Töredelmesen bevallom lusta voltam átnyálazni 400+ témát, ezért csak kérdeznék
Van-e valahol az oldalon vagy láttatok-e máshol olyan áteresztőtranyós egyszerű tápot, amin a visszacsatolást, védelmet, beállításokat egyetlen darab mikrovezérlő végzi?
Illetve ebben a vonatkozásban várnék ötleteket, javaslatokat, tájékoztatást... jó ötlet-e/nem ajánlott/tök hülyeség... Nem szeretném feltalálni a spanyolviaszt, de szerintem megoldható és jó lehet a dolog.
A vedelem PIC vezerleserol mintha azt olvastam volna, hogy az lassu lenne.
hisz mig a PIC feldolgozza a jelet es esetleg beavatkozast eszkozol, addig a vedendo aramkor mar reg elhalallozott.
Ebben teljesen igazad van. Amit jelenleg nem tudok az a nyák készítés, így csak próbapanelon raktam össze az eddigi kapcsolásaimat. Azért is gondoltam erre az egyszerű megoldásra.
Ha megtennéd akkor írd le nekem privátban vagy itt, hogy milyen kapcsolást ajánlanál, persze minden következmény nélkül.
Köszönöm szépen!
Most láttam, hogy van Digitális labortápegység c. téma, belevetettem magam az olvasásba, de várom még a további hozzászólásokat, információ forrásokat.
Sziasztok!
Valaki kuldene nekem egy olyan tapot,amit szimetrikus es lehet szabalyozni a feszultseget.Mindegy hogy labortap vagy csak szimpla tap,csak szimetrikus legyen.
Szoval, hogy ertsem en is.
Szeretned ha valaki elkuldene reszedre egy szimetrikus tapegyseget a maga fizikai valojaban.
a tomegevel kijelzesevel, aramfelvetelevel egyutt. xd xd xd
Tehat neked mar nem a rajz kell, hanem maga a kesz project.
Kicsit gondolkodjunk.
- Mibol is all egy szimetrikus tapegyseg?!
- 2db ugyan olyan feszultseg forrasbol ami esetenkent akar kulon-kulon is ellathatja feladatat.
S csak azert szimetrikus mert sorba kapcsolasuk reven , a kozositett csatlakozas kinevezve a Nullanak, pozitiv es negativ feszulktseget kapunk.
Tehat erzesem es meglatasom szerint, neked itt barmely -az elobb is emlitett/ az oldalom megtalahato/ megepitett project szoba johet, de abbol is mindjart 2 darabot keszitve.
Azért én másképpen látom a szimmetriát .
Ha kettős feszültség kell, akkor egy gombbal szeretném a kettőt egyszerre szabályozni, mint fesz mint áram tekintetében, így már fel van adva a lecke .
De van rá külön topik .
Köbzoli, Moderboy! A közös kezelőszerv csak kényelmi kérdés, semmi köze a "kettősség" mibenlétéhez.
Annak lényege abban áll, hogy egy látszólagos GND-hez képest két különböző szabályzónk van, amikből az egyik a pozitív, a másik a negatív ágat szabályozza.
Ennek van némi előnye, de amit Ghoost említ, az nagyon jól megoldja ugyanezt a problémát, sőt van többlet hozadéka is, hiszen a két táp egyforma (könnyebb kivitelzeni javítani), és akár függetlenül is lehet őket használni, nem csak szimmetrikusnak bekötve.
Nálam a szimmetrikusság (nem kettős tápot írt) azt jelentené, hogy egyszerre tudja állítani a két oldalt, nem kell külön tekergetni. Természetesen igazad van, hogy két egyforma panellal ez megoldható, de elég nehéz a két kezelőszervet pontosan együtt tekerni, ha szimmetrikusan szeretné állítani a feszültséget üzemközben.
A 2002-es RT évkönyvben megjelent egy kettős labortáp cikk.Abban van egy Tracking két áramkörös kapcsoló ami sorba köti a két tápot és a Slave oldal referencia feszültsége gyanánt rákapcsolja a master oldal kimenetét egy ellenállás és trimmer segítségével és már is elég csak a master oldal potiját állítani és egyszerre fog változni mind a két oldal feszültsége.Szerintem némi ellenállás számolgatás és kalibrálás útján ez a megoldás a topicban közöl tápokkal is megvalósítható.De ha jól sejtem inkább azokra alkalmazható aminek van külön ref.fesz bemenete.
Én is gondolkozom,hogy a múltkor épített dupla tápomban az egyik csatornára teszek be sztereo potikat és egy kapcsolót amivel át lehet állítani,hogy egyben vigye mindkét csatornát.. Nekem ez csak extra lenne mert ritkán alkalmazom arra így is megfelel de nem nagy munka és beruházás..
Úgy látom felesleges akár egy sort is leírnom, mert vagy nem olvassátok, vagy egyáltalán nem érdekel titeket mit hova írtok .. Itt írom, hogy van témája az ügynek, erre mit látok, ide teszitek az információt, hadd keresse odaát akit érdekel ? !
Sziasztok!
Egy különleges tápegységet készítek, amellyel adódott egy kis gondom. A táp lényege, hogy két feszültségszintet tudjon a kimenetére kapcsolni, és én mondom meg, hogy melyik mennyi ideig tartson. Az időtartamokat mikrokontrollerrel állítom be, a kimeneti feszültséget OPA549T műveleti erősítővel oldanám meg. Azt kellene elérni, hogy nem invertáló kapcsolásban két referenciafeszültséget tudjak függetlenül a bementére kapcsolni a mikrokontroller segítségével.
dodkii
Sziasztok! Olyan áramkört keresek ,hogy egy potival úgy lehessen táp áramkört szabályozni ,hogy a poti középállásában kb 0 V jönne az áramkörből és ha jobbra vagy balra tekerem fokozatosan nől a feszültségem de a két iránytól függően (jobra vagy balra tekerem) ellentétes polaritással. Ha valaki épített hasonlót kérem írja meg. Kis teljesítményű készülék lenne kb +-6V pár száz mA.
Köszönöm a tippet ,pedig próbáltam keresni. Látszik ,hogy soha nem volt modellvasutam . Még egyszer kösz! Nekem olyasmire van szükségem amin két kivezetés van és polaritást cserél a kimenő fesz a poti jobbra vagy balra forgatásánál.
Probalok neked segiteni es kuldok egy ilyen hivatkozast hatha ez segit. ez csak egyetlen egy oldalt rajzat tartalmazza.
Igy konnyebb lesz az eligazodas neked is.
A taplalt fogyasztodat a "sinpalyahoz" nevu pontokra kell csatlakoztatnod.