Tegnap levettem az oszlopról a gépet.
A fent elhelyezett fordulatszámmérő 665-öt mutatott.
Közben valamikor elhagyta a jeladómágnest.
És nem biztos hogy terhelten.
Tegyük fel hogy a gép terhelés nélkül pörgött a 85 km/h- szélben, ez volt a legnagyobb mostanában amit a repülőtéren mértek.
Ha a lapátokon egy kicsit módosítok elérhetem velük a 800-at. Ez lenne a maximum.
A nyomaték kis mértékben csökkenne de csak egy motorral nagyobb áttétellel hajtatnám.
A nagyobbik motor 2500Rpm-s.
A gép tengelyén mért 200-as fordulat körül tuja a 12v-ot.
Mekkora áttételt kéne ráraknom.
A gyári 1/5-ös volt.Egy összehasonlítás. A régi kicsi 2750Rpm.es
Ez 100W-os volt.
A cél hogyKb. 20Km/h szélben már kezdjen dolgozni.
Így szinte 1 es áttétel adódik, de a rotor terhelve visszaesik 30-40% ot, tehát az éttétel ennek reciproka 2,5-3,3 körül kell legyen.
(elvileg így 20Km/h nál már maximális teljesítményen, optimális TSR el jár a kerék (ha ismered a TSRopt-ot, vagy mérezeted, akkor ezzel pontosabb áttételt lehet számolni).)
A lapát átalakítás (alak, lapátszög, enyhe sugár változtatás) miatti fordulat növekedés nem feltétlenül okoz nyomaték csökkenést. Okozhat hatásfok növekedést is ~változatlan nyomatékkal:
A szélkerék tengelyén: Pszél*hf = Pforgási = M*w = M*2Pí*n/60
Azt kellene kiokoskodni ("bejátszani"), hogy 4-5 m/s körül okozzon hatásfok növekedést esetleges áttétel módosítással együtt.
Egy kicsit elnéztem.
Bocsi.
A gyengébbik generátort mértem annak idején a saját 1/5-ös áttételével.
300/perc 12V, 400/perc 16V
1500-on 12V. 2000-en 16V
Ez 2750-es fordulatú motor gyárilag.
Meddig lehet ezeket túlpörgetni?
És mi van 60-80 esetleg 100 Km/h szélnél.
Ha lesz időm pontosan lemérem a nagyobbik generátot mondjuk 55W-os izzóval terhelve,meglátom mit mutat,
Túlpörgetni addig amíg valaki meg nem adja magát:
csapágy, kommutátor, kefe, vagy maga a forgórésztekercs.
6000/percet még bírnia kell.
Nagy szélnél védelem nélkül szépen elég a generátor (ha mechanikaikag bírja), vagy az akku tölt túl, "elforr", mindenképpen anyagi kár.
Ja hogy 5szörös áttétel primer oldalán mértél fordulatot,
így 10-15 szörös eredő áttétel vonatkozik az előrőekre.
Tehát kb. 1/10 áttétellel kellene próbálkoznom?
Mondjuk egy Db 12V/55Ah akksi ill. egy keringetőszivattyú és egy inverter (Kb.500W)a rendszer elemei.
A szivattyú max. 35W 0,53A az adattáblája alapján.
A töltésszabályzó mekkora terhelést ad a generátornak, W-ban kifejezve, Kb.
Azért kéne tudnom saccra hogy mekkora terhelést tegyek a generátorra a méréskor.
Milyen a töltésszabályzó?
Mit akarsz pontosan mérni?
Abból a 10-15 ös áttételből a gépben van 5, az elöbb így vettem ki a szavaidból, szóval arra már csak a 2,5-3,3 kell.
Nekem 2 féle áttétel volt eddig.
1:4 ,mindig forgott,ritkán termelt.
1:5.3 (most) Ritkán forog,de már 180-as fordulaton termel. (rotor fordulat)
A motorom azt hiszem 1800-as fordulatú 36V esetén.
Kisebb teljesítményt kellene használnom,mert az könnyebben indulna kisebb szélben is!
1,9M-es rotorhoz sok az 500W-os generátor...
Félreértettél.
A gyári áttételen azt értettem, hogy a motor tengelyen nincs áttétel az direkt, hanem a roller gyári hátsó meghajtását használtam fel.
Így 1/5-ös az áttételezés.
A gyári hátsó meghajtást kéne nagyobb átmérőre váltanom.
A rotorátmérőm 2 méter.
A generátor paraméterei a képen láthatók.
Egy 12V-os akksit kéne töltögetnie ami egy kis 300W-500W-os inverteren egy keringetőszivattyút lát el télen-nyáron.
Eléggé összekuszálódott adataink vannak. Ezekből nehéz megbízhatóan saccolni is. nemhogy tervezni.
Ha jól sejtem:
Van egy R=1,0 m-s valamilyen rotor (optimális, legjobb hatásfokhoz tartozó tsr értéke ~6 lehet).
Van egy 24 V/ 250 W/ 2500 névl. motor ford-ú PMG generátor.
Lesz 12V/55Aó akku, akku töltő, 300-500W terhelés a puffer üzemű akkura.
Gyakori, napi fogyasztás - a leggyakoribb (3-5m/s) szeleket kellene megcélozni.
Terhelés optimalizálás (szabályzás) nem lesz - az 55Aó-s akku lemerültségétől függően ~0-300 W-al terheli a szélkereket. Az akkutöltőn minimum 3-5 V esik, így a generátort ~1500-l kell pörgetni, hogy min. 16-18V-t produkáljon.
A szélkerék ~6-s tsr-l 4 m/s-s (15 km/ó) szélnél ~ 150-200 1/min fordulatnál produkál max. teljesítményt, ami a generátor kimenetén ~25 W. Ez a fordulat akkor igaz, ha az akku + fogyasztók nem akarják ~25W-nál többel terhelni (lemerült akku + inverter, szivattyú = 500-600 W is lehet!) - a töltővel ezt korlátozni kell. Terheletlenül ekkora szélnél ~250-300-t fordul.
Ebből kiindulva ~10x-s áttétel a reális terhelés korlátozással (legegyszerűbben kapcsoló üzemű ~14 V-s fesz. stabilizátoros, áram korlátos akkutöltővel) és ~8-9 m/s-s (~30-40 km/ó) széltől pl. kifordítós viharvédelemmel, hogy a rotor se repüljön el és a generátor se égjen le. (Generátoros fékezéshez ekkora szélkerékre legalább 1 kW-s generátor kellene!)
HAWT jellegő tapasztalat hiányában ez a szerény véleményem.
A korábbi hozzászólásomban leírtam, hogy csak a szivattyú lesz mint terhelés az inverteren.
Azért írtam 300-500W-ot mert még nincs meg és ha kellene akkor máshova is fel tudjam használni az invertert.
Ha nem kap akkora terhelést az inverter akkor is leveszi az ő névlegesét.
A farokkifordulás fent van de még finomítanom kell.
A lapátok alumíniumból vannak a tengelyem 20mmátmérőjű.
Most szereztem két tárcsát.
Az egyik 4cm a másik 30cm átmérőjű.
Ha jól számolom az kb. 1/7.5-ös áttétel.
Ezzel a motorom a becsléseim szerint a lapátok 200 as fordulatán 1500-at, 300-nál 2250-et fordulna.
Hogy mennyi energia van benne majd a tesztek kiderítik.
Ha 35W-os a fogyasztóm(szivattyú) az 55W-os izzó tesztterhelésnek talán elég.
20W ráhagyás a veszteségekre.
Ha sikerült a mérés megírom feltétlenül. A főbb alkotórészei a gépnek.
Elnézésed kérem, hogy ilyen sok idő múlva válaszolok, szolgáljon csekély mentségemre, hogy a kész gépről akartam beszámolni. Nem sikerült befejezzem. Egy képet azért teszek fel róla. Az oszlop mögött fog forogni a szélkerék. Átmérője 2,5 méter lesz. Van rajta egy 220volt 250 W-os egyenáramú generátor, de a jelenlegi áttételezéssel nem fogja elérni ezt a teljesítményt. Szerencse, hogy nullától egészen 450 voltig képes feszültséget előállítani, fordulattól függően. Kb. 800 fordulatnál adja le a 220 voltot. Az áttétel csak olyan egy a nyolchoz, de így nem fogja elérni a 220 voltot. Termel majd, amit tud és meglátom, mit tudok kezdeni vele.
Egy kicsit leeresztettetek,én egyenlőre csak elektromos dolgokkal tudok foglalkozni,csináltam egy egyszerű áramkört,amivel az inverter 3m/s széltől képes betáplálni.Eddig csak 4 fölött,most a 3-4 közöttit is hasznosítja,ezek nem nagy értékek,de sok van belőle.A szombati narancs riasztásból nálam Budakeszin csak halvány rózsaszín lett,de azért csináltam pár mérést,ha már rákészültem.Az első képen jól látható a 3-4m/s közötti betáplálás,ha a 4 alattit levágjuk,azért látszik,hogy számít,főként majd hosszú idő átlagában.A második képen egy hónapos termelés látható,a szombati szél 150Wh-t termelt,ilyen szél a front átvonulásoknál szokott fújni.Levonható következtetés:egy ekkora szélkerék a mi szélviszonyaink mellett képes egy kisebb lakás korszerű világítását ellátni,vagy akkuba táplálva egy szünetmentessel áramkimaradás esetén a lakás fontosabb fogyasztóit ellátni.Aki ennél többre számít,csak ábrándokat kerget.
Én beszélek fejfájásról.
A tegnap esti szél eltörte az oszlopomat persze a toldásnál ahol a leggyengébb volt.
Ugrott három lapát + most már tényleg kell csinálnom egy új tornyot.
Közben azért végig működött a fordulatszámmérő.
Az legalább megúszta.
A 24V-os DC rollermotor 2500 Rpm 14A 250W os motor a táblája alapján.
Ez egy 12V-os 55W os izzóval terhelve volt fent.A max. szélsebesség a képen, olyan 67Km/h volt.
A max. fordulat pedig 481Ford /perc.
A lapátok tengelyén.
Ez a motornál az 1/7-es áttélellel Kb 3300ford/perc lehetett.
Még nem néztem meg hogy az izzó ill. a motor milyen állapotban vannak.
Szelesnapot mindenkinek!
Valaki foglalkozott itt a fórumban c rotorral, valamint toroid generátorral?
Errefelé kacsintgatunk a fiammal. Tervezett méret : középmagasság =6m felület 8m2
Úgy látom, btoti mostanában nem jár erre. A honlapja: A szélenergia otthoni hasznosítása...
Ő alaposabban tanulmányozta a C rotort.
A toroid generátor, bár viszonylag egyszerűen készíthető, de nem túl hatékony. Toroid szerű tekercselt vasmagra felfektetett tekercsekkel jobb eredményt lehet elérni. Ha meg még ráadásul kimart hornyokba fektetjük a tekercselést átlapolva több fázisra, rengeteg mágnest meg lehet spórolni vele. Korábban alaposan kitárgyaltuk.
Csak olvasni kellene.
Üdv foxi63 itt a fórumon.
Most, hogy az első kioktatáson túlvagytok, én bátorítalak benneteket, fogjatok hozzá és kezdjétek el építeni a szélgépeteket. A lassú forgású, nagy nyomatékú rotor mindenképpen jó választás a nálunk jellemző alacsony szélsebességek miatt. A generátor pedig attól függ mit szeretnétek belőle kihozni.