Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NUMITRON 6 csöves óra
 
Témaindító: nox72, idő: Jan 12, 2014
Lapozás: OK   8 / 8
(#) nox72 válasza szepazelet hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Nem lesz semmi gondja. Az LM317 állítja be a csövek feszültségét. A 7805 az IC-k feszültségét. Üdv:Lali
(#) BG678 válasza nox72 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget, és hogy mindig foglalkoztál a gondjaimmal.
Sajnos nem volt rá lehetőségem az utóbbi héten , hogy írjak hobbielektronikára , de büszkén jelentem ,hogy minden probléma megoldódott és az óra napok óta hibátlanul működik , már csak egy dobozt kell neki barkácsolni.
Köszönöm még egyszer!
(#) nox72 válasza BG678 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Örülök, hogy működik. Ha nem lesz alkatrész hibád akkor egy örök életű dolog. A numitron nem öregszik és nem veszt a fényerejéből. A legegyszerűbb megjelenítő cső ami létezik. Az enyém már több mint 3 éve megy minden probléma nélkül. Most kapott egy újabb szoftvert ami jobb mint az előző.
A doboz sokat tud hozzátenni az órákhoz.
(#) zjatekos hozzászólása Márc 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Már a második utánépített órámat csinálom, az első rendben működik, de az újnál a csövek összevissza hibás számokat jelenítenek meg, illetve az egyik nem is megy. Az látszik, hogy az óra amúgy számolja a másodperceket. Az IC-k és a program rendben vannak, mert kicserélgettem őket a működő óráéval, és egyik se változott meg tőle. A kijelző panel is OK, azt is felcserélgettem. Volt egy rövidzár, amikor 7-8 volt jutott oda, ahol csak 5-nek kellett volna lennie. Lehet, hogy a tranzisztorok kergültek bele?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
(#) nox72 válasza zjatekos hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
Szia!

Ha valamelyik cső nem megy akkor nagy valószínűség szerint a meghajtó tranyó a hibás, vagy a hozzá tartózó összekötő. A cső is lehet rossz, de annak a valószínűsége kicsi. Egy ellenállás mérővel ki tudod mérni a csövet.
Az összevisszaságra csak azt tudom mondani, hogy talán a 7447 kimenetén érnek össze a lábak, vagy valahol a diódáknál. Esetleg pár dióda fordítva van berakva. Ezt is kilehet mérni. Egy szkóppal meg villám gyorsan kideríthető a hiba.
A másik órádból cseréld ki a pic-et. Nézd meg akkor hogyan viselkedik.
Üdv Lali
(#) zjatekos válasza nox72 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Az összevissza számokat valóban a 7447 okozta, de az, hogy az egyik lába az IC foglalatnak nem volt jól forrasztva. Ez a láb a PIC egyik lábával van összeköttetésben. Érdekes hiba volt, mert valóban létező számformációkat mutattak a csövek, 0 helyett 4-est, 1 helyett 8-ast és így tovább, véletlenszerű sorrendben, de minden valódi értéknek fixen felelt meg egy másik szám.
A nem menő csövet az ellenállás szintén hibás forrasztása okozta.
Az egyik cső legfelső szegmense el volt egyébként szakadva, azt ki kellett cserélnem. Ebayen rendeltem őket Ukrajnából, sajnos úgy látszik tényleg előfordulnak hibás csövek.
Na mindegy, már működik tökéletesen, köszönöm a segítséget!
(#) nox72 válasza zjatekos hozzászólására (») Márc 29, 2015 / 1
 
Szia! Örülök, hogy megy. Sok hiba nem lehet vele mert a kapcsolás baromi egyszerű. Ha cső kell meg szólj, tudok adni és ki is próbálhatjuk.
Most írom a cikket az IV-11+IV-15 óráról. Az is egy mule klón lesz.
Üdv: Lali
(#) kisgeri hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy 3015F minitronos panelem, a diódák is rajta vannak ahogy kell. Ezzel építeném meg a kapcsolást. Kérdés, hogy a 12V tápfesz elegendő-e ezekhez? Az IV-9-esekhez képest ezeknek 5V a tápigénye konstans üzemben. Köszi a válasz, üdv!
(#) nox72 válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Szia!

Szerintem minden további nélkül. Én is dolgoztam már 3015F numitronnal. Üdv: Lali
(#) horka001 hozzászólása Júl 29, 2015 / 2
 
Kettőt én is készítettem!
(#) nox72 válasza horka001 hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Nagyon szép lett. Gratulálok! Látom 7447-est használtál nem 74247-es meghajtót IC-t. Üdv.
(#) horka001 válasza nox72 hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Akkor azokat tudtam beszerezni!
(#) kisgeri hozzászólása Jún 16, 2016 / 2
 
Sziasztok!
Végre élesztem a 3015F minitronnal készülő órámat. Amiket tapasztaltam:
Elegendő fényerőhöz ilyen kijelzővel már nem elég a 12V-os táp. Ahogy mértem, 18V csőre menő feszültség a pont jó. Ekkor elég fényes már, felette viszont minden más izzószál is halványan izzik. Az LM317 nél levő potit, a rajzhoz képest még megtoldottam föld felé egy 2k-s ellenállással, így jobban szabályozható a fényerő.
Próbára most egy 18VAC táp ment rá, ez kicsit sok már a 7805-nek. Próbálok kisebb tápot keríteni, 22V egyennel, vagy 15VAC-val táplálva az órát, már elfogadhatóra csökken a stabkocka hőmérséklete. Az is lehet, ha lesz pont 18V-ot szolgáltató tápom, akkor elhagyom az LM317-et, és akkor még csökkenthető a 7805 melegedése.
Holnap még ráteszem az elválasztó izzókat is.
(#) nik válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Látom alakulgat, ügyes vagy.
(#) nox72 válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Tényleg szép lett! A 7805 helyett használhatsz MC34063 IC-t. Úgy nem fog melegedni. Én az újaknál már mind így építem. Csatolok egy képet ami igaz, hogy IV11-es óra, de látod a dugasztáp csatlakozónál az IC-t a 7805 helyett.

DSC00656.JPG
    
(#) kisgeri válasza nox72 hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Köszi, még alakul, lassan már csak dobozolni kell. A 7805 lecserélése jó ötlet, még eldöntöm mi legyen vele. Végül egy 12VAC tápot kapott, ilyen volt kéznél. Így picit aláfűtött ugyan, de van fényereje így is rendesen. Az LM317-et kiiktattam. Bekerültek az elválasztó izzók is. Az eredeti kapcsoláshoz képest úgy kötöttem be, hogy sorba vannak egymással és egy diódával, meg egy 22 Ohmos ellenállással. A pozitív fele az óra 10-es digit közös kivezetésén van, a másik fele földön. Így gombnyomásra ez is ki-be kapcsol a csövekkel együtt. Valamint sokkal kisebb ellenállás kellett így sorosan, mint ha tápfeszről menne. (Úgy is kipróbáltam, kb 330 Ohm kellett bele és fűtött is rendesen.) Így viszont az impulzus meghajtás csökkenti az izzóteljesítményt. Szerencsére az első digit maradt ugyanolyan fényerejű, a meghajtó tranzisztor bőven bírja az áramot.
(#) nox72 válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Jó pofa óra. Ha jól látom SN74247-es meghajtót használtál. ÜDv: Lali
(#) kisgeri válasza nox72 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Igen, jobban szeretem ezeket a fajta 6-osokat és 9-eseket.
A 7805-öt végül lecseréltem, mégpedig az LM2575T 5V-os változatára (ilyen volt itt nekem bontásból), meg a járulékos alkatrészeire. Az eredeti helyre érdekes volt begyömöszölni, de megoldottam, kis térbeli szereléssel. A továbbiaknak majd áttervezem a panelt. Most viszont épp csak langyosabb a környezeti hőmérsékletnél.
(#) szebee hozzászólása Nov 6, 2016 /
 
Sziasztok. Feltudná valaki rakni a .lay verziót? Köszönöm!
(#) nik válasza szebee hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
A cikkek között megtalálod.
(#) kisgeri válasza nik hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Csak pdf került fel, a lay nem lett publikus.
(#) nik válasza nik hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Megoldódott a hiba, miszerint behalványult az egyik cső. Sajnos egy idő után már nem is fénylet, így gondoltam, hogy a csővel lesz a gond. Sokáig a fiókban hevert, ám nemrég találtam egy kósza csövet a lomjaim közt. Csere után újra a régi. Viszont valaki meg tudná mondani, hogyan lehet az óra egyes csövét beállítani, hogy a "0"-át is jelezze és ne legyen üres éjféltől 10 óráig?
(#) kisgeri válasza nik hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Milyen fajta csővel volt ez a gond? Nekem a 3015F minitronnal volt hasonló pár hete, fél év üzem után egyszer csak azt vettem észre, hogy halványabb az egyik kijelző. Még egy napot hagytam, mondom mi lesz, de egyre halványabb lett. Felcserélve másikkal, egyértelmű volt, hogy a cső nem jó. Arra jutottam, hogy sajnos fellevegősödött, pedig semmilyen extra hatás nem érte, még csak kézbe véve sem volt.
Az óra 10-es helyiértékén a 0 kijelzése nekem is tetszene, de ezt csak a program módosításával lehetne elérni, amihez sajnos nem értek.
(#) nik válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Azt hittem valami beállítási lehetőség van rá, nem hiába nem találtam a szoftverleírásban sem. Én IV-9-es csöveket használok. Látszatra semmi sem történt a csővel, viszont a csúcsán kicsi kiszürkésedés látható. Nálam heteken át folyamatosan halványodott a fényereje, majd néhány hónap állás uán már nem is jelzett semmit.
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Sajnos akkor levegős lett. Nem tudsz vele mit csinálni csak cserélni.
(#) nik hozzászólása Ápr 12, 2017 / 6
 
Sziasztok!

Átdobozoltam a korábban készített órámat, mivel nemrég egy csőcserét kellett csinálnom, így már nem is tettem vissza a régi dobozába. Most egy kicsit a steampunk stílus inspirált. Javarészt az itthon talált anyagokból dolgoztam. Biciklilánc patentszemtől kezdve a ringliig került bele egy s más. A három nyomógombot kihoztam az előlapi panel közepére, kárpitosálátét+bowdenvég kombóval borítottam, meg körítésnek kapott egy kis fogaskerékinstallációt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) teglascs válasza nik hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Királyul néz ki!
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Baromi jól néz ki!
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem