Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-hez 7.1-es erősítő építés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) SteelHead hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Üdv!

Szeretnék itthon építeni egy 7.1 meghajtására alkalmas erősítőt, ez lenne az első komolyabb projektem.

Leginkább géphez lenne, játékhoz, filmnézéshez, zenehallgatáshoz használnám. A hangkártyám alkalmas 7.1 bekeverésére, úgyhogy 4 db 3.5mm-es stereo jacken jönne a jel. (1 fron, 1 rear, 1 back és 1 center + subw)

Jelenleg egy Logitech LS21-em van, 3W-os (RMS) satelite hangfalakkal, és egy 4W-os (nem biztos, hogy RMS) méllyel. Ezt kéne túlszárnyalni teljesítményben (hangfalanként).

Sokat olvasgattam már a témában, és arra jutottam (javítsatok ki, ha tévednék), hogy amire szükségem van, az a 8 csatornán kívül egy mute gomb, stand-by funkció, hangerőállító és magas/mély állító. 6x10W + 2x20-25W-ra gondoltam, nem tudom, kevés, vagy sok-e egy 11 m^2-es szobába.

IC-sre gondoltam, viszont az alkatrészek pontos kiválasztásáról, méretezésről nincs sok sejtésem.
(#) dB_Thunder válasza SteelHead hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Ez egy jó kis projekt!
Nem bonyolult, de el leszel vele egy darabig! Elsőnek kellene pár értelmes hangfal, mert egyébként hova teszed a megnövekedett erősítőteljesítményt.
Ezután el lehet kezdeni erősítőket építeni, meghallgatni, akár másét is, közben alakul majd az igényed.
Az én szubjektív véleményem, hogy 7x elég olyan 15-20 watt, viszont mélynek a 200 is majdnem kevés, ez már rendes mozihangerőt produkálna egy nappaliban.
A sallangokat (mute, magas, mély...)majd a legvégén összerakod.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
(#) SteelHead válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Értem.
Szóval szerinted a 10W kevés egy perifériának? Nem szeretném felrobbantani a 31 köbmétert.
Előbb gondoltam be kéne lőni a teljesítményt, hogy utána lehessen hangfalat csinálni, mert azokat is én szeretném összerakni.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
(#) dB_Thunder válasza SteelHead hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
..Mi annó 2x100-al toltuk 12m2-en. Ajánlanám EZT a cikket.
A hangfalépítésről egyenlőre én a helyedben lemondanék, ahhoz évek kellenek mire azt is átlátod. Szereznék helyedben egy rendes hi-fi hangfalpárt használtba kezdésnek, az sem lesz olcsó, sőt...
(#) SteelHead válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Köszi a cikket.
Hány dB lenne jó ekkora helyre?
Akkor is veszett ügy a hangfalépítés, ha kész hangszórókat szerelnék be dobozokba?
(#) Primary válasza SteelHead hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
AZért lehet találni bevált terveket. Azokat nyugodtan megépítheted szerintem.
(#) Peter65 válasza SteelHead hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Szia!
Nekem hasonló projekt van folyamatban, ahol sok viszonylag kisteljesítményű végerősítőre van szükségem. Nekem két végerősítő maradt fenn a "szitán", a Texas végfok +-15V-ról járatva, illetve a VF3 végfok. Mivel bipoláris tranzisztorokhoz tudtam olcsón hozzzájutni, a Texast építem meg. De szerintem fontold meg dB_Thunder javaslatát, építs meg egy-két kapcsolást, hallgasd meg, és válaszd ki azt, amelyik leginkább megfelelő.
(#) SteelHead válasza Primary hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Rendben.
Szerintem szombaton teszek egy könyvtárlátogatást, és megpróbálok minél jobban belemélyedni a témába, hogy értsem. Ha ez megvan, remélem már el tudom dönteni, hogy hány dB-es és hány W-os hangszórók kellenének, és ezekhez méretezném az erősítőt.
Aztán megtörténhet, hogy ha informálódtam, változik a tervem.
Persze ezt csak elméletben, utána pedig első körben építenék valami kisebbet, gyakorlásnak.
Lehet, hogy ez nem a legjobb elképzelés, de használható?
(#) zsolt58 hozzászólása Szept 27, 2019 /
 
Sziasztok. Remélem újra aktivá tudom tenni ezt a fórumot. Igy késő este egy olyan ötlet futott végig az agyamon, hogy mi lenne, ha élvezhetőbb lenne a filmezés. Például olyan mozis. Szóval konkrétan a mozi élményt szeretném elérni hangzás ügyileg. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kezdjek hozzá igy 2019-ben. És még az lenn a kérdés, hogy PC-röl el tudok-e érni olyan hatást, ami tényleg 7.1. Ha nem akkor van egy házimozi rendszerem hangszórók nélkül, de az nem tudom menyire működik, de szerintem az erősítő jó benne. Holnap pontosan leirom az adatait és küldök képet a csatlakozóiról mert nem teljesen emlékszem már hogy s miként van a felépítése. De az biztos, hogy PC-röl szeretnék filmet nézni és zenét hallgatni is szóval azt is valahogy meg kell oldanom. A basszusnak van itthon egy 30 cm-s 100W körül tekert hangszóróm azt majd be dobozolom és jó lesz szerintem. De a többi hangszórót most szeretném megvásárolni és dobozt építeni hozzá, de szét nézzek majd használtan is valami kész hangfalakat hátha rá futok valami jó lehetőségre.
Szép napot.
(#) kiszebra válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1
 
Szia! A legtöbb alaplapi kártya már simán kiad analóg 7.1-et, ehhez csak erősítőt és hangfalakat kell találni. Meg persze olyan minőségü filmet, amin van 7.1-es hangsáv.
(#) zsolt58 válasza kiszebra hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Köszi a választ. Öszintén laptopon szeretném ezt az egészet végrehajtani. És ahogy utána olvastam nem tud 7.1-et. HP Elitebook 8570p
Idézet:
„Audio
SRS premium sound PRO
Integrated stereo speakers
Integrated dual-microphone array
Button for volume mute; function keys for volume up and down
Stereo headphone port
Stereo microphone port”

Szóval szerintem marad a házimozi rendszer vagy mi.
Csatikrol netes kép.
hyundai dvx-790su a neve.
Üdv.
(#) zsolt58 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Igen azt el felejtetem, hogy 5.1-et tud ez a DVD lejátszó. Szerintettek meglehet oldani ezt az egészet?
(#) kiszebra válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1
 
A laptophoz tudsz vásárolni 7.1-es, USB-s hangkártyát, ha ez lenne az igény, ez ne riasszon el!

A DVD lejátszód pedig kiadja analógon a jelet, tudsz hozzá erősítőt építeni, de ott az optikai kimenet, amihez ha keresel egy gyári erősítőt, lehet jobban jársz.
(#) zsolt58 válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Amúgy úgy döntöttem hogy elég lesz az 5.1. Már csak 2 dolgot kell megoldanom. Az 5 hangszóró milyen, mekkora legyen hozzá a doboz milyen legyen stb. A másik pedig hogy a Hyundai dvx-790su-t át kellene alakítani hogy a laptoprol tudjam a hangot át adni jack formájában. Ebben szeretnék ötleteket kérni. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2019
(#) Inhouse válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 6, 2019 / 2
 
Ha nincsenek meg a hangsugárzók, akkor ár nem annyira éri meg a barkácsolás. Különböző hangsugárzókból felépítve nem lesz jó az 5.1, nem fognak passzolni egymáshoz sem hangképben, sem "hangerőben". Illetve, amennyibe fog fájni ezeket beszerezni, meg még barkácsolni a kétséges eredményért. Vegyél használtan egy olyan szettet, ami tudja teljesíteni a kívánalmakat, dugd össze és használd!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem