üdv.kössz hogy szánsz rám időt.sajna nincs rajzom és nem tom hol is kéne keresnem valamint a sasszészŕmot sem tudom hol keressem meg.ebben tudsz segíteni??
Közben megtaláltam a hozzászólásodat, tehát rajz és szervízleírás: Bővebben: Link. A 6 villogás túlfeszültség-túláam hibát jelez. Ellenőrizd a sortranzisztort.
sajna nem tom melyik a sortranzisztor,de gondolom cseréljem le újra?!esetleg még megtudod mondani vagy elmagyarázni melyik az és hol találom?kösszi az eddigi segítséget is!
Nem valoszinu, hogy pont ugyanigy nez ki a Te TV-d, csak tampontkent: Bővebben: Link
A kep jobb also sarkaban van a kimenotrafo, tole balra fel az L alaku hutolemezen a kepelterito vegfokozat, a kimenotrafotol felfele a masik L alaku hutolemezen nagyon nagy valoszinuseggel a sorvegtranzisztor lesz. Ilyen Bővebben: Link vagy esetleg ilyen Bővebben: Link
Hogy én mekkora ökör vagyok! Nem régen vettem észre a sasszi számot az alaplap nyomógombok felőli szélén:
11-AK19-8A Persze eddig is ott volt, csak azt a részt valahogy nem portalanítottam le. Le is szedtem rögvest a netről. Remélem most már előbbre tudok jutni.
Helló Mesterek!Meg tudja valaki mondani,hogy tudok rá keresni tranzisztorokra,hogy hol lehet kapni?próbálkoztam a rajtuk látható betűk számok beírásával a google be meg a HQ-n rá kerestem de nem nagyon találtam semmi konkrétat!esetleg azt leírnátok hogy lehet kimérni őket?Ezekről lenne szó!Előre is kössz!
Köszönöm a rajzot, majd beszámolok a végzett munkáról a készülék stad bay -ból nem indul a leírásban az ic 503 12v feszültséget kell mérni az indításkor.
Sziasztok!
A következő lenne a problémám.
Szereztem egy Orion Duna típusú Tv-t padlásról került elő, az előző tulaj szerint, mikor elrakták működött.
Most takarítás után bekapcsolva, hang van az összes cső fűt. Nagyfesz van, mert ahol a képcső oldalába megy be a nagyfesz ott kékes kisülések voltak. Egy test kábel szakadt volt ezt javítva már nem szikrázik de kép továbbra sincs. A képcső is fűt.
Tudnátok segíteni hogy merre keressem a hibát?
Az antennát a távoli bemeneti csatlakozóba kell dugaszolni
A csatorna váltót egy párszor óra mutató járásába kell körbetekerni, ha valami jelentkezik akkor a hiba oxidáltak az érintkezők, ezeket kell lekezelni, - kontakt spray-vel is le lehet kezelni.
Típushiba sokat restauráltam már ...
Eh 81-es cső az FM detektor (zakariás diódaként)
Típushiba a sorfreki trimmer kh-s, - ha gyakran becsíkoz a kép.
A hibát elhárítottam, - a 12 volt megvolt az ic 503 kimeneten csak az indításkor a sorvégen 45 volt volt mérhető, a c601 elkó ki volt száradva kapacitása 4, 7 mikró helyett 10 nanofarad volt, a csere után 145 volt már mérhető a sorvég tranzisztoron, megjött a fény!
Kontakt spray vel befújtam az összes trimmer potit és kicsit megmozgattam, természetesen megjegyezve, hogy hol állt. A csövek foglalatait sebbenzinnel pucoltam ki a cső lábával együtt.(A pacsirta rádiónál bejött)Kép továbbra sincs, a képernyő sötét. A képcső oldalán ahol megy be a nagyfeszültség kékes kisülések vannak, körbe a luk körül megpróbáltam fotózni. Szerintem onnan hiányzik valami szigetelő?! Eddig ez az első ilyen régi készülékem, Junoszty volt a legöregebb amit javítottam, ezért nem tudom, hogy abban az időben hogy volt szigetelve vagy ragasztva volt a képcső oldalába?
Hiba: nincs meg a képcső segédrács feszültség 400 volt egy ellenálláson megy a sorvégről 2.2 megaohm a sorvégről, mérni kell!
A tv előtt állsz, - Alul a jobb oldali potenciométer a fényerő, - az óra mutató járással max. fény balra tolod az ujjaddal a szabályzót.
Az jó ha látni áthúzást, van nagyfeszültség! - a fotón
Az ion csapda két darabból készült félkör mágnes a képcső nyakán ez széteshet ennek mozgatása ha már fény van a fényerő egyenletességét lehet beállítani, ha nincs rajta nincs fény a foglalatot a képcsövön a nyakkal fotózd le, és meg látom az ioncsapdát, hogy van e a bakelit foglalat után a képcső nyakán...
Az a mágnes félkőr nincs rajta, de csak egyet találtam benne kiesve, csak nem tudtam hova való.
Ezt hova kell pontosan tenni a képcső nyakán?
Ha nem találom meg a másik felét tudom valamivel pótolni?
Egy kis segítség.Az enyémben lemértem a képcső lábain a feszültségeket.A csatolt fotókon látható.
Ha valakinek volna egy rajza,azt megköszönném,mivel az enyém sem tökéletes.Az egyik fotón látni,hogy képlinearitási hibával küzd....
István
Nagyon jó a fotó, - pontosan a másik képen látható a félkör mágnes, - a képcsőben látható fehér merevítők amelyek beállítják a "rácsok" gyűrűk távolságát ezek tetejére kell rányomni, - nem mindegy mert 180 fokkal fordítva kell ha nincs fény.
A beállítás tükör előtt: a rápattintott mágnest a képcső nyakán lassan előre a gyűrűk tetején mozgatjuk majd vissza, picit jobbra is keressük, balra is keressük amikor egyenletes lesz a megjelenő fény a képernyőn ott kell hagyni.
Ha nem jön meg a fény 180 fokkal elfordítva rátesszük a képcső nyakára...és újból ismételjük a műveletet.
A test és a képcső G-2 rácsán meg kell lenni 300 -400 VOLT-nak ez a gyorsító elektróda.
A booster feszültségből osztóval állítja elő a G2 értéket.
Tehát a test és a képcső nyakán balról jobbra írd fel a mérhető feszt.
A képcső foglalat kivezetései:
1.) bal alsó katód +80 Volt
2.) a következő kettő a képcső fűtése váltó áram
( szemmel látható a fűtőszál izzik meggyvörösen)
3.) a következő a Vehnelt henger G1 vezérlő rács a fényerő szabályzáskor változik minusz- ból plusszba megy át ...erről már előzőleg írtam!
4.) a G3 a gyorsító elektróda .."segédrács" +300 ..+400 volt
5.) a következő a fókusz fix általában test pont
A PCL 82 képeltérítő elektroncső katód 100 mikrós kondit kell kicserélni a kép alján a linearitási hiba miatt.
Ez a cső a "kutyaház" mellett található a másik PCL 82 a hang előerősítő végerősítő... e két cső felcserélésével is lehet javítani a linearitást ha már gyenge!
Szevasztok.Nekem egy samsung tv-m van,és remélem tudtok segiteni.A hejzet,kissé bonyolult.Szoval,a legkissebb fiam,ki-be kapcsolgatta a fő kapcs,nál állandoan,de nem ez a gond,hanem a hangerő gombja letőrt,és a gyerek,belenyomott egy fém végü valamit,amitől elment az adás.Szoval vannak a hangyák,és ennyi.De az adások nem jönnek ,be.A dvd-t rá kötöttem százlábun keresztül,és az se jön be.Viszont a menü bejön,a programokat lehet váltani,de nem jön,adás.Mi lehet a probléma.Légyszi segitsetek,ha tudtok.kössz.
Még egy hibát észrevettem a Képernyő jobb szélén fekete sáv látható.
mellékelek egy fotót a kép jobb felső sarkán figyeld meg a tekercsen levő mágnes helyzetét keleti irány...
a Te Duna tv-d-nél ez teljesen ki van csavarodva ennek a mágnesnek a változtatásával eltüntetheted a jobb oldalon a fekete sávot, - de ha túl a képcsőhöz nyomod a mágnest eltorzul jobboldalt a kép ...ezért jó a monoszkóp ábra. - már úgy is jobb ha tükörben figyeled a sorméretet jobb oldalon és csak annyira állítod a mágnest, hogy pontosan eltűnjön a sötét sáv.
Van egy thomson tv-m,és a következőket csinálja:
be-ki kapcsol magától,ha bekapcsolva marad váltogatja a csatornákat,állítgatja a hangerőt.
mi lehet a baja?érdemes javíttatni? Előre is köszönöm a segítséget