Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   4 / 4
(#) gordonfreemN válasza mate_x hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Latom nehezen akarodzik erre a kerdesre szep kerek valaszt kapnod. Pedig engem is erdekelne

A lagy foldelest vagy a potencialkiegyenlitest celszeru alkalmazni, ha ESD-re erzekeny alkatreszekkel dolgozol. Ha vezetekek beforrasztasahoz hasznalod az allomast mindegy, hogy kemenyfoldeled, vagy a levalasztott (elszigetelt) allapotot valasztod.
En ennyit latok benne.

Egyebkent az asztali ESD-s munkafeluletek ahogy mar mondtak, lassan vezetik le a felgyulemlett tolteseket, tehat nagy ellenallasuak.
Az antisztatikus zacsko az szigetel, az antisztatikus csipesz szinten. Az ESD-s kopeny szinten nagy ellenallasu, lassan vezet le, az ESD-s papucs szinten lassan.

Hogy hova mikor kell ellenallas, azt szerintem neha maguk a tervezok sem tudjak.
Nyilvan vannak kulonbozo feltetelek, amik befolyasoljak ezeket.
Mivel egy ESD padlofelulet nagyon draga, ami a komplett munkateruletet osszekoti, ezert van konkret allomasokon kialakitott ellenallassal ellatott "helyi" vedelem.
(#) mate_x válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Érdekes dolgok az biztos A páka földelésére egy elég jó magyarázat: Bővebben: Link
(#) Sir-Nyeteg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Idézet:
„Az antisztatikus zacsko az szigetel, az antisztatikus csipesz szinten. ”
Dádá!
Ezek mindegyike vezető! Ellenállásának értéke: (régen szabvány volt ez, ma már nem kritikus, ha nem tartják be) ha fekete, akkor 1Mohm, ha rózsaszín, akkor 1Gohm.
Az ESD zacskó fémezett, emiatt válik vezetővé.
Ha szigetelő lenne, akkor benne/rajta maradnának a töltések, és olyan lenne, mint a vonalzó, amikor a hajadhoz dörzsölöd: fel lenne töltődve. (A vonalzó szigetelő anyagból van.)
Ha a magyar nyelvet akarnánk megmagyarázni, akkor a szigetelő elszigeteli a töltéseket, a vezető pedig elvezeti, azaz ki tudja egyenlíteni a töltéskülönbséget, jelen esetben fontos, hogy ez káros kisülés nélkül menjen végbe, de a legfontosabb, hogy végbemenjen!
De pont ezt mondtad az előtte levő mondatodban...

Hogy hova kell ellenállás?
Ahol a vezetőképesség által kisülés vagy áramütés veszélye forog fenn. Mate_x rámutatott a lényegre

Ui:
A csipesz fémből van. Ellenállása emiatt közelít a nullához, és az ember van ellenállással leföldelve.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) Alex2 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Sziasztok!
Elolvastam ezt a topikot és a kapcsolódó cikket is. Tetszett. Eddig óvakodtam a sztatikus feltöltődésre érzékeny cuccoktól (FET, LCD, CMOS, MOSFET, ...), de mivel megoldható házilag is a védelem, talán már biztonságosabban nyúlhatok ezekhez.
Erős felindulásból elkövettem pár dolgot és gondoltam, közreadom, hátha valakit érdekel.
Karpántot nem barkácsoltam, mert pár száz Forintért lehet rendelni, de az ESD asztal kicsit húzós 20+eFt-ért, ezért törtem a fejem. Előkotortam pár régi alaplap ESD csomagolását és elkezdtem méricskélni ellenállásmérővel. A fémes, ezüstös hematit színű fólia nem bizonyult vezetőnek, legalábbis a külsején. Viszont a milliméterpapírhoz hasonló rézsút hálós zacsi igen. Találtam egy olyat, ami néhány tíz kOhm ellenállást mutatott. Ebből és pár itthon lévő cuccból applikáltam egy "ESD asztalt".
Mellékelek pár képet a műről.
A csokiba fogott réz drótra kell csíptetni az asztal és a karpánt csipeszét. Még a forrasztó páka tartóját fogom erre rákötni, mert a pákám 24V-os és teljesen szigetelt a hegye, de így levezethető róla a töltés.
Ráadásul, ha feltöltődök pulóver levetés közben, akkor használhatom kellemetlen szikrázás nélkül.
Nem egy dizájnos cucc, de ingyen van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Jún, 18. Kedd
6:54:28
Jelenleg 153 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu