Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dimmelhető fémhalogén fényforrás?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Crystalheart hozzászólása Szept 22, 2015 /
 
Üdv, szakik - én sajnos nem vagyok szakember, ezért fordulok hozzátok, elektronikához jobban konyítókra. Ugyan forrasztásokat meg tudok csinálni, alap áramköröket össze tudok tenni, de most drága mókába kell fognom, és nem akarok kísérletezgetéssel tönkre vágni semmilyen költséges alkatrészt, és nem akarok fölöslegesen drága cuccokat venni.

Egy vásári ékszerárus standra kell világítást terveznem, ahol a lámpa nappal is megy, mert a pesti Gozsdu-udvar árnyékos átjárójában kell felállítani hétvégente. A rendszernek könnyen szét- és összeszerelhetőnek kell lennie, minél könnyebbnek, valamint elég fényesnek ahhoz, hogy a verőfényből betekintve is jól látsszon minden. Az ékszereket természetes fehér (4000-4500K) színhőmérsékletű izzóval kell megvilágítani a járókelők irányából, felülről, erre a kerámia-fémhalogénnel elérhető színhő kiválóan alkalmas.

Jelenleg egy db. 500W-os sima halogén izzó adja a fényt, de ez néha kevésnek tűnik, az ideális talán két oldalról 2×400 W lenne, de a 2×500W sem kizárt, eddig még nem próbáltam. (A fémhalogének fogyasztása szerencsére sokkal kevesebb, ez is szempont.) Ezt kellene tehát kiváltani.

Mivel csupán az alábbi reflektort találtam a feladathoz elég könnyűnek (1 kg), ezért két darab ilyen lámpatestben gondolkodom:
Bővebben: Link

(Igen, ez falba süllyeszthető és beltéri, de ez legyen a legnagyobb probléma. Könnyebb a többinél és belemegy az izzó, nem is nagyon kulturálatlan, nekem ez számít.)

A probléma, hogy a fény-értékeket tekintve a 2×70W kevésnek, a 2×150W fémhalogén pedig, attól tartok, már soknak bizonyulna, de természetes fehér kerámia-fémhalogénből egyedül ilyen reflektor-izzókat találtam. A problémát áthidalhatná egy szabályozható működtetőegység, amivel a 150W-os izzók fényét is beállíthatnám a szükséges mértékűre, valahová a kettő közé (és amúgy is jól jönne, ha a napszakhoz vagy az aktuális helyszínhez igazíthatnám a világítást), azonban ilyet egyszerűen nem találok, noha olvastam, hogy létezik.

Ti talán többet tudtok erről, jobbak a forrásaitok, esetleg tudjátok, hogyan lehet egy sima működtetőegységet dimmelhetővé varázsolni, és egyáltalán milyen működtetőegységet érdemes használni. (A súly itt is számít, bár tudom, hogy több kiló lesz.) Gondolom, a max. 2×150W=300W teljesítmény miatt érdemes kb. 400W-os működtetőegységet keresni.

Mit javasoltok?

A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) eyess válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Például egy ilyen jó is lenne neked .
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015

1.PNG
    
(#) Sebi válasza eyess hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Erre nem esküdnék... A fémhalogén lámpák a higanygőz lámpához (és kistesójához a fénycsőhöz) hasonlatosak: mindegyiknek áramkorlátozásra van szüksége, amely sok esetben egyszerű fojtó (fémhalogénnél járulékos nagyfesz gyújtóegységgel), bár mostanában - ahogy a fénycsöveknél is - gyakran előfordul elektronikus előtét is.
Valami kis százalékban talán csökkenthető az intenzitás, de nem tesz jót az izzó-elektródáknak, csökkenti a szíhőmérsékletet és az égési képességet (gyakran kihuny és újra gyújt).

Ezekből következően a sima triac-dimmertől felrobban.
(#) eyess válasza Sebi hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Próba cseresznye , de felrobbanni biztosan nem fog . Viszont egy fojtót rakhat még az áramkör elé akár.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) gerenk válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Üdvözlet !
Létezik szabályzó valami ilyet kell keresni.
Itthon is kapható, az ára elég borsos.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Ez nem próba-cseresznye kérdése, hanem rossz tanács. Egyszerűen nem működik vele, instabil lesz az ív, és állandóan változni fog az intenzitása, színhőmérséklete, kialszik, ismét begyújt, ahogy kihűl. Ha fel nem is robban, de az élettartama rohamosan csökkenni fog, és nem olcsó dolog egy ilyen játékszer.
(#) didyman válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Én azt javaslom, hogy legyen 2x150 W. Fényből nincs olyan, hogy túl sok, pláne ékszerek körül. ha meg akkora fényár van, az egyik 150-es még mindig lekapcsolható. De sok múlik a használt lámpatest, fényvető kialakításán, amit meg a megvilágítani kívánt területhez kell igazítani. Szóval csak túl általános tippeket lehet adni a feladathoz, ezt helyben ki kéne találni szerintem. Lehetne LED-ezni is, ékszerek körül azt is szeretik, de a silány tucat-fényvetők helyett mindenképpen magas CRI-t tudó, türkizben, vörösben is erős LED-ekből építkezve, mert a csillogás úgy szép. Persze ezekből még mindig nehéz kész megoldást beszerezni jó áron, szóval a fémhalogén ilyen szempontból versenyképesebb lehet.
(#) Crystalheart válasza gerenk hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Köszönöm az eddigi javaslatokat.

Ez a digitális trafó nekem egy kicsit soknak tűnik, ennyit nem kell tudnia, gondolom, a súlya is azért 5 kg, és az ára is azért annyi.

Alibabán találtam elég nagy dimmelhető ballasztot, szóval létezik, de itthon, vagy legalább értelmes áron online egyesével vásárolhatót sajnos nem lelek. (Nátriumlámpákhoz gyárt szabályozható működtetőegységet az Entervill Budán, de azok sajnos nem jók a fémhalogénhez, annak ellenére, hogy a fent linkelt reflektorhoz ajánlott PERU ballaszt mind fémhalogén, mind nátriumlámpákhoz alkalmazható. Nem ismerem a technológiát, nem tudom, miért van ez így.) Ráadásul a legtöbb helyen 150W-os létezik, amiből kettő kellene, az szerintem pazarlás, és dupla vezeték.

didyman: A két reflektor egyenest a szemembe fog világítani kb. másfél méterről napi 12 órán át, merthogy a pult mögött én állok, úgyhogy de, szerintem a 26000 lumen kicsit sok lenne. Az az 1 db. 500W-os, 9000 lumenes halogén is megterhelő. Persze tudom, nehéz ezt megsaccolni próba nélkül, még az is lehet, hogy nem folyna ki a szemem.

Mindenképp fémhalogénben gondolkodom, nem véletlenül használják ezt a filmforgatásokon is, ha természetes hatást akarnak elérni, és nem véletlenül ezzel van tele minden pláza ékszerkirakata. (A fülbevaló-panel megvilágítására két oldali, erős természetes fényű ledsort tervezek a panel elé 20-30 centire, mert ott a forró halogén nem opció, de az egy külön egység.) Az optimális hatás érdekében mindenképp két oldali megvilágítás kell, tehát nem kapcsolhatom le az egyiket, legfeljebb, ha a másikat középre pozicionálom, és akkor megint túl erős árnyékaim lennének.

Különben erősen gondolkodom esetleg fizikai fényszűrésen, mondjuk egy, a fényforrás elé helyezett (cserélhető) hőálló opál szűrővel. Lehet, hogy inkább ebbe az irányba kellene mozdulnom, és tán még az árnyékokat is lágyítaná. Mondjuk ekkor is fennáll a kérdés, hogy milyen ballasztot javasoltok, mert a legtöbb boltban 150W a maximum, de ha lehet, egy darabbal oldanám meg, hogy csökkentsem a súlyt és a költségeket. (Egymagamnak kell elhúznom az egész felépítményt tároló kerekes ládát, minimalizálnom kell a felszerelés súlyát.)
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) Zsolt 73 hozzászólása Szept 22, 2015 / 1
 
Sziasztok ! A kerámia-fémhalogén lámpák dimmelhetőek,15-99,7 % között. Filmes,fotós lámpákat javítok,ha gondolod szívesen segítek. A természetes fehér fény 5500 K.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
A színházi lámpák színe is változik a dimmeléssel. Bár talán nem olyan mértékben mint a "kommerszek".
(#) didyman válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Igen, mert a fémhalogén CRI-je 90 feletti is lehet és mert 400 W felett akkora hatásfoka van, amit ilyen kicsi felületen összpontosítva, semmi más nem tud jelenleg. Ezért írtam a magas CRI LED-et, mert olyan is létezik, én is használok. Filmiparban is van már elég sok LED-es dolog amúgy. Az ND szűrő jó ötlet. Ballaszt kapcsán, a két fémhalogént kezelő nem olyan egyszerű dolog. az előtétnek muszáj relatív közelségben lennie a csőhöz, mert a hosszú kábelen a gyújtó által létrehozott feszültség jócskán lecsökken a kábel impedanciái miatt, így a gyújtás sikertelen lehet. Ezért az előtéteknél maximum kábelhosszt írnak elő, ami típustól függően néhányszor tíz centitől egy-két méterig terjed, és ennek a kábelnek, valamint kapcsolódó szerelvényeinek bírnia kell a gyújtó által termelt 4-6 kV-os feszültséget (ha melegen indító az elődét, akkor a 30 kV-ot is). Az előtét árához mérten a kábel nem lesz olyan pazarló szerintem. A csak nátriumhoz való előtétet furcsálom, hiszen a nátriumlámpa is fémhalogén, mondjuk a fényerőszabályzás szélsőbb értékeinél biztos van eltérés, de alapvetően ugyanaz a technológia, ugyanolyan előtétet kíván. Kérdezd meg, hogy miért csak nátriumhoz való, a gyártó nem írja elő, vagy nekik van tapasztalatuk vele. Egy ballaszttal nem tudod a két lámpát hajtani, gondolom, a fénycsövek jutottak eszedbe és a soros kapcsolás, ez fémhalogénekkel nem fog így menni.
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Itt a gázkisüléses lámpákról van szó, nem a wolfram-izzószálas halogénekről. Gondolom a színházban nem higanygőzzel van megoldva a színpadvilágítás.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Gázkisülésesnél is, és hagyományos halogénnél is.
A higanygőz is változik. Az a gond, hogy dimmelésnél változik a kisülőcső hőmérséklete és nyomása, így a benne elpárolgott fémhalogén mennyisége is. Minél hidegebb, a higanygőz annál meghatározóbb lesz a színképben.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Én csak a színházi világításra reagáltam, vagy ott is van változtatható fényerejű kisüléses lámpa?
(#) Crystalheart hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Huh, mennyi infó, látszik, hogy milyen keveset tudok a témáról. Úgy tűnik, nem is csak a meghajtással, de még az elhelyezéssel is gondok lesznek.

A probléma az, hogy a két világítótestet egy hordozható kandeláber-szerű állványra kellene felerősítenem, ami ugyan még nem készült el, de szinte biztos, hogy a lámpák 1-1 kg-os súlya is a teherbírás határait fogja feszegetni, mert a pult hátulja felől kell előre nyúlnia, hogy a tartószerkezet ne takarja az enteriőrt. Tízkilós beton lesúlyozókat persze nem tudok alkalmazni az állványhoz. Semmiképp nem tudnék a közelükbe több kilós működtetőegységet is szerelni, és nem is volna szép. Ezek szerint naiv voltam, és azt gondoltam, hogy a halogének trafójához hasonlóan az égőtől messzebb is el lehet helyezni. (Meg csoportosan, a trafó teljesítménye erejéig. Úgy tűnik, azt sem...) Talán 2 méter lenne a távolság.

A szemembe világítástól valóban tartok. Fizikailag legföljebb cilinderrel védhetném ki, a baseballsapka nagyon nem illene a kirakathoz. Mindenesetre két 9000 lumenes 500W-os halogént még szerintem elviselek, bár egy is eléggé fárasztó. Lehet, hogy mégis egyszerűen maradok a két db. 70W-os fémhalogénnél (ám az összesen is csak ~12000 lumen), és nem tökölök egyébbel. Ideális lenne, ha találnék valahol köztes teljesítményű izzót, de csak 3000 K körülit leltem elérhetőt. (Az előtétek és a lámpák közti távolság persze még kérdéses.)

LED-ben is gondolkodtam. Igazából a nagyon éles árnyékok riasztottak el (amire talán ismét az opálos szűrő a megoldás), valamint az eltérő, természetellenesebbnek ható színspektrum. Ellenben az egész sokkal könnyebb lenne és az elektronikája is egyszerűbb, gond nélkül dimmelhető és bárhonnan vezérelhető, de hol találhatnék ilyen magas fényteljesítményű és színvisszaadású LED-eket megfizethető áron? Becsületszavamra, nem jött velem szembe a keresgéléseim során.

Zsolt 73: Köszönöm az ajánlatot, megkereslek, ha dűlőre jutottam
(#) Crystalheart válasza didyman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Ja, az Entervill előtétjei itt vannak:
http://entervill.eu/hu/termekek/natrium-elektronikus-elotetek

Profi cuccokat csinálnak magyar szabadalmak alapján, a fénycsőgyújtást megoldó előtétjük még a döglött izzónkat is életre keltette, komolyan. (Az ékszerkészítéshez használt kozmetikai lámpában korábban hagyományos, külön álló gyújtós ballaszt volt.) De azt felelték a kérdésemre, hogy ezek az előtétek nem alkalmasak fémhalogénhez, részleteket nem közöltek.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Igazad van figyelmetlen voltam.
(#) didyman válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
A fénycsöves dolog ismerős. Véletlenül nem ez a cég csinálja Skori előtétjeiből a cuccokat? A helyzet az, hogy ha a cső végei természetes elhasználódás miatt szakadtak, akkor az ilyen forszírozott üzem néhány óra maximum, aztán a katódok végigégnek. Ha meg nem égnek végig, akkor a fényáram jó, ha a negyede annak, amit a cső tudott. Vissza a fémhalogénhez: A vezetékhossz vioszont érdekes, 20 métert írnak. Az elég szabad kezet adhat neked, ha lenne MH verzió is. Pár 70 W-os CMH-s előtétem nekem is van, de nem dimmelhetőek.
(#) Crystalheart válasza didyman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Nem hiszem, ők maguk rakják össze az előtétjeiket, szerintem saját tervek alapján, még voltam is bent és láttam a félkész cuccokat, amikor bevittem a döglött hagyományos ballasztú lámpát. Persze mélyebben nem ismerem a folyamatot, nem tudom, ki vett részt az alaprendszer tervezésében. Mindenesetre a lámpánk jól működik hosszú üzemidővel is, nem vettem észre jelentős fényességcsökkenést sem, megszűnt az indításkori villogás és csökkent az üzem közbeni vibrálás. A lényeg, hogy édesanyám lássa a csipkét, amivel dolgozik. De ez kicsit off.

Ami a nátriumosakat illeti, ezek minden bizonnyal elsősorban utcai világításra való nátriumlámpa-előtétek. Elképzelhető, hogy csekély újratervezéssel fémhalogénre is alkalmazható volna, de egy tervezés költségeit nem tudnám megfizetni.

A LED-ekre visszatérve, tudnál ajánlani valamit, amin elindulhatok? Minden eshetőséget meg kell vizsgálnom. Az adventi vásár idejére nem ártana összerakni.
(#) didyman válasza Crystalheart hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Én Yujit használok: Bővebben: Link Két éve mennek, hibátlanok, CRI 98, a spektrum teljes és nem sávos. Neked amit hirtelen ajánlani tudok, a PAR38-as méretben: Bővebben: Link 4 db egy csomag, az kerül ennyibe. Nem keveset kellene vegyél belőle, úgy 10-20 db, vagyis jó 500 dollár.. A 110 V-os dimmelhető, tuti meg tudják oldani 230-ra is, de hát igen, nem mondom azt, hogy rögtön megéri, viszont cserébe elég jó variálhatóságot kapsz, hosszú élettartammal, alacsony súllyal.
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Nézd csak meg a weboldalon, miből lett a cserebogár: Van kék és ibolya emissziós alap, és azokon a megfelelő fénypor adja ezt a barom jó CRI-t.
(#) Crystalheart válasza didyman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Köszönöm, elteszem későbbre, egyszer tuti jól jön... 5 pakkot kellene vennem ebből, hogy az 500W halogén 9000 lumenjét elérjem vele, ami majd' kétszázezer forint. Kb. 1000$-ból jönne ki az, amit szeretnék. Jó cucc, csak sajnos erre nincs keret, csupán most nyáron indult a vállalkozás, túl sok mindenre kell egyszerre költeni. Egyelőre marad fókuszban a fémhalogén, az elérhető a legjobb áron ilyen fény mellett. Az igaz, hogy komolyabb tervezést kíván, ilyen ledeket csak fellógatnék a pult fölé és kész is, vagy a panelekből is építhetnék valamit.
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Nem velem beszéltél róla, de érdekes a felvetés. Végülis lehetne a LED tokozása is üveg, akkor nem volna gond a rövidebb hullámhossz, csak a fénypor stabilitása ilyen közel az UVC forráshoz lehet, hogy szintén kemény dió.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Amúgy már rég létezik ilyen LED, COG a neve.
(#) szbalint25 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott a feladat: van egy 12V-os 100VA-os trafóm, amire 5 db 20W-os halogén lámpa van rákötve. Szeretném a fényerejüket szabályozni. Hozzátok fordulok, mert már elvagyok veszve

A kérdés: Hogyan tudnám a fényerőszabályzót megoldani, elkészíteni? Szeretném meghagyni a váltóáramú tápellátást a lámpáknak.

Köszi!
(#) Massawa válasza szbalint25 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A trafo meg a lámpák közé beraksz egy triakos szabályzót.
(#) szbalint25 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A triakos szabályzással az a gond, hogy az előtte lévő diak nem kapcsol ilyen kicsi feszültségnél...valami más 5let?
(#) BarnaPili válasza szbalint25 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
A trafó primer oldalát nem tudod "dimmelni" ? A halogén izzók nem igen szeretik,ha félfényerőn járatják őket. Nem tud kialakulni a kellő hőmérséklet híján az izzószál anyagának a "körforgása".
Ez persze manapság senkit nem érdekel,mivel olcsón hozzá lehet jutni az említett fényforrásokhoz,inkább csak érdekességként említettem meg.(Nekünk is volt ilyen lámpa a nappaliban,és mi is használtuk hangulatvilágításnak,de az 230V-os izzóval volt,fázishasítós szabályzóval.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2017
(#) Massawa válasza szbalint25 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Minek oda a Diac? Ez nem 220V-t kapcsol.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem