Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra kapcsoló
 
Témaindító: sribix, idő: Nov 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
És hogy segítsek is valamit, ezt: Link ha tanulmányozod, megérted, szerintem egy az eredetivel azonos hatótávolságú távirányítót / adót tudsz építeni.
(#) Jonas válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Jaaaaa... így már végre értem. Mindenképpen ki fogom próbálni ez a kapcsolást ha lesz 555-öm!
És ezt a frekvenciát hogyan lehet befolyásolni? Mitől függ? A vivőfrekvencia hogyan függ a modulációtól?
Még annyit kérdeznék, hogy pl.: a tranzisztornál is szokott lenni egy megadott frekvencia. Ez esetben az apró áramimpulzusokat jelentené?
(#) Inhouse válasza Jonas hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Addig is kaparj elő 2 tranzisztort és próbálj meg tranzisztoros astabil multivibrátort építeni...
8-9kohm és 2,2nF jó lehet, az olyan 36-40kHz, nem annyira szűr a szűrője.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
(#) Jonas válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Eddig én is astabil multivibrátorral próbáltam, csak én jóval nagyobb kondenzátorral, viszont így ahogy írtad tényleg működik, folyamatosan világít, de sajnos max. 1,5m-ről. Nem lehetne valahogy a hatótávot növelni? (tudom: 555 IC, azzal még nem tudom, mert nincs) Próbáltam változtatni az értékeket, de mindig csak rosszabb lett.
(#) proba válasza Jonas hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Hogy teljes legyen a káosz az infránál van egy olyan jellemző hogy milyen "szinű" az infra ado, és milyen színre érzékeny a vevő. Az is fontos, mekkora árammal vezérled az adó ledet.
Az 555 sem csoda, az is ugyan azt csinálja mint a tranzisztoros multivibrátor. Amit jobban csinál, pontosabban lehet állítani a frekvenciát, könnyebb a szimmetriát beállítani, valamint a leden átfolyó áram jobban kézben tartható. A te esetben a multivibrátorban a tranzisztorok bázisáról a tápfeszültsédre menő ellenállásokat kéne kis mértékben változtatni, de fontos hogy a két oldal a lehető legszimmetrikusabb legyen. Ha ezekkel a beállításokkal sem nő a hatótávolság, akkor tápfeszültség emelése ( mig tönkre nem megy valami előtt .5V-ig ) esetleg másik led /vevő választása. Mielőtt kérdeznéd honnét lehet tudni melyik páros jó, a katalógusból, ami többnyire nincs. Ha tesztelni akarod, akkor a vevőhöz való távirányítóba beteszed a ledet, amit használni szeretnél ha azzal jó messziről akkor azok összeillőek.
(#) Jonas hozzászólása Máj 11, 2017 /
 
Jólvan. Hát köszönöm mindenkinek a segítséget, most már legalább tudom mit, hogyan, miért, mikor stb. Mindenképpen kísérletezgetek még a multivibrátorral, amíg nem lesz 555-öm.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem