Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen izzót, fényforrást használjak?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) glazbox hozzászólása Márc 12, 2016 /
 
Sziasztok!
Lámpát kell terveznem egy egyetemi feladathoz.
Szeretném a legoptimálisabb, legkorszerűbb fényforrást használni, ami viszonylag kicsi és nem kell nagy hűtés hozzá.
Az simán megoldható, hogy a lámpába bele van építve a transzformátor. Tehát ledeket is lehetne használni.
SMD ledekre gondoltam de a nagyobb teljesítményű darabokhoz masszív hűtésre lenne szükség. Nem?
A lámpa üvegből készülne és szeretném ha nem a fényforrás dominálna, ezért is nem gondoltam például spotlámpákra, vagy hagyományos izzókra.
A G4-es 12 voltos rendszernél elegánsabb megoldás nincs?
A lámpa inkább különlegesség volna, mint tömegtermék.
Előre is köszi az ötleteket!
(#) Petyaa válasza glazbox hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Nem írtad hogy mégis mekkora fényerővel kell rendelkezzen ez a lámpa. De gondolom akkorával mint egy sima asztali lámpa. Használhatnál esetleg COB ledeket is, pl két négyszög alakút egy alu kockára fogatsz fel, középen kifúrod és rejtetten el is lehet a vezetéket vezetni, ez a kocka pedig lehetne hogy pl 200mm hosszú köracélon vagy alun is a jobb hőelvezetés miatt. Ezen pedig szerintem jól mutatna egy üveg (kocka) búra.
(#) Petyaa válasza Petyaa hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Ilyesmire gondoltam

lampa.jpg
    
(#) glazbox hozzászólása Márc 12, 2016 /
 
Szia, köszönöm az ötletet.
Publikálom világmegváltó terveimet Egyelőre ez csak egy irány.
Az első képeken látszik egy-egy bumszli nagy izzó, sajnos arra jutottam, hogy egy modern világítótestnél nem illene ilyen gömbizzókat használni.
Egyszerűen nem jön össze az, hogy tízezrekért vágatom ki az üveget vízsugaras vágóval, és utána egy egyszerű csavaros izzót kell beletenni, vagy egy spotot.
A COB led nagyon jó ötlet, illetve valahol láttam olyat is ami "star" (de nem az amelyik csillag alakú nyákon van) tehát ha ránézel "csillag" alakú fényt látsz. De olyasmi kellene amihez nem kell komolyabb hűtés, és ha már kicsi az izzó, akkor akár szabadon is lehet két vékony drót között, vagy egy hajszálvékony foglalat végén. (a kiégett izzók cseréire gondolnom kell)

A lámpák főleg függesztett mennyezeti lámpák lennének, és a design kedvéért az üvegtestbe is raknék megvilágítást mint ahogy az a munkáimon látszik.
(#) Petyaa válasza glazbox hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Na annyi a részesedésnek is lehet kapni 0.5w-os power ledeket is, ezeket akár körkörösen vagy spirálba is lehetne futtatni amolyan angel-eyes félé módon. Ha pedig nem hajtod őket meg nagyon, akkor nem is kellene nekik nagy hűtőfelület. Épp valamelyik nap készítettem egy világító testet garázs/lépcsőre két db 0.5w power led van benne és egy 15mm*50mm*2mm es alu lapba vannak elhelyezve (kifúrtam majd bele a led és satuba kicsit összenyomtam) egy órás működés után még kézzel meg lehetett tapintani úgy hogy közel 100% on vannak hajtva. Ez a csillag jól hangzik, de akár egy vágott sablonon is kijöhet az a fény, az pedig bármi lehetne.
A hajszálvékony vezeték szerintem max 1-3w normál izzót bírhat el mint amik az autó műszerfalában is vannak. De egy 10w teljesítményű és wattonként 100lumen fényerejű ledekből épített fényforrás már elég egy szobába, és hűtőfelület sem kell neki olyan nagy. Ha minden ledet belebújtatsz egy kis hengeres alu, vagy réz csőbe bőven elég, és még designa is van.
(#) nedudgi válasza glazbox hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Ötletek, különösenez, vagy ilyesmi.
(#) nedudgi válasza glazbox hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
A "nem kell komolyabb hűtés" kitételre felkaptam a fejem. A LED, főleg ha nagyobb teljesítményű (mondjuk 100-150mW felett) mindenképpen igényel valami hűtést, hűlési lehetőséget. Ha nem kap, csökkentett élettartammal, paraméter romlásával bosszulja meg.
(#) Petyaa válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Azert kaptad fel a fejed mert nem jol olvastad el amit irtam. Azt irtam hogy ha nem hajtja meg oket nagyon akkor nem kell nagy hutofelulet. Nem egy ledes reflektort, lampat csinaltam mar, azert adok tapasztalati tanacsot. Bocs az ekezetekert, telefonrol irtam.
(#) Ivan93 válasza glazbox hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Szia! Az első két képen különálló üveglapok alkotják a burát, ugye? Akkor lehetne azt is, hogy a jelenlegi foglalat helyére teszel egy másik üveglapot, ami merőleges a világítás irányára és a bura lemezeire is. Erre ragasztod fel a power-led-et és így az egész burát használod hűtőbordaként. Remélem érted mire gondoltam.
(#) Szakirodalomolvaso hozzászólása Márc 16, 2016 /
 
Nekem Nagyon tetszett,bár találtam apró hibákat,de ne add fel, ha segítség kell megadtam a számom, hívj bizalommal!
Üdvál
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem