Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 68
(#) violin hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Hoppá! Valószinűleg indító kondi lesz....mert 400V-os....
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Azt nézd meg,hogy a kondenzátor kivezetései fixen vannak e bekötve a motor kivezetéseire,ha igen akkor állandó üzemű (fehér színű a háza) kondenzátor kell rá.A 16µF/400V kb. 7-800 forint újan.A motor fordulatszáma is lényeges,véleményem szerint egy 1400n/p fordulatú motor lehet rajta.
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Nem biztos,főleg nem azért mert 400 voltos.Amikről én tudok a fehér műanyagházas az állandó üzemű a fekete házas az indító kondenzátor,az utóbbi drágább is és ehhez alkalmaznak indító relét is.
(#) violin hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
No akkor.....fekete színű kondi van rajta,és igen 1400-as a névleges fordulata.
Relét nem láttam,de attól még lehet,hogy van...
Nyomósaruval fixen volt bekötve.

Most,hogy kicsit utána olvastam,nem értem,hogy miért ilyen kicsi kondit raktak rá.....?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Gondolom,ékszíjjal hajt.Vedd le róla és próbáld indítani a motort és hallgatózz.Ha van bent indító relé,fogod hallani a hangját amikor kattan,leválasztja a kondenzátort,ugyanakkor a motor hangja is megváltozik.
(#) violin válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Ez jó ötlet....
De azért hétfőn veszek egy 25µF-os kondit.
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Azért túlzásba ne ess,ha lenne otthon valami hasonló kondid és párhuzamosan kötnéd a mostanival,lehetne látni a változást.Lehet,hogy a 16µF kondi is elég lenne,mert az sem jó,ha túl nagy értékű,leégeti a motort állandó üzem esetén.
(#) violin válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Sajnos nem találtam...akkor már kipróbáltam volna. Lehet,hogy több értéket veszek.
Sőt! Az lesz a legjobb....akkor ki tudom próbálni 8,16 és 25 mikróval is...
Több oldalon is 25µF körüli értéket javasolnak a 0,5kW-os motorokhoz.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Csak javaslat,mert mindenben Te döntesz.Végy egy 16µF kondit és próbáld azzal,a motor nem melegedhet folyamatos üzemnél erősen rövid idő alatt,ehhez még mindig hozzá lehet kötni a 8µF kondit s az már 24uF.Észre lehet venni a motor hangján,ha sok neki a kondi,fojtani fogja,erősen berregő hangot ad.
(#) violin válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Rendben!
Köszönöm a sok segítséget!
Boldog Új Évet!
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Nincs mit,nagyon szívesen,köszönöm,viszont!
(#) gege001 hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Sziasztok! Elkelne egy ki segítség. Csináltam egy korongozó gépet a feleségemnek. Villanymotor kellene rá egyfázisú mert csak egy fázis van , de nem tudom pontosan mekkora teljesítményű. Ékszíjas áttétellel hajt, 1300-1500 fordulatú villanymotor egy felező majd egy harmadoló áttételt. Fontos, hogy szeretném változtatni a motor fordulatszámát. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás. 1. Van egy 220/380 as 0,35 kw teljesítményű motorom nincs rajt kondi, terhelés nélkül sem indul csak ha megpörgetem a tengelyt.
Gondoltam veszek egy frekvenciaváltót ami egy fázis betáplálású de 3x230 a kimenete és deltába kötve hajtja a motort ez kb 60-ezerbe kerül és nem tudom hogy elbírná -e a gépet hajtani.
2. Veszek egy frekvenciaváltót ami egyfázisú és veszek egy egyfázisú villanymotort (ez legalább 60 ezer pénz) de mekkora teljesítményű villanymotor kellene? Van például egy kisebb méretű esztergapadom egyfázisú 350 wattos motor hajtja van rajt kondi de nem tudom, hogy indító vagy üzemi. Megpróbáltam a szíjtárcsát lefogni induláskor, de olyan bika hogy nem tudom lefogni, bőven elég lenne a korongozóhoz, viszont van egy állványos fúrom ezt is egy egyfázisú 350 wattos motor tekeri van rajt kondi indító vagy üzemi nem tudom de olyan gyenge, hogy simán lefogom a szíjtárcsát. Na most akkor melyik a 350 wattos? az eszterga motor erősebb vagy a kínai fúrógép nem 350 wattos?
3. megoldás? Létezik olyan kefés vagy egyenáramú vagy bármilyen más elven működő motor aminek a fordulatszámát simán tudom változtatni egy triákos megoldással, de halkan jár (nem üvölt mint egy állat)? Minden ötlet jól jönne előre is köszönöm, tisztelettel Gergő.
(#) foxi63 válasza gege001 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Automata mosógépmotor lehet jó megoldás,szénkefés. Megpróbálhatod akár 1 diódával felére csökkenteni a feszültséget, ekkor megfelelő áttétellel még csendes is lehet aránylag.A koronghoz még 100W-nak is elég kell lennie, ha az amúgy nem szorul.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) VIM válasza gege001 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia! Az univerzális vagy egyenáramú soros motort kellene előnyben részesíteni ha fordulatszabályzósat szeretnél csinálni. Ez lehet az előbb említett mosógép motor típus is de megfelel más egyenáramú motortípus is, pl.: gépkocsi fűtőventillátor motorja, ablaktörlőmotorja de lehet akkus csavarbehajtóból is ha a teljesítménye elegendő az épített technikához. A kondenzátoros üzemű motorok fordulatszám szabályzása költséges megoldású de e felől neked kell döntened, hogy ebben gondolkodsz-e a továbbiakban.
(#) erbe válasza gege001 hozzászólására (») Jan 4, 2015 / 1
 
Rendkívül egyszerű áttétel és fordulatszámszabályzásról éppen ebben a témában már írtam. A tengelyre az asztal alá is teszel akkora korongot, ami még éppen nem zavaró. A motor tengelyére gumírozott kereket teszel és nekiszorítod a korongnak. Lehet rugóval, ellensúllyal, ... Attól függően, hogy hova állítod a tárcsán, változik az áttétel. Hegesztő forgóasztalnak pl. lassú fordulat kell, oda elég az ablaktörlő motor. Korongozáshoz a régi Hajdú mosógépmotor megfelelő. Láttam is már ilyennel megépített korongozóasztalt.
(#) granpa válasza gege001 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Hallgass 'Erbe' mesterre; az ő javaslata (dörzshajtás) a legegyszerűbb, legjobb, legolcsóbb. A motorod bőven elég hozzá.
(#) gege001 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Köszönöm a tanácsokat, megpróbálom a dörzshajtásos módszert.
(#) violin válasza erdgab hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Na akkor most a tapasztalatok.....
Kiderült,hogy üzemi kondi és nem indító. A remek tanácsok alapján,vettem egy 16µF-osat...
Már a szimpla 16-ossal is sokkal jobb volt,de a 8+16µF-al még jobb! A hangja is teljesen megváltozott. Úgy tűnik,hogy nem melegszik. Kissé erőltettem egy 35-ös forstner fúróval,de simán bírta.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia!
Az eredmény ,ahogy mondod,számottevő változást hozott a jó irányba.Hogy mi lenne egy még nagyobb kondival?Nehéz biztosat mondani.A túl nagy kondenzátor leégetheti a motorod segédfázis tekercsét és oda a motorod.Ebben az ügyben csak egy igazán hozzáértő tudna érdemben nyilatkozni,persze,neki is tudnia kellene konkrét adatokat a motorról.Ennél sokkal többet,mint ami itt elhangzott.Kellene tudnia a zománchuzalok keresztmetszetét is,a forgó és állórész közti légrést és még ki tudja mit nem.Persze a gyakorlata sem utolsó dolog,én mindenképpen egy hozzáértő tekercseléssel is foglalkozó szakembert kérdeznék meg,megmutatva neki a motort.Az,hogy esetleg Te további kísérletet végzel,már a Te dolgod.
(#) violin válasza erdgab hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Köszi! Szerintem itt megállok.....egyébként pont egy öreg tekercselő szakit kérdeztem meg.
Ő mondta,hogy szinte biztosan üzemi a kondi és nem indító.És hogy egy 25µF körüli biztosan jó lesz....
Aztán ezt a villanyász' boltban is megerősítették....
Olcsón kaptam a kondit,a fiókban meg elfér. Valamelyik nap veszek egy 25µF-at,és egy bilincsel felerősítem.
(#) erdgab válasza violin hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szerintem,most egy ésszerű döntést hoztál,ezt rendkívül Tisztelem!
Ez utá biztos nagyobb örömmel használod a gépedet,sok sikert.
(#) gernerakos hozzászólása Jan 17, 2015 /
 
Üdv!
Álló tekercses, forgó mágneses 23v-ra tervezett villanymotort generátorként használva egyen vagy váltóáramot fog termelni?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Nem áruljuk el!
(#) gernerakos válasza granpa hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Rosszul írtam, 230voltra van tervezve, de gondolom váltóáram.
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Jól gondolod.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jan 18, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy 120W-os 3 fázisú motorba szeretnék utólag PTC ellenállást beépíteni. Kérdésem az lenne, hogy milyen kivitelű legyen: mennyi az értéke, feszültsége, hány fokos, esetleg a formája lényeges? Szóval mire kell odafigyelni? Köszönöm.
Meszes József
(#) webinas hozzászólása Feb 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy 24V DC motor állandó mágnesét mivel kell/szokták/lehet vissza ragasztani?

Köszönöm előre is!
(#) VIM válasza webinas hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Szia! Kétkomponensű epoxigyanta származékkal (pl.:eporapid).
(#) webinas válasza VIM hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Köszönöm!
(#) VIM válasza webinas hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Azt ugye nem kell mondani, hogy ha eltört a mágnes azt felesleges ragasztani, mert a törés helyén szintén pólusok alakulnak ki és a motor semleges vonala torzulni fog ami kommutációs problémát okoz.
Következő: »»   38 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem