Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   191 / 191
(#) sastas01 hozzászólása Máj 2, 2013 /

Hali!
A Skori-féle, 12V-os miniteslához elég-e(van-e értelme) 63-as PVC csövön 0,3 mm-es huzalból kb. 930 menet? Illetve, ha így készítem el kb. mekkora szikrára(ívre) számíthatok?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Jó lett,a videó végén nagyon hasonlít a teafőző hangjához..
A multkor elfelejtettem megkérdezni,hogy tudnál-e segíteni nekem.Van egy teflon rudam,amibe lyukat kellene fúrni,de eszterga mindenképpen kellene hozzá.Van De Graffhoz kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

A végén elég fülsértő a hangja. Az érdekesség, hogy folyamatosüzemben nem indul el. Egyelőre most mondjuk nem is fontos, de lehet majd kipróbálok még egy trükköt rá. Mindenesetre nagyon egyszerű felépítésű, egyedüli gond vele, hogy 80V körüli feszültséggel megy, be kéne tennem a 2 darab 40N60-at, hogy mehessen hálózati feszről is. Ha elég sok dolgot kitapasztaltam, jöhet a drsstc.
Mekkora furat kell, milyen hosszon? A szegnyereg sajnos teljesen ki van kopva, fel kéne perselyezni, szóval pontos furatot csak késsel tudnék csinálni.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Máj 7, 2013 /

Üdv!
Végre valahára elindult a Skory-féle 24V-os mini teslám. Több mint egy éve épül... Köszönet mindenkinek a segítségért. Sajnos egyenlőre nincs fotó gépem (pedig ezzel eldicsekednék ).
Azt szeretném kérdezni, hogy a szekunderhez méretezett rezgőkör kondi és induktivitás méretét hogyan tudnám meghatározni? Valamint azt, hogy hogyan lehetne audio jellel vezérelni a szerkezetet?
(#) adat hozzászólása Pé, 12:34 /

Építettem egy Tesla tekercset és (szerintem) a kondenzátorral kéne valamit csinálni csak azt nem tudom hogy mit....az a gond hogy a tekercs csak kb5 mp- ként ad szikrát...a szikra kb 5 cm es.... A csattogó hang megvan csak az is nagy időközönként.....videó és kép nemsokára lesz
(#) Collector válasza adat hozzászólására (») Pé, 13:31 /

A 0373-as képen, az lenne a rezonáns kondi? Az egész felépítéssel gond van, a szekunder a primeren keresztül van leföldelve a sokszorozóhoz? Ezt az egészet szedd szét, és rakd össze normál, klasszikus felépítéssel. A diódának a szerepét sem értem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:04
(#) adat válasza Collector hozzászólására (») Pé, 14:38 /

Sajnálom...Bocs... rossz a rajz :/ itt a jó
És az eredeti terv:
http://madchemist.uw.hu/tesla.htm
(#) Collector válasza adat hozzászólására (») Pé, 16:25 /

Hát "jó", csak ez így nem működik. Sorkimenő, pláne egy ilyen kis 1 tranyós meghajtóval eléggé karcsú ehhez. Az az aprócska kondi szerintem már rég átütött (hacsak nem tized mm-re van a szikraköz, az esetleg megvédte), tekintve, hogy a régi TV-s sokszorozó kimenete 30kV fölé is megy üresjárásban, az nem tűnt fel, hogy a weboldalon is sok kondi volt sorbakötve? Az eredeti oldalon meg 1 deka méretezési információ sincs, az pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy működjön. A kérdés, mi a konkrét célod vele, és mik az anyagi lehetőségek, az után tudnánk segíteni a következő lépésben.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:26
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Pé, 17:40 /

Közben meg az SSTC-vel kísérletezem, eddig 40% toroid beállítás felett mindig elpusztult a félhíd IRFP260 egyik tagja, de mióta betettem 2 darab 200V-os tranziens szupresszort, gond nélkül megy 45% felett is, így már 25 centis szikrát ad. Ha azt veszem, hogy a tranyók a vishaytól, a félhíd meghajtó IC-k meg a texastól vannak, akkor ez egy egész olcsó, és jó SSTC. Került talán 3 ezer forintba. Igaz a DRSSTC szekunderét használom, majd kerítek hozzá egy kisebbet, és csinálok neki valami normális dobozt, illetve hálózati feszültségűre kéne áttervezni, lehet, hogy beledobok 2 IGBT-t. Még úgy is 10 ezer forint alatt marad az összköltsége.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Kedd, 23:39 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a Skory-féle 24V-os mini teslában L4-C4 értékét hogyan lehet meghatározni, illetve ha csak kikisérletezni lehet, hogy fogjak neki. Az eredeti leírásban 7-15nF és 30-50uH szerepel, de olvastam pár lappal feljebb, hogy a tr1 induktivitása is befolyásolja az értéket nem csak a tesla szekunder+tetőkapacitás. Itt már bevallom végképp kezdem elveszíteni a fonalat Én tr1 et nem gyűrű vasmaggal hanem pc tápból bontott kis zavarszűrő trafóból (E I mag) alakítottam át. Így gondolom egész más érték is lehet... A tekercs rezonanciája a tetőkapacitással elvileg 151Khz.
Szépen szikrázik így is és elég hangos is, de szeretném a maximumot kihozni belőle.
Következő: »»   191 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Máj, 23. Csü
22:43:53
Jelenleg 386 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu