CSALÁDI HÁZBA kellene egy olyan szilárdtestet működtető elektronika vezérelt átkapcsoló,ami,ha a kapcsolt(éjszakai) áramot érzékel(bojler bekapcsol),akkor a családiház hálózatát átkapcsolja rá addig,utána pedig vissza.
Várom az ötleteket!
Az első gond a gyakori kapcsolgatás: a szolgáltató a saját terhelési viszonyai szerint kapcsolgatja ki-be, csak azt garantálja, hogy 24órán belül adott időtartam mindig meglegyen, hogy nappal v éjszaka az mind1. Lehet hogy 25ször kapcsolja.
Ha mégis érdekel a dolog, először azt kell megnézni, hogy ugyanaz-e a fázis mindkét esetben, különben csak holtidővel lehet átkapcsolni.(minden kialszik, szgép újraindul, stb)
Pár hete csináltam ilyet, igaz relékkel (3 fázis és 30A). A ház alap villamos hálózatát nem kapcsolgatnám a helyedben, csak a nagyobb ingadozásra érzéketlen eszközöket érdemes rákötni, pl bojler, kazán, sütő, főzőlap, és hasonlók.
A relés megoldás nem bonyolult, és üzembiztos (400V 30A (fázisonként)-nél már nem tennék be szilárdtest relét )
Ha érdekel a relés megoldás, holnap délutánra leskiccelem.
HALI!
A mágneskapcsolós megoldásról tudok,elegánsabb lenne egy nullátmenetes átkapcsoló
A családi házban 1 fázis van,ilyenkor ugyanazt a fázist kapcsolja a bojlerre!
bár biztos drágább megoldás, de lehet, hogy a legjobb, egy programozható ipari relé... talán lehet olcsóbban is szerezni, nézz körül a hírdetések között.... üdv.
Hali!
Legegyszerűbb megoldás egy kétmorzés mágneskapcsoló, ha van éjszakai áram akkor behúz és a záron adja a villanyt ha nappal van akkor elejt és azonadja a villanyt. Megjegyzés képen az éjszakai különmért áramot a forróvíztároló előtti leválasztó kapcsolóig nem volt szabad megszakítani, azt egybe kellet lefűzni.
Azt azért tudnod kell, hogy ez szabálytalan vételezésnek minősül, súlyos szankciókkal, ha kiderül.Hivatalosan csak használati melegvíz-készítésre engedélyezett az igénybevétel, mivel más a tarifa.
Üdv: McG
Pontosabban: Az elektromos szolgáltató előzetes engedélye szükséges hozzá. Ahhoz viszont terveztetni kell, kivitelező kell! És még egy fontos dolog: Úgy kell bekötni az eszközt, hogy azt ne lehessen simán másikra cserélni. (Azaz: fixen, kábellel kell bekötni, nem pedig dugaszoló aljzattal.)
Az elektromos szolgáltató a fölösleges villamos energiát értékesíti kapcsolt hálózaton.
Tehát: soha nem fogja kérdezni,hogy miért nagyobb a fogyasztás azon a mérőn,ha ki van fizetve.
Egyébként az említett jogszabály legjobb tudomásom szerint nem "él" már.
Megjegyzem,hogy nagyon-nagyon sok házról tudok,ahol így oldottál meg az olcsóbb energiát.
Tehát,a téma elméleti síkra terelve tovább él!
Megoldásokat várok!
Bocs, de rosszul tudod.
Az ún. "éjszakai" áram nem a szolgáltató "feleslege". Csupán azért olcsóbb, mert nem folyamatosan szolgáltatja, hanem a terheléstől függően hol bekapcsolja, hol nem.
Lehet, hogy nem fogja kérdezni, de mivel közüzemi szolgáltatásról vagyon szó, ezért közüzemi szerződést kell vele kötnöd. Ebben pedig meghatározza a vételezhető legmagasabb árammennyiséget, amihez az áramkorlátozót is szabja. Ha tehát ennek ellenére többlet energiát vételezel a hálózatból, akkor ez esetben úgy is megsérted az energiavételezésre vonatkozó szabályokat, ha a hálózat szolgáltató által le nem plombált részét sértetlenül hagyod.
Ettől függetlenül a téma szigorúan elméleti síkon természetesen folytatódhat!
Egy ideig az ELMÜ-nél fogyasztásmérő-szerelő és -karbantartóként is dolgoztam... Higgy nekem, csak jót akarok.
A dolog addig mehet amíg valaki "fent" ki nemszámolja a "veszteséget" és akkor minden teljesítmény túllépést el kezdenek vizsgálni, és kukacoskodni. (Lásd romániából féllegálisan behozott cukor a piac egyes résztvevőinek nyereségét annyira veszélyeztette, hogy azt végül az állam majdnem teljesen betiltota).
Ugy gondolom,nagyon eltért a tárgytól a fórum ebben a témában,nem igazán elméletgyártást reméltem tőle...
Tehát lezárom ezt a topicot,de azért tag maradok!
Kössz a hozzászólást mindenkitől.
Ejnye-bejnye! Illetlen dolog magunknak pontot adni! Moderator
A megoldás az egyszerű, nem kell semmi PC-s stb elektronika, csak egy olcsó mágneskapcsoló. Amit meg lelett irva a negatívumokrol az valós mivel a szolgáltatónak kivagy szolgáltatva és ha az úgyitéli meg hogy szerzödést szegtél egyből leveszi a fogyasztásméröt (jóesetben nem büntetmeg) te meg maradsz áramnélkül, és még idese tudod megirni hogyjártál.
Nem kell senkit sem feleslegesen paráztatni! Most csináltam teljesen törvényesen ilyen cuccot 3 fázisra... Persze az az E-ON volt, ez meg ELMÜ
Idézet: „Az ún. "éjszakai" áram nem a szolgáltató "feleslege". Csupán azért olcsóbb, mert nem folyamatosan szolgáltatja, hanem a terheléstől függően hol bekapcsolja, hol nem.”
Ha terheléstől függően kapcsolgatja az egyben azt is jelenti, hogy felesleg van. Az energetikai rendszer jóval bonyolultabb, mint azt sokan gondolnák. Amit megtermelnek, azt el is kell fogyasztani, nincs mód energia tárolásra. Ezt pedig a rendszer frekvenciájából tudják megállapítani... konkrétan: ha a teljesítmény hiány van a hálózati frekvencia esni kezd (ilyenkor jönnek a csúcserőművek, vagy az import), ha teljesítmény többlet van a hálózati frekvencia emelkedik (ilyenkor lassítanak a csúcserőművek, exportálunk, és jön az éccakai áram)
A 230v os relé tul lassu, pl tv,pc lekapcsol, tudom ,mert láttam már háznál...
Kell 12V, döglött szünetmentes tápbol kiszedett válto relé, 1 tranzisztor, egy 4n25 és soros kondi ellenállás az opto ledjének rá kapcsolásához a 230v os hálózatra.Én így csináltam 12/230 as átalakítóból szünetmentes tápot.
Folyamat:van a hivatalos 230 ami világítja a ledet az opto csatoloba, az opto tranyója vezérli a tranyót, bc107 pl.,a tranyó meg kapcsolj a 12V ot a relének ami válto.Próbáltam több relét is, de voltak lasuak is.Nagyvonalakban ennyi. Elejtés a lassu....az villan.
DÉMÁSZ területen is legális. Legalábbis, mikor megkérdeztem az ügyfélszolgálatot, azt mondták, hogy mehet. Csak azután elköltöztünk, és nem lett a projektből semmi...
Bocs, azt hiszem, valamit félreértettetek! (Minden bizonnyal az én bűnöm, hogy nem írtam elég világosan le. Bocsánat! )
Tehát:
Nem arról van szó, hogy legálisan nem lehet megcsinálni, hanem arról van szó, hogy bejelentési kötelezettség alá esik a dolog! Tehát meg szabad csinálni, csak be kell jelenteni a szolgáltatónak. A szolgáltató pedig - ha szükséges - gondoskodik a mérőfej alatti áramkorlátozó (kismegszakító) esetleges cseréjéről. (Természetesen díjazás ellenében... )
A fogyasztónak kell arról gondoskodnia azonban, hopgy a mérőhelytől a fogyasztási helyekig megfelelő teherbírású (egyszerűbben: megfelelően vastag) vezetékhálózat álljon a rendelkezésére a berendezéseknek. Az ebből eredő esetleges károkért is a fogyasztó felel. Tehát megfelelő előképzettség nélkül ne vágjon bele senki! (Sajnos, volt már olyan, hogy szabálytalan/nem megfelelő kivitelezés miatt lakástűz keletkezett... )
Tehát még egyszer hangsúlyozom: Nem tilos, cska engedély-köteles az ilyen átalakítás.
És még egyszer bocsánat, ha félreérthető volt a fogalmazás!
EON területen alap vételezési lehetőségként van egy olyan dolog, hogy lehet kérni, hogy igényed van 3x16 A kapcsolt ( éjszakai ) áram vételezésre.
Magam erőműves területen dolgozom, itt 20000 KW/év
villamos teljesítmény van kedvezményes áron (14 ft+áfa/kw.)
Itt jön be az átkapcsolási alternatíva, mert az éjszakai nem számít bele a kvótába.
csáá
egy kérdésem lenne
a szolgáltató milyen módon kapcsolja az éjszakai
áram reléjét? (azt a leplombát fekete dobozt ami vilog )...
rádiós?
vagy a nullán ad neki valamilyen jelet?
és milyen jelet ad neki? indító és megállító impulzust,
vagy úgy adja, hogy amíg van jel addig húzva marad a relé ???
milyen alakú a jel ?
(a dobozra rá van írva, hogy 216,7Hz!!?? ez lenne a jel frekije?)
semmilyen hátó szándékom nincs vele , csak érdekel a megoldás..
A fázison rádiófrekvenciás jelet küld, amit a "fekete doboz" az 50 Hz-es jelről, mint vivőfrekvenciáról levesz.
Kb. 0,5 percenként küld egy jelet, ami nagyobbrészben "KI" jel, azaz kikapcsolja a kis relét benne, míg amikor be akarja kapcsolni a szolgáltató az "éjszakai" (különmért) áramot, akkor a jelekkel egy "BE" jelet küld (a "KI" helyett), ezzel húz be a kis relé. A kikapcsolása a különmért áramnak ugyan így történik, azaz akkor a "BE" jel helyett a "KI" jelet küldözgeti.
(Ez azért megy így, mert eleinte ügyeskezű mesteremberek megbuherálták a vezérlőt, és benyúlva a tetején, egy általuk vágott résen keresztül akkor húzták be a kis relé, amikor csak akarták. Hát most félpercenként lehetne húzogatni... )
hmm ügyes megoldás és mi az a 216,7Hz?
akkor amikor az a szutyok villog akkor mindíg kikapcsoló jelet kap ...
és akkor, amikor bekapcsolni akarják akkor BE jellel folyamatosan "buzerálja" szakszóval élve azaz folyamatosan a be jelet küldözgeti neki ugyan úgy mint kikapcsolt állapotban????
csak azért kérdeztem mert már 2 napja nem fűtött a bojler, lehet az hogy nem adnak ??? vagy inkább a bojler környékén nézzek szét ??? eddig hibátlanul műxött, kb 2 hónapja szét lett szedve és cserélve lettek a dolgok .. anódrúd fűtőszál..
THX
Mérj rá a bojler betápjára vagy adj neki 220-at akkor kiderül,hogy működik-e!Ha nem akkor lehet,hogy leolditt a termikus védőkapcsoló bent ezt csak úgy lehet visszakapcsolni ha szétszeded (egy csavar fog rá egy kis lemezt ez alatt lehet visszakapcsolni)esetleg lehet még a höfokszabályzó is (hiába kattog a mikrokapcsoló tönkrement)meg kell nézni nem csöpög-e a víz mert javítás után előfordulhat és épp a hőkapcsolóra szokott csepegni az meg elég!Szóval egy sima Ωmérővel ellenőrizd az alkatrészeket sorban és meg lessz a hiba!
Szerintem szedd le a bojlernak a fedelét (ott a tartály alatti fehér micsodát ) És nézd át a kábeleket. Folyamatosan kap egy kis párát, meg ha meg is melegszik, csodálatosan szét tud rohadni/ szét tud égni a kábel. Néhány évente szét szoktak ezek a kábelek menni...
a dolgok így elsőre rendben vannak..
a termikus mikrokapcsoló műxik
a nagy hőkioldó (vagymi a rák) az is műxik
szivárogni nem szivároghat a bojler ...
én raktam össze
új alapot kapott (az a fém tárcsa amin a cuccok vannak)
új fűtőszálat kapott 1,8KW os
új anódrúd
új szilikon féle (gyári) tömítés (+az én fekete szilikonom szal egy csepp wasser nem jön ki rajta..)
igaz az egyik kábel ami a termikus mikrokapcsolótól megy a fűtőszál egyik felére, az a mikrokapcsolónál egy kicsit szétoxidált de még attól vezet....
holnap kikötöm az éjjszakai hálóból és bedugom a nappaliba (ha csak így adok neki kraftot akkor kiveri a FI relét ...)
Idézet: „holnap kikötöm az éjjszakai hálóból és bedugom a nappaliba”
Vigyázz nehogy megégjen a konnektor ! Mikor mi vízkőtlenítettük a bojlert, és hogy legyen minél hamarabb melegvíz, ezért mi is bedugtuk a konnektorba, és nem kellet 5 perc se és már égett szag volt és a konnektor is szépen megbarnult
Idézet: „2 hónapja szét lett szedve és cserélve lettek a dolgok .. ”
Még a bolyler elötti áramtalanító-kapcsoló is okozhat meglepetést... Érdemes ezt is ellenőrizni!
Kitudod próbálni a bolylert úgy is, hogy az éjszakai áramot (bojler kismegszakitólát) lekapcsolod. Persze a készülék elötti áramtalamítókapcsolót is kikapcsolod. A betápot kikötöd, és helyére egy dugvillát kötsz. Ezt a dugvillát kell megtáplálni, egy lakáson belüli konnektorból. Ha a fűtés jó, akkor 5-6Amperre lehet számítani és ezt a gyengeminőségű olcsó elosztókat hazavághatja! Így nyugodtan végiglehet nézni a csatlakozó pontokat próbalámpával esetleg műszerrel, és áramot is mérhetsz a fűtőbetét épségének tisztázására. Ha minden OK, akkor 3-4 óra mulva már melegvíznek kell lenni! Tehát a bolyler JÓ, és visszaállítható az üzemi állapot. A hiba máshol lessz!!!
Ha nemvagy 100%-ban biztos a dolgodban inkább hívj szakembert, mert az áram az nem játék! Főleg ha vizes környezetben dolgoznak vele!
Szerintem próbáld meg "rutinozni" a kismegszakítót (kmsz)!
A régi, EBA-típusúak (amin van egy fekete négszögletes, tömzsi gomb, meg egy piros kis hengeres, és az egész csontszínű bakelit házban van), azoknál előfordul, hogy hirtelen fellépő erősebb terhelés (lásd még: új fűtőszál) okozhatja, hogy levágja a kmszt. Esetleg lehet az is, hogy a kmsz elöregedett (vannak 20-30 évesek is, amik még be vannak szerelve!), és már akkor is leold, ha nincs is túláram. Ilyen esetben ki kell hívni a szolgáltató embereit, mert csak a plombálás megbontásával lehet őket cserélni. Inygér' ki kell cserélniük, ami a mérőfej alatt van, mert az az ő "saruk".