|
|
| Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005 |
|
|
|
|
|
Hali!
Azt szeretném megkérdezni, hogy elektroncsővel milyen feszültségeket lehet maximális egyenirányítani és milyen sebességen (frekvencián)? |
|
|
| Hacsak úgy általánosságban kérded, akkor kb 50 kV ig, és 10 GHz ig. Persze, a megfelelő kivitelű csővel. |
|
|
Mondjuk házilag készíteni egy 2dl üvegből cekász főtőszállal, valamiféle vákuumszivattyúval milyet lehetne?
Esetleg egy dupla izzószálas izzóból ha az egyik szálat kiégetem pl. egy 2x45W autófényszórót, milyen feszültséget és frekvenciát tudna? |
|
|
| Ez érdekes dolog. Már nekem is szembe jutott. Tulajdonképpen szerintem egy olyan izzóból, amiben két független izzószál van, szerintem lehetne egyenirányítót készíteni, de hatásfoka nem lenne. Nem véletlen, hogy az anód lemez és nem szál. Két izzsószál között biztosan nem menne elég elektron, hogy teljesítményünk is legyen. A neten van videó mai csőgyártásról, mondhatnu manufakturális körülmények között. Ha van valami eszméletlen erős vákuumszivattyúd, talán működne a dolog, de használni semmire nem lehetne szerintem. Csak érdekesség. Tranzisztort is nehéz lehet házilag készíteni, ahhoz még vákuum se kell. |
|
|
| Az ipari egyenirányítókhoz higanygőz egyenirányítókat használtak, az ilyenek nagy feszültséget, nagy áramokat tudtak egyenirányítani, de nem túl magas frekvencián. Olyan max 400 Hz -ig használták őket. Hogy házilag hogy lehetne csinálni? Biztos kell hozzá csőgyártási tapasztalat, az biztos nem úgy van hogy átalakítok egy hagyományos kétizzószálas égőt. Én csak láttam hogy készítik, és sohasem csináltam, de nem fognék bele. |
|
|
Én fénycső gyárban voltam. Ott van hozzá technológia. Szerintem egy közvetlen fűtésű trióda ilyen helyen legyártható. Főleg, ha a főmérnök haverod.
Írni kell nekik levelet, hogy iskolai kutatás miatt stb és akkor valószínű segítenek. A belsejét, a fém alkatrészeket le kell gyártani, aztán raknak rá üveg kupakot és vákuumolják. Egy egy triódás végfokkal sajáűt csővel lehetne nyerni audiofil versenyt  |
|
|
| Sajnos, már 40 éve kinőttem az iskoláskorból, és a főmérnök haverom is nyugdíjas. Úgyhogy nem fogok saját erősítő eszközt se csövet, se félvezetőt készíteni. Inkább kényelmesen megveszem a gondosan kiválasztott megfelelőt. Már ha építeni támadna kedvem. Az audofil dolgokon is túl vagyok, már 30 éve, a Magyar Rádióban kiéltem ebbéli vágyaimat, és rájöttem, hogy otthoni körülmények között, család mellett, azt a minőséget úgysem tudnám hozni. |
|
|
Sziasztok!
Keresek 5U4 csövet a lehető legolcsóbban.Tud valaki segíteni? |
|
|
Azon gondolkodtam, hogy lehetne-e csinálni valami szikraközös egyenirányítót 10kV feletti feszültségre.
Az első variáció az lenne, hogy egy hegyes fém (tű) és egy tompa fém között, mi történne? Mert a hegyes részen elvileg összetömörülnek az elektronok.
A második két különböző fém között?
A harmadik szén vagy grafit és fém között?
Illetve ezeknek valamilyen kombinációjával?
Van-e esetleg valakinek valamilyen tapasztalata, vagy ötlete? |
|
|
| Miből gondolod, hogy szikraközzel egyenirányítani lehet? |
|
|
| PY cső erre a célra van szerintem. |
|
|
| Nem gondolom, csak reménykedem! |
|
|
| Hol találok erről infót, lehet ilyet házilag? |
|
|
| Szerintem (E)DY 86 -ot akartál volna írni. |
|
|
Adatlapot mere találok elektroncsőröl?
Van egy csomó, TV-ből de nemtom melyik mire való.
Sajna a googli nem volt kedves hozzám...  |
|
|
| Parancsolj |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Köszönöm!!!
Hogyan tudom letesztelní hogy teszt után is életbenmaradjon?
Nemigazán vagyok járatos a csöves dolgokban. |
|
|
| Elég strapabíró jószág, ahogy az adatlapjából is kitűnik. Fűtést adsz neki elemről, (ez talán az egyetlen kritikus paraméter, az E változatnál a fűtés katód átütési feszültség) és rákötöd a 25 (max 27) kV váltófeszültséget. Ez csúcs feszültség, nem effektív! Ezek után az elemet ne nagyon tapizd, mert közelítésre is megrázó élményben lesz részed. |
|
|
Ok!
Ovatos leszek!
 |
|
|
| Vannak itthon elektroncsöveim ECH21 ill. EBL21. A kérdésem az lenne, hogy hogy lehet-e egy rácsosnak használni őket, lehet-e a második rácsot anódnak használni? |
|
|
Szia!
A vezérlőrácson felüli rácsokat kösd az anódhoz. |
|
|
| Üdv! Ez nem semmi! remélem az én vitrinemben is lesz ennyi és ilyen változatos idővel! |
|
|
Köszönöm Úgy legyen! |
|
|
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Mennyire lehet/illik egy ECC82 csövet közvetlenül NYÁK-ba forrasztani? Sajnos többe kerül a foglalat, mint amennyiért a csőhöz hozzájutottam. Esetleg tudtok valamilyen egyszerű, házi módszert foglalat készítéshez?  |
|
|
| Nem illik, semmilyen szinten szerintem. Meg is mondom, hogy mi az aggályom. A láb melegítésével el tud gázosodni a cső, na meg hogyan cseréled? egy tök egyszerű nyákos foglalat 270Ft körül mozog. Ezen ne spóroljunk hosszú távra. |
|
|
Én is a gázosodástól tartok leginkább. Viszont 270Ft-ot természetesen nem sajnálok foglalatra, meg tudnád mondani, hogy hol árulnak annyiért? Sajnos én csak 1000Ft fölött találtam, annyit már nem szívesen adnék érte  |
|
|
| Én sem ajánlom ezt megoldást, sőt felajánlom, hogy ha el tudsz érte jönni, adok egy kibelezett "Pacsirta" rádió sasszit,abból kitermelhetsz 6 db. foglalatot is. |
|
|
| Köszönöm, ez nagyon kedves! Hova kellene pontosan mennem érte? A foglalatok stimmelnek az ECC82 csőhöz? |
|
|