Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7135 épités és tapasztalatok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 24, 2015 /
 
Üdv!

Nem találtam hasznos fórumtémát az IC-vel kapcsolatban. Ide jöhetnének a tapasztalatok és építések. Mondjuk egy panelterv kezdésnek
Ami miatt mindeképp lényegesnek találom a fórumot, mert a 7107-hez képest lényegesen okosabb eszközről volna szó. 4.5 digit kijelzés + túlcsordulás és alulcsordulás érzékelés, stb.
(#) kalmi.kalmi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Szia !
Hol lehet szükség ilyen felbontásra ?
(#) zaky hozzászólása Dec 24, 2015 / 1
 
Sziasztok,

én már építettem ilyet, a soha el nem készülő labortápom részére (4 db kellene belőle, eddig egyetlen készült el kb. egy fél éve, azóta itt pihen az íróasztalom sarkán+ annó próbapanelen egy másik pld., amikor még kísérletezgettem vele, hogy is működik ez).

Igazából - mivel tápegységbe lesz - túl sok extráját nem használtam fel. 4 digitje lett csak kijelezve. Az óragenerátora 555-tel lett megoldva, az adatlap szerinti frekvencia viszont módosítva lett (az 50Hz hálózat miatt muszály). A kijelzők közös katódos VQE13 kijelzők, hozzájuk való V40511D BCD-7segment dekóderrel. A referencia feszültséget egy MAX6241BCPA szolgáltatja, leosztva 1,000 voltra, helitrimmer segítségével.
Ami nekem fontosnak tűnt, az a tápegység: csak teljes hidas Graetz egyenirányítással hajlandó normálisan működni (ekkor stabil a kijelzett érték, ha csak egyutas egyenirányítás van, akkor az utolsó érték hajalmos egy-két kijelzett értéket fel-le mozogni). Így a tápegysége egy külön kis panelre készült el, ahonnan analóg és digitális 5 V, -5V, analóg GND, digitális GND illetve pufferelt stabilizálatlan 13V megy a referencia IC részére (összesen 6 vezeték).
(#) zaky hozzászólása Dec 24, 2015 / 1
 
Még valami: Attila86 tápegységében is 7135-tel volt megoldva a panelmérő rész, abból a rajzból szerintem sokat lehet tanulni.
(#) gordonfreemN válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Egy labortápegység árammérésénél mondjuk a 4digittel nem lesz szükség a méréshatárváltásra. Szerintem ez tök jó.
(#) gordonfreemN válasza zaky hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Esetleg volna hozzá egy kapcsolási rajzod, netán panelterved? Milyen hálózati transzformátorral oldottad meg?
(#) kalmi.kalmi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Ha jól tudom a maxim-nak van olyan ic-je ami 4 és féldigites és nem kell hozzá külső egyéb ic, olyan mint a 7107 de a számát már nem tudom. Persze ha megvan a 7135 akkor azt csak össze kell rakni.
(#) vargaf válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Szia!
A Maxim IC típusa: MAX1496EPI, én is építettem már vele műszert, van belőle új IC-m is. Az adatlap 20. oldalán van a műszer alapkapcsolása.
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015

datasheet.pdf
    
(#) ktamas66 hozzászólása Dec 24, 2015 / 1
 
Nekem is van tervem 7135-re SMD kivitelben. Nem volt vele különösebb probléma azon kívül, hogy be kell állítani a referencia feszültségét (amihez alapból kell egy jobb műszer). Aztán csináltam MAX1477-el is, ami szerintem sokkal jobb, mivel itt nem kell beállítani semmit és elég pontosnak is tűnt. Aztán játszottam MAX1499-el is, aminek van soros kimenete, így PIC-kel lehetett vezérelni. Külső referenciát kapott, de ezt már nem teszteltem olyan sokat. Mindegyikhez van valamilyen nyáktervem SMD-ben.
(#) gordonfreemN válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Szia,

esetleg megkphatjuk ezeket elindulásnak? Előre is köszönjük.
(#) ktamas66 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Igazából mind csak tesztelésre került.
(#) zaky válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Amint sikerül normális PDF-et nyomtatnom róluk,felteszem. Jelenleg csak ExpressPCB és ExpressSCH formátumban van meg (én azt használom).
A hálózati trafó pedig a tápegység 60VA főtrafó szekunderére külön feltekert, kb. 8-9V-os segéd szekunder tekercs, igazából az áramfelvétel sem igen több 200mA-nél. Ez simán egy 7805 a pozitív 5V-nak illetve zener 5V1 a negatív 5V-nak, hasonló mint az az Alkotós 7107 panelmérőnél, csak 4 diódás felállásban.
(#) kalmi.kalmi válasza vargaf hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Szia ! A műszerről teszel fel képet ?
(#) gernerakos hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Üdv!
Van valakinek azzal tapasztalata, hogy milyen kondit érdemes berakni ehhez ah IC-hez a referencia kondenzátorhoz?
Mennyire függ ettől a mérés pontossága?
(#) Cinema válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
MKT, MKS, MKP (fólia)kondenzátorok jók (Arco, Wima, Siemens).
Kerámia, Tantál, alu-Elko nem jó.
Az ICL7135-ös jó műszer-IC, Én 20MOhm-bemeneti ellenállású feszültségmérőt készítettem vele.

Üdv!
(#) gernerakos hozzászólása Márc 13, 2021 /
 
Üdv!

Újra elővettem az ICL7135-öm, és azt tapasztalom, hogy bár a 2-es lábon megvan a pontosan 1000mV referenca jel, hülyeségeket mér az IC. Kb a felét mutatja minden mért értéknek. Miért lehet ez, hogyan lehetne megjavítani?

Mellékeltem a megépített kapcsolást, bár elvileg azonos az adatlabpan található kapcsolással.

ICL7135.png
    
(#) elektroncso hozzászólása Szept 14, 2021 /
 
Üdv!
Hátha valaki belefutott hasonlóba.
Van egy műszer amiben egy ICL7135CPI dolgozik. A műszernek van normál hétszegmentes kijelzőkből összeállított kijelzője, de a hátuljára egy csatlakozóra ki van vezetve a multiplexált BCD is. Ezt kéne nekem Arduino-val beolvasni majd soros porton továbbítani. A rendszer egész jól működik, de időnként hibás értéket olvasok be. Sok hibakeresés és kódolás után végül a logikai analizátor hozta a megváltást, mint kiderült az IC kimenetén hazárdok vannak és ezeket is beolvassa a processzor, ezek okozzák a hibás értékeket. Magán a kijelzőn nem látszik a hiba, de szerintem csak azért mert olyan gyors lefutású jelenség, hogy a szem tehetetlensége miatt nem észleljük. Arra még nem vitt rá a lélek, hogy a hétszegmentes kijelzőn mérjek logikai analizátorral. Biztos hazárd, mert csak akkor jön elő, hogy ha változik a mért érték, statikus állapotban (állandósult mért érték) nem látszik, amikor viszont "billegnek a kapuk" akkor bizony jelen van.
Találkozott már valaki ilyennel?
(#) ktamas66 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Nem tudom pontosan milyen technikával olvasod be az adatot, elvileg a STROBE lefutó éle adja a helyes időzítést.
(#) Alkotó hozzászólása Feb 19, 2022 /
 
Nem tudtam, hogy ennek az IC-nek is van külön témája, ezért 7107-es témába tettem fel az ide passzoló tervet és építést.
(#) micimacko válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Végre eljutottam oda, hogy összeraktam a műszereket, és be is építettem belőlük kettőt.
Stabil, nem ugrál a műszeren a kijelzett érték. Könnyen szerelhető, pont befért a régi műszer helyére, a kollégák szerint jobb, mint az eredeti, amivel a készüléket szerelték...
Csak ajánlani tudom
Nagyon köszönöm a paneleket, szuper!
(#) Alkotó válasza micimacko hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Örülök ha elégedett vagy. Ez volt a célom.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem