Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Üzemi hőmérsékletmérő motorokhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Farkas hozzászólása Okt 25, 2006 /
 
Hello!

Szeretnék épiteni egy hőfokmérőt a 2 üzemű Simsonomhoz. Az a baj, hogy elektrohoz csak annyit értek, amennyi a suliba rámragadt; ez elég az épitéshez, de tervezni nem tudok ilyen áramkört (bár kéne tudnom).
Szóval kéne nekem valami kész kapcsolás, ami viszonylag egyszerű (pl. PIC-mentes). Ha valaki tudna nekem ebben segíteni egy már kész kapcsolással, annak nagyon örülnék.

Kb -20°C-tól +150°C-ig kéne mérnie és LED sorosnak kellene lennie.

Köszi
(#) Farkas válasza Farkas hozzászólására (») Okt 25, 2006 /
 
Bocs 60 - 150 C-ig kell
(#) Norberto válasza Farkas hozzászólására (») Okt 26, 2006 / 4
 
Ajánlom figyelmedbe a következő holland fórum átbogarászását, illetve csatoltam egy kapcsolási rajzot is (az említett fórumból való).

[link=http://www.motor-forum.nl/forum/topic/146180]http://www.motor-forum.nl/forum/topic/146180[/link]

thermo.jpg
    
(#) Farkas válasza Norberto hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Kösz átnézem, ugy is frissiteni kell nemlétező holland tudásomat.

Köszönöm mindenki segitségét nagyon jó az oldal.
(#) Swat válasza Norberto hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Engem is érdekelne de mi lenne a kilyelző???
(#) Swat válasza Norberto hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Nem tudnál valami oldalt ahol kezdő elektronikusoknak minden le van irva jelőlések képletek...
(#) tams hozzászólása Dec 17, 2006 /
 
Üdv!
Lenne egy olyan problémám, hogy van egy Mz-m és szeretnék egy olyan kapcsolást készíteni amivel adott (80-90) fokos hőmérsékleten egy kis izzó elalszik. Szóval egy ilyen fordított jelzőre gondoltam. Égjen akkor amikor még nem érte el az ideális üzemi hőmérsékletet(80-90C) és ha ezt meghaladja akkor is gyulladjon ki.
Csak valami egyszerőbb dologra gondoltam (max ic alkalmazásával PIC nélüli)
Köszönöm a segítséget.
(#) tams hozzászólása Márc 7, 2007 /
 
üdv a föntebbi kapcsolásban szereplő lm3915 helyett nincs valami olcsób?? azt mondták nekem az legalább 600 ft, biztosan van olcsóbb.
(#) Sebi válasza tams hozzászólására (») Márc 8, 2007 /
 
Három állapotot egy határértékkel nem lehet lijelezni.
Tehát pl így kellene megadnod:
üzemi hőmérséklet alsó határa: 80 fok, ez alatt világítson, felső határ 90 fok efelett is világítson, ha a kettő között van a hőmérséklet, akkor nincs jelzés.
Erre a célra egy ablakkomparátor alkalmas: ez kettő darab komparátor, az egyik az alsó, a másik a felső határértékre beállítva és a két kimenet össze van kötve. (pl LM339)
(#) tams hozzászólása Márc 19, 2007 /
 
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=13
Üdv!
Ezt esetleg nem lehetne megoldani úgy hogy ne akkumlátor töltést mérje hanem valai stabilizálás meg thermisztor segítségével a kömérsékletet??
Milyen thermisztor kellene??
(#) Stzsolt hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Sziasztok!

Nekem egy valószínűleg könnyen megoldható ötletem van, de ha valakinek kész megoldást ismer konkrét elemekkel akkor nem kell kísérletezgetnem. kiindulás: van egy különolajzású kétütemű motor 12V akkumulátoros rendszerrel. Az olajtartály kiürülésére egy jelzőlámpa bekapcsolása figyelmeztet amit a tartályban lévő úszó kapcsol. Előfordulhat (néha elő is fordul), hogy van a tartályban olaj de más hiba miatt nem jut el a motorba és ha ezt nem veszed észre időben akkor komoly károk keletkezhetnek. Arra gondoltam, ha egy hőmérővel figyelném a henger hőmérsékletét, akkor az üzemi hőmérséklet felett (~120°C) egy relé segítségével be lehetne kapcsolni a figyelmezető lámpát és még időben utána lehetne nézni a dolognak. Röviden: X °c felett húzzon meg egy relé.

Köszönettel: Zsolt
(#) andrewforest hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy a motorban a hőmérsékletmérő valójában micsoda? és hogy működik? ellenállást változtat hőmérséklet függvényében? Az én motoromnál a hőfokkijelzőbe 3 vezeték megy, az egyik a motorbol, gondolom egy föld, de nem tudom mi lehet a harmadik???
Ha nem tudtok segiteni kénytelen leszek szétszedni a burkolatot és átvizsgálni hova mennek a vezetékek, meg leméregetni a dolgokat...
Elöre is köszi a segítséget!
Forest
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
Itt ez a kapcsolásirajz. Ebbe milyen thermisztort tegyek?? az NTC-nek a hőre ugye nő az ellenálása. Ez azt jelenti, hogy meg kell cserélnem a potméter és az NTC-t mert eredeti állípotában fényérzékelőként a fényérzékelő alkatrész ellenálása hőre csökken. Szerintetek mekkora értékű NTC-t kellene beraknom? vagypedig veszek egy akármilyet és veszek hozzá olyan potmétert ami mondjuk 2x akkora értékű? Ja egyébként 130-140 körüli értéknél szeretném, ha jelezne.
Esetleg az érdekelne még, hogy NTC és egy sima tranzisztor vezetőképességét a hő egyformán befolyásolja csak ellenkezőleg? ez annyiból lenne fontos, hogy sokkal jobban fel tudnék fogatni egy TO-220 tokozású tranzisztort a motor hűtőbordájára.
Köszi a segítséget előre is.
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
mármint a tranzisztor egyik "diódájára" gondolok mint félvezetésen alapuló hőmérő. vagy itt sokkal kisseb mértékű az eltérés? mint NTC esetében?
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
bocsánat rosszul írtam a a kettővel előbbi hozzászólásomban, hogy a fényérzékelő ellenálása fényre csökken.
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
Az NTC-nek csökken az ellenállása,ha a hőmérséklet emelkedik: Negative Temperature Coefficiens. Ha diódának kötött tranzisztor B-E átmenetet használsz akkor az Rx helyére npn tipusú tranyó kerüljön. A bázisa a pozitivra az emittere pedig ellenálláson keresztül az első tranyó bázisára csatlakozzon. Tulajdonképp azt kell elérni,hogy az első tranyó bázisán a megfelelő hőmérséklet elérésekor a testhez képest ~660mV feszültség legyen mérhető. Utána a kapcsolás már billen-határozottá téve a szinteket (Schmitt-trigger) Az alsó trimmert ki kell cserélni 1 K-ohmos értékűre~kb660ohmra kell beállitani. Utána a mérötranzisztor B-E nyitófeszültségét meg kell mérni szobahőmérsékleten,a kapott értékből pedig le kell vonni fokonként 2.2mV-ot. Például ha 25fokon a mért érték 660mV akkor 125fokon csak440mV adódik. Ha ezzel az értékekkel és 1 mA bázisárammal számolunk akkor:660mV+440mV=1.1V. marad még stabil tápfeszültséget feltételezve 8V amit a mérötranzisztor emitterére kötött ellenálláson ejtünk. Számolás szerint:8K érték adódik. Ehelyett használható a szabványos 8.2K érték. A hozzávetöleges beállitás történhet a mérőtranyó forró vizbe való mártásával. Ha igy kapcsol az áramkör akkor már csak a trimmer finomitása van hátra. A közölt mV-os adatok csak tájékoztató jellegűek a tényleges beállitás sokkal macerásabb.
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
köszönöm a kimerítő választ.
Szóval akkor működik tranzisztorral is. Esetleg valami olcsóbb npn TO220 as tokozású tranzisztort tudna valaki mondani nekem?
a mérés beállítását úgy gondoltam, hogy napraforgó olajat elkezdek melegíteni és egy hömérőt is teszek bele és így kalibrálom.
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
BD 137,139 Nincs kiálló hűtőfüle.de furatos,és van fémes csatlakozása. Ide tökéletes.
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
Ha valóban pontos 1-fokon belül jelző kapcsolásra van szükség akkor a föntebbi áramkör felejtős,helyette még mindig kis összegből lehet épiteni kétállású hőmérsékletjelzőt. Egy uA 723,és egy TL 431 segitségével pár ellenállással,nomeg mérőtranzisztornak kinevezett alkatrésszel összehozható. Ha valakit érdekel nekiállok (időm függvényében) és megrajzolom.
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
hát ha beállítanám 135-re akkor mondjuk a +-5 fok még belefér de ha már 100-110 fokon jelez vagy épp nem jelez ha kellene neki az nem jó. Ez mennyire volna pontos? mármint az én elgondolásom.
(#) mex válasza tams hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
A kapcsolásban lévő tranyók is reagálnak a hőmérséklet változására,nem csak a mérőtranyó. Számszerű értéket nem tudok mondani,ki kell kisérletezni.
(#) tams hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
húú igen igazad van erre nem is gondoltam. A te kapcsolásod az milyen? bonyolult?
(#) tams hozzászólása Jún 19, 2007 /
 
nézegettem az oldalon is megtalálható KTY10-es hőkapcsolót. Annyi a problémám vele hogy nem nagyon tudnám felfogatni a to-92 tokozású PTC-t. Valakinek nincs valami ötlete? Esetleg mással nem helyettesíthető? Úgyis a méréshaárát kellene mérni 120-130 fokot.
(#) nova001155 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Üdv minenkinek nekem van egyhőmérőm csak nem tudom hogyan is kellene bekötni legyen szives valaki segitsen milyen szonda kell neki?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
itt van két kép

Linkek, és "tóm" javítva...
-- kobold
(#) zolika60 válasza nova001155 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ez egy wartburg vízhőmérő. Szerintem a legközelebbi autósboltban kapsz hozzá érzékelőt. A bekötése pedig egyértelmű + - rá van sajtolva a maradék lába pedig a hőérzékelő. Még van benne az égő a megvilágításhoz és kész.
(#) nova001155 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Köszi a választ szóval aztmondod hogy egy wartburg vízhőmérő mit gondolsz mennyi lehet az érzékelő pár záz vagy ezrek mert ha drága akkor hagyom inkább :p és egyáltalán hogy néz az ki mert arra sincs ötletem.
Amúgy meg simsonra kell :p
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem