Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Speciális dobókocka
 
Témaindító: Pethy, idő: Júl 30, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Pethy hozzászólása Júl 30, 2006 /
 
Sziasztok. Segítségeteket kérném, pár dologban. Szeretnék csinálni egy dobókockát. Tudom, hogy ilyen kapcsolások 100ával lelhetők fel, de én egy kicsit másképp csinálnám. Ez a dobókocka ugyanis dobókocka formájú. Minden oldalában van egy kijelzőpanel. A kockával úgy kell dobni, hogy a csúcsára állítva megforgatjuk, és ekkor elindul benne a dobókocka program, majd a dobókocka minden oldalán lévő kijelző megjeleníti a "dobott" értéket 5 másodpercig. Eddig oké, ez könnyű, de most jönnnek a problémák:
- A kockában lévő mikrovezérlő, /talán PIC/ nem csak a kocka programot hajtja végre, hanem az Akkuk feszültségszintjét is ellenőrzi, és ha kezd merülni, akkor rákapcsolja a töltőre, ami a kijelzőpaneleken van /lásd 2. kép a szürkével jelölt területek/ a probléma viszont az, hogy a kocka oldalait vörös plexiből tervezem kivitelezni, ami viszont olyan sötét, hogy a fotoelemek hatásfokát biztos rontaná.
- A kockában az akkuk az 1. kép szerinti elrendezésben lesznek, szám szerint 8 darab. Ez az elrendezés kocka súlypontja miatt kell.
Mit javasoltok? Köszi a segítséget.

dice.JPG
    
(#) Báddzsó válasza Pethy hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
, nekem is vannak elvetemült ötleteim, de ez túltesz rajtuk. (inkább mégsem )
Idézet:
„Akkuk feszültségszintjét is ellenőrzi, és ha kezd merülni, akkor rákapcsolja a töltőre”
ezt nem értem, odamegy a kocka atöltőhöz és katt.
Idézet:
„hogy a kocka oldalait vörös plexiből tervezem kivitelezni, ami viszont olyan sötét, hogy a fotoelemek hatásfokát biztos rontaná.”
ha olyan fajta ami átengedi a piros fényt akkor nem vészes a fényveszteség. Persze az akkor lesz jó ha piros ledeket akarsz használni.
Mekkora méretű lesz ez a kocka? gondolom ~6*6* 6 cm-es, én egy akkupakkot raknék a közepébe amit lehetne tölteni tekercses, áram indukálós módszerrel tehát nem kellene táp csatlakozó a kockára. (nem olyan bonyolut ahogy hangzik)
A sarkonpörgetést meg szeritem felesleges, raknék bele egy mozgásérzékelőt és amikor megállna a kocka akkor írná ki az eredményt, ez a mozgás érzékelő egy 1*ű kis kocka lenne ( a kockában vhol) amiben egy golyó lenne, a kocka 6 oldalán 6 lyuk, amibe ha belemegy a golyó és ott is marad (pl 0,3 másodpercig) akkor kiirja az eredményt. Ez a "benne van e a golyó a lyukban" érzékelés egy sima kis kontakt lenne a lyukban.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
ehhh, az a mozgásérzékelős kocka lehetne egyben a random szám generátor --úgy hogy midegyik lyuk jelentene 1-1 számot-- , mivel a pic (eddigi tapasztalatami alapján, különböző random number generator algoritmusok nézegetése után) nem tud igazi random számot generálni, minig egy ismétlődő sort nyomat ki.
Na milyen az 5let? Lehet csinálok egy ilyen kockát én is?
(#) Pethy válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Igen, ez jó ötlet lehet, erre az indukciós töltésre gondolok. Asszem hasonló módon lehet tölteni a pészmékereket is. De ennek annyi a hátránya, hogy kell egy külön kütyüt csinálni hozzá, amivel töltöm. Ez viszont már olyan mintha a kockát dugnám rá egy telefon töltőjére, azzal a különbséggel, hogy ez wireless, ha jól értem, de akkoris közel kell tenni egy másik valamihez. Véletlen generátor. Igen, ez igaz, de ha a kijelzés nagy frekin történik, akkor attól lesz véletlen, hogy én megpörgetem a kockát, és pörög amig pörög. Valahogy úgy képzelem, mint amikor egy 4017esre egy 555 néhány KHz órajellel van rákötve egy nyomógombon keresztül, és attól véletlen a megjelenítés, hogy az ember nem tudja ponosan olyan ütemben működtetni a nyomógombot, hogy mindig azt az eredmény jelenítse meg a kapcsolás. A kockánál is van egy ilyen "nyomógomb" ez a "kiskocka benne a golyóval". Nos ez is jó ötlet, legalábbis jobb mint az enyém. A ledek természetesen vörösek.
(#) Pethy válasza Pethy hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
A töltésre csak a fotoelemes töltőt favorizálnám. Az akkuk is jó, de a panelnak is kell hely, de jók az ötleteid. Én meg... Hát tudod unatkozik az ember is
(#) Báddzsó válasza Pethy hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
szerintem pont a panel lesz a legkisebb ha smd cuccokat használsz. És valszeg muszáj lesz, mert kell 7-8 tranyó, 7-8 ellenállás vagy 14-15?. Akku fesz mérő szerintem nem kell bele, akor dugod rá a töltőre ha halvány a led vagy már nem müxik. szerintem...

Mi az a fotoelemes töltő??
please! vicsys
(#) Pethy válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
A fotoelemes töltő Egy napelem paneles töltő ami szilícium napelemekből áll. /pl Radio Shack 276/ Az akkuk rá vannak kötve egy ablak komparátorra, ami logikai 1 et ad ha jó az akksik töltöttségi szintje, és 0 ha az akkuk töltöttségi szintje egy bizonyos érték alá megy. Igen valszeg SMD alkatelemekből lesz ez kivitelezhető, legalábbis ha nem akarom amolyan Oroszméretűre építeni Ittt van egy Napelemes töltő. Hasonló van a 101 opltoelektronikai kapcsolás című könyvben is. /remélem jól emléxem még a címére /
(#) Báddzsó válasza Pethy hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
tehát fotoelem=napelem már minden világos!
(#) mspike válasza Pethy hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
egy ötlet a mozgás érzékelésére, minden oldalon egy fototranyó, amiket vagy logikával összekötsz, és akkor a PIC egy I/O érzékeli, ha levan rakva az egyik oldal, ezt adott időn át megfelelően jelzi, ha már megált a kocka... és nincs benne kontakt, ami elég hamar elkophat egy monopoly alatt....
Egy másik ötlet, minek aku ? Sötétben senki sem társasozik, mehetne csak simán napelemről....
(#) Báddzsó válasza mspike hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
Idézet:
„mehetne csak simán napelemről....”
annyi ledet sztem nem bír el egy napelem ami elfér a kockán. És mondjuk dobsz egy 6-ost akkor az 6*6 led ami min kb 450mA (inkább 600, ami már több mint fél amper!!)
(#) Sumi hozzászólása Jan 23, 2007 /
 
Mostanában akkorák a táblák, hogy egy- egy dobásnál kész tornamutatvány a kockát megszerezni. Ha meg a tábla közelében dobunk sokan tapasztaltuk már a káosszal járó eredményt. Nagyon jó a kocka ötlet, de én olyan megvalósítást szeretnék ahol infrával lehet irányítani a dobást mondjuk hat játékos esetében. Kiegészítés képen az aktuális dobó és a dobni készülő kijelzéssel. Ami lehet szám vagy” egyszerűbb” esetben a nevek beprogramozásával. :vigyor2:
(#) dpeti válasza Báddzsó hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Nem fontos azokat a ledeket egyszerre meghajtani Időmultiplexeléssel megoldva egyszerre csak 1 világítana, és csak az venné fel az áramot... A szemnek meg amúgy sem tűnne fel...
(#) Báddzsó válasza dpeti hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
Idézet:
„A szemnek meg amúgy sem tűnne fel...”

má hogyne tűnne fel!, 6os dobásnál 6 annyira világítana a led a szem számára... tehát jóval halványabban.... kevesebb energiából nem fog ugyanannyira világítani a led....
(#) zsolt58 hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Hello
Talaltam ezt a Kapcsolast es ezt meglehet oldani 10 ledel es 14 ledel mind a ketto fontos lenne!
elore is koszi!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) kaqkk válasza zsolt58 hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Ha az összes diódát kidobod a kapcsolásból és minden Q val jelölt kivetésre kötsz egy ledet akkor meglesz a 10 ledes verzió , a 14 ledes változatot csak te tudod hogyan szeretnéd tehát úgy kötöd diódákkal a ledeket a kimenetekhez ahogy az általad elvárt kombinációban világítsanak....
(#) zsolt58 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
akkor a diodak helyere ledet rakjak?
de akkor mire kelletek eredetileg a diodak?
koszi
(#) proli007 válasza zsolt58 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Hello! Mennyi? - Harminc! - Mi harminc? - Mi mennyi?..
Nem írtad mit szeretnél kezdeni a 10 vagy 14 diódával.. Így mire és hogyan válaszoljon valaki?
Egy kockán 6 variáció van. A 4017 meg egy decimális számláló, aminek mindig csak egy kimenete lehet magas szintű. A kockán 7 Led van, ennek variációjából mutatja a számot.
Nos, a diódák kódolják a decimális kimenetet (ami 10 állásból 6-ra van korlátozva), a dobókocka mutatott variációira. Vagy is a dióda hálózat egy kódátalakító.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem