnyel meghajtva elég jó pozícionálást tud, esetleg még több, a célon egyszerre áthaladó esetén is. A célnál, az aszfaltba egy lineárisan elhelyezett antenna kombinációt építve, több (néhány) eltérő frekvenciájú vevőt ráakasztva, versenyezni is lehet.
(#) spagi1 hozzászólása Feb 4, 2016 /
 
Nos azért tetszett meg ez a termékcsalád , mert például az adó modulnak nagyon kicsi mérete.
A TR-52D modul a maga 15 X 22 mm-es méretével, és azzal hogy egy gomb elemről is üzemeltethető nagy előny. Ráadásul az is fontos hogy ebben már benn van az adó is. Így szinte egy alig gyufás doboz méretű cuccot kell csak betenni a a modell autóba ami ugye fontos mind a méret , mind a súly szempontjából. A lényeg az hogy azt kell elérnem hogy lehetőleg csak lefelé, föld felé sugározzon. És arrafelé is a lehető legkisebb sugarú körben. Azért hogy csak akkor tudjam fogni a jelét az adónak amikor elhalad a lefektetett antenna felett. Ehhez egyrészt az kell amit írtatok is, hogy az adó teljesítményét kell lekorlátozni. Másrészt pedig az hogy bele kell tennem egy dobozba , amit belülről kibélelek valami árnyékoló anyaggal, ami csak lefelé engedi kijutni a jeleket.
A könnyű programozhatósága miatt , pedig egyszerűen meg lehet írni olyan programot ami minden egyes autónál egyedi kódot küldd ki ,ami alapján be lehet azonosítani hogy melyik autó haladt el az antenna felett.

Énnekem a legjobb ahogy néztem a DS-START-03 készlet lenne. Csak az ára még mindig elég borsos.

Ti melyik fejlesztő eszközzel dogoztok ?
(#) pucuka válasza spagi1 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Látom, valami nem "jött le".
Az antenna mérete frekvencia függő, akkor is, ha nyák antennáról van szó. Nem tudom melyik verzíót választottad a linkelt típusból a 433, vagy a 868 MHz -est. A gond az, hogy mindkettőnek viszonylag nagy a mechanikai mérete, és az antenna közvetlen közelébe nem helyezhetsz árnyékoló lemezt, mert ez illesztetlenséget okoz, aminek előbb utóbb az adó fogja kárát látni. Ezért javasoltam inkább a 2,4 GHz -es modulokat, mert ott az antenna mérete, és ezzel az árnyékolás (már ha egyáltalán szükséges) távolsága is jóval kisebb.
Egy frekvencián, (rádió csatornán) egyszerre csak egy adó működhet, különben interferencia miatt nem lehet az adókat, és az általuk sugárzott jelet megkülönböztetni. A 2,4 GHz sávban több csatorna is rendelkezésre áll.
Nem tudom, hogy a cél detektáláson kívül még mire akarod használni, mert nem nagyon lehet a korlátozott hatótávolság miatt, amire viszont a detektálásnál szükség van.
(#) spagi1 hozzászólása Feb 5, 2016 /
 
És Te ismersz olyan modult ahol egybe van integrálva egy microcontroller és egy 2.4 GHz-es adó ?
Én csak egy Texas terméket tudok ilyet( eZ430-RF2500) van még más ?
(#) pucuka válasza spagi1 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Például:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A modernebb RF modulok, különösen az adó vevő modulok általában processzor vezérlésűek, mert a beállításához igen sok dolgot kell beállítani.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem