Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   7 / 46
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
(#) kameleon2 válasza spotlite hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Hello Spotlite!

Én pár éve ezzel foglalkozom és van megoldás, de mindenki a piacról él (én is igyekszem). Én a legegyszerűbb és legkönnyebb megoldás felé mozdultam, mert bár több rendszert ismerek, nekem is drága és macerás volt. Jelenleg kaphatóak a piacon olyan "programozható relé" kategóriába eső eszközök, amik már egy PLC tulajdonságait hordozzák magukban. Én a Phoenixcontact vezérlőit szerettem meg, mert olcsók és egyszerűen bővíthetőek, monitorozhatóak. Volt kollégám aki RELPOL termékekkel próbálkozott, de azok a VISTA/W7 oprendszer miatt feküdtek meg - igaz én a legújabb notebookomra is XP-t tettem fel - mert ezen betonbiztosan mennek a programozói felületek. Én a Phoenix nLC családját csak ajánlani tudom, mert alig drágábbak, mintha te magad gyártottad volna le PIC-ből stb. 4ki/6be egységenként bővíthető - sajnos max 16 kimenetig, de ha elfogyott, mellétolsz egy TCP/MODBUS modult és PC, vagy érintőképernyő alól SCADA-zhatod mindet egy rendszeren belül. Ha mindenképpen magad akarod építeni a rendszert - gyakorlati tapasztalatokkal betársulok, mert keresek valakit aki Parallax propeller alapon megcsinálna egy ilyen rendszert. El tudom mondani mik a követelmények, hogy igazán jó legyen a rendszer. Azt csak javasolni tudom, hogy kész programozói felülethez igazodjon, mert ingyenesből is vannak jók - igaz már meglévő rendszerhez. Javaslom, hogy nézd meg a www.seebacher.de oldalt is. Nem olcsó rendszer (saját), de mintának is jó. IP alapú vezérlő, kompakt vezérlő, mini vezérlő, távvezérelt ki/bemenetek, terepi és DIN sínes változatban, dimmer (Izzó, LED, Neon-hoz), DMX, DALI, stb.
(#) watt válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
El kell választani, hogy valaki ezzel akar üzletelni, esetleg gyorsan kész rendszert akar(venni), vagy maga építget szórakozásból. Utóbbi esetben az idő-pénz nem vehető figyelembe indokként.

Egyébként a PIC-es rendszer árát meg se közelítheti egy gyári, ha okosan van kialakítva, és nem minden felesleges dologgal teletűzdelve. A rendszerek divatból, illetve marketingből tudnak olyan szolgáltatásokat, amikre nincs is szükség gyakorlatilag.

Szóval dönteni kell, hogy kikapcsolódásként építünk egy rendszert, ami soha nem lesz kész termék(de működni persze működik, amennyi kész van belőle), vagy veszünk egy kész terméket. Itt szerintem ez a topic nem az utóbbiról szól, bár lehet, hogy tévedek.
(#) kameleon2 válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Ez nem kérdés, hogy jó szórakozás. Csak kérdés megéri-e ezt egy házon tesztelni - próbára téve a család idegeit, vagy elég ehhez netán egy babaház, modellrepülő stb. Nálam ez is szempont, illetve az is, mi történik a kész- félig kész rendszerrel, ha engem elüt a villamos. Ki fogja elvarázsolt kastélyban élni az életét azután...
(#) watt válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szerintem el tudja dönteni mindenki, hogy milyen fennakadást okoz amit csinál, és azt hogyan tolerálja a család, emiatt nem neked kell aggódnod. Nálam egyébként semmi ellenállás nincs és nem is volt az ügyben, mert nem okozok fennakadást semmiben. Ezt is lehet okosan csinálni.
A "villamos" kérdéshez pedig, villanyszerelő minden bokorban van, majd kirángatja a kábeleket és beköti úgy, ahogy volt, ahhoz ért...
Annyit szeretnék még megjegyezni, hogy kicsit olyan érzésem kezd lenni, mint ha el akarnád adni a termékedet. Nem nagyon toleráljuk az ilyesmit itt. Ha tévedek(persze, hogy tévedek!!!) akkor elnézést!
(#) Oraculum hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Üdv!
Foglalkoztat a téma egy ideje, hogy hogyan lehetne egy egyszerű okostelefonnal (symbian, android esetleg windows mobile/phone) irányítani a házban a dolgokat, bármilyen csatlakozási lehetőségekkel (vezetékes összeköttetés/bluetooth/wifi).
Nekem az is elég ha csak szépen lassan apránként írjátok le a dolgokat (a legapróbb ötleteket is szívesen várom)
Jó cseverészést!
(#) pucuka válasza Oraculum hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Egyszerű . . . (már akinek) Programot (telepíthető alkalmazást) kell írni, az általad felsorolt operációs rendszerekhez. És ha megírtad, árulhatod is.
(#) zenetom válasza Oraculum hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Hali!
Vagy sok pénzt fektetsz bele (tízezreket).
Vagy sok időt (hónapokat).
(#) Oraculum hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
most ezektől vonatkoztassunk el! azokat majd én megoldom!
most csak beszélgetünk róla...
(#) Sanyi74 válasza Oraculum hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szia!
Az egyik oldalon egy LPT-s relékártya egy régi gép folyamatos nettel, a másikon mobilnet amire irsz egy programot amivel kapcsolod a reléket, vagy gsm riasztó amivel SMS-el kapcsolsz dolgokat. Egyszerüek de korlátozottak a lehetőségeik.Üdv.
(#) jym válasza Oraculum hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Üdv!

iOS 4.0 (vagy későbbi) telefonokra ScadaMobile ONE

Modbus TCP-t használ, ezt kell implementálni a céleszközben (PLC, mikrokontroller, stb.).

Imi.
(#) Mur hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
Szervusztok!
Egy egyszerűbb de bővíthető rendszert barkácsolni szeretnék meglévő kereskedelemben kapható modulokból. Először csak világítás vezérlés aztán esetleg termosztát is lehetőleg WEBen keresztüli interface-val. Saját rendszer építéséhez se tudásom, se időm
Első amibe belebotlottam az az X10 rendszer, elég kiforrottnak látszik, elég sok app-ot lehet találni a neten akár Andoidra, de heftölték már NSLU2-höz is a CM15-ös vezérlőjét. Itt azt írta valamelyikőtök, hogy "elavult" rendszer, amit én tapasztaltam, hogy idehaza nem sok modult lehet hozzá kapni.
Emellett találtam rá a C által is forgalmazott FS20 rendszerre, elég sokféle modul van hozzá RF vezérlésű. Nem tudom ez mennyire használható.

X10 vagy FS10? Mit javasoltok?
Thx!
Mur
(#) kameleon2 válasza Mur hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 1
 
Szia!
Az X10-et felejtsd el. 1 évvel ezelőtt kértem a magyarországi dealertől segítséget egy távjelzéshez - ipartelepen belül, mert nem engedtek utat bontani. A feladat: 1 hibajel átvitale "A" pontból "B" pontba úgy, hogy nem kritikus az idő, akár 1 perc alatt is átviheti a jelet. A válasz - nem tudja garantálni a rendszer a hibátlan átvitelt... No comment. Ha jó rendszert akarsz - szállj be az én rendszerem fejlesztésébe. Évekig más cégek ilyen-olyan rendszereit építettem, tisztában vagyok a hibákkal is. Most egy parallax propelleres nyílt rendszert kezdtem összerakni. Sok hardverem megvan.
(#) Mur válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Helló! Ksözönöm a válaszod.
Nem akarok én komoly rendszert nagy áthidalandó távval, extra funkciókkal, csak egy lakáson belül egyszerűbbet. Fő szempont az egyszerű telepíthetőség és nagy támogatottság (nyílt rendszer sok alkalmazás a neten stb.) és a lehetőleg nagy modul választék.
De szívesen olvasnék a tiédről is, ha küldesz valami elérhetőséget.
(#) watt válasza Mur hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Ha találsz ilyet és még olcsó is, akkor jelezd, mert az sokakat érdekelne!
(#) Mur válasza watt hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 1
 
Hát az tisztán látszik, hogy nem lesz occó , be kell ruházni a lustaságért!
(#) pici válasza Mur hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Like-oltalak
(#) elektrotonti válasza Mur hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Egy gyári rendszer, nézd meg ezt is: Inels
(#) kameleon2 válasza Mur hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha már 230V-os kommunikáció:Bővebben: Link De milyen olcsóbb verzió kell, mint 1db propeller chip? Este nem nyugodtam és gyorsan összedobtam egy Knightrider futófényt. Mivel ez volt az első programom kellett 1 óra, hogy melyik láb pontosan mire jó és egyáltalán minek nevezzem. Az eredmény: Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza elektrotonti hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Ha Inels, szívesen összehozlak az olcsóbb változattal (ugyanaz, csak szétváltak), de vannak korlátai. Egyébként szlovák termék és a legnagyobb baja, hogy csak a gyári műanyag szerelvényeket használhatod fel hozzá (csúnya - bár ez ízlésfüggő). Ezért kértek meg engem is fejlesztésre, csak beütött a recesszió. Az én termékem kész, csak az ő demotáblájuk hiányzik hozzá. Az én általam kitalált rendszer elemei mindenhez illeszkednek. Neves cégnek (multi) is szállítok ilyen terméket. Ha már szép és okos rendszert akarsz - keress meg - segítek.
(#) phil hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Sziasztok,

Ki szeretnék építeni egy olyan intelligens ház rendszert (csak hobbiból, saját célra) ami lehetőleg egy Linux-os gépen futna. A következőket szeretném elérni vele:

- Mozgásérzékelők jeleire fények automatikusan felkapcsolódnának (esetleg fokozatos kapcsolással)
- Léptető motorok irányítanék (pl redőnynél vagy egy intelligens lámpánál, ami mindig oda világít ahol vagyok)
- Nyitásérzékelő, hőmérő meg lézeres megszakítás érzékelőt is rákötnék a rendszerre

- Ezekkel különböző profilokat (időzített lámpa felkapcsolások) készítenék. Tehát pl "egyedül otthon" profil automatikusan lekapcsolná a lámpákat ahol nem vagyok... vagy "alvó mód"-ban figyelné a mozgásérzékelőket és a hangjelzések is sokkal halkabbak lennének...reggel ébresztene hanggal redőny felhúzással.
- Ha nem vagyok otthon de az mozgásérzékelő jelez, akkor küldjön egy emailt.
- Webes felületen keresztül szeretném felügyelni/irányítani a rendszert
- Hangrendszert is szeretnék rá kötni a gépre, tehát a bemenetek alapján hangjelzés is lenne.


Tehát röviden megfogalmazva:
Egy átlagos Linuxos számítógépre szeretnék szenzorokat és reléket (pl lámpákat) kötni, majd azt felprogramozni és böngészőn keresztül irányítani.

A hardver részéhez nem értek, de lelkes vagyok . Mérnök infón végeztem, tehát konyítok hozzá, de inkább a szoftver fejlesztés érdekelt jobban mindig is.

Először az Arduino áramköröket nézegettem, csak annál elég kevésnek találtam az I/O csatlakozást, vagy ha szeretnék netes kapcsolatot meg hangkezelést...akkor már elég drága lesz a rendszer és nem tudom, hogy a max 16k program mire elég. Plusz Mo-n nem is lehet kapni mindenféle "shield"-et.

Olvastam itt a fórumon, hogy talán LPT-n keresztül lehetne alakítani valamit... Ti mit gondoltok? Mivel oldanátok meg a feladatot?

A válaszokat előre is köszi.
(#) kameleon2 válasza phil hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szia!
Én 25 éve ezzel foglalkozom. Amit leírtál, az egy nagyon lelkes dolog, de: kb 3 nap után elkezded utálni. Én ilyen rendszereket építek és építettem napi szinten erre készült a saját házam is és készült a saját fejlesztésem. Számítógépről, Linuxról lebeszélnélek. Nem hiszem, hogy kellemes élmény lenne például fürdőzés közben, ha elmegy a világítás, tiszta habfürdősen kimászni, ha például memóriahiba miatt lefagy a rendszered és újra kell bootolni. Egyszerűen nem erre való. Lehet persze számítógépes felügyelet a célhardver fölött - ennek semmi akadálya, de ne akard PC-vel megoldani. Ha már mindenáron ilyet akarsz és sok a szabadidőd - inkább segíts a saját rendszerem kommunikációs moduljainál (RS485, TCP/IP) Írom mindezt annak ellenére (vagy éppen azért), hogy linuxot is használok napi szinten. Az én vezérlőm sem a buták közül való: 8 magos 32 bites processzor. De mégis célhardver. Más rendszereket is építettem, van jó és sajnos rossz tapasztalatom is bőven.
(#) villszer válasza phil hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Üdv!
Szintén gratulálok a lelkesedéshez! Ami a PC alapú rendszert illeti lebeszélnélek róla. Több fórumon is áttárgyaltuk a dolgot, de oda jutottunk hogy a modul rendszerű felépítés a célravezetőbb.A PC-t csak monitorozásra vagy beavatkozásra használd, különben csak idegeskedni fogsz fejlesztés közben!
(#) phil válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Köszönöm hogy írtatok. Olvastam már itt a fórumon, hogy nem ajánlják, de amiket olvastam hozzászólásokat régiek voltak, abban bíztam, hogy javult a megbízhatóság azóta. De, nem szeretnék vitatkozni a tapasztalatotokkal.

Ha viszont nem számítógép akkor inkább mikrovezérlők? Esetleg redundáns vezérléssel? Arduino lapok jutnak eszembe, arra lehetne építeni a rendszert?

Modul rendszerű felépítés...tetszik az ötlet, én eddig központi egységen gondolkodtam csak. Ez azt jelenti, hogy a lámpákat és érzékelőket külön külön vezérelném mikrovezérlőkkel és relékkel, ezek meg egy központi vezérlő egységbe lennének kötve?

Mikrovezérlőkhöz nem igazán értek és az elektronika is csak alap szinten megy, viszont ha máshogy nem lehet, akkor megtanulom. Utánaolvasok mélyebben a dolgoknak, csak segítsetek elindulnom, hogy miben gondolkozzak, ha ilyen rendszert szeretnék.

kameleon2, írtad hogy segítsek inkább a kommunikációs moduloknál...komolyan gondoltad? Beszélhetünk róla, csak egyelőre nagyon kezdő vagyok az elektronikában (annyit tudok, amennyit a fősulin tanultunk, meg amennyit otthon barkácsoltam ezt-azt...nagyon alap dolgok) viszont szívesen (bele)tanulok.
(#) jym válasza phil hozzászólására (») Jan 3, 2012 / 2
 
Üdv!

Bocs, ha egy kicsit hosszú lesz.

15 éve foglalkozom mikrokontrollerekkel, az utóbbi 8 évben már PLC-vel is, a terület pedig automatika, elsősorban épületautomatizálás.

Ennyi tapasztalat alapján a következőket tudom neked mondani:


HW:

Egyszerű (nem ipari felhasználásra szánt) asztali gép: ilyent komoly helyen nem használnak automatizálásra. Véleményem szerint a gyenge minőségű kondik a táp mellett, a nem elég körültekintő NYÁK terv miatti illesztetlenségek, hűtési problémák, illetve a nem megfelelően tesztelt (esetleg HW-es BUG-ot tartalmazó) IC-k alkalmazása miatt egész egyszerűen nem bírja a 24/7-es üzemet.

Ipari felhasználásra szánt PC (nem feltétlenül egy dobozolt gépre kell gondolni, ide sorolnám pl. a mini ITX, EPIC, NANO méretű kártyákat is, illetve ez lehet egy stabil router is saját linux-al): vannak közöttük nem megbízhatóak (pl Wafer-LX: a soros port egy idő után, amely lehet fél óra, de lehet egy hét is, megnyithatatlan lesz, op. rendszer restart nem segít, táp ki/be segít), és van megbízható is (pl. AFL-12A, kijelzővel egybeépített Panel PC, 7/24-ben márciustól-októberig képes elmenni 0, azaz nulla fagyással, 45 fokos szekrényben). Sajnos 4 év után az érintőpanelje meghalt. Neves PLC gyártók (pl. a német Beckhoff) is gyártanak (pontosabban forgalmaznak, hogy kivel gyártatják, azt nem tudom) kijelzővel egybeépített Panel PC-ket horror áron, tapasztalatom nincs vele, de állítólag megbízhatóak (pl. szentgotthárd Opel-ben is van ilyen).

Saját tervezésű mikrokontrolleres vezérlő: ezek jók lehetnek, ha követed a gyártó Errata listáit (és persze alkalmazod a Workaround-okat, vagy ha nincs rá, akkor másikat választasz), ügyesen nagy figyelemmel tervezed a NYÁK-ot(hidegítő kondik közel a táplábakhoz, rövid és széles tápcsíkok, full GND és táp fóliák, hosszabb jelvezetékeknél illesztés a reflexiók miatt, zavarvédelem és ESD a bemeneteken, szükség esetén OPTO-s leválasztások). Szóval itt lehet jót készíteni, itt inkább a SW szokott gond lenni, de erről majd később.

PLC: csak a német WAGO termékeivel van tapasztalatom. HW szempontból nagyon stabilak, a firmware frissítéseket kell nyomon követni, hogy együttműködjenek a fejek a modulokkal, egyébként stabil a cucc.


SW:

Egyszerű (nem ipari felhasználásra szánt) asztali gép: mivelhogy magára a vezérlési feladat elvégzésére nem ajánlható, ezért csak vizualizáció, HMI, naplózás, vagy egyéb bármilyen más folyamat megjelenítő SW fusson rajta. Ha a gép (vagy a program) lefagy, akkor csak a vizualizáció állt le, a háttérben dolgozó vezérlés (amely a fenti alsó 3 közül az egyiken fut) továbbra is megy, nem áll le a fűtésed, nem kapcsolnak ki a lámpák, stb.

Ipari felhasználásra szánt PC: tehát ez már alkalmas a vezérlési program végrehajtására is. Vagyis el lehet gondolkodni, hogy akkor mi is fusson rajta. Neves gyártók elsősorban a WinCE, WinXP_Embedded rendszereket alkalmazzák, de van linux-os megoldás is (pl. a WAGO-nak van linux-ot futtató PLC-je, ad egy függvénykönyvtárat a modulok eléréséhez, a többi a te dolgod). Saját tapasztalatom linux-al van (Voyage Linux - http://linux.voyage.hk/). Ez egy Debian alapú cucc, eltávolítva belőle az összes MAN/DOC/felesleges dolog, a rootfs read-only-ba mountolva !!! A működéshez szükséges részek (/tmp, /dev, /sys, /proc) tmpfs-ben vannak. 1GB-os Compact Flash-re ráfér. Industrial CF kell mindenképp, a sima bolti CF-ekkel rossz tapasztalataim vannak (van amelyik egyszerűen szétnyílt, van amelyik olvashatatlanná vált). Van egy "remountrw - remountro" páros, ezzel lehet a filerendszert ideiglenesen írhatóvá tenni, majd újra csak olvashatóvá. Erre csak akkor van szükség, ha valamit frissítesz rajta (pl. apt-get), vagy frissül az alkalmazásod. RTLinux kernel-re nem volt szükségem, arról nem tudok nyilatkozni.

Saját tervezésű mikrokontrolleres vezérlő: ha centralizált a rendszer, akkor csak a központi vezérlőd van, annak van X BE, Y Ki menete, és csak erre kell program. Ha decentralizált, akkor ugye vannak valamilyen "távoli" SLAVE egységek, amelyek egy buszrendszeren kommunikálnak a központi egységgel (persze ilyen "távoli" egységek lehetnek az első két megoldásnál is, sőt PLC-nél is). A SLAVE egységek programja általában egyszerű, csak a kommunikációs protokoll (pl. modbus) megvalósítása okoz több feladatot. A központi egység programja már bonyolultabb, hiszen neki valamilyen WEB-es megoldást is kell nyújtania. Ez lehet AJAX, de inkább WebSocket (erről majd később). A TCP/IP stack, Web szerver leprogramozása szokta okozni a problémát, de ma már a nagy cégek (pl. Microchip TCP/IP stack) kész megoldásokkal jönnek ki, ezt kell megismerni, használni. Ilyen is van már: WebSocket-Arduino

PLC: az fent említett WAGO PLC WEB-es JAVA alapú vizualizációt nyújt, a hozzá való programmal megrajzolod, majd feltöltöd a PLC-re, egy JAVA képes böngészőn pedig el tudod érni a vizualizációt (kicsit lassú, de működik).


Na most akkor ezek után mit is érdemes ?

Normál asztali gépet csak vizualizációra, a folyamat megjelenítésére, nem túl fontos adatok naplózására ajánlanék. A vezérlő program futtatására semmiképp. A negyedik megoldás a PLC, ez szintén kiesik, hiszen ez nekünk drága, illetve magunk is akarunk csinálni valamit, itt pedig készen kapnánk egy megoldást, tehát nem lenne sikerélményünk.

Vagyis a vezérlő program futtatására maradt az ipari PC, vagy a mikrokontroller-es cucc. Ha az OS linux lenne, akkor semmiképp nem ajánlom olyan processzoros rendszer tervezését, amin már elmegy a linux. Honi körülmények között drága, bonyolult. Tehát ebben az esetben marad az ipari PC vagy valamilyen SBC, vagy egy megbízható router linux-ra cserélt firmware-el. Ha mégse linux, akkor mehet a mikrokontroller, ebből az ARM Cortex M0-M3-at ajánlom, vagy AVR, vagy PIC32. ARM-ra van egy általam használt RTOS: http://www.coocox.org/CoOS.htm ezzel könnyen lehet haladni.

Ha mikrokontrolleres a cucc, akkor felmerül a kérdés, hogy a központi egységnek legyen e IO-ja, szerintem igen, digitális mindenképp, mondjuk 8BE/8KI. Ha nem elég, akkor lehet tervezni a (pl. RS485 - modbus) alapú SLAVE egységeket, és ezeket fel lehet fűzni a buszra. A SLAVE egységek-et is nyilván dobozba kell rakni, itt vannak erre kész megoldások: http://www.soselectronic.hu/?str=12&code=J101060 1000 HUF-ért már vannak DIN SIN-re pattintható dobozok. Ebbe kell beletervezni a NYÁK-ot.

Buszrendszernek a Modbus-t ajánlom RS485 alapon. 1200 méterig elvihető 9600 bps-en. Sokszor a táp is elvihető egy FTP-n a kommunikációval együtt. Persze lehet ethernet is TCP/IP-vel, de ekkor az ajánlott dobozok nem jók, mert arra nem lehet ethernet csatlakozót ráhegeszteni. A CAN busz is jó, sok helyen használtam, nagyon megbízható, multi master, nem kell foglalkoznod az ütközésekkel, max. 1200 méter 20 kbps-en, szintén vihető a táp is az FTP-n. RS485-öt lehet pár ezer forintból RS232-ből készíteni, kicsit drágábban USB-ből is.

Vizualizáció, folyamat megjelenítés, beavatkozás:
- ha natív binárisban gondolkodsz, akkor a Qt-t javaslom, Qml leíró nyelven. Fordítható Winxx-re, linux-ra, talán hamarosan iPhone-ra, Android-ra is.
- ha böngésző, akkor: jelenleg talán az AJAX-os megoldások az elterjedtek a folymatos adatátvitelhez. Szerintem inkább a WebSocket-et kell használni. Sajnos a html5/WebSocket jelenleg még csak szabvány tervezet, de remélhetőleg hamarosan szabvány lesz. Már vannak WebSocket szerverek C++-ban, nodejs-re javascriptben, Aurdino-ra, mintha PIC32-re is láttam volna már. A kliens oldalon html5/canvas API és WebSocket kliens. 16-os Chrome, 9-es firefox-ban működik már jól.

Én is szívesen részt vennék értelmes dolgok kifejlesztésében.

Imi.
(#) kameleon2 válasza phil hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia! Ha nem komolyan gondolnám, nem írtam volna. Alapvetően nem is nehéz a feladat, mivel az általam választott propeller mikrokontrollerhez már eleve meg van írva többfajta kommunikáció, ezeket inkább adoptálni kell, nem nulláról megírni. Például én most teszteltem egy DMX szoftvert, mindössze annyi volt a dolgom, hogy átcseréltem a szoftverben 2 láb címét.... Nálam most 3db áramkör van készen, mindössze 1-1db RJ 45 csatlakozóra vár és mehet a teszt.
(#) kameleon2 válasza jym hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Én éppen ezért kértem, hogy keressen meg, mert kár ugyanazokat a mondatokat mindenkinek századszor végigolvasni, egy SCADA gyorstalpalót pedig felesleges itt leírni reagálásként. Volt már fórumtársunk, akinek élőben is elmutattam mindezeket - az is kb. 2-3 óra volt.... Ha most indul, érdemes megnézni néhány kulcsszót: PLC, HMI, PPC, IPC, TPC, Embedded oprendszer SCADA, buszrendszerek, MODBUS, RS485, DMX, stb. Nyelveket: assembly, C, létra, flowchart ..., gyártókat stb. Ami változhat, hogy most már az Androiddal is számolni kell - ami gyakorlatilag ha jól láttam, "csak" egy lebutított linux.
(#) Mályi László hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Ezek a dolgok a számító gépes kütyük,programokkal működő eszközök,legyen ilyen is. De a kérdésem a következő.230+f mindegy hogy kapcsoló, lámpa,dug aljzat . A kapcsoló azonosító jelet küld nevezzük tetszés szerint 1 től 100 ig. A lámpa, dug aljzat, vagy bármilyen elektromos készűlék 1 től 100 ig fogadja. A 230 betáp szűrve jel se ki se be. Az azonosítók fel ültetve a230+f bármelyik két szálra. Ha ez egységenként 1000 Ft alatt marad. Akkor egyszerűbbé válik a víllany szerelés. És jöhet az inteligencia. dizájn. Olcsóság? nézd a kinai trutymót. Aki ilyet tud gyártani az király lehet "pik,pak,puk"
(#) kameleon2 válasza Mályi László hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
..vagy megveszed a modulomat , ami kifejezetten a villanyszerelői igényekhez van igazítva - sajnos az ára még nem, mert minden alkatrész pénzbe kerül. Mellesleg kissé kuszának tűnik a hozzászólásod. Amit te levázoltál szerintem az egy címezhető rendszer. Van Ilyen. Dali, Bticino-Legrand stb. Ott a kapcsolónak és a végrehajtónak is adsz pl. egy 1-es címet és már látják is egymást. Max 3db vevőt kapcsolhatsz egy adóra. Ez a legolcsóbb jelenleg. Azt hiszem 2-3eFt-al drágább a sima lámpánál a Dalis változat. Íme a "pik, pak, puk" Természetesen a tanácsadásért támogatásokat elfogadok A 230V-os kommunikáció még a Yitrannak sem könnyű, pedig töb százezer Forintos fejlesztőkészletei vannak. Na ez nem olcsó. Van +1 vezetékes rendszer is, azaz összesen 1 szállal többet kell vezetékeznie a villanyszerelőnek. Bár nem hiszem, hogy egy LyCy, vagy Cat5 kábel behúzása bonyolultabb feladat, mint az Mcu-é.
(#) villszer válasza phil hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Üdv!
Ha ezek után van még kedved nekiállni az nagyon jó! Induljunk abból ki hogy nem akarsz pénzt csinálni belőle, és csak a saját magad ill. családod kényelmére építed.Az egyes modulok felépítéséhez sajna szükség van mikrokontrollerre, tehát programozás tanulás hajrá!! Az én hobbi rendszeremben egyébként RS485-ön kommunikálnak a modulok.Ha esetleg érdekel a felépítése szívesen leírom.
Következő: »»   7 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem