Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségszabályzó motorba
Lapozás: OK   59 / 59
(#) Thomas10100 válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 9:17 /

Mit lehet tenni, milyen másik megoldás van 3 fázisú tekercshez?
(#) mex válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 10:32 /

Idézet:
„Lőni kellett volna rögtön agyon.”

Tény, hogy energiapazarló. de az is tény, hogy ha egy ilyen háromfázisú generátort 1000-10000 n/min szélességű fordulatszámtartományban használnak, akkor a kapocsfeszültsége igen nagyot változik, az állandómágneses gerjesztés miatt. Ha nem sönt jellegű lenne a szabályzás, illetve meghibásodás esetén nem zárlatba menne a szabályzó, akkor a túlfeszültség tönkretenné a gyújtáselektronikát, meg az összes érzékenyebb elektromos alkatrészt...
Szabályozott, tekercselt forgórészű generátort meg nem nagyon éri meg ezekszerint a gyártóknak beépíteni.
(#) mex válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 10:53 /

Szerintem a generátor nem háromfázisú.
Azok három egyforma színű (általában sárga) szigetelésű vezetéken adják ki a nyers feszültséget.
Inkább külön töltés, és világítástekercsek vannak az állórészen, és van egy külön testvezetéked is..
Ha szénné égett az összes tekercs, mérni már nem érdemes, de letekerve megállapítható a kivitel.
(#) user1914 válasza mex hozzászólására (») Hé, 11:40 /

Akkor inkább olyan szabályzót kellet volna építsenek, ami mint a fázishasító áramkör, a gyújtás vezérlést tolta volna előre-hárta, a fordulat és a feszültség függvényében. Az aksi meg mindig ott van amiről lehet venni a feszültség értéket.
Üdv. M.
(#) Thomas10100 válasza mex hozzászólására (») Hé, 11:45 /

3darab sárga vezeték volt.

Zöld test a nagyfesz tekercsnél, fekete piros nagyfesz tekercs. Kék fehér jeladó
(#) mex válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 13:23 /

Ez a változat háromfázisú.

De TE EZT linkelted:

Névtelen.jpg

(#) mex válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 13:31 /

A szabályzó az akkufeszültséget figyeli, és addig nem gyújtanak a tirisztorok, amíg nem emelkedik a felső határ fölé.
Ha meghaladja a határértéket, akkor kapnak gyújtást, és testelik az adott fázist.

Szerinted ha már tele az akku, és a generátor fordulat magas, akkor ha nem gyújtanak a tirisztorok, hogy letörjék a feszültséget, mekkora a fázisok üresjárási feszültsége?
(#) oibacsi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 13:39 /

Szia!
Néhány hete építettem egy NE555 alapú kapcsolóüzemű szabályzót, egy régi Skori féle kapcsolás lett módosítva úgy, hogy egyenirányítás után 150V DC-ről még tudjon működni.
GND-t szaggat és simít, a kimenetek akkura kötve és minden fixen az akkuról megy.
Egy régi Husaberg supermoton használják, nem szóltak, hogy gond lenne vele.
Ha érdekel, este szívesen feltöltöm.
Üdvözlettel,
Zoli
(#) Thomas10100 válasza mex hozzászólására (») Hé, 13:44 /

Jajj igaz, azt elrontottam ott.

Egyébként a történet, hogy egy pannóniára tettem fel és első körben olyan feszültség szabályozót tettem ami sarus volt, itt a saruk kilazultak és megvoltak barnulva. Ennek a méréseit tettem az előző oldalon fel, nem zárlatot mértem, hanem egyik fázisnál szakdt lett a szabályozó.
Ekkor nem szedtem le a lendkereket megnézni a tekercseket.

Vettem nagyobb feszültség szabályozót, fizikailag 2x akkora. Összeraktam és működött, volt töltésem és világításom is rendesen
Mentem a motorral 150km-ert, hibátlanul.

Most szombaton beindítottam és 1perc után eltűnt a szikra.
Itt vettem le a lendkereket és minden vezeték elvolt olvadva.

Most azt nem tudom hogy az első feszszabályozó tette tönkre a generátort, vagy azóta járt így az újjal.

Az gond a feszültségszabályozónak hogy az akksi folyamatosan rajta van? Elvileg nem lehet baj ez
Pannónia motorról van szó, és itt csak világítást kapcsolok fel vagy a gyújtó tekercset testelem leállításhoz

Magas fordulatról esetemben nem beszélhetünk és a világítás sincs lekapcsolva ha jár a motor
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:45
(#) Thomas10100 válasza oibacsi hozzászólására (») Hé, 13:45 /

Érdekelne igen.

Köszönöm
(#) mex válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 13:47 /

Azért kap a gyújtáskapcsolóról feszültséget a szabályzó, hogy hoszabb állás után se szívja le az akkut.
De ez szerintem nem lehet a meghibásodás oka.
(#) Thomas10100 válasza mex hozzászólására (») Hé, 14:33 /

Akkor kicserélem az alaplapot és kiderül
(#) user1914 válasza mex hozzászólására (») Hé, 15:01 /

Úgy gondolom még mindig jobb ha az üresjárati feszültség felemelkedik akár 150 V-ra, mint a nagy áram kiolvaszt, összeéget minden tekercset és lehet dobni az egészet a kukába.
Értem én, hogy fogyasztói társadalom vagyunk.
Annak a fölös rövidzárba is be kell tolni a benzint az előállításhoz.
Ha megszakítanák akkor még a káros anyag kibocsájtás is csökkenne.
Jó, tudom kínában ez nem számít.
Üdv. M.
(#) mex válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 15:24 / 1

Felemelkedik az üresjárati feszültség, azután átüt a tekercsek közt, és lehet új állórészt venni...
Nem egy fordult meg nálam újratekerés céljából. Volt olyan motor amit szabályzó nélkül próbáltak, és hát zárlat lett a vége.
Üresjárásban mértem 200V ~ fölötti értéket is, odafigyelve, nem túlpörgetve.
Szerintem fogadd el, hogy nem a hanyagság, és a vegyél újat szemlélet miatt alakult ki ez a fajta söntszabályzás.
(#) Thomas10100 válasza mex hozzászólására (») Hé, 16:39 /

Megmértem a mostani fesz szabályozót, pozitívhoz képest is mérek 3 dióda nyitófeszt, 0,472 körül. És testhez képest is a 3 fázis bemeneten, ugyanannyit kb.

Akkor elvileg a fesz szabályozó jó
(#) mex válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 17:13 /

Igen, az egyenirányító diódák jók, és nem zárlatos egyik tirisztor sem. Ha a vezérlésük is működik, akkor tölteni is fog.
(#) oibacsi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 19:27 /

Parancsolj. A nyákterv két oldalas, házilag nem egyszerű, még gyakorlattal sem.
Biztos van szebb meg jobb, de ez kipróbált és működik.
Következő: »»   59 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem