Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Búvár lámpa elektronika készítés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni elektroinikában jártas szakemberektől. Adott egy búvár lámpa melyet házilag szeretnék előállítani, de az elektorinika résézről fogalmam sincsen, hogy induljak el ebben szeretnék segítséget kérni tőletek. Lámpáról a tudnivalók. Akkupakk egy 12V körüli áramforrás lenne, melynek kapacitása kb. 12-14.000 mAh lenne. Ledes fényforrás lenne róla meghajtva 3db nagy teljesítmányű led melynek fényereje ~4000 Lumen fényerőt tudna. Viszont a lényegi részéről semmi féle elképzelésem sincs hogyan tudnám megvalósítani milyen alkatrészek kellenének hozzá. 2 fő részből állna maga a lámpa egy akupakkból, kapcsolóval elektronikával. És egy lámpa fejből mely tartalmazná a ledeket, foncsosrt, meghajtó áramkört. és a 2 egység kb. 1m vezetékkel lenne vízhatlan módon összekötve. Akkupakk mellé olyan elektronikát szeretnék készíteni mely az alábbi üzemódokat tudná 100% fényerő,50% és villogó üzemód. Az a kérdésem ez normál billenő kapcsolós megoldásal megvalósítható-e? Régebben ilyen vezérlést gyárottak reed-relés üzemeltetésel is azzal kitudnám vitelezni? Vagy a "B" terv csak 2 féle üzemód 2 állású billenő kapcsolóval 100% és mondjuk egy S.O.S villogás. Menyire macerás egy ilyen áramkört megépíteni? Érdemes relés kapcsolást beiktatni az elektronika védelmére? Ebben szeretnék segítséget kérni ha valaki tudna esetleg egy konkrét kapcsolási rajzal,alaktrész listával szolgálni annak nagyon hálás tudnák lenni. Köszönöm: Dávid
(#) borvendeg válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Szia!

Én foglalkozom barlangász lámpák gyártásával.
A lámpa házát komoly mutatvány lesz összehozni vízállóra, én is kísérleteztem búvár lámpa fejlesztéssel is.

A kapcsoló kiemelten kritikus pont. A reed relé jó ötletnek tűnik.

Elektronika:
Van saját fejlesztésű elektronikám. Csatolom mit tud.

Léteznek led driver ic-k én egy QFN tokozásút használok. Függ a led típustól és a tápfesztől hogy milyet választasz.

Ebben benne van néhány év meló és elég sok kidobott alkatrész mire kikerült összehozni

Gondolom azt mondanom sem kell hogy a búvárfelszereléseknél fontos hogy vízben lebegjenek.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Világító test házából erősen gondolkozom gyári kivitelen, azt nem én tervezem legyártani. Akkupakkhoz már elkezdtem megalkotni a 3D tervet. És majd egy CNC-s cégel maratom ki, meg eszergáltatom meg. Csak azt nem tudom hogy ott a akku tankba miféle elektronikát kéne bele integrálni. Köszönöm, a képeket. Reed relét csak hallásból ismerem. Kb milyen vastagságú anyagon keresztül kapcsol? gondolom 2 elemből áll egy "sensor" mely érzékeli a az elmozdulást. És egy mozgó alaktrész a reed cső mely az impulzust adja.
(#) Sebi válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Épp fordítva van, gondolj az motoros fogkefére: vízzáró - ultrahanggal hegesztett műa. - ház, belül a reed-cső, kívül egy sínbe pattintva egy tolólap, amiben pici mágnes van. 3..5mm vastag műanyagon keresztül simán működtethető, még talán szuper mágnes sem kell, csak neodímium.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
köszönöm a fölvilágosítást a reed-csővel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) Cavalier hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Én egy Hartenberger lámpa házába raktam LED-es lámpatestet, Li akksikkal. A lámpát ebayen, aliexpressen meg lehet kapni vezérlővel együtt, én nem vacakolnék az előállításával, csak egy vízálló ház kell neki. Jó minőségű fém tömszelencével a kábel bevezetése megoldható.
Én is reed relés megoldást csináltam, az ebayes lámpából kiszedtem a nyomógombot, helyére a reed cső, és ennyi, lehet válogatni, hány üzemmódos lámpát használ az ember, az enyém Hi-Lo-Villogó üzemmódot tud, ez búvárlámpának bőven elég.
Az akkupakkba töltőelektronikát is lehet építeni, pl. hobbykingről 4-5 dollárért van ami 2-3 cellásat tud tölteni balanszerrel, korrekt módon. Kb. 1 dollárért van cellafigyelő is, ami riaszt, ha valamelyik cella kimerült.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Köszönöm már kezd összeállni a kép. Úgy gondolom a lámpafejel nem nagyon akarok bajlódni abból szerintem tudok szerezni egy komplettet. Reed relés megoldás lessz nálam is a befutó, aksitank-ba szeretném beleépíteni. Aksira már a csatlakozást kitaláltam, kábel bevezetéshez a tömszelencét kinéztem jó minőségű fémet. Már csak az elektronikai eszközök kellenének, Reed relé, mágnes, Gondolom a 100% fényerőnél nincs gond ott nem kell semmi féle trükk 50% fényerőhöz kell egy ellenálás, a villogóhoz milyen alaktrész kell? és milyen egységgel lehet vezérelni hogy a 3 üzemód körül melyik üzemeljen hogy Hi-Lo-Villogó-Off?
(#) Cavalier válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Én megvenném a komplett vezérlést, pár dollárért kapható az is. PWM-ben hajtja a LED-et, jóval hatékonyabb mint egy soros ellenállás. Ha videózni nem akarsz akkor nem okoz gondot a PWM villogása. Illetve full fényerőn nem is villog, víz alatti videóhoz úgyis kell minden fény.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Videózni nem szeretnék egyelőre. Olyat hol tudnák rendelni ?
(#) borvendeg válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Akuelektronikát,töltőt és led meghajtó elektronikát is ebay-ről javaslom beszerezni itthon nagyon drága.

Akkuház:
Bővebben: Link

Én csak vastag zsugorcsőbe húztam be két rétegben és kiöntöttem a végeit. Soha nem ázott be. A superseal csati sztem kibírja a búvárfelhasználást is.
(#) Cavalier válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Én egy ilyen lámpát rendeltem, csak a 3 led-es verziót, ebből alakítottam át a búvárlámpa házba. Szerintem akár te is kiindulhatsz ebből, az is lehet, hogy ezt a házat rendesen vízállóvá lehet tenni némi munkával.
Ebben mikrokapcsoló van, amit ki lehet váltani a reed csővel, most keresgéltem ebayen "3-mode led driver" vagy "3-mode flashlight driver"-re, olyanok vannak amiknél a tápot kell rákapcsolni, és minden egyes bekapcsolásnál más módba kerül. Itt nem lenne jó a reed, mert nem vinné el az egész lámpa áramát, szóval ki kéne egészíteni egy kis mosfet-es áramkörrel, ahol a reed a mosfet-et kapcsolná. Bármilyen nagy áramú, kis Rds-on-al rendelkező logic level mosfet jó, ha 12V-ról jár akkor nem is kell, hogy logic level legyen.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Oh szuper nagyon szépen köszönöm, nem is tudtam hogy maga a led meghajtó tud ilyet gyárilag 3-5 féle üzemódot ha olyat vennék, akkor ez rendesen leegyszerűsítené a kivitelezést. ha pl. találok megfelelő fényű, teljesítményű 1 vagy 3 ledes fényforást, melyhez egy ilyen led meghajtót csatlakoztatok akkor tudni fogja az üzemódokat. Minden egyes bekapcsolásnál lép egyet a programban tovább? viszont ha így van gondolkoztam a kapcsolós kivitelezésen is gondolom azzal is pont ugyan úgy működne mint a reed csős megoldással, ha kapcsoló mellet döntenék akkor ahhoz is kéne ez a mosfet-es kivitelezés vagy ott áttudná a kapcsolón rendesen vinni az áramot? gondolom a kapcsolós kivitel némileg egyszerűst rajta mert ahhoz ha nem kell mosfet olcsósodik picit a kivitelezés.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) davidmolnar92 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Igazándiból a LED-ek közt nézelődök a CREE gyártóank a ledjei elég jónak tűnek. Azon gondolkozom hogy 3db kisseb helyett 1 nagy teljesítményűt kéne beépíteni a fejbe. Egyszerűbb is mint a 3-as. Viszont nekem fényerőben szükségem lenne min. 4000 Lumen-re lehet akár 5000 is. de viszont ahogy növekszik a Lumen szám úgy növekszik a Volt igénye is meg a Watt is ami egyens arányoságban áll az akku méret növekedésével. Ha nagyobb led-et alkalmáznák pl: XLamp CXA1850 és nem kapja meg a a szükséges pl 30V-ot akkor jobb esetben csak kisseb fényerőt fog tudni produkálni? A másik nagy kérdés még van-e ehhez megfeleő led meghajtó is ami tudná az akár 3 vagy 5 féle üzemódot? Ha jól sejtem ha pl 30V a Led akkor ahhoz megfeleő meghajtó is kéne ami 30V névleges-re van tervezve.
(#) Cavalier válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
A helyedben én megvenném ezt az 5 ledeset, és faragnék köré házat. Létezik boost driver is ami meghajtja a 30V-ról járó led-eket is, de ott egy külön áramkörrel lehetne üzemmódot váltani. Méretileg pedig kicsit nagyobb, bár a hűtőbordát le lehet venni, és a lámpatestre ragasztani a félvezetőket, a víz elviszi a hőt.
A reed-es megoldás a vízszigetelés miatt jó, az alu házon átmegy a mágnesesség, szóval nem kell sokat vacakolni vele. Én azon is gondolkodtam, hogy kesztyűre/be ragasztani a mágnest, és azzal lehet több kütyüt is irányítani. Egy mosfet nem olyan drága, 3-500 Ft, plusz két ellenállás, és kész. Egy jó kapcsoló többe kerül, és a vízmentesítés macerásabb.
(#) davidmolnar92 hozzászólása Jan 3, 2016 /
 
Ha lemondok minden féle extráról villogás stb. Akkor elviekben sokkal jobban letudom egyszerűsíteni ezt a kérdést? Akkor kell egy akupakk, kapcsoló, vízhatlan átvezetés, maga a Led fényforrás, reflektor hozzá meg egy DC/DC konverter ami pl a 12-14V körüli akupakkról föltranszformálja 35V környékére. DC/DC konvertert vagy integrálom a lámpa fejben vagy az akku tankba helyezek el ahol majd jobban elfér. Kell még valamilyen védelemről gondoskodni? Akuhoz töltő elektronika? Vagy azt az akku pakk töltő elvégzi azzal nem kell foglalkozni? konkrét kérdés ha veszek egy ilyen LED-et : akkor ezel a párosal kitudnám-e rendesen hajtani a LED-et hogy hozza a max. környéki 6000Lument 57W fogyasztás mellet? És tudom egy sima kapcsolóval kapcsolni a rendszert vagy még be kell iktatni mást is? köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) boyscout válasza davidmolnar92 hozzászólására (») Ápr 2, 2016 1 /
 
Szia!
Megtarthatsz minden komfortot, és egyszerű kivitelt.
keress rá a Scurion lámpákra.Van ára...
A megoldásokat mondom:
Van már sokfelé saválló anyagokat forgalmazó bolt, ahol vannak KO 33
vagy KO 36 minőségű csövek ,persze darabolnak is belőlle.Nem egy ökör ára.
Sőt, még a KO 26 os is elviseli a sós vizet.
Élelmiszer iparban a jobbakat használják, a maró fertőtlenítők miatt.
Az aksi mérete határozza meg, amibe még kényelmesen belemegy.
Esztergályos vág rá menetet, és végdugót,tömítési felületekkel,viszonylag kis munka.
Ha tényleg érdekel, meg tudom csinálni neked.Én is szemezek már egy jó lámpával...
Itt megint választanod kell, hogy állandó készenlétes aksit szeretnél?
Ez a zselés ólom aksi bár mikor tölthető, üresen vioszont tönkre megy hamar.
Vagyis ezzel télen is havonta foglalkozni kell.Cserébe bárhol bármikor azonnal üzemben.
A Lítium aksi:ezt mindig ki kell meríteni csak úgy szabad tölteni.A rátöltést nem bírja.
Bárki bármit mond, rátöltés nagyban csökkenti az élettartamát.A mobiltelefon aksik is ilyenek,a gyártó szerint bármikor tölthető-EZ CSAK A GYÁRTÓNAK ÉRDEKE!
Ekkor minimum két cellacsoport kell a "csőbe".Mint a profi akus fúrókhoz két pack-ot adnak.Az átkapcsolást az elektronika intézi.Fő a megbízhatóság.
A lámpafej:A ledes 5 vagy még több, milyen csőbe fér bele, és milyen funkciókat szeretnél.

Tehát:Milyen fényerőt szeretnél, és meddig? ehhez a lámpafejet foncsolt és sugárzókat
legegyszerűbb megvenni.A palackod milyen hosszú merülést enged? ez határozza meg
lent tölthető leghosszabb időt.Az aksi kapacitását ez adja.Ebből jönnek a méretek.
A méretekkel lehet menni a cső szaküzletbe.Az elektronikát a lámpafejbe célszerű tenni, mert az van kéznél.Annyival hosszabb lesz a lámpafej.
Aztán lehet a funkciókat válogatni, a saválló csövön átszól a mágnes,a reed relét szépen
kapcsolja,belül lehet 5-6 relé is.Nagy helyközzel, hogy kesztyűben is szépen lehessen kezelni.
Az elektronika:meg lehet csinálni egyszerűen sok funkcióval.nem nagy durranás,ez teszi komfortossá, nyújtja az üzemidőt, villoghat, tartalmazhatja a vész világítást.
Bár ez utóbbit az aksipackba is tennék.10 db nagy fényű fehér huzal lábas leddel már lemerült
aksival is elég fényt ad, hogy végig lehet csinálni a merülést.ebbe is tudok segíteni.
Konklúzió:Sokkal olcsóbb nem lessz a a PROFI lámpád, de ezt részletekben, szervezésben, utánjárásban kell lerónod.Viszont ismered minden részét, és a megbízhatóságban nem alkudtál.Lessz két "csöved"ami atombiztos.Ha gondosan bezárod soha nem ázik be,és mindent kibír, te villoghatsz majd bármilyen mélyen!
Karbantartás:Csak az aksit kell tölteni,és nem kell nyitogatni a lámpát.
Vagyis tengeri merülés után maradhat sós,nem érdekli nem korrodál,mint az Alulight.
Abba beleharap a só, ha nem zuhanyzol édesvízben.Repülőn szállítás:leveszed a mágneses kapcsoló gyűrűt, és semmit sem lehet vele kezdeni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
(#) KissAttila válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Szervusz,
Szerintem a Kollegat felre vezetted a Li-Ion akkumlatorokkal kapcsolatban.
(#) nedudgi válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Idézet:
„A Lítium aksi:ezt mindig ki kell meríteni csak úgy szabad tölteni.A rátöltést nem bírja.
Bárki bármit mond, rátöltés nagyban csökkenti az élettartamát.”

Konkrét hivatkozásokkal, mérésekkel tudod-e igazolni ezt a kijelentést?
Amíg nem, addig légy szíves véleményként, kiabálás nélkül terjeszteni...
"A hír szent, a vélemény szabad"
(#) boyscout válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
Sajna pontos infót modtam.
Ultrakonkrét saját tapasztalataim vannak.
Tehát :Saját Samsung Galaxi, 1,3 A-ós LiOn aksival,nem első tulajdonosa vagyok.
Amikor megkaptam rátettem egy diódás villogót.kb egy hétig villogott...
Saját töltés ezek után.Ekkor bírt kb 3 napot.Aksi használati napló van rajta,
Android 62%,cella készenlét 17%,tel készenlét 16%,hívások4% !!!,kamera 2%
kijelző 2%. 2 day 8 hours12 min 27 sec után még 50%-ot mutat MA!!!
Előtte bolhapiacon 200 HUF ért vettem másik olyan aksit, meg még egyet.
Így töltés, telefonba lemerítés,villogó teljes kisütés-ezt játszom már vagy 3 hónapja.
Mind a két aksi szépen 5 üzemi nap fölé ment, a harmadik viszont csak 2 napot bír, de vagy kétszer még bekapcsolja a telót, miután bemondja a z unalmast.Viszont villogóval még két napot elmegy.A két jó aksi pár órás villogás után lekapcsol.(A védő áramkör lekapcsolja a terhelést)
2:Céges laptopok DELL-ek kerültek kiosztásra.
A "szőke " titkárnők minden este hazavitték a laptopot, úton is,otthon is dolgoztak rajta,
majd hálózatra csatlakoztatták.Másnap reggel megint, bent a cégnél.
Tehát nem ment le a teljes kisütés, csak kb egy, azaz 1 órát amíg utaztak, ezt naponta kétszer.
Az aksik 3 hónap alatt kb 20 percre csökkent üzemidőt tudtak.Akkor még cirka 60 kHuf/ db
áron.A kezdeti cirka 3,5 óra helyett.
3:A jó példa:főiskola kezdetén elmagyaráztam egy közeli ismerősnek,hogyan is kell JÓL használni.A főiskola után két évvel az aksi a kezdeti 3 órás üzemidőből még 2,5 órát tud.
Az utazás kb 3 órát vett igénybe, ott aztán volt filmnézés, tanulás,
mp3,wifizés,meg amit el se tudok képzeni...
Nézd meg a saját telód:Kezdetben hány napot bírt, és most mennyit tud.
Csak bátran használd a józan eszed... Jót tesz! én már tudom!!!
Ha megengedheted magadnak,akkor hajtsd az aksit a teló teljes lekapcsolásáig.
Elektronika:csinálj egy tűimpulzus generátort,két tranyi, meg 3 piros led párhuzamosan, és tedd rá, amíg a cella védelem lekapcs.Várj egy órácskát, és ismét tedd rá.
Megint villogni fog sokáig!Ezt játszd el égészen addig amíg egy óra után már nem kapcsol vissza a cella védelem.Csak ez után tölts.
Ja igen, ha tudod, és van akku managment, előtte
nézd meg mennyit ment az aksi lekapcsolásig.
Majd ismételd meg párszor, és magad látod, hogy valamennyit sikerült visszahoznod
a saját RÁTÖLTÉSEIDBŐL.
Ha profin akarod megoldani,az Öreg töltő-nem vén töltő cikket én is kitaláltam,+ 1 relé külömbséggel,hogy amikor feltettem az aksikat munka végén, egy kisütést nyomógombbal
indítottam, a + relé behúzó érintkezőjén,amikor a beállított kisütő feszt elérte, a relé elejtette a kisütést és nyugvó érintkezőjén pedig indult a töltés.Így reggelre mindíg volt azonnal használható lúgos aksi.
Savasoknál nincs ilyen, ott mást kell kerülni.
Boyscout
Ha kell név cím hívójel tajszám,rendszám :VAN
Köszi, h elolvastad,leírni tovább tartott!
Mondanám, h bonts egy sört, és ne nyomj lájkot....
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem