Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hanglemez tisztítás, javítás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Abukodonozo hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Szervusztok!

Bátorkodtam megnyitni ezt a témát, mert a nálam tapasztaltabbak segítségére van szükségem. Nemrég vásároltam egy pár számomra nagyon kedves hanglemezt és egy jópár sajnos megakad és ez sokszor élveszhetetlenné teszi a zenehallgatást. Az a kérdésem, hogy szerintetek házilag orvosolható-e ez a probléma, illetve csinált-e már ilyet valaki? Az internetet kutatva találtam technikákat (van aki szikével és nagyítóval teszi a barázdát szabaddá, van aki finom csiszolópapírral orvosolja a problémát), de nem szívesen szöknék bele ezekbe a megoldásokba, mert nem akarom véglegesen hallgathatatlanná tenni a lemezeket.

Ha bárkinek van ötlete vagy tapasztalata nagyon örvendenék ha megosztaná!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) nedudgi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2015 / 1
 
Emlékeim szerint a nedves lejátszás elterjedt technológia volt, de a hátrányok közé sorolták, hogy utána csak így lehetett a későbbiekben lejátszani a lemezt. Mechanikai beavatkozást semmilyen körülmények között ne próbálj!
A válaszom elméleti, a lemezeket csak egyszer játszottam le - amikor átvettem magnóra...
(#) Buvarruha válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
Jól értem, hogy nedves lemezfelületről beszélünk és így inkább hajlandó a barázdában maradni a tű?
(#) kristikoma válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2015 / 1
 
Általában a hanglemezeket(LP, SP, maxi, gramofon) érdemes lemosatni, azaz a későbbiekben csak szárazon használni. Vannak, akiknek van lemezmosójuk, de nem mindenki vállal bérmosást. Ha meg van nálad dohány bőven, magad is beruházhatsz egy ilyen gépre, illetve a hozzávaló folyadékra. Nem adnak sok folyadékot, de azt fel kell hígítani, úgy már elég sok lemez mosható. A folyamat lényege: a lemez barázdáiba juttatott folyadékot egy vákuumos szívóval ki kell szívni teljesen. Így az összes kosz kikerül a barázdákból. Emellett szénszálas keféket ajánlott beszerezned, melyet minden lejátszás előtt érdemes használni. Egy nagy kell a lemezhez, illetve egy kiskefe a tűhöz. Így tűt már csak akkor kell cserélni, mikor elkopott. A lemezt meg csak akkor kell újramosatni, mikor már megint nagyon recseg. Szándékosan nem írtam árakat, meg helyeket(ahol mosnak, meg ahova semmiképp ne vidd).
(#) FordPrefect hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Legelső/legolcsóbb megoldás egy tűmérleg beszerzése. Kis tűerő okozhat gondot. A lemezjátszó /hangszedő típusa sem mindegy, mint ahogy az állapota sem. A nedves tisztítás mellet régen létezett egy "lemezőr" nevű folyadék. Ez egy cellulóz alapú kence volt, gyakorlatilag azonos a "bőrradír"-ral, rákented a lemezre, és száradás után a kosszal együtt hártyaként lehúztad. (részletesen lásd régi HFM 22.szám) Gyógyszerész ismerős ki tudta keverni fillérekért.
(#) ngyzoli válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
A csiszolópapírt lehetőleg a közelébe se vidd a lemezeknek! A szike+nagyító még talán-talán,de komoly kézügyesség,és príma szórt világítás nélkülözhetetlen.A lemezőr folyadék valószínűleg a legjobb házilag,anno még én is használtam,de akkor is drága volt.Valami lenco-clean,vagy mi a franc volt a neve...
(#) steffen22 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2015 / 1
 
A kérdésedre reagálva: a lemezjavítás szinte lehetetlen feladat. Tökéletes nem lesz, és ha vissza is sikerül hajlítani a barázdá(ka)t, az továbbra is egy időzített bomba marad a (szerencsétlen) tű számára.

A tisztításra van ötletem, azt a topik címéhez kapcsolódóan írnom.
Degrell László - Lemezjátszók és hanglemezek című könyvének 7.3.8. része. Érdemes átfutni a tartalomjegyzékét is, hátha akad még hasznos információ benne.
Ezt a folyamatot kipróbáltam egy direkt erre a célra szerzett igen koszos lemezzel (homok, sár, stb.), és sercegés mentesre sikerült varázsolni, egyszerű mosogató szivacs, és egyszerű folyékony mosogatószer segítségével.

Továbbá FordPrefect által említett folyamat, csak itt egyszerű faragasztóval.

Ami szerintem szintén hozzátartozik a tisztításhoz, az a tisztítás utáni makulátlan bánásmód:
- új tasakba szabad(na) tenni, ha lehet akkor ESD nejlonba;
- zenehallgatás előtt fél- egy nappal takarítani, majd portalanítani a helység levegőjét is, megvárni míg leszáll a maradék szállópor, és mehet a lejátszás;
- minél rövidebb úton rátenni a tányérra a lemezt;
- lemezjátszó fedelét mindig rácsukni (Tolóablakos megoldás lenne a legjobb, de ilyet még nem láttam. Ugyanis a fedél felnyitásakor elkerülhetetlen a befelé áramló légörvény kialakulása -> tipp: nagyon lassan kell felnyitni);
- a lemezalátét rendszeres portalanítása (mert ugye ideális esetben, nem csak az egyik oldalát hallgatjuk a lemeznek);
- lemez megfogása előtt kisütni magunkat, hogy ha már ESD nejlonban van, akkor se vigyünk át rá töltést, amivel magához vonzaná a szállóport;
- lejátszás előtt ESD kefével áttörölni a megfelelő módon, és a kefét rendszeresen tisztítani;
- stb.

Emellett természetes, hogy tiszta kézzel nyúlunk mindenhez. Ha mindez nem megoldható, akkor marad a wav, flac. Arra biztos nem száll a por.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) q765 válasza steffen22 hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
Idézet:
„Tökéletes nem lesz, és ha vissza is sikerül hajlítani a barázdá(ka)t, az továbbra is egy időzített bomba marad a (szerencsétlen) tű számára.”


Ez itt a lényeg. Olyan lemezt fel sem szabadna tenni, ami ilyen problémával rendelkezik.
Nálam ezért van pluszban még két játékos.

Szerintem vidd el mosatni. Ha a mosó kiadja a kezéből, vidd vissza, hogy elgörbítette az MM tűdet...
Ellenben drága lesz a mosatás, és örülsz a lemezeidnek. Nemmellesleg lehet nemis a lemezek piszkosak.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) Abukodonozo hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Olvastam még egy pár dolgot amiért szerintem az igényes zenehallgatók mágján fognak elégetni. A vélemények nagyjából megegyeznek abban, hogy ha a lemezen nincsen látható sérülés vagy kosz akkor a tűerőben keresendő a probléma. Vannak viszont bátor emberek, akik simán nekimennek fogpiszkálóval egy eredeti Rolling Stones lemeznek (csak erős idegzetűeknek!) , de profin is meg lehet oldani: Bővebben: Link.

Akkor első lépésnek marad a tisztítás, ha utána is szökik akkor sérülések keresése, ha nincs látható sérülés akkor tűbeállítás... Tűmérleget honnan tudnék szerezni?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) kristikoma válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
Ezzel a hanglemezes témával bizony darázsfészekbe nyúltál. Szerintem kezdjük ott, hogy milyen lemezjátszód van, milyen hangszedővel? Igaz, ennek is megvan a maga helye. Ha nem kristályhangszedős szocialista géped van(pl.: Tesla), akkor érdemes vele foglalkozni, egyébként csak roncsolja a lemezt, meg beleszántja a barázdákba az összes koszt. Ha viszont valami normális szerkezeted van, akkor a használati útmutatót(owners manual) érdemes megszerezni, majd az alapján beállítani.
(#) steffen22 válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
A tűnyomást a tű gyártója határozza meg tól-ig, plusz egy ajánlott értéket is megad.
A lemezjátszónak annyiban van köze a tűnyomáshoz, hogy be lehet rajta állítani a kívánt értéket. A lemezjátszóhoz tartozó használati útmutató meg leírja annak módját.

Abukodonozo:
Nem megfelelő tűnyomás esetén torz lehet a lejátszás, ami nem keverendő a sercegéssel. Továbbra is ajánlom a fent linkelt könyvet. Ha elolvasod, akkor alig marad kérdésed.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) Moszkvai hozzászólása Márc 9, 2018 /
 
Hanglemez mosás házilag 1.


Hanglemez mosás házilag 2.

A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
(#) tothbela hozzászólása Márc 9, 2018 / 1
 
Az én bátyám elve az volt, hogy a lemezt végig kell játszani. Track váltogatás az egyik oka, ha a lemez ugrik. Ha ilyet csináltam, le is cseszett.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem