Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tektronix 7000-es oszcilloszkópok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tarpad hozzászólása Nov 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Sokféle szkóp ("mainframe") és több tucat fiók létezik a Tektronix 7000-es családban. Bőven van akkora a témakör, hogy szerintem megérdemelnek egy külön topic-ot, én személy szerint nem szeretném egy általános szkópos gyűjtőfórumba belekeverni a 7000-es sorozatról szóló kérdéseket/tapasztalatokat. Ebbe a témába összegyűjthetnénk róluk a hasznos infókat, segíthetnénk egymásnak a javításban, elemezhetnénk működésüket stb.

Mindjárt kezdeném is egy kéréssel:
Adott egy 7B53A horizontális fiók aminek van egy kis hibája. Az eltérítés piros CAL gombja túlságosan is kihúzható (lásd első kép). Belenézve a szerkezetbe kiderült, hogy egy kapcsoló gyakorlatilag kitört a helyéről... (második kép). Arra lennék kíváncsi, hogy a kapcsolón kívül hiányzik-e még más mechanikai elem a "környékről". Az lenne a legjobb ha valaki akinek van ilyen fiókja lefényképezné ezt a részt. (a neten nem találtam részletes képeket erről a részről)
(#) dokidoki válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia.
Nekem egy barátomtól kölcsön, 7834-es van. Ebben 7B85 és egy 7B80 van, kicsi esélyt látok, hogy hasonló lenne ezen része. De ha akarod belenézek pár fotó erejéig.
Egy ideig vadásztam hozzá 7L13 -at, de ritka jószág és drága is. Így hát építek egyet. Ezért napirenden órákat meg a szkop ...
(#) peterpan válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 

lap01.gif
    
(#) tarpad válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia!
Fotók alapján a 7B85 és a 7B80 Cal potija úgy néz ki mint némelyik vertikális fiók Cal gombja (ami benyomásra ugrik ki), ez más megoldás mint a 7B53-é, de azért köszi a felajánlást.
Viszont amit alább írsz az felettébb érdekes. Gyakorlatilag a service manual alapján megépíted az egész fiókot?
Nekem is fáj a fogam egy spektrumanalizátor fiókra de ugyanaz a helyzet amit te is említettél: aranyárban mérik őket. Pár hónapja láttam vaterán (ha jól emlékszem) egy 7L12 fiókot, villámáron el lehetett vinni kb. 20000 ft-ért. Mire észbe kaptam már le volt zárva az aukció. Valaki jól járhatott
(#) tarpad válasza peterpan hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Végülis igazad van, de egy fénykép beszédesebb mindennél.
(#) endrusz válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia! Nekem van kettő darab Tek 7623A tipusú oszcilloszkópom ,az egyikben 7B52A fiók van.Majd délután megpróbálom a fényképezést megoldani valahogy.
(#) dokidoki válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Értem, a helyzet az, hogy a manual sajnos nem igazán építési leírás, ezért mint ötlet elvetődött.
De mivel kell az analizátor, ezért kerestem egy jó tollú építési leírást, és nekifogtam, mostmár működik mondhatni demóverzióban, mert még sok munka van vele. De már használható, igaz nem lesz vele -135dB -es zajmérés 300 RESBW mellett de amúgy jó lesz.
Ilyet meg ne is említs, mert kisebb szívrohamot kapok tőle.
(#) endrusz válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia! Estére lesznek képek. Egy kicsit tanulmányoztam a fiókot,és szerintem megvan a hiba. Egyenlőre csatolom a te képedet. A bekarikázott résztől balra látható a tengelyen egy hornyos hüvely. Alatta abban a fényes téglalap alakú házban van egy mikrokapcsoló,aminek a szára belefekszik a hüvely hornyába. Tehát ha húzod a kapcsolót kifele,az működteti a mikrokapcsolót is. Mivel le van törve a műanyag szára,nem tud megakadni. Szerintem ez a baja,remélem hogy érthetően sikerült leírni. üdv pali

kapcsolo1.jpg
    
(#) tarpad válasza endrusz hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Üdv!
Igen, ezt én is láttam, igazából az érdekel van-e még valami más is ami hiányozhat a mikrokapcsoló körül. Valószínű, hogy nem hiányzik semmi más, csak biztosra szeretnék menni. Egyébként ez a kis mikrokapcsoló nem egy hétköznapi darab, nem lesz egyszerű ugyanilyet találni, lehet egy kis barkácsolás lesz a vége.
A gyűjteményed azért nem semmi Nekem egy 7603-am van (ezt javítgatom amikor van egy kis szabadidőm), nemsokára lesz egy 5113-as is, a hétvégén vettem ebayen.
(#) endrusz válasza endrusz hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia! Amint igértem itt vannak a képek.
(#) tarpad válasza endrusz hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Köszi!
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
A képek alapján - szerintem - az a kapcsoló egy egyszerű, kétállású tolókapcsoló, valamint a menesztő diabolóból hiányzik a rögzítő hernyócsavar.
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Az a baj, hogy az összes ma kapható tolókapcsoló amit eddig találtam olyan, hogy sorban van 3 kivezetése. Ide meg olyan kellene aminek sorban csak kettő pár kivezetése van, ezért írtam, hogy barkács esélyes lesz a dolog. A digikey.com-on átnéztem az összes tolókapcsolót (van jópár) és még ott sem találtam, ez mondjuk nem túl biztató.
(#) tarpad hozzászólása Feb 12, 2015 /
 
Más szkópos témákban említettem már, hogy van egy 7603-am ami nem jeleníti meg a sugarakat csak a readout-ot. Ezt sikerült orvosolni, a kivilágosító/fényerő szabályzó áramkörben egy CA3046 tipusú tranzisztor mező volt meghibásodva. Ebay-ről rendeltem néhányat... Működik is szépen de kell még foglalkozni vele mert még nem "100%-os" a műszer. A Vert Mode gombok kontakthibásak, amikor benyomja az egyiket az ember akkor nem kapcsolnak hanem rá kell segíteni kicsit kézzel, benyomva kell tartani őket, hogy rendesen átkapcsoljanak. A tápban kicseréltem az összes elkót, elvégre mégiscsak több mint 40 éves műszerről van szó (egyébként még nem voltak elkószáradásra utaló jelek de így legalább nem lesz velük még egy jó ideig gond). A 7B53A fiókom majd csak most kerül terítékre úgy néz ki, hogy nem csak az a baja, hogy ki van belőle törve az egyik tolókapcsoló. Jelenleg csak úgy hajlandó működni ha a delay time gombot kihúzom. A kitört kapcsoló helyére vezetékeket forrasztottam, hogy ideiglenesen helyettesíteni tudjam a tolókapcsolót. Viszont így sem működik úgy ahogy kellene. Hogy jobban bele tudjak mászni a javításába először készítenem kell egy extender-t, mert jelenleg nem tudok mérni rajta úgy, hogy benne van a mainframe-ben.
Van még egy olyan gond is (ami valószínűleg a kínai CA3046-nak tudható be), hogy a leggyorsabb eltéritésnél "lassan" növekszik a sugár fényereje. A második képen ezt lehet látni. Nem látszik a képen de a valóságban látni lehet, hogy a sugár elindul szépen bal oldalt csak nagyon gyenge fényerővel. Lehet, hogy a CA3046 tranzisztorainak ft-je túl kicsi? Az jutott az eszembe, hogy akár én is építhetnék egy ilyen tranzisztormezőt pl. 2N2369-el az már talán elég gyorsan tudna kapcsolni...
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Kissé irigyellek. Nekem is van egy 7603 (álló), de még csak ott tartok, hogy a readout+fényerő kettőspoti kakukk, féléve nem tudok helyette egy 5+5 k.-s potit szerezni, lehet, hogy be kell barkácsolni 1-1 külön potit. Az összes többi még hátravan, amint melegebb lesz az időjárás, újra nekiesek.
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Sajnos én sem haladok úgy ahogy szeretném. A jelenlegi állapothoz eljutni is három hónapig tartott. Meg ott van még az is, hogy kissé nehezen szerelhető ez a szkóp. Sok mindent kell bontani mire hozzá lehet férni a "lényeghez" - a millió szalagkábelről meg ne is beszéljünk (lásd képek). Az álló 7603-as mainframe-ben jobb a helyzet-e tekintetben?
Szerencsére nálam még rendben van a fényerő poti de ha tönkre menne én sem tudnék vele mit kezdeni...
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
Szerelhetősége valamivel jobb, mert több a függőleges síkban lévő cucc, de ez sem leányálom. Még csak a táppal birkóztam, e azt sem volt semmi eleve kivenni, meg vissza. Érdekes:Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem