Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIR megfigyelés
 
Témaindító: Edemx01, idő: Okt 16, 2016
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Edemx01 hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Sziasztok!
A ház, garázs több pontjain szeretnék elhelyezni 6-8 darab HC-SR501-es mozgásérzékelőt. Meg lehet e azt oldani, hogy ezeket a senzorokat összekötni egy kis "akármi" segítségével és azt a számítógépbe USB porton keresztül a számítógépbe kiírni hogy például "1-es zónába mozgás van!" Esetleg egy kis térképen be is jelölné. A programot magamtól meg tudom írni illetve kis segítséggel mivel programozást tanulok, csak a hardver részével nincs semmi ötletem hogy tudnám őket összekötni és adatot kinyerni belőlük.
(#) Johnycorp válasza Edemx01 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia!

Ilyen mozgásérzékelő modult én is használok. Egyszerű maga az érzékelő. 5-12V DC közötti tápfeszültséget igényel, a kimenet pedig 5V TTL. A kimenetre tranzisztor vagy akár szilárdtest relé köthető, de nagyobb árammal nem terhelhető.
Az érzékelők jeleinek összefogása az érdekesebb. Mindegyikhez oda kell húznod egy-egy "kábelt". Erre a legjobb talán a 4x0,22mm2 riasztókábel., az árnyékolás miatt. Ekkor akár elég lehet egy központi tápegység, de szünetmentesíteni ajánlott!
Az érdekesebb rész az érzékelők jeleinek feldolgozása. Ha minden jel megérkezik egy helyre, akkor egyik megoldás egy egyszerű Párhuzamos USB átalakító lehet. Ez készen kapható, USB-n megy a gépbe és ott vannak a másik felén a lábak az érzékelők jeleinek fogadására.

De ha nem tudsz / nem akarsz vezetékezni, akkor a fenti megoldás nem jó. Ekkor is van többféle lehetőség. Az egyik megoldás lehet az ESP8266 alapú modulok használata. Ezekből többféle van, különböző számú kivezetett GPIO lábbal. Ezeket egyenként tudod programozni.
Példa: Az érzékelők jeleit ráviszed az ESP8266 modul GPIO lábira (ha szerencséd van, akkor több érzékelő is lehet egy modul közelében, így kevesebb kell). Majd a jeleket feldolgozva WI-FI-n egy routeren (vagy egy modulon) át eljuttatod ahhoz, amelyik a jeleket feldolgozza. Ebben a modulban lekezeled a többi modul jeleit és szépen kiküldöd kommunikációként a modulból (RS232 vagy USB). Utána már csak a PC programot kell jól megírnod.
Persze itt már több helyre kell tápfeszültség (PIR modul 5-12V, ESP8266 3,3V!!!), szükség esetén kis akkuval szünetmentesítés. De nincs vezetékezés. Valamit valamiért.

Remélem nem volt káosz, amit írtam. Ha mégis, akkor jelezd.
(#) Edemx01 hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Igen, én a kábelezésre gondoltam ha megoldhato az hogy az a kábel 20-30 méteren keresztül vigye a jelet.
(#) Massawa hozzászólása Okt 17, 2016 /
 
Nekem is van 2 pár PIR érzékelöm, eredeti elemes (4,5V beépitett LED-l amit bekapcsol este ha valaki közeledik - kültérre lett tervezve. Ebböl vezettem ki a kapcsolo jelet ( open collector). Az elemeket stabil 5V-l helyettesitem. Mindkét érzékelö kint van a ház falán és a lépcsö világitást inditja.
Érdekes modon kb 2 évenként az egyik elveszti az érzékenységet. A végén már csak akkor kapcsol, ha a tenyeremmel letakarom. Vajon mi öregedhet bennük?
Van benne egy fényérzékelö meg egy PIR.
(#) vizor válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Szerintem az a műanyag félgömb burkolat koszolódik vagy öregedik el amiben azok a prizmaszerű felületek vannak. Elvileg ez a rész biztosítja a rendes működést. Lehet, hogy lecsökken az áteresztő képessége.
(#) Massawa válasza vizor hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Ez a jobb minöségüek közé tartozik és nem látni semmi különbséget az uj meg a régi szenzor között. Érdekes modon az megy hamarabb tönkre, amelyik több fényt kap (mind a kettö fedett helyen van, csak az egyik felett üvegtetö van a másik meg függöleges ablak mögött van. Mind a kettö a ház északi oldalán.

IMG_2179.JPG
    
(#) vizor válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Pont erre gondoltam. Amelyik több fényt kap, az több UV sugárzást kap és hamarabb elöregedik, opálosodik az érzékelő prizma műanyagjának szerkezete. A képen bal-lent lévő nem átlátszó szürkésfehér félgömb. Úgy tudom, hogy ha azt a prizmás belsejű részt levennéd, egyáltalán nem működne, de ezt még sose próbáltam ki.
(#) Massawa válasza vizor hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Értem mire gondolsz, de mint mondtam semmi extrát nem látni rajta még évek során sem (nem lesz matt vagy koszosabb). Ráadásul mind a kettö "üveg mögött van" igy csökkentett az UV hatás. Én inkább arra fototranyora gyanakodok, de még nem szedtem szét mert bespajzoltam vagy egy tucattal, igy van uj csere, ( de már 3 beteg is).
(#) mohapower válasza Edemx01 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Szia!
Szerintem erre a feladatra tökéletes megoldás lehet számodra egy Raspberry pi3 (csak illesztő HW kell), de egy mikrokontroller (olcsó, de építeni kell) vagy PLC (nem olcsó, készen van) is megoldhatja ezt a feladatot. Az 5VDC nem szerencsés távolra, ajánlanám a 12 ill. a 24VDC-t.
(#) kissi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Szia!
Próbáld ki csak a lencsét cserélve, így kiderül, hogy azzal van-e gond !
(#) Edemx01 hozzászólása Nov 20, 2016 /
 
Köszönöm szépen a segítségeteket. Beszéltem egy ismerősömmel és végül úgy döntöttem hogy nem vágok bele és eladom az érzékelőket.
(#) phr3ak válasza Edemx01 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
mit mondott az ismerősöd hogy nem vágsz bele?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem