Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 48
(#) Evig hozzászólása Nov 15, 2013 / 1
 
A kérdés
Hány Wattos a villanymotor?
Adattábla hiányzik.Régebbi típusú Evig motor,3fázison csillagba kötve,tengelyátmérő 28-as,fordulata ránézésre 1400-es,terhelés nélküli áramfelvétele fázisonként 0,9-1,1 Amper között,ha próbálom lefogni az ékszíjtárcsát 2-3 Amperre ugrik. A forgórész vastest hossza 132mm,átmérője 103mm,hornyok száma 28,csapágyméret 30x62,az állórész tekercselése 0,8mm huzallal készült.Gyártottak ilyen motort 0,55-0,75-1,1-1,5-2,2Kw-ban.Hogyan lehet pontosan megtudni hány wattos,mit kell mérni? Lehetőleg egyszerű mérésekre illetve tanácsokra gondolok,még sehol nem találtam erről leírást és gondolom nem vagyok egyedül a problémával.
(#) laacika hozzászólása Nov 16, 2013 /
 
Köszi erbe és maszek94,tehát akkor ujra kellene vezetékelni a műhelyig az órától és úgy hogy mondjuk 2,5 ös vezetékkel a konektorokhoz és ez mind egy biztin legyen,majd egy másik biztiről egy vékonyabb vezetéken (1,5-ös) pedig kapja az egész műhely a világitást.
Kitértek itt az óra előtti vezetékre is (ez ugye az oszlopig megy) ez tuti hogy régi alu,ezt is jó lenne rézre cserélni?
Nem én csináltam,de a műhelyhez ami megy táp (15méter) az nem tömör hanem sokszállú vezeték,ez mennyit számithat?
(#) maszek94 válasza laacika hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Hát igen,a 2,5-ös mindenképp kell a műhelynek,a világításnak elég a 1,5-ös kivéve ha nem nagyteljesítményű lámpák vannak.Ha megfelelő min 10-es keresztmetszetű a kábel az óra és oszlop közt akkor nem kell bántani.A sokszálú sodrott vezeték könnyen hajlik,és más a kötési módszere(érvéghüvely,saru,klipszes wago kell és használható bekötéskor)amúgy hivatalosan nem sokkal tér el a terhelhetősége a tömörtől,ezért nem is jelzik.
(#) Roberto48 hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
sziasztok.
Tudna nekem valaki segíteni abban a kérdésben hogy vásároltam egy hidraulikus présgépet.van rajta egy 3fázisú 1,5kw motor 2400fordulattal .Lecserélném egy 1fázisura mert nincs 3fázisom egy 2kw-ra a szivattyú motornak muszáj a 2400fordulat vagy elég az 1440-es.Nem tudom milyen arányban van a teljesítményhez a fordulatszám
(#) VIM válasza Roberto48 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Szia! Biztos, hogy ezt akarod? A hidraulikus gépek nem egy nagy sebességgel dolgozó berendezések. Ha most a szivattyú csak felét fogja forogni, a szállító teljesítmény is erre a szintre csökken és a gép mozgása is. Az meg egy másik dolog, hogy itt terhelten kell majd indulnia a motornak, mert ugye hidraulikus és itt nincs tehermentesítve az indulás. Tudni fogja ezt egy "butított" motor?
(#) Roberto48 válasza VIM hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
köszi csak ennyit akartam tudni .ha erősebb motort veszek egy kicsivel de a fordulat marad a régi akkor viszont egy kicsit jobb lesz remélem és nem lesz baj
(#) szaot hozzászólása Nov 18, 2013 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Nagy bajban vagyok, a csatolt képeken látható villanymotor bekötéséhez szeretnék segítséget kérni. Sajnos lekötésnél nem jegyeztem fel a vezetékek pozícióját és elfelejtettem azt. A védővezetőn kívül - ami a motortestre kapcsolódik -, még három vezetéket kell csatlakoztatni a képeken is látható öt tűs csatlakozóba. Attól függően, hogy a dugvilla hogyan van csatlakoztatva az aljzatba, a három vezeték közül kettőn fázis van és egyen nulla, vagy fordított csatlakoztatásnál két nulla van és egy fázis.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
(#) erbe válasza szaot hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Ez egy orosz félautomata mosógép motorja. Két fordulatra készült, a centrifugája 2900 fordulattal forog, de csak az egyik irányba, a 425 fordulattal mindkét irányba tud forogni. Melyik tekercsét akarod hasznosítani? A bekötése több helyen is szerepel a "Mosógépmotor..." címszó alatt.
(#) szaot hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
Kösz szépen a választ, sajnos nem igazán tudom megmondani, hogy melyik tekercsét szeretném hasznosítani, mivel fogalmam sincs, milyen fordulattal forgott. Egy darálót hajt meg, amin egy kb. 40 centis ékszíjtárcsa van.
(#) szaot hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
Habár így belegondolva és utánaszámolva elég durvának tűnik a 2900-as fordulat, valószínűleg a lassabb volt bekötve. Jól értelmezem a rajzot, hogy az 1-es lábra megy a nulla, centrifugáláshoz a 2-es és 3-as, mosáshoz pegig a 4-es és 5-ös csatlakozót kell használni?
(#) Szili Zoltán hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy hatpólusú háromfázisú, kb.500w-os aszinkron motort át lehet tekercselni két pólusúra?
A tekercselő szaki azt mondta nem fog elindulni ( a forgórész kalickázása miatt).
Itthon van egy motorom, ami "lánykorában" hatpólusú, háromfázisú volt ( az eredeti adattáblája szerint), de valaki áttekerte kétpólus egyfázisúra. Indító kondenzátoros, és jól működik, 2900 körül forog. Tulajdonképpen az említett motort is jó lenne egyfázisúra tekerni.
Ez egy hajtóműves motor, és a hajtóművön túl bonyolult és költséges lenne változtatni a kimenő
fordulat emelése miatt.

A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) eryk hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
ÜDV,NAGY SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGEM.
Vettem egy esztergát ami 380v motor van,a kérdésem hogy mit hova kéne kötnöm hogy 220v legyen és hogy mekkora kondi kéne neki,esetleg de ez csak a bekötés után mert az a fontosabb,mit kéne vennem vagy csinálnom hozzá hogy tudjam a fordulatot szabályozni.
(#) Szirty válasza eryk hozzászólására (») Nov 21, 2013 1 /
 
Üdv eryk!

Ha ennek a motornak fordulatát akarod szabályozni, akkor ide nem kell kondenzátor. Egy 230V-ról üzemeltethető egy fázisú frekvenciaváltó kell, aminek a kimenő teljesítménye minimum 1.5kW (és nem 1500 VA!). Én a biztonság kedvéért inkább egy 2.2kW-osat keresnék rá.

Az esztergán nincs sebesség váltó áttétel?
Lényeges, mert a motor fordulatszámát nem tudod jelentősen a névleges fölé (1410 rpm) vinni úgy, hogy a nyomatéka ne csökkenjen jelentősen.
A névleges fordulat alatt pedig a nyomatéka a legjobb esetben állandó lesz, vagyis a fordulatszám csökkenésével a leadott teljesítménye is csökkenni fog.
Azaz nem úgy fog viselkedni a frekvenciaváltós motor a teljesítmény/nyomaték tekintetében mint egy mechanikus sebesség váltó mű.
(#) eryk válasza Szirty hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Van rajta sebességváltó de az az hosszanti és kereszt előtoláshoz van,igazából lehet váltogatni vele úgy hogy az ékszíjat rakosgatom.Így néz ki.
Akkor jobb ha maradok a kondisnál.
(#) VIM válasza eryk hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szia! Olvastam a problémát, amit szerintem nem lehet jól megoldani, mert rendkívül nyomaték igényes a hajtáslánc. Ha a behajtásra tervezett erőforrást így kötnéd be, számolnod kell ezzel a felmerülő problémával. Az a behajtószíj pedig egyenlő a "0"-val (ami most hajtana), legalább olyan széles lapos szíj szükségeltetik hozzá, mint amilyen a kialakított szíj pálya. A "frekiváltóval" (ablakon kidobott pénz) szintén nyomatékot vesztesz alacsony fordulaton, de ezt már írták előzőleg.
(#) eryk hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Azért ez a kép készült csak mert szét van borítva a gép mert van vele egy kis munka,lötyögések megszüntetése meg ilyesmik.Az ékszíj is ki lesz cserélve.
A kérdés az,hogy kell bekötni a motort 220v ra és hogy milyen kondit kell venni hozzá.
Amint valamennyire lehet majd használni akkor kap egy nagyobb mocit,csak ahhoz kell még esztergálni egy tárcsát,és ha ez is meg van akkor esztergálok még egy ilyen varijátort ami a képen van csak pont az ellenkezőjét és azt fogja végül hajtani a motor.
Valamikor gyárilag is úgy lehetett.
Ilyen volt mikor megvettem 40 e ért.
(#) eryk hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Kép lemaradt.
(#) VIM válasza eryk hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
A bekötésről tettem említést hogy ÍGY kösd be. A kondenzátor értékek csak hozzávetőlegesek, mert mérni kellene az áramfelvételt (40mikroF 400V állandóra és rásegíteni 100mikroF 280V), de ha nem fog így megmozdulni a gép az nem a kondenzátor értékek és bekötésük miatt lesz, hanem a motor lesz gyenge a hiányzó gyökharmad résszel.
(#) eryk válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Egy kondi nem elég?
(#) laacika válasza eryk hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ezt a gépet vetted 40 ér?Ha tudsz még egyet azonnal szólj?Motor is rajta volt? Egyébként arra a motorra nyugodtam rátehetsz egy 160/200 qF-os kondenzátort hogy 220-ról legyen is valami inditó nyomatéka!!
Én nem túl rég egy ilyet vettem 20 ér motor nélkül.(De már nem igy néz ki)
A tiéd jobban tetszik!
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) eryk válasza laacika hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Igen a motor is rajt volt.Tudtam 100ért egy 3000 st azt elvitték az orom elől 1 órán mullt az egész.
Ennek az volt a legnagyobb baja hogy nem volt gazdája,olyan lötyögések vannak rajt amiket meg lehet szüntetni,ilyen pl a nóniuszok ott csak a kontra anyákon kell húzni.
A legnagyobb gondja hogy az előtolás egyik fogaskerekéből 2 fog hiányzik,de ez is fel hegeszthető,szóval csak ilyen egyszerű javítások vannak rajt.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) artiny hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Mit lehet kiszámolni egy DC motor paramétereinek?
ha ilyen adatok vannak megadva:


http://i.imgur.com/pp0j6RG.jpg
(#) eryk hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
bekötöttem a motort,találtam itthon egy kondit elég nagynak tűnt de szám már nem volt rajt.
Elindult az eszterga,először elég kis fordulaton ment aztán megsegítettem és beindult rendesen 15 perc bohóckodás után éreztem egy kis égett szagot lekapcsoltam és azt vettem észre hogy melegedett a kondi.
Ja és neki nyomtam a kést nem állt meg a motor,szóval bírta.
A kérdés az hogy kicsi volt a kondi és ezért melegedett,vagy azért mert a kapcs rajz szerint kötöttem de egy kondival.
(#) eryk válasza VIM hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Szerinted próbáljam rászerkeszteni a multkori motort?Tudod amire válaszoltál is az volt a kérdés hogy hogy kössem be hogy visszafele is pörögjön.
Arról a motorról legalább biztosan tudom hogy bivaly erős.
(#) VIM válasza eryk hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
..... akkor talán jobb lesz azt a múltkori motort felapplikálni a gépre ha a fordulata is megfelel neked. A mostani probléma az lehet, hogy a kapacitás kérdése nem tetszőleges, hanem mérni kellene az áramfelvételt és legalább azt a 6A-t kellene tartani az "C" értékek figyelembevételével. Nem jó ha ez az érték kevés és az sem ha sok. Ha kevés akkor gyenge a motor, ha sok akkor pedig fékező hatást vált ki. A kondenzátor feszültségértéke sem elhanyagolandó, mert ha állandó üzemre kell beépíteni, akkor 400V-os kell de ha csak indítani akkor elég 280V-os is és a melegedés talán ebből fakadt, még jó, hogy nem pukkant el.
(#) eryk válasza VIM hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Igen közbe kiderült hogy az egy indító kondenzátor volt,amit még a másik motorhoz kaptam csak hogy abba van egy indító relé is.
Most nagyjából kész vagyok a lötyögések megszüntetésével,úgyhogy fabrikálok egy csúszótalpas motor tartót hogy majd variálni lehessen az áttételt ha netán kellene.
Ismét köszi a segítséget,lassan tartozni fogok egy kocka sörrel ha ennyi kérdésem lesz.
(#) webinas hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy mitől függ, hogy egy DC (24V 300W) motorba szén vagy bronzkefét raknak e? Van e előnyük, hátrányuk a másikkal szemben?
Esetleg lehet erről olvasni valahol?

Köszönöm előre is!
(#) erbe válasza webinas hozzászólására (») Dec 2, 2013 / 1
 
24V 300W-os (picurka) motorba nem tesznek bronzkefét. Bronzkefét kisfeszültségű, viszonylag kis fordulatszámú és nagy teljesítményű motorba tesznek. Pl. önindító motorok, ahol akár többszáz amper megy át a keféken, de a motor nem megy folyamatosan, csak alkalmanként rövid ideig. Nagyobb fordulatú, tartósan vagy folyamatosan járó motorba a nagyobb veszteség ellenére is inkább tartósabb szénkefét tesznek. Abból is nagyon sokféle van, keménységre, ellenállásra,... Az egykor használatos 6-12 V-os dinamókba is szénkefét raktak, a kis feszültség és nagy(obb) áram ellenére is. Még a 2000 A-es hegesztődinamókba is. !!!
(#) webinas válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Szia!
Nem véletlenül kérdeztem.
Van két tök egyforma motor (24V 300W) és az egyikbe szénkefe van, a másikba bronz.
Ezért nem értettem. Akkor valószínüleg a bronzkeféset már esetleg javították, legalább is a szénkefét kicserélték bronzra.
Valamerre keresek hozzávaló szénkefét egy hozzáértő üzletben.

Köszönöm a válaszod!
(#) kérdező hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy ugyan ilyen motorom. Mozdítani nem lehet, csapágyait majd cserélem. 2900 1/p fordulaton jó lenne használni. Elég koszos a motor, kérdésem, hogy le lehet-e mosni Ultra+vízzel? Szétszedem, megmosom kívül belül, aztán új csapágyakkal összerakom. Indító, vagy üzemi kondenzátoros?
Következő: »»   29 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Okt, 24. Hé
16:01:51
Jelenleg 511 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu