Hobbielektronika.hu :: uC.Hobbielektronika.hu ::  
Keresés: 

Hírek Cikkek Kapcsolások Gyűjtemény Katalógus Lexikon Fórum Segédprogramok Apróhirdetés HÉrtesítő Videó  
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Márc, 12. Pé
14:34:08
  Jelenleg 549 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Nappali / éjszakai (bojler) áram átkapcsolása »
Nappali / éjszakai (bojler) áram átkapcsolása  
Témaindító: jana, idő: Szept 24, 2006
Témakörök
Technika » Vezérlés technika
Lapozás Méret: 1 / 18     
(#42163) jana Válasz • Szept 24, 2006
CSALÁDI HÁZBA kellene egy olyan szilárdtestet működtető elektronika vezérelt átkapcsoló,ami,ha a kapcsolt(éjszakai) áramot érzékel(bojler bekapcsol),akkor a családiház hálózatát átkapcsolja rá addig,utána pedig vissza.
Várom az ötleteket!

(#42170) Sebi válasza jana hozzászólására (#42163) Válasz • Szept 24, 2006
Az első gond a gyakori kapcsolgatás: a szolgáltató a saját terhelési viszonyai szerint kapcsolgatja ki-be, csak azt garantálja, hogy 24órán belül adott időtartam mindig meglegyen, hogy nappal v éjszaka az mind1. Lehet hogy 25ször kapcsolja.
Ha mégis érdekel a dolog, először azt kell megnézni, hogy ugyanaz-e a fázis mindkét esetben, különben csak holtidővel lehet átkapcsolni.(minden kialszik, szgép újraindul, stb)

(#42171) Slope válasza jana hozzászólására (#42163) Válasz • Szept 24, 2006
Hali!

Pár hete csináltam ilyet, igaz relékkel (3 fázis és 30A). A ház alap villamos hálózatát nem kapcsolgatnám a helyedben, csak a nagyobb ingadozásra érzéketlen eszközöket érdemes rákötni, pl bojler, kazán, sütő, főzőlap, és hasonlók.
A relés megoldás nem bonyolult, és üzembiztos (400V 30A (fázisonként)-nél már nem tennék be szilárdtest relét )
Ha érdekel a relés megoldás, holnap délutánra leskiccelem.
HALI!

(#42177) jana válasza Slope hozzászólására (#42171) Válasz • Szept 24, 2006
A mágneskapcsolós megoldásról tudok,elegánsabb lenne egy nullátmenetes átkapcsoló
A családi házban 1 fázis van,ilyenkor ugyanazt a fázist kapcsolja a bojlerre!

(#42180) mspike válasza jana hozzászólására (#42163) Válasz • Szept 24, 2006
bár biztos drágább megoldás, de lehet, hogy a legjobb, egy programozható ipari relé... talán lehet olcsóbban is szerezni, nézz körül a hírdetések között.... üdv.

(#42191) miklajos válasza mspike hozzászólására (#42180) Válasz • Szept 24, 2006
Hali!
Legegyszerűbb megoldás egy kétmorzés mágneskapcsoló, ha van éjszakai áram akkor behúz és a záron adja a villanyt ha nappal van akkor elejt és azonadja a villanyt. Megjegyzés képen az éjszakai különmért áramot a forróvíztároló előtti leválasztó kapcsolóig nem volt szabad megszakítani, azt egybe kellet lefűzni.

(#42239) McGyver válasza jana hozzászólására (#42163) Válasz • Szept 25, 2006
Azt azért tudnod kell, hogy ez szabálytalan vételezésnek minősül, súlyos szankciókkal, ha kiderül.Hivatalosan csak használati melegvíz-készítésre engedélyezett az igénybevétel, mivel más a tarifa.
Üdv: McG

(#42241) Frankye válasza McGyver hozzászólására (#42239) Válasz • Szept 25, 2006
Pontosabban: Az elektromos szolgáltató előzetes engedélye szükséges hozzá. Ahhoz viszont terveztetni kell, kivitelező kell! És még egy fontos dolog: Úgy kell bekötni az eszközt, hogy azt ne lehessen simán másikra cserélni. (Azaz: fixen, kábellel kell bekötni, nem pedig dugaszoló aljzattal.)

(#42267) jana válasza Frankye hozzászólására (#42241) Válasz • Szept 25, 2006
Az elektromos szolgáltató a fölösleges villamos energiát értékesíti kapcsolt hálózaton.
Tehát: soha nem fogja kérdezni,hogy miért nagyobb a fogyasztás azon a mérőn,ha ki van fizetve.
Egyébként az említett jogszabály legjobb tudomásom szerint nem "él" már.
Megjegyzem,hogy nagyon-nagyon sok házról tudok,ahol így oldottál meg az olcsóbb energiát.
Tehát,a téma elméleti síkra terelve tovább él!
Megoldásokat várok!

(#42293) Frankye válasza jana hozzászólására (#42267) Válasz • Szept 25, 2006
Bocs, de rosszul tudod.
Az ún. "éjszakai" áram nem a szolgáltató "feleslege". Csupán azért olcsóbb, mert nem folyamatosan szolgáltatja, hanem a terheléstől függően hol bekapcsolja, hol nem.
Lehet, hogy nem fogja kérdezni, de mivel közüzemi szolgáltatásról vagyon szó, ezért közüzemi szerződést kell vele kötnöd. Ebben pedig meghatározza a vételezhető legmagasabb árammennyiséget, amihez az áramkorlátozót is szabja. Ha tehát ennek ellenére többlet energiát vételezel a hálózatból, akkor ez esetben úgy is megsérted az energiavételezésre vonatkozó szabályokat, ha a hálózat szolgáltató által le nem plombált részét sértetlenül hagyod.
Ettől függetlenül a téma szigorúan elméleti síkon természetesen folytatódhat!
Egy ideig az ELMÜ-nél fogyasztásmérő-szerelő és -karbantartóként is dolgoztam... Higgy nekem, csak jót akarok.

(#42372) miklajos válasza Frankye hozzászólására (#42293) Válasz • Szept 26, 2006
A dolog addig mehet amíg valaki "fent" ki nemszámolja a "veszteséget" és akkor minden teljesítmény túllépést el kezdenek vizsgálni, és kukacoskodni. (Lásd romániából féllegálisan behozott cukor a piac egyes résztvevőinek nyereségét annyira veszélyeztette, hogy azt végül az állam majdnem teljesen betiltota).

(#42375) jana válasza miklajos hozzászólására (#42372) Válasz • Szept 26, 2006
Ugy gondolom,nagyon eltért a tárgytól a fórum ebben a témában,nem igazán elméletgyártást reméltem tőle...
Tehát lezárom ezt a topicot,de azért tag maradok!
Kössz a hozzászólást mindenkitől.

Ejnye-bejnye! Illetlen dolog magunknak pontot adni! Moderator

(#42404) miklajos válasza jana hozzászólására (#42375) Válasz • Szept 26, 2006
A megoldás az egyszerű, nem kell semmi PC-s stb elektronika, csak egy olcsó mágneskapcsoló. Amit meg lelett irva a negatívumokrol az valós mivel a szolgáltatónak kivagy szolgáltatva és ha az úgyitéli meg hogy szerzödést szegtél egyből leveszi a fogyasztásméröt (jóesetben nem büntetmeg) te meg maradsz áramnélkül, és még idese tudod megirni hogyjártál.

(#42413) Slope válasza miklajos hozzászólására (#42404) Válasz • Szept 26, 2006
Nem kell senkit sem feleslegesen paráztatni! Most csináltam teljesen törvényesen ilyen cuccot 3 fázisra... Persze az az E-ON volt, ez meg ELMÜ

Idézet:
„Az ún. "éjszakai" áram nem a szolgáltató "feleslege". Csupán azért olcsóbb, mert nem folyamatosan szolgáltatja, hanem a terheléstől függően hol bekapcsolja, hol nem.”

Ha terheléstől függően kapcsolgatja az egyben azt is jelenti, hogy felesleg van. Az energetikai rendszer jóval bonyolultabb, mint azt sokan gondolnák. Amit megtermelnek, azt el is kell fogyasztani, nincs mód energia tárolásra. Ezt pedig a rendszer frekvenciájából tudják megállapítani... konkrétan: ha a teljesítmény hiány van a hálózati frekvencia esni kezd (ilyenkor jönnek a csúcserőművek, vagy az import), ha teljesítmény többlet van a hálózati frekvencia emelkedik (ilyenkor lassítanak a csúcserőművek, exportálunk, és jön az éccakai áram)

(#42431) dbase válasza Slope hozzászólására (#42413) Válasz • Szept 26, 2006
A 230v os relé tul lassu, pl tv,pc lekapcsol, tudom ,mert láttam már háznál...
Kell 12V, döglött szünetmentes tápbol kiszedett válto relé, 1 tranzisztor, egy 4n25 és soros kondi ellenállás az opto ledjének rá kapcsolásához a 230v os hálózatra.Én így csináltam 12/230 as átalakítóból szünetmentes tápot.
Folyamat:van a hivatalos 230 ami világítja a ledet az opto csatoloba, az opto tranyója vezérli a tranyót, bc107 pl.,a tranyó meg kapcsolj a 12V ot a relének ami válto.Próbáltam több relét is, de voltak lasuak is.Nagyvonalakban ennyi. Elejtés a lassu....az villan.

Következő 1 / 18     
 Hirdetés
A használat feltételei | GY.I.K | Impresszum | Médiaajánlat | Fórum szabályzat | Bannereink & logóink
Készítette: Topor Zoltán, Fenntartja: , Reklámok:

TrainModules.hu