Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tuner távvezérlés
 
Témaindító: dotita, idő: Dec 28, 2014
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dotita hozzászólása Dec 28, 2014 /
 
Kedves Fórumozók!
A következő kérdés megválaszolásában kérnék segítséget:
Van egy hi-fi tunerem, amely rendelkezik remote control in/out csatlakozókkal (3,5 mm-es jack).
Így elvileg, arra alkalmas eszközzel összekötve lehetne távvezérelni. Sajnos az erősítőmmel nem működik, kipróbáltam (az amp új, a tuner 1995-ös gyártású, mindkettő Pioneer).

Lehetséges-e a tunert távirányíthatóvá tenni egyéb módon?
A control in bemenetre egy megfelelő eszközt, pl. egy IR vevőt csatlakoztatva és egy univerzális távirányítót használva megoldható-e?
Létezik -e kereskedelemben kapható eszköz kifejezetten erre a célra?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Gery78 válasza dotita hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Szia!
Nem valószínű, hogy csak egy IR vevő megoldaná a dolgot, meg kellene keresned a tunered kapcsolási rajzát, vagy ha nincs meg, akkor visszafejteni azt a részt, ami a Jack után van. Tudnunk kell, milyen áramkör van mögötte, tehát mit vár a tuner azon a csatlakozón keresztül. DC-t? Valami digitális jelet? Tehát ki kellene deríteni ezt, mert addig nem fogunk tudni Neked segíteni. A kapcsolás ismeretében már többet tudunk majd mondani. De a legvalószínűbb szerintem az, hogy a tunered egy összetartozó torony része volt, és annak a vezérlője egy másik készülékben volt, talán az erősítőben.
(#) kormika válasza dotita hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Ha szerencséd van, akkor elég csak egy TSOP infravevőt megfelelően bekötni, és egy univerzális távirányítóval tudod használni. Nekem egy full digitális Pioneer kétkazettás deck-en van ugyanígy megoldva a távvezérlés, a sztereo jack bekötése a következő: Tip: +5V, Ring: Jel be, Sleeve: GND. Fontos, hogy árnyékolt kábelt használj, én először PC szalagkábelből húztam le 3 eret, és csak a deck elejéig vittem az infra szenzort, de már hülyeségeket csinált. Azóta beköltöztettem a kijelző üvege mögé a szenzort, de a dobozon belül is árnyékolt kábelt használtam. Ahogy Gery78 írta is, egy kapcsolási rajz mindenképpen kell, én is az alapján kezdtem el próbálkozni, nekem a jack csatlakozóból a jel közvetlenül a deck "agyába" megy be, ami egy ismeretlen mikrokontroller. Az univerzális távirányítómon van kijelző, és kiírja, hogy milyen jelrendszert használ éppen, az én deckem a Philips féle RC5-öt használja, de más kiosztás szerint, mint mondjuk egy TV. pl a hangerő fel/le a két deck távirányítása közötti váltást végzi, a számokkal pedig a kazettán levő számok között tudok lépkedni, bár ezt a funkciót nem szoktam használni, mert nem hiszem, hogy használ a szalagnak, ha pörgetés közben hozzányomódik a fej.
(#) dotita válasza kormika hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
A szervizleírásban nem sok mindent találtam, egyik rajzon mutat egy control signal buffer egységet, ez van a csatlakozó után, ha jól sejtem (sajna csak alapszinten vagyok járatos elektronikailag). Mellékeltem a szerviz manuált.
Viszont eredetileg mono jack kábel kell a csatlakozáshoz, ennek ellenére sztereo-val is megoldható?
A control in/out csatlakozók alatt van valami kód, vagy típusjelölés: AAX7110-A. Próbáltam rákeresni a neten, de nem találtam semmit. Lehet, hogy a rendszertáv típusjelölése ez?

Köszi az eddigi infókat + Gery78-nak is!
(#) Sebi válasza dotita hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
A bemenetet talajra huzigálja a vezérlőjel, ami invertálva a központi vezérlő bemenetére kerül.
Picit reménykedtem, hogy ellenállás-osztós - mint az ősi videók - de ez túl új ahhoz.
Sajnos az ismeretlen jelsorozatot csak az őt éppen utasító áramkör mőködtetése során lehet "lefülelni".

pioneer.PNG
    
(#) dotita válasza Sebi hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Köszi az infót.
Letöltöttem annak az erősítőnek a szerviz manualját, amelyik a tuner párja volt annak idején, beraktam mellékletként.
Hátha ebből kiderül valami (a hozzáértők számára)
(#) Sziki1974 válasza dotita hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Szia!
A rajzból úgy tűnik, hogy az IR vevő jele erősítve (ha jól látom Q201-202) a Q202 kollektoráról egyből az "SR" csatlakozóra megy, tehát elég odáig megépíteni és szerezni hozzá egy távot, esetleg próbálkozni univerzálissal.
(#) dotita válasza Sziki1974 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Helló, konkrétan mit kellene hozzá építeni?
(#) Sziki1974 válasza dotita hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Ezt az áramkört. Jobban megnéztem, ott valami spec. tranzisztorok vannak, de szerintem pl. 2 db BC182 jó lesz, esetleg az ellenállásokkal kell játszani, esetleg az első tranzisztor bázisa és a test közé ellenállást tenni, ez az IR vevőtől is függ, milyen a kimenete. Szerintem a dióda se nagyon kell. Legegyszerűbb lenne beépíteni a tunerba (már ha működik).
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014

IR.jpg
    
(#) Sebi válasza dotita hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Picit többet tudunk, de nem eleget...
Az IR-vevőről nincs adatlap és nem kapható, nem tudjuk milyen a vivőfrekvenciája (persze olcsó a cucc, tehát akár mindhárom szokásos beszerezhető, de ennek akkor van értelme, ha találsz olyan távszabályzót, amiben típus szerint le vannak tárolva a kódok)
Ez a vevő - a rajzból ítélve - nem open-kollektoros, mint a mai típusok. A tranzisztorok "digitális" típusúak, beépített ellenállásokkal - tehát semmi különös, akár el is hagyhatóak (2x invertálva ua jel jön ki, tehát a hosszabb vezeték miatt kellettek).
Magyarul: elvileg semmi sem kell, csak be kell kötni egy vevőt.
(#) dotita válasza Sebi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Akkor a feljebb, kormika által leírt módszer működhet?
Az 5V tápfeszt honnan tudnám biztosítani?
(#) Sebi válasza dotita hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Idézet:
„Akkor a feljebb, kormika által leírt módszer működhet?”

Igen, úgy látom. Vedd fel vele a kapcsolatot, hogy a nála lévő Pioneer milyen kódokra reagál. (pl PC-re kötött IR-vevő és a Girder progi segítségével meghatározható).
Idézet:
„Az 5V tápfeszt honnan tudnám biztosítani?”

Ez legyen a legnagyobb gondod... rajz alapján a legközelebb eső helyről - kis szűréssel.
(#) dotita válasza Sebi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Köszi, konkrétan mire lenne szükség hozzá, milyen alkatrészek (vevő típus, kondenzátor,stb) kellenének?
Tudnál egy bekötési rajzot csinálni, a táp csatlakozást is bejelölve a rajzon?

Ami még eszembe jutott: van egy rossz Toshiba SD 151-e DVD lejátszóm, ennek az IR vevőjét és távját fel lehetne esetleg használni?
(#) dotita válasza dotita hozzászólására (») Jan 11, 2015 /
 
Szereztem egy TSOP 1736-os vevőt, rákötöttem egy jack csatlakozóra, bedugtam a control in aljzatba (innen is megy ki 5 V, ezt kapja tápfeszként), próbálgattam kétféle távval (Hama és Somogyi márkájúak), de sajnos nem reagál a tuner semmire...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem