Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   171 / 292
(#) vazo24 hozzászólása Júl 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Buderus Logomax Plus GB 022-24 típusú kondenzációs gázkazánom van. Eddigi közel tíz éve alatt probléma mentesen működött, viszont idén egyszer már jelentkezett a 6C hibaüzenet ami ki-be kapcsolásoktól elmúlt, viszont tegnap jött egy 6F amit szintén "gyógyított"az újraindítás és lett meleg víz estére, de a ma reggelei 6C sajnos elég makacs villogó felirat.. nem indul a kazán. Járt esetleg valaki hasonló cipőben?
Köszönettel: vazo
(#) vazo24 válasza Beast hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Szia!
Sikerült megjavítanod a 6C hibakód okát?
Sajnos én is így jártam...

Köszi előre a is a választ.
(#) tlaci59 hozzászólása Júl 18, 2016 /
 
Ferroli kazánnál az elektronikát ha jól emlékszem fekete színű un. PTC szabályozza,minden esetre mérd meg változik e pozitív irányba elektromos szabályozó ellenállása.Ezenkívül sok estben okozott hibát túlmelegedés(kazántestet ki kell tisztítani),mert nagyobb gázmennyiség estén letiltotta a rendszert.Hibakeresési sorrendet Én teljes savazással kezdeném azután az égőnyomást beszabályoznám könyv szerinti értékre mely kb 11-mbar égőnyomás,majd mennék tovább az elektromos alkatrészek irányába.
(#) zoszka válasza vazo24 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
A szervizkulcs is villogott? (Kijelző bal felső sarok)
(#) vazo24 válasza zoszka hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Igen, bocsi kihagytam...
Fél napig kikapcsolva hagytam, aztán rászántam magamat, hogy szereljem (CNC gépekkel dolgozom, nem szakmám ez). Levettem a burkolatot és megpróbáltam újra bekapcsolni. Láss csodát újra működik. Nem tudom azonban hogy üzemszerű-e ahogyan melegíti a vizet (120l külső tartályba). Ugyanis kiírta, hogy 24 fokos a víz, bekapcsolt... fűtötte úgy 45 fokig majd kikapcsolt... keringette majd újra bekapcsolt... ezt ismételte. Ott hagytam, azóta is megy. Nyugtalanító azért, így szerelőt sem hívok hiszen bármihez nyúlt volna, megjavul. :/
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) zoszka válasza vazo24 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Melyik víz 24 fokos? Ha a kazán vize annyi az rendben van, mert 20 fokos △T-vel fűti a tárolót. Ha villogott a szervízjel is az azt jelenti, hogy lekapcsolás után is érzékelt ionáramot. Jellemzően elektróda hiba, vagy égőtér, füstjárat dugulás. A kondenzátum nem tud rendesen elfolyni és visszanedvesíti az elektródát, amit meg ionáramnak érzékel az, ezért jelez hibát.
(#) vazo24 válasza zoszka hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Köszönöm!
Azóta is dolgozik rendesen, de ha újra jön esetleg a hiba akkor tudom merre keressem...
(#) simpleuser hozzászólása Júl 20, 2016 /
 
Üdv!

A következő problémával fordulnék hozzátok:
Van egy Ocean/Baxit Luna 20p kazánom és nem hajlandó visszavenni a főlángból ha elérte a beállított hőfokot, hanem egyszerűen kikapcsol (majd vissza egy idő után). A panelen az RLA ON állásban van, mind a két potit próbáltam tekergetni de semmi hatása.
Meghibásodhatott a regulátor/modulátor?

Illetve a hőbiztosíték (bimetál?) ami a hőmegfutás elleni védelem miatt van ott, nincs sorba kötve a regulátorral, hanem mind a két vezeték egy a (gáz?) csövön lévő műanyag darabba fut be. Ez normális? (lásd kép) A másik kazánomon emlékeim szerint sorba volt vele kötve.
(#) sebokr válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Bimetál nincs a kazánba és nem is az volna a dolga, hogy szabályozza a vizet.
Amit fényképezett az a felforrás érzékelő ami ha eléri a 105'C kikapcsolja végleg a gázlángot.
A kazánban van a modulációs tekercs, 2 vezeték megy rá csúszó saruval. Ha azt lehúzza a tekercsről lesz kis láng vagy sem. Ha nem akkor lehet elállítódás vagy beragadás. Ha igen akkor NTC vagy vezérlő panel forrasztás repedés.

Roland
(#) simpleuser válasza sebokr hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Idézet:
„Bimetál nincs a kazánba és nem is az volna a dolga, hogy szabályozza a vizet.”

Nem is ezt írtam.
Azt furcsállom, hogy "sehonnan" megy "sehova" a vezeték. A szenzor mindkét kivezetése közvetlen abba a műanyag darabba megy ami a 3. képen látható. Nem tudom elképzelni így, hogy ez hogyan funkcionál (nincs sehonnan semmi tápellátás stb).

A modulációs tekercset lehúzva visszavette magát. A végén lévő csavarral le is vettem addig amíg még (bőven) stabilan begyulladt és maradt huzata.
Az egyik NTC-n 5kOhm-ot míg a másokon 5,4kOhm-ot mérek. Nem 10kohm körüli értéknek kellene lennie 25fok-on?

Szivattyút mennyire macerás cserélni ezekben? Meg kell emelnem hozzá a hőcserélőt hogy ki tudjam szabadítani? Nyomása még van, de eléggé zúg és ez a csöveken szépen hallatszik a lakás többi részén.

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) sebokr válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Idézet:
„Nem is ezt írtam.
Azt furcsállom, hogy "sehonnan" megy "sehova" a vezeték”

Az a "felforrás"érzékelő ami műanyag darabba megy az a termoelem áramkörébe sorba csatlakozik a műanyag darab alatt. Az elektromos áramot a gyújtó lángba bele érő rész termeli.

Az ntc-k 25'C 10Kohm kellene lennie.
De ha két ntc-s a készülék akkor el lehet vízkövesedve a rozsdamentes acél lemezes hőcserélő. Ha a meleg víz sem forró miközben a kazán meg már forró.
Szivattyút csak használtan lehet kapni a készülékhez már. Ezt a típust a drága EU. betiltotta az árúsítását mert nem energia hatékony. Piacokon be lehet szerezni hamisítványt. Boltban kapható az már mind állandó mágneses és spec szűrő szükséges, hogy ne menjen tönkre pár hónapon belül. A boltban jelenleg kapható szivattyú nagyobb és drága ~50eFt.
Kiszerelése a két hollander meglazításával lehetséges vagy ha csavaros akkor azoknak a kitekerésével. Volt egy rövid sorozat ahol sajnos bontani kell felfelé mindent a készülékben mert felfelé kell kihúzni az alját.

Roland
(#) sebokr válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
A képen látható "műanyag darab és a felett alatta látható rézcső egy elektromos rendszer.
Fent a gázlángba beleérő vége termel elektromos áramot ami a cső külsején jön a "test" belsejében szigetelve a "+" ami a műanyag darabban szétválik és elmegy a hőkorlátozóra, onnan visszatérve folytatja útját a cső belsejében a gázszelepig ahol egy vezeték darabbal a szelep hátuljába a termo elektromos mágnesbe csatlakozik.
Ha kiold a hőkorlátozó megszakad az áramkör és kiold a termo elektromos mágnes és elzárja teljesen a készülék gáz ellátását.
(#) JZoli válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
"A modulációs tekercset lehúzva visszavette magát. A végén lévő csavarral le is vettem addig amíg még (bőven) stabilan begyulladt és maradt huzata."
Szerintem ezt kár volt elállítani, így ugyanis a beállított értékek már teljesen megváltoztak. Ez kihat a fogyasztásra is, na meg a füstgáz összetételre, így a hatásfokra is. Szerintem inkább a modulációt vezérlő rész hibájára kellene koncentrálni! Mit jelent az, hogy "bőven maradt huzata"? Ennek a résznek semmin köze a huzathoz, csak a gázt zárja-nyitja-szabályozza (ha jó).
(#) pimpoka hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Üdv mindenkinek! Ez nem vezérlési hiba csak szak kérdés mivel egy hűtőgérszerelő sem érthet mindenhez. Pláne gáz ügyben. Egy Fég 10literes átfolyos vízmelegítőnek az örzölángját szeretném picit nagyobbra venni mert kevésbé éri el a bimetált. Tiszta a cső és a bimi is jó. Ha valaki segítene megköszönöm. János.
(#) mugab válasza pimpoka hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
A cső kiinduló részénél van egy fúvóka, na az van eltömődve...
(#) simpleuser válasza sebokr hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Felforrás védelem: most már ezt is tudom.

Hőcserélő előfordulhat, hogy el van vízkövesedve. Most költöztem be ebbe a lakásba, eléggé leharcolt állapotban van minden. Kicserélem a két NTC-t és meglátom mi történik. Ha életre kel akkor megéri még pénzt ölni a dologba.
(#) simpleuser válasza JZoli hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Eddig nem volt bekapcsolva rajta a moduláció (jumper off állásban volt). Gondolom be sem volt állítva : a max szabályzás pont középállásban, míg a gyújtás utáni várakozás maximális lángméret mellett az egyik végállásban volt. (nem is tudom hogy tudtak zuhanyozni a ki-be kapcsolgatás mellett...)

Huzat: le lehet venni nagyon nagyon apró lángra is. Másik lakásban ha egyszerre beindul a konyhai szagelszívó, wc szagelszívó és a fürdőszobai páraelszívó akkor az képes visszahúzni a füstöt (+ mindenhol zárva vannak az ablakok). Leoldana a tetején lévő visszaáramlás szenzor. Ezt sikerült kétszer eljátszanom miután mosogatáshoz nagyon kicsire nyitottam meg a meleg vizet és a kazán csak éppenhogy égett. Alapvetően a padlásról kellene hogy húzza a hideg levegőt de valamiért nem jött neki össze. 15 évig nem jött elő ez a probléma, mert a fürdőszobában nem volt páraelszívó. A 15-es cső ami közvetlen a kazán felett van (ezen jön a friss levegő be) elérte a limitjét.

Új lakásban ennek szeretném elejét venni azzal hogy nem engedem annyira leszabályozni. Persze ezt még majd ki kell játszani.
(#) zoszka válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 23, 2016 1 / 1
 
Nem azon kéne mesterkedni hogy az életveszélyes működést és annak védelmét kijátszd és ezzel fent tartod. Ha elszívókkal együtt használod, akkor jó irányba haladsz egy jó kis CO mérgezés felé. Ha minimálisra is veszed a modulációt, attól még az égéstermék visszajön, legfeljebb nem kapcsol le a készülék, max idővel valaki belehal. Remélem előbb jut el hozzád a katasztrófavédelem és zárja le a készüléked, mintsem ez megtörténne. Elszívónál kötelező a reteszelés ilyen esetben. Ha baleset van, hidd el nem a készülék lesz a hibás, hanem te, vagy az aki nem biztosította a légutánpótlást, vagy reteszelést. ...
Hja.... Az is te vagy. Akkor mindenképp te leszel a hibás.
Csak a mihez tartás végett írtam le, hátha segít.
(#) simpleuser válasza zoszka hozzászólására (») Júl 23, 2016 1 /
 
Miért is játszom ki a védelmet? Nem kötöttem át, nem fedtem el, semmit nem csináltam a védelemmel. A beállításokon módosítottam. Mikor jobban rálépsz az autóban a gázpedálra azzal is a védelmet játszod ki?
A kémény azért működik mert benne melegebb levegő van mint a környezetében. Gondolom ezt nem kell elmagyaráznom. Mikor ez megtörtént idebent a légkondi miatt 23 fok lehetett, kint (tavaly nyáron) 32+ . A meleg víz hőmérséklet állítója szinte a minimumon volt. A füstgáz hőmérséklete egyszerűen nem volt elég magas ahhoz hogy megteremtse a megfelelő huzatot, úgy hogy bent alacsonyabb volt a légnyomás mint kint az elszívók miatt. Nem turbós kazánról van szó. Azóta járt itt párszor már a lehúzósember (khm kéményseprő) és megmérte ő is hogy visszaáramlik e a füstgáz.
Egyszerűen összeállt a legrosszabb helyzet, de mostmár ebben az esetben is jól működik.
(#) zoszka válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 23, 2016 / 2
 
A legrosszabb még nem állt össze. Nem én használom, nem az én életem. Bocsi, nem akartam beleszólni abba, hogy hogyan legyél, vagy ne legyél öngyilkos. Én pontosan tudom a kémény fiziológiáját. Amit leírtál abból kiderül, hogy te csak hallottál róla. Mellesleg azt a huzatot, amit a kémény képez egy kis elszívó ventilátor is simán felülmúlja. Ugyan van légbeeresztőd, de a konyhai elszívód simán kiröhögi a maga 300-600 m3/h-jával. És mivel előbb utóbb depresszióba megy át a lakás (alacsony nyomás) ha zárva tartja az ember a fokozottan záródó nyílászárókat, egy lyuk marad ahonnan kompenzálhat. Az pedig a kémény. Hiába van rajta visszaáramlás érzékelő, ha elég erős a vacuum a kémény felől is friss levegő érkezik majd nagyon gyorsan. Ami természetesen lehűti, vagy adott esetben a füstgáz el sem éri majd az érzékelőt. Így az égéstermék vígan kislisszol alatta a deflektoron. Te azt hiszed minden ok. Aztán jöhet a mentő. Nem egy szakvéleményt készítettem ilyen baleseteknél. De végül is jogos a felháborodásod. Hisz ki vagyok én? Csak egy kibic, aki bele akart szólni abba, hogy hogyan ne baltázd el. Mégegyszer sorry. Tényleg semmi közöm hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016
(#) simpleuser válasza zoszka hozzászólására (») Júl 23, 2016 1 /
 
Ha nem mérettem volna ki műszerrel direkt ki ezek után akkor nem vitatkoznék is igazat adnék neked. De megtettem.
(#) zoszka válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 23, 2016 / 1
 
Értem én.... Épp az előbb írtad, hogy lekapcsolt többször. Egyszer majd megy a légkondi, főztök, valaki áztatja magát a kádban, megy az összes elszívó 15-20 percig, ajtók ablakok zárva, és természetesen a főzés után mosogatni is kell. Na akkor van a bibi. Ugyanis már rég visszafelé jön a levegő a kéményen, nemhogy a füstgáz távozzon. Esélyed sem lesz túlélni. De mégegyszer mondom, semmi közöm hozzá.
Ezt nem bemérik, hanem kiszámolják, max utánna ellenőrzik is. Erre valók a mérnökök és a méretezési terv. Aki ezt állítólag "bemérte", az vagy kamu, vagy nagyon bátor, de hogy papírt nem adott róla, az holt biztos. Az Mbsz tisztán szabályozza ezeket az eseteket. És azt hiszem itt off-olnám is a kérdést. Nincs értelme olyannal vitatkozni ezen, aki preztizs kérdést csinál ebből.
OFF
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016
(#) Gafly válasza zoszka hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Idézet:
„Aki ezt állítólag "bemérte", az vagy kamu, vagy nagyon bátor, de hogy papírt nem adott róla, az holt biztos.”

Nálunk ugye régebben külön csapat járt a "mesterséges égéstermék elvezetőt" (lánykori nevén turbó kémény) ellenőrizni. Ketten jöttek, autóval. Volt olyan hogy csak "felcuppantották" a műszert a kombi cirkó oldalára, berregtették egy kicsit, majd aláírtuk a papírt.
Volt olyan, hagy kértek létrát, bedugták a műszer mintavevőjét a kéménybe, berregtették, majd aláírtuk a papírt.
Volt olyan, hogy ezek után azt mondták, hogy most éppen még jó, de jövőre már nem lesz jó, csináltassam meg a kéményt. Persze arról papír nem volt, hogy mi nem jó, és mennyire nem jó. Jövőre javítás nélkül is jó lett
Mostmár ilyen gond nincsen, egy szem kéményseprő jön biciklivel, tükörrel benéz a tartalék kéménybe, meg felcuppantja a műszert, berregteti majd aláírjuk a papírt...
Egyébként tényleg nagyon off kezd lenni a dolog. Legszomorúbb az benne, hogy a tüzeléstechnika (is) komoly szakma. Életek múlnak rajta és nem csak felesleges "sarc"...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Ez eddig így volt nagyjából. Mostanáig. Most viszont az állásával játszik aki ilyet tesz, szemet huny, figyelmetlen. Személyesen felel a szakember, ellenőr a kiadott jegyzőkönyvért. A fogyasztók meg azzal, hogy lezárják nekik a gázt. A gázműszakin tuti megbukik műszer nélkül is, pusztán csak ránézéssel, bejárással. És az már nem játék, meg majd beállítgatom történet. Nincs apelláta. Gázmű, óra le, százezrek. Fél Bp. le lesz zárva. Már most le van nagyon sok, pedig még csak most indult az ellenőrzési hullám kb 5 hónapja.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) JZoli válasza simpleuser hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Nos szerintem elbeszélünk egymás mellett!
Először is írtam, hogy nem kéne csavargatni a csavart azon a gázszelepen, ezt arra értetem, hogy mindennemű csavarállítása az átengedett gáz mennyiségét befolyásolja, így elállítod az eredeti beállítását a kazánnak, aminagyon lényeges problémákat vethet fel. Azon kívül, hogy az optimális gáz-levegő keverési arányt elrontod, így hatásfokjromlást okozol, még a keletkező CO mennyiséget is megnöveled, ami az igazi veszély forrása lehet! De Te tudod, a tiéd! A másik, a huzat szabályzása volt. Nos ezek szerint nem érted ezt sem! A huzatát egy gázkazánnak nem egyszerű szabályozni és ezt Te sem tudod! Maximum a gáz mennyiségét szabályozod. Te ezt így fogalmazod:Huzat: le lehet venni nagyon nagyon apró lángra is. Hol itt a huzat szabályzás leírása?
De akkor még egy dolog: Többen is emlegették a reteszelés szükségességét, látom ez sem foglalkoztat eléggé. Ha turbós lenne az a kazán, akkor kevésbé lenne veszélyes mint így, hogy nincs benne ventilátor, mert így könnyebben megfordulhat az áramlás iránya a kéménybe, mert ebben az esetben csak pár Pascal a kémény huzata, ami szinte csak a lehelettel ér fel. Nagyon veszélyes!
Végül csak annyit, hogy szerintem Te úgy érzed, hogy itt mindenki csak kötekedik Veled! Hidd el nem így van! Nekünk szinte mindegy,hogy mit teszel a saját lakásodban, de mindegyikünk a várható veszélyekre szeretné felhívni a figyelmedet! Ne feledd mindenkinek csak egy élete van!
Részemről ennyi volt! Annyit fogadsz meg a tanácsokból amennyit akarsz, illetve jónak látsz!
(#) Koncsar hozzászólása Aug 19, 2016 /
 
Sziasztok!
Szörnyű Duval Semia turbós készüléknél találkozott már valaki olyannal, hogy a vezérlő felépíti a rendszert az indulásra, itt értem, hogy ventilátor indul, nyomáskapcsolónál jó a kontakt, égőre ráengedi a gázt, de a szikráztatás elmarad. Elvileg a szikrának meg kéne előznie a gáznyitást, vagy maximum egyszerre kéne indulnia. Ha valakinek volt ilyen vezérlő hibája és megoldotta, akkor kérem a segítségét.

Köszönöm.

Ezt a segítséget nem ajándékba kérem!
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2016
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Trafó vagy annak a köre?
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Szia! Azon túl vagyok. Nem találtam meg a hibás alkatrészeket.
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Zoli a trafó körét próbáltam átnézni, amíg el nem akadtam. Pedig tuti valami egyszerű dolog lesz. Gyufával begyújtva működött rendesen a kazán.
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Tirisztoros a gyújtókör?
Következő: »»   171 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem