Fűtést csak éjszakaira illik tenni, mivel ez az egyik legdrágább fűtési módszer. A villanykályhák hőtárolósak, nappali áramról működő ventilátor fújja ki a meleg levegőt amikor az szükséges.
Ez az 50-es években kezdődött amikor születtem és mindenki fával meg szénnel fűtött. Aztán jött a gázolaj, vagy fűtőolaj. majd a hőtárolós villanykályha, amit a gáz követett. Na mostanra értünk körbe, mert újra a fa a legolcsóbb. Mindig az a fűtési megoldás a legkedvezőbb amit a legkevesebben használnak.
Azt nem tudom, de a fa drágább lesz rövidesen az biztos. Mindig van valamilyen államilag preferált fűtőanyag fajta, ami kis ideig a többihez képest olcsónak tűnik.
Ha nem számít az átkapcsoláskor fellépő kihagyás, akkor megoldható 1db mágneskapcsolóval is a dolog, a csatolt rajz szerint.Olyan mágneskapcsolóm van, amin 2 záró, és 2 bontóérintkező van.A bontóérintkezők is elviselik azt amit a zárók,24A-t egyenként.
Ez egy működőképes dolog, de csak akkor ha a nappali és a vezérelt azonos fázison van! Nekem már rég működik ilyesmi, külön tetszik hogy csak akkor fogyaszt villanyt amikor van vezérelt.
Igen, nekem is azért szimpatikusabb.
Hogy egy fázison legyen, az nem probléma.
Viszont azt jól meg kell nézni, hogy a bontóérintkező is elviselje azt az áramot, ami kell nekünk.Ezt nem mindegyik gyártó közli egyértelműen.
Szerintem nem kell ennyire azon agonizálni, hogy mennyit bír kapcsolni. Gondolom te sem erőműben laksz, ritkán fordulnak elő nagy áramok. Én nem dupláztam az érintkezőket sem, gond nincs vele így sem. Inkább diódákkal egészítettem ki, és máris kész a szünetmentes átkapcsoló.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van 3*16A nappali és 1*25A éjszakai áramom. Jelenleg egy mágneskapcsolóval működik az átkapcsolás azonos nappali és éjszakai fázis között. Ezzel azonban vesztek 9A éjszakai áramot. Ennek a maradéknak a kihasználásához különböző nappali és éjszakai fázist kellene kapcsolnom. Ezt hogy tudnám megvalósítani?
Ha jól értelmeztem az előzményeket, akkor szünetmentesen csak azonos fázis esetén lehet visszakapcsolni. Vagy megoldható külön fázis esetén is?
A szünetmentes átkapcsolásban is segítségre lenne szükségem. Az elektronikához, villanyszereléshez, forrasztáshoz valamelyest értek, de a nyák és vezérléskészítéshez nemigazán. *
Nem értem, miért vesztenél 9A-t.
Amikor nappalit kapcsolsz a fogyasztódra akkor 16A-t tudsz felhasználni, ha éjszakait akkor meg 25A-t.
Ha jól értelmezem amit írsz.A teljes 25A-t úgy tudod kihasználni, hogy az éjszakaira 9A-nak megfelelő terhelést teszel direktben, átkapcsolás nélkül.(pl.egy 1,8kW-os villanybojler)
A maradék 16A pedig kapcsolható.
Sajnos nincs olyan fogyasztóm, amit közvetlenül éjszakaira szeretnék kötni, ezért nem tudom kihasználni. csak akkor, ha azt a 9A-t is párosítani tudnám egy másik nappali fázissal az átkapcsoláshoz! Ehhez kérem a segítséget!
Elnézést, hogy nem tudom egyértelműen elmagyarázni. Remélem most sikerül
25A éjszakai/nappali átkapcsolást ketté osztva oldanám meg, mert egy nappali fázisom max. 16A-rel terhelhető az óránál lévő megszakító miatt:
1.: max.16A-nyi fogyasztó szünetmentes átkapcsolása azonos nappali és éjszakai fázissal. Ebből az átkapcsolást már megoldottam, de visszakapcsoláskor pillanatnyi szünet figyelhető meg. Ehhez szükségem lenne egy elektronikára.
2.: max. 9A-nyi fogyasztó átkapcsolása egy másik nappali fázis és az éjszakai fázis között. Ezt nem tudom megoldani a különböző fázis miatt, mert ívet húz átkapcsoláskor és rövid zár keletkezik. Ennek megvalósításához szükségem lenne segítségre, ötletekre, tanácsokra.
1, erre létezik kész megoldás, de itt a fórumban is van megépíthető kapcsolás.
2, különböző fázisok között csak kieséssel (kb. 1sec holtidővel) lehet átkapcsolni. Két mágneskapcsoló kell, és a behúzást késlelteni kell.
Persze ha az anyagi ráfordítás nem korlátozná a dolgot, akkor szünetmentesen is megoldható, pl. trafó + egyenirányító + inverter használatával.
Végigolvastam a hozzászólásokat és arra jutottam, hogy egy viszonylag egyszerű megoldást választok. A korábban említett antiparallel diódapárt és két mágneskapcsolót használom. Szerencsére 3 fázis van nálam a nappali és az éjszakai áramkörhöz is, és az egyik fázist fel tudom használni a kapcsoláshoz (elegendő 2 kapcsolt fázis is). Így megoldódik a visszakapcsolási kérdés, és nem kell késleltetni sem.
Többen javasoltátok a kapcsolásra a DIL 0-52 mágneskapcsolót. Utánanéztem és azt találtam, hogy a kapcsoló 5 záró és 2 nyitóérintkezővel rendelkezik és csak a záró érintkezők főérintkezők. A nyitóérintkezőkön 6A kapcsolása lehetséges. Elfogadható áron sikerült hozzájutnom 2 ilyen kapcsolóhoz, viszont a nyitóérintkezőn kapcsolható 6A kevés. Ha a két nyitóérintkezőt együtt használom, akkor van 12A, de szeretném, ha rendelkezésre állna a nappali áramkörben is elérhető 25A teljesítmény.
Van valami ötletetek?
Szerintem azt rosszul gondolod ,hogy a párhuzamosan kapcsolt érintők terhelhetősége összeadódik.Egy relén belül még csak-csak,de ha nem egyszerre zárnak bontanak sajna a gyorsabb nem sok időn belül áldozattá válik.Amit tehetsz egyik relé záró érintőit használod a nappali áram fogyasztóra kötésére ,a másik relé záró érintőit az éjszakai áram fogyasztóra kötésére.A vezérlést kell hozzá alakítani.
Köszi szépen, erre nem gondoltam. Akkor ennek megfelelően alakítom ki. A DIL 052 fázisonként 35A-t tud kapcsolni, tehát egy kapcsoló elegendő a 2 nappali fázisra, a másik pedig a 2 éjszakaira. (Jelenleg 3x16A órám van, amit esetleg később 25A-ig bővítek, tehát ez így kellően túlméretezett)
A vezérlésen meg még gondolkodom, de valószínűleg az éjszakai kapcsoló bontóérintkezőjét használom a nappali vezérlésére.
A 3 fázisból kettőt tudsz olcsón szünetmentessé tenni, csak graetz kell hozzá. Azzal kell áthidalni a nappalit szakító kontaktust. A harmadik fázis éjszakai húzza be a kontaktorokat.
Természetesen egyszerre kapcsolja. Nálam még a kapcsolás időpontja is mindig ugyanaz, pedig újfajta HF-vevő van. Szerintem ha már beruházol, 2x3 kontaktot vegyél, had legyen már mindhárom fázis átkapcsolva. Ha ebből kettő szünetmentes, szerintem bőven elég.
Eredetileg én is arra gondoltam, csak ha az egyik fázist nem szünetmentesen kapcsolom, akkor előre tudnom kell, miket kötök rá, hogy olyan fogyasztók kerüljenek oda, amik kibírják a pillanatnyi kiesést. Most egyszerűbbnek tűnik, ha 3. fázist nem kötöm be. Azért még elgondolkodom ezen a változaton is.
Köszi az ötletet.
Sajnos vezérelt áram általában akkor van amikor nem kell. Ebből következően nem sokat lehet a kapcsolgatással spórolni, nekem kb. 2100-ra jut 500 éjszakai. Úgyhogy ha már kiépíted a rendszert miért csak 66%-ban használnád? Egyébként sok fogyasztót nem zavar a kiesés, sőt szerintem jó ha a világításon észreveszed mikor kapcsoltak. De te tudod.
Ha már szétbányászod az elosztót érdemes elgondolkodni a mosógép éjszakaira kötéséről, de állítólag a fagyasztóláda is elmegy róla.
Azt figyeltem meg hűtőnél (kombinált hűtő/fagyasztó), hogy ha nem elég gyors az átkapcsolás, akkor nem mindig indul el újra a hűtő.Helyette kb.4A-es áramfelvételt produkál, aztán kis kattanás hallatszik,és az áramfelvétel nulla lesz.Gondolom a kompresszor hőkioldója kiold.Majd később újabb kattanás, és akkor már elindul.Nem akartam minden egyes átkapcsoláskor ilyen igénybevételnek kitenni a hűtőt, ezért inkább lemondtam ez esetben az átkapcsolásról.
Nekem a működő légkompresszor sem állt le átkapcsolás közben, gondolom gyorsabb mágneskapcsolót sikerült beszereznem. Pedig akkor még nekem is csak a mágneskapcsoló volt, kieséses átkapcsolással. Tulajdonképpen csak a modem állt le és a sz. gép néha. Még a TV is bírta. De szerencsére már nem kell ilyesmikkel foglalkoznom csak 1 fázisnál. Arról meg csak világítások üzemelnek.
Persze nem olyan nagy dolog megoldani a szünetmentes átkapcsolást sem... Itt a fórumban is van rá példa, és gyakorlatban kipróbált kapcsolási rajz is, de akár kész megoldás is létezik.