Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 22. Kedd
10:22:49
  Jelenleg 465 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Elhalványuló belső/ utastér világítás autóba »
Elhalványuló belső/ utastér világítás autóba  
Témaindító: Laki, idő: Nov 30, 2006
Témakörök
Alapismeretek » Egyéb
Lapozás Méret:     5 / 5
(#911899) köbzoli válasza gáb0r hozzászólására (#911733) Válasz • Feb 4, 2011
Szia !
Összedobtam " gyors pókba " az áramkört, ezt ugyanaz mint amit linkeltél, csak fix 12 kohm -al, teljesen lemegy az áram 0 -ra, nálad a kondi lehet hibás vagy a P tranyó esetleg fordítva, vagy a kondi, a BD 139 kevés ide, nálam BD 241 van .

(#912020) gáb0r válasza köbzoli hozzászólására (#911899) Válasz • Feb 4, 2011
Köszönöm a segítséget. A probléma megoldódott a következő módon. Megfordítottam a P tranyót...
A fordított bekötés pedig amiatt volt, mert ezeken az adatlapokon más a lábkiosztás, mint ezen és én természetesen a nekem nem megfelelő alapján kötöttem be

(#984743) SZISZI86 Válasz • Máj 8, 2011
Sziasztok!

A linken látható két kapcsolásból a két tranzisztorosat készítettem el.Minden oké vele csak annyi a gondom , hogy ha becsukom az ajtót szépen elalszik de ha beindítom az autót ismét kigyullad majd elalszik.hogyan küszöbölhetném ezt ki? Segítséget előre is köszönöm!Bővebben: Link

(#984755) lapose válasza SZISZI86 hozzászólására (#984743) Válasz • Máj 8, 2011
Szia!
Próbára tegyél be egy soros diódát a +12V-os ágba. Az izzó vége a dióda előtt legyen.

(#984768) SZISZI86 válasza lapose hozzászólására (#984755) Válasz • Máj 8, 2011
Szia!

Milyen szerepet töltenee be a dióda? Így gondoltad ? Bővebben: Link

(#984772) lapose válasza SZISZI86 hozzászólására (#984768) Válasz • Máj 8, 2011
Igen.

(#984779) SZISZI86 válasza lapose hozzászólására (#984772) Válasz • Máj 8, 2011
Szia!

A dióda mit fog megakadályozni?Bocsi a tudatlanságomért de elmagyaráznád ha nem nagy kérés.
Köszi előre is.

(#984780) lapose válasza SZISZI86 hozzászólására (#984768) Válasz • Máj 8, 2011
Idézet:
„Milyen szerepet töltenee be a dióda?”
Nem engedi kisülni a kondenzátort a tranzisztor emittere felé.
Kicsit gondolkodom, kevés lesz a dióda.

(#984785) SZISZI86 válasza lapose hozzászólására (#984780) Válasz • Máj 8, 2011
Idézet:
„Nem engedi kisülni a kondenzátort a tranzisztor emittere felé.”

Ha a dióda a helyén lesz akkor ha minden igaz nem fog motorindításnál megint bekapcsolni a lámpa ugye?
Köszi szépen majd megpróbálom így aztán írok hogy sikerült e.

(#984786) lapose válasza lapose hozzászólására (#984780) Válasz • Máj 8, 2011
Sőt szinte biztos. Az autó beindulása után azért gyullad ki a lámpa megint, mert a generátor megemeli az akku feszültségét, így a tranzisztor bázisán megint fog áram folyni a kondenzátor felé, amíg az nagyobb feszültségre fel nem töltődik. Mást kell kitalálni.

(#984797) SZISZI86 válasza lapose hozzászólására (#984786) Válasz • Máj 8, 2011
Sejtettem én is hogy ez lehet a gond de nincs ötletem.

Talán + egy ellenállás?

(#984804) lapose válasza SZISZI86 hozzászólására (#984797) Válasz • Máj 8, 2011
Ameddig a kondenzátor a tranzisztor bázisán keresztül töltődik nincs egyszerű megoldás. Módosítani kell a kondenzátor töltését.

(#984806) erdgab válasza SZISZI86 hozzászólására (#984785) Válasz • Máj 8, 2011
Miért nem építed meg az általam néhány oldallal előrébb mutatott fetes kapcsolást (?),ott ilyen gond sosem fordult elő. Bővebben: Link

(#984811) SZISZI86 válasza erdgab hozzászólására (#984806) Válasz • Máj 8, 2011
Ok holnap megpróbálom azt.Lépek mert korán kelek.
Köszi a segítséget!

(#985187) PSasa Válasz • Máj 9, 2011
A topic elején, 2006-ban Remci által közreadott, kapcsolást raktam össze és prímán működik egy suzukiban. Köszönet érte.
Bővebben: Link
Ráadásul a központizár távírrányító nyitó vezetékére is rákötöttem, így távnyításra a belővilágítás is felkapcsolódik. Mindez egy suzukiban

(#988675) SZISZI86 válasza SZISZI86 hozzászólására (#984743) Válasz • Máj 14, 2011
Idézet:
„A linken látható két kapcsolásból a két tranzisztorosat készítettem el.Minden oké vele csak annyi a gondom, hogy ha becsukom az ajtót szépen elalszik de ha beindítom az autót ismét kigyullad majd elalszik.hogyan küszöbölhetném ezt ki? Segítséget előre is köszönöm!”

A problémát a következőképpen oldottam meg: 7812 a 12voltos ágba, 750ohm helyett 760 Ω ellenállást tettem be.

(#1069518) Horysz Válasz • Szept 24, 2011
sziasztok. remélem nem kapjátok el a fejemet, de nekem olyan kapcsolás kéne, ami szépen fokozatosan kapcsolja fel a lámpát, és úgy is kapcsolja le.

melyik lenne ez a kapcsolás? Nem vagyok egy nagy maestro, de egy kevéskét konyítok a dolgokhoz.

szóval a tervem az lenne, hogy az fastra-ban, ha kinyitom a riasztót, szépen fokozatosan felgyullad, tartja egy ideig, majd halványodva lekapcsol. ugyanez ajtókapcsolóra stb.

tetszik ez a megoldás, ahol a pic programozásával van megoldva, tökéletes is lenne, de sajnos fogalmam sincs, hogy kéne nekilátni egy ilyen műveletnek.

remélem tudtok segíteni, előre is köszi

(#1111109) hingyig Válasz • Nov 30, 2011
sziasztok!
a belső világítás téma engem is elragadott. ferdeszeműek 2003-ban leegyszerűsítve oldották meg autóm eme részét. kapcsoló, izzó és fény
gondoltam egyet, beleviszek egy kis magyaros virtust, és megépítettem potyo PIC kontroller vezérelt áramkörét.
a megépítés sikeres volt. mellékelt nyák és áramköri elemek kerültek beépítésre. a kontrollerbe a mellékelt HEX fájl lett programozva. sajnos azt tapasztalom, hogy hosszabb kikapcsolt állapot után, az ajtó nyitására nem reagál az áramkör, azaz izzó sötét marad. az áramkör működéséhez nem elegendő ajtó bemenetet egyszeri testre zárása. kétszeri test jel után akontroller rendben kivezérli az izzót, és minden az alkotó leírása alapján működik. kérdés: mi okozhatja a bekapcsolás hiányát, azaz miért kell két bemeneti test jel az izzó kapcsolásához? véleményem szerint, eme kis zavar ellenére potyo b.világítás vezérlése zseniális!

(#1111123) potyo válasza hingyig hozzászólására (#1111109) Válasz • Nov 30, 2011
Jajj, én meg munka közben láttam az emailedet, és totál elfeledkeztem róla.

Az említett hibajelenséget én is észrevettem, hogy néha nem kezdett világítani a lámpa, de én betudtam annak, hogy öreg autó, oxidos az ajtókapcsoló érintkezője, és nemis kapott jelet az áramkör. De sajnos nemigazán van ötletem, hogy mi lehet a probléma, de majd agyalok rajta, hátha kitalálok valamit.

(#1111380) hingyig válasza potyo hozzászólására (#1111123) Válasz • Dec 1, 2011
Szia potyo!

Semmi gond, és köszönöm a választ! Engem nem hagy nyugodni a dolog. Ma volt egy kis szabadidőm és "játszottam" az elektronikával. Egy véletlen mozdulat, két vezeték nem kívánatos záródása előbbre vitt a rejtély megoldása felé. Mert az én áramköröm soha nem ébred fel, teszi ezt már kb. tíz másodperc várakozás után. Viszont a kézikapcsoló vezetékére véletlen kapcsolt U+ 12v után rendben éledt a másik két bemenetről. Amúgy, kicsit megijedtem, a záródás miatt vége a kontrollernek! Hál istenek túlélte! Így szadista módon zártam ismét a bemenetet U+ 12v-ra, majd megmértem az IC6-os láb feszültségét, ami 5.6v-ra esett vissza.(gondolom a fesz. szab r2 ellenálláson lehúzta) Az IC 1-8 közötti tápfesz. ilyenkor 5.3V-ra adódott. Na, erre elindult bennem a kísérletező és szadista vér, és rákötöttem az ajtókapcsoló bemenetre a U+12v-ot. Ekkor ismét rendesen éledt fel és reagált a másik két bemenetre. Gondoltam tápfesz. ellátási hibáról van szó, de ezt elvetettem. Mérve (nem külső áthidalással) 4.99v.
Mi okozhatja ezt a furcsa jelenséget? Esetleg ilyenkor a kontroller nem megy sleep-be? Alap hiba a sleep-ből visszatérve nem reagál a bemenet változásra? Azaz, felébred, de nem hajtja végre azt a változásnak megfelelő utasítást, ami alapból felrugdosta álmából?

(#1115011) Gabor666 válasza mihaly80 hozzászólására (#715174) Válasz • Dec 6, 2011
Heló
letudnád nekem írni milyen kellékek kellenek hozzá?
előre is köszi

(#1155735) brian1985 válasza Gabor666 hozzászólására (#1115011) Válasz • Feb 1, 2012
sziasztok !

Szeretném én is megépíteni a PIC-es belsőtér világítást, de így hogy "hibás" lehet, hogy még várnék vele amíg a hiba kijavításra kerül. Sajnos én még csak most tanulom a programozást nem igazán konyítok hozzá... de szerintem a SLEEP-ből való visszatérése lehet a hibás. De ez csak egy tipp volt. Meg tudná nézni valaki nekünk ? Mindenképpen érdekelne, mert kellemes lehet , hogy lassan alszik el és több funkcióra kapcsol. Köszönjük Potyo !

(#1182749) white_ful Válasz • Márc 6, 2012
Valaki tudna annyiban segíteni, hogy ne 5-10W-os ízzókat tudjon halványítani a kapcsolás hanem 55W-osat?

Az meg lehet oldani, hogy a bekapcsolás is felfutással menjen ill. a kikapcsolás is ?

Köszönöm előre is a válaszotokat! Kapcsolási rajz sokat segítene!

(#1196497) Gszel16 Válasz • Márc 26, 2012
Sziasztok!

Megépítettem az egyik elhalványító kapcsolást, működik is szépen egyetlen gondom van, hogy az autóm mikor becsukódik az ajtó a testet bontja. Az én álltalam megépített pedig akkor halványít ha testet kap hogyan tudnám megoldani, hogy test bontásával működjön? Segítségeteket köszönöm: Gábor
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#1196519) potyo válasza Gszel16 hozzászólására (#1196497) Válasz • Márc 26, 2012
Már bocs, de ez is olyanhoz van készítve,ami a testet kapcsolja, amikor kinyitod az ajtót és bontja, amikor becsukod

Következő     5 / 5
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu