a kismexa új cucc
10A -B típusú
néhány (asszem 2 vagy max 3) éve voltak villanyórát cserélni és akkor kicseréltek mindent az órákat meg elöttük a mexákat
valszeg annyi volt hogy nem adtak áramot 2 napig
de ma reggelre már föl volt fűtve
olyan kapcsolás létezik amelyik, ha megáll az áramszolgáltató gépkocsija a ház elött akkor a szabálytalan vételezést automatice átkapcsolja szabályosra?DD
asszem megvan a hiba oka
mégpedig PAKS
mer ugye most szedik ki az eltört fűtőelemeket és így áll az erőmű.... napi 2 óra éjjeli áramot adnak asszem .... az meg ugye sehogysem elég egy 180Les bojlernek a felfűréshez...
ennyi
Tud-e valaki segíteni? A következő a gondom. A lakásban bent van a 3 fázis.Teljesen hivatalos minden, fizettem is több amperért amit kellett. Van villanytűzhely kerámia lappal ami összesen 8600W. A havi villanyszámlám min 10e. A 21 lakó közül én fogyaszok a legtöbbet a házban. Van-e valakinek ötlete, hogy lehetne csökkenteni az áramszámlát? Éjszakai áram vagy valami hasonló.
Előre is köszönöm.
Hivatalosan? Csak az éjszakai áram használatával. Az olyan dolgok, amik nem kell, hogy nappal is üzemeljenek (pl.: mosógép, bojler, stb.) át lehet tetetni éjszakai (pontosabban: csúcskizárásos különmért) fogyasztásmérőre. Arra számíts, hogy ez egy újabb mérő+vezérlő berendezés felszerelésével (no meg a villanyszerelés munkával, vezetékeléssel, stb.) jár együtt, ami nem olcsó mulatság. És akkor még jón a kérdés, hogy a mérőhelyen elfér-e ennyi többlet mérőcucc. Ha nem, akkor még új mérőhely-kialakítás is kell...
Nem hivatalosan? Ne haragudj, de ezt nem írom le...
Jah, és arról nem is szólva, hogy az enyém 13e/hó...
Vásárolj jó minőségű energiatakarékos izzókat, valamint keveset használd a sütőt. Mikrohullámút kiiktatni ( nem kell ), mosogatógépet kiiktatni ( az sem kell ).
A kerámiás cuccok közül az egyik legrosszabb a Zanussi, ( csere gázosra, vagy Siemens-re ( Ceran ))
Üdv: McG
Egy kis megtakarításra készülök az áramdíjjal kapcsolatban:
Szeretnék kiépíteni egy olyan áramkört, ami alapegységként 10 db autófényszórót tud 8 órán keresztül működtetni. Ehhez kellene egy nagy akkumulátor, egy aksi töltő - ami kizárólag az éjszakai áramról megy, és persze a 10 db fényszóró izzó.
Ha a normál világítás helyett ezt használom, akkor szerintetek ez tényleges megtakarítást jelent?
Na nézzük csak...az autó fényszóró pár száz forint/db...számításaim szerint kb 160Ah-s aksira van szükség, ez 2 db 80Ah-s...ára kb 30eFt, 2 db 60eFt. Töltő...hm...tán 10eFt?
A befektetés tehát 85Eft, max 100eFt.
Az eszköz üzemeltetési költsége a kérdéses. Az éjszakai áram 50%-kal olcsóbb mint a nappali. Így a max költség 5eFt.
Most havi 25-öt fizetek áramra, aminek kb 40%-a a világítás, tehát 10eFt/hó, 120eFt/év.
---
A megtakarítás tehát 5eFt/hó, 60eFt/év. Megtérülés: max 2év....
persze vannak még kérdések:
- az aksi élettartama
- a éjszakai áram időtartamának változékonysága, azaz elég ideig tarte-e a teljes feltöltéshez
- takarékos izzók használata (én most 25W-tal számoltam)
Léteznek olyan 1-2W-os 5-6 Candelás LED, ami nem csak fehér fényt ad ki, hanem tartalmaz sárgát, pirosat és zöldet is. Így ugyan azt a spektrumot képes sugározni mint egy normál lámpa.
Ezek 2 ezer forint körül vannak, de cserébe kapsz 2W teljesítménnyel 60W-os normál izzónak megfelelő fény mennyiséget.
Én a helyedben nem így képzelném el az akksizást. Tartsd szem előtt minden féle képpen, hogy ha 12V-os hálózatot építesz ki, nagyon durva áramok fognak folyni... Amivel később meg lesz a problémád rendesen.
Példán keresztül:
P=U*I alapképlet. 12V-ról, egy 25W-os izzó áramfelvétele:
25W=12V*I -> I=25W/12V -> I= 2,08A
Míg egy 48V-os hálózaton (a 48 voltos hálózat az ráadásul szabvány is, az ilyen napelemes meg hasonló cuccoknál)
48V-ról, egy 25W-os izzó áramfelvétele:
25W=48V*I -> I=25W/48V -> I = 520mA
Tehát 12V-os hálózatnál nagyon erős FET-es kapcsoló eszközök kellenek. Míg ugyan ehhez a teljesítményhez 48V-ról egy sima BC vagy BD sorozatú normál tranyó elég.
Elektromos autók is pont emiatt a probléma miatt épülnek inkább nagyobb feszültségre... Konkrétabban 48V-os pl. egy golfkocsi, vagy egy targonca, vagy bármi más ilyen...
igen, de az éjszakai arányosan nő a nappalival, lévén, hogy az egész világon a kiegyenlített energiértékesítés a cél...ezt hívják fogyasztási görbének...az éjszakai áram a völgyidő értékesítését jelenti...amiatt van ez így, mert az áramtermelő berendezéseket (erőművek), nem lehet éjszakára kikapcsolni, illetve nem gazdaságos kikapcsolni.
Köszönöm, ez jobb megközelítés mint az enyém, valószínűleg ezt fogom kipróbálni...csak az a baj, hogy 48V-os aksit találni nem is olyan egyszerű, és persze drága.
Hali!
Ajánlom figyelmedbe a CREE LED-jeit. Tudomásom szerint a legolcsóbb Power LED amit itthon lehet kapni, és brutál fénye van neki. Nekem van itthon egy 3W-os XLAMP3 hideg fehér, 960Ft-ért vettem.
Egyébként még jobban járnál anyagilag ha napelemeket (is)használnál. Ezekhez kapható ún. töltésvezérlő modul is. Ha családi házban laksz máris nyerő vagy. Ha pedig a legfelső emeleten laksz akkor is lenne esélyed a napelemekre. Én is törtem ezen a fejem de sajnos jelenlegi lakáskörülményeim nem ilyenek.
Az ilyen módon történő energiamegtakarítás biztosan nem fog megtérűlni soha. Gondold át az egészet. Két külön hálózatot kell kialakítani, a vezeték keresztmetszetek kis feszülségen nem megfelelőek, mit csinálsz az egyébb háztartasi gépekkel, amik a terhelés jelentős részét adják???
Ha lenne éjszakai áramom, a két "nagy"fogyasztó /mosó-és mosogatógép/ főleg arról üzemelne.
Bár nem t'om van-e még valahol kapcsolóórás igazi éjszakai áram.
Lehet, hogy rosszul számolok?
10db fényszóró égő
napi 8 órán át
55w-os teljesítményű(?)=4400wh
Ennyit nem fogsz tudni kivenni az akksikból, pláne, ha idősebbek lesznek. Nem beszélve az önkisülésről, amit szintén pótólni kell és minél nagyobb az akku annál nagyobb. Ez csökkenti a megtakarításod.
Nem tudom, milyen életvitelt folytattok, de az ismereteim alapján a világítás költsége, csak kb. tized része az épület energia felhasználásának. (persze a fűtéssel együtt)
Ha megtakarítani akarsz, akkor abból kellene kiindulni, hogy hol lehet a leggazdaságosabban elérni a költségcsökkentést.
A ledes világítást jobbnak találom az energia takarékos égőknél, pláne, ha igaz az 50000óra élettartam, és nem érzékeny a ki-be kapcsolgatásra sem. Az a tapasztalatom, hoy a 2-300Ft-os (takarékos?) égők nem érik meg a befektetést, túl hamar tönkremennek. A drágábbakal is próbálkoztam, de csak ott lenne haszna, ahol állandóan égne, de én meg éppen megtakarítani akarok, ezért lekapcsolom.
Én most vettem 5mm-es ledet. 40cd-s 52Ft/db, ez már elgondolkodtató, hogy átépítsem a lakásban a világítási rendszert 12 vagy 24v-ra. Próba képpen összeépítettem 6db 20cd-s ledet 12v-ra. 1,5m magasságból megvilágítva a könyvet tökéletesen lehet olvasni.
Miért nem használsz egy sima mágneskapcsolót (DIL-052) ez olcsób (kb.8000ft) és ezzel is tudnál valamennyi pénzt megtakarítani !
És még a hálózatot sem kell átalakítani csak az éjjszakai és nappali áramot kell összehoznod a mágneskapcsolónál.
Nekem bevált
Szerimtem ezzel többet sporolnál mint amennyit elköltenél az ötleted megvalósítására ( ami nem rossz csak költséges )
Nem tudom utánanézett e valaki az északai áram felhasználásának szabályaira én sem tudom pontosan de ugytudom hogy nem lehet egyszerűen ide oda kötögetni és mindenre északai áramot használni... De szerintem érdemes lenne utánanézni. Úgy emléxem itt a hobbin is volt már az északai árammal kapcsolatban topic...
Bővebben: Link
Itt a topic amiről beszéltem sztem ennek a megoldásnak van a legtöbb értelme annak ellenére h nem tul szabályos de sztem az aksis dolog sem a legszabályosabb...
Mindjárt megnézem a másik topikot is, de az éjszakai áram használatáról annyit, hogy simán lehet akármire használni...mint mondtam, a völgyfogyasztás értékesítéséről van szó.
Köszönöm a többi tanácsot is, nem voltam gépközelben eddig, mindjár átfutom...
Nekem teszik a ledes megoldás, csak még sosem láttam ilyen erős fényű cuccot...majd kipróbálom...pláne jó a dolog, ha tényleg csak 500mA-t használ.
A 24 vagy 48V-ról az jutott eszembe, hogy az autóban csak 12V van, mégis műxenek a lámpák, leégés nélkül, pedig nem túl vastagok azok a kábelek. Itthon jelenleg 2-es/3-as tömör vezetékeim vannak, külön a világításra, külön a könnektorokra, és külön a fix fogyasztókra (mosógép, cirkó, mosogatógép, mikró---stb.)
Teslának nem volt valami okossága erre vonatkozóan?
10. Áramfejlesztő berendezés üzemeltetése
Áramfejlesztő berendezést olyan fogyasztói hálózathoz csatlakoztatni és üzembe helyezni, amely a
DÉMÁSZ Nyrt. közcélú hálózatához is csatlakozik, csak a DÉMÁSZ Nyrt. írásos engedélyének
birtokában szabad. Az üzembe helyezés előfeltétele érvényes, az érintett felek áltat megkötött
üzemviteli megállapodás megléte. Amennyiben a fogyasztó az áramfejlesztő berendezést a
DÉMÁSZ Nyrt. írásos engedélye nélkül és/vagy az üzemviteli megállapodásban foglaltaktól
eltérően csatlakoztatja vagy helyezi üzembe, szerződésszegést követ el.