Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elmozdulásmérő
 
Témaindító: Bakman, idő: Jún 28, 2014
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bakman hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Adott egy asztalosipari marógép. A magasságállítás elektronikus, de annak mérését egy elmozdulásmérő végzi. Elemmel működik és semmilyen elektronikus kapcsolatban nincs a gép többi részével. A fehér gomb folyamatos nyomásával a marókés magassága szépen lassan növekszik, miközben a műszer 0.0 -tól tizedes lépésekkel felmegy 1.0 -ig majd innen visszafordulva lemegy 0.0 -ra és a folyamat kezdődik előröl. Elvileg 1.0 = 1 mm elmozdulás. Programoztam nyakra főre, érdemben semmi nem változik. Valakinek van tippje, mit nézzek meg tüzetesebben? Nem ismerem a működési elvét ezeknek a műszereknek, sokkal nem is találkoztam eddig. A második kép a szenzort és a mágneses szalagot mutatja.

Előre is!
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
A marókés, aminek az elmozulását hivatott mérni, folyamatos emelésénél 0.0 -tól elmegy 1.0 -ig, majd vissza 0.0 -ra (úgy tűnik, lineárisan). Tehát 10 mm -es emelésnél is 0.0 -át mutat. Magyarul nem mér, max. 1 mm-t.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Csak a számláló beállításával lehet gond...
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Ezt hogy értsem pontosabban? Már minden paramétert változtattam, semmi érdemi változás.
(#) Medve válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Azért gondoltam, mert az útmérő működik, a számláló számlál, csak érdekesen. Amikor eléri a 1.0-t, onnan visszafelé számol 0-ig?

Hanem úgy vélem, egy ilyen feladatra egy abszolút útmérő kellhet, igy lehet, hogy az egyik, vagy több "bitje" hibás. Ha párhuzamos az adatbusz, ellenőrizd az űtmérő és a számláló kapcsolatát.
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
A műszer gyári cucc, addig még nem jutottam el, hogy szétszedjem, hátha valakinek a kisujjában vannak az ilyen műszerek. A kábel (vékony, nem lehet benne túl sok ér) épnek tűnik, mozgatásra semmi változás. Elem ki-be nem segít. Volt már dolgom ilyen műszerrel, de azt csak programozni kellett, ment rendesen.

A szerkezet tud abszolút és relatív elmozdulást is mérni a használati utasítása szerint. Mindegy milyen üzemmódban van, mindig a leírt jelenség játszódik le: elmegy 0.0 -tól 1.0 -ig tizedes lépésekben, majd vissza nullára. Ha pl. 0.8 -nál megállítom az emelést (elmozdulást) és leengedem a kést, a műszer 0.8 -tól lemegy nullára, majd ismét elkezdi növelni az értéket.

Leginkább úgy lehetne leírni, mintha a mágneses csíkon egy háromszög jel lenne, aminek az alsó csúcsai 0.0, a felsők pedig 1.0 -án vannak, a műszer pedig 0.1 pontossággal a háromszög jel pillanatnyi értékét mutatja, lásd melléklet.

Shot_760.jpg
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem