|
|
|
|
Sziasztok!
Elektromágnest szeretnék késziteni, hogy tudok minnél nagyobb hatásfokut késziteni, 12v-ról szeretném müködtetni.
És kb. mit lehet elérni maximum, nekem min. 5kg/cm2 kellene.
Egy sima transzformátort áttekertem 12v-ról 3A-t vesz fel igy kb. 4cm2-en 1,5 Kg-ot tudok felemelni.
|
|
|
attol füg az elektromágnes ereje menyi rajta a menet |
|
|
hát...
Növeld a menetszámot, vagy az áram erősséget. |
|
|
Az 5kg/cm2 elég soknak tünik!
Mit akarsz méhtelepet nyitni?
Akkor ez azt jelenti hogy 10cm2 felületü vasmag emel fel 50 kg-ot!
Szerintem a határt a menetszámokkal arányosan növekvő vezetékellenállás fogja megszabni!!!
Ja és az áram csökkenni fog minél több a menet a tekercsen.
Ugyhogy egy középutat kell megtalálni.
Ha lehet használj szerintem nagyobb feszültséget mondjuk 24v-ot és feleakkora árammal elérheted ugyanazt a mágneserőt.
És a 24v ugyanazon a tekercsen elvileg kétszer akkora áramot hajt átt és a mágnes erősebb lessz.
Ja és ha a tekercs birja!!!! |
|
|
Köszi az eddigieket!
Ezekkel én is tisztában voltam.
Engem még az érdekelne miböl legyen a "vasmag"
van valakinek valami táblázata amiben az anyagok mágnesezési görbéje meg van. |
|
|
A kérdésed jó! Én megértem fészáz évet de csak tankönyvben láttam mágnesezési görbét, az is csak szemléltető volt. Ezért ma is misztikus dolog számomra egy tekercs v. mágnes elkészítése.
Amit tudok az annyi, hogy a dinamólemez kb. 10000 Gaus = 1 Tesla , a hidegen hengerelt szalagmag anyag (Hipersil) kb. 16 000 Gaus = 1 Tesla mágneses indukcióig használható. Ha egyenárammal táplálod szóba jöhet a közönséges szénacél is.
A vasanyag mágneses jellemzóit valószínűleg csak méréssel tudnád meghatározni. (Bár talán található olyan gyártó aki tud felvilágosítással szolgálni,- ha meg tudod fizetni és legalább két vagonnal rendelsz. Amúgy PIC is használható, csak sok kell belőle és macerás mindet bekenni pillanatragasztóval) |
|
|
Hali!
Én az önindítók behúzótekercsére szavaznék, mindenféle nagysában hozzáférhető a bontóban vagy a MÉH telepen. Igaz csak szakaszos üzemre tervezték, de létezik olyan amelynek két tekercse van, ezek sorbakötésével már talán a tartós üzemet is elviseli ill. az áramfelvétele is emberibb lesz. Jobbat nem hiszem h lehetne építeni. |
|
|
Én mostanában csináltam egy egyenáramú elektromágnest. Két programot tudok javasolni, amit érdemes használni a méretezésre, hogy elsőre sikerüljön...
Az egyik a "Maxwell SV", a másik a "FEMM". Mindkettő szabadon használható és nagyon pontosak, persze pontos geometria megadás után.
Üdv,
Roland |
|
|
Pontosan, a kettő szorzata (menetszám, áramerősség) a gerjesztés, ami erősen meghatározza a tekercs "erejét".
Állandó üzemre tervezed az elektromágnest? Mert akkor keményen kell számolni a melegedéssel is....
R. |
|
|
| Vannak "kaputartó" elktromágnesek, néhányszáz mA áramfelvétellel, amik 3x15cm-es vaslemezt tartanak húzva és 80kp "benyomóerőt" garantálnak rá. |
|
|
Ekkora a tartófelület? (3x15cm). Mert ha igen, az csak 80/45=1.777 kp/cm2.
|
|
|
Igen, nyersen számolva tudom, hogy ennyi .
Az egész ki van öntve és két darab kb 5x130mm-es polírozott vasmagcsík látszik csak. Ezek lehetnek a vasmagok egy-egy tekerccsel, erre tapad rá az ellendarab, ami az ajtóra van erősítve. Ha egyenként próbálod őket, akkor nem fele, hanem sokkal kisebb erővel "letéphető" róla a vas, de ha az említett méretű tapad rá, a kettőre, akkor tudja a 80kp-t.
Akkor most mit vegyünk figyelembe, mint felület? |
|
|
Ezt a két csíkot söntöli az ellendarab? Mert ha igen, akkor nyilvánvaló, hogy a kettő együtt sokkal erősebb, mint külön-külön.
A felületnek mindenképpen a kétszer 5x130 mm-t venném.
Ez nem egy nyitott U vasmag? |
|
|
szio all .
engem i serdekel ez a elektromagnes keszites kesobbiekben (ha megrajzoltam) szeretnem kerni a segitsegeteket , tanacsotokat hogy muxik e dolog , amit kitalaltam
|
|
|
A maximális erő, amit elektromágnessel el lehet érni 160N négyzetcentinként, ehhez olyan vasmag kell, ami 20.000 Gauss (2T) max. fluxussűrűséget visel el. Ezt írja egy 80-as évekbeli könyv, én találtam 2.1T-sat, de nem tudom, hogy ez beszerezhető-e nálunk.
50% Cobalt-Iron - Supermendur
Bővebben: Link
Én is akarok egy kisebb mágnest gyártani - 5 cm2, 700N
A képletek:
F=A*(B*B)/(2*u0)
B - indukció (Tesla)
u0 = 1.257*10^-6
A - felület
B=u0*ur*H
H - mágneses térerősség
ur - "mágneses vezetés" - relatív permeabilitás
H=N*I/l
N - tekercs menetszám
I - áramerősség
l - az elektromágnes hossza
Kicsit sok, kicsit kínai, de ez még mindíg kevés a tervezéshez Remélem azért segít valakin! |
|
|
sziasztok
én mostanában próbálkoztam elektromágnes készítésével ami csapot nyitott (mágnesszelep) 24 volt tól ment 2 napig bírta aztán elfüstölt,
sima vasmag volt benne |
|
|
Üdv,
szeretnék segítséget kérni egy elektromágnes készítéshez, ami magnetoreosztatikus folyadékot vezérelne. A lényeg, h a mag és a tekercselés része csak kb 3 mm átmérő lehetne, amolyan szög méret. Ha ez a rész maximum 40mm , úgy milyen teljesítményt lehetne elérni? Csatoltam egy kis grafikát , egy 10 kPa 50 kAmp p/m-nél elérhető? Vagy nagyon túllövök a célon? Az elméleti részen túl, hogyan fogjak hozzá?
Kérlek nagyon kezdő szinten fogalmazzatok, mert teljesen hozzánemértő vagyok
Köszi! |
|
|
| Én elvileg értek a mágnesességhez, de hogy mi az a "magnetoreosztatikus" folyadék, meg a "p/m", arról fogalmam sincs! Meg azt sem tudom, hogy milyen geometriájú elektromágnest akarsz építeni, és egyáltalán mi a cél. A képet elfelejtetted csatolni. |
|
|
„Magnetoreosztetikus” folyadék létezik, ha jól társítom a gondolatomat.
Először gépjármű lengéscsillapítónál hallottam. Nem széria kocsik. Lényege mágneses tér változásra, változik a folyadék viszkozitása. Olyannyira hogy a folyadék meg merevedik, erős mágnesnél.
Ha nem erre gondolt Amokk akkor bocs. És nagyon többet nem tudok hozzá szólni.
|
|
|
ez a téma engem is érdekel, bár egy kicsit különös felhasználást szeretnék tenni és lehet, hogy egy kicsit elszállt agyam is 
szóval egy olyan elektromágnesre lenne szükségem ami 40-50 cm távolságból egy 60*60 cm vaslemezt vonzásban tud tartani, de nem tudja magára rántani mert a kettő között van egy tégla fal, így a mágnes és a lemez között kellene nekem a lehető legnagyobb mágneses teret előidézni.
persze ennek semmi értelme, csak akkor hogyha a falban van egy üreg is.
azért gondoltam a vaslmezre, hogy zárt legyen a mágnes tere, mert az nem lenne túlzottan jó, hogyha ez a mágnes mindenfelé sugározna is.
további kérdésem, hogyha ebbe a mágneses térbe egy örvénylő mágneses ketyerét beleteszek akkor azt hogyan befolyásolja a fentebb vázolt erős mágneses tér ? elképzelhető, hogy teljesen meg is zavarja azt ?
esetleg van valakinek kéznél egy a fentebb vázolt mágnes, ami akár lehet 1-2 kw-os is... |
|
|
sziasztok.
nekem egy olyan ötletem támadt, h van egy kis darum, és én ahhoz szeretnék egy elektromágneses "kampót" gyártani
a project abból állna, h van egy sima 6lapfejű csavar, annak a 6lapfejű részére én egy vaslemezt heggesztenék, a másikvégére meg egy anyát tekernék rá, és ara meg egy hurok szerűséget raknék.
elképzelésem ez lenne, olyan 12v környékéről szeretném üzemeltetni, és a többi paraméter, az ésszerűsék korlátain belül szabadon választott.
a kérésem az lenn, h valaki számoljn utána, h hány rétegben, milyen vastag drótból, hány menetet rakjak rá, és h milyen vastag csavarhoz való ez
ha nem tesz nagy bonyodalmat, akkor 0.6 os huzalból legyen, mert abból van itthon...
de ha nagyon megterhelő, akkor megyek, és szerzek olyan vastagot, amilyen kell
segítségeteket előre is köszi, és remélem a többi érdeklődőnek is a hasznára válik az ötletetek...
köszi: lewi |
|
|
Ne így csináld, hanem egy U alakú vasra tekerd a drótot! Vagy E alak középső szárára! Vagy egy "fazékvasmagra"! Hogy mekkora vasmag kell, az attól függ, hogy mekkora tárgyakat akarsz fölemelni (vagy hogy milyet tudsz szerezni).
Pl. ha egy hagyományos adapter trafóját szépen átvágod flex-szel a szekunder tekercs közepén, akkor a megmaradt primer tekercset 12 V-tal táplálva pár kg fölemelhető, ha van sík vas felülete, és a trafó nyitott felülete is sík.
Ha nincs sík felület, akkor jó nagy teljesítmény kell, amitől rendesen fűteni fog a tekercs. Ha csak egy csavar a vasmag, akkor annyi drótot kell rátekerni, amennyit csak tudsz. Vaslemezt ne tegyél rá, vagy ha mégis, akkor a fölső végére! |
|
|
akor, hogy tisztázzuk konyhanyelven:
fogom minden bátorságom, és letekerek egy trafót, azt letekerem a huzaltól, és azt az e alakot kihozom belőle úgy, hogy levágom a tetjét, majd szigetelem a középső kis kinyóló részt, és újratekerem új dróttal?
vagy arra gondoltál, h nem szedem le alapból a rezet róla, hanem, csak simán nekiállok flex el, és a tetjét eltávolítom.
és ekor hogy legyen a bekötés?
mert ugye 4 "vége" van. az alsó, és a felső tekercset simán kössem egybe, és úgy adjak neki áramot?
az elátásáról egy régi pc táppal szeretnék gondoskodni.
köszi: lewi |
|
|
Sziasztok,
bocsanat, lehet nem töltöttem jol fel a képet, megprobalom mégegyszer. Ugy van egyébként, ahogy fongab írta, csak az anyag felhasznalasa nagyon széleskörű lehet, az MIT például páncélt fejleszt belőle. A mágnes geometriája henger alakú, ha ez értelmes (nem tudom mi a jo szakirodalom hozzá, én a Csákány Antal féle elektronika-t kezdtem el olvasni hozza, amit a kezdő részen linkeltek be.)
A terméket nem sok helyen láttam, a lord.com-on van fennt komplett leírással, innen adtam meg az adatokat.
Olyan mágnest szeretnek épiteni, ami megszilarditja a folyadékot, habár a görbe nem ábrázolja konkretan a halmazállapot változast. |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
| A magnetorheosztatikus folyadék mágneses tér hatására változtatja a viszkozitását. Volt már róla szó az "Érdekes kütyük" topikban, sőt: a készítése is megtalálható ott (ferrofluid). |
|
|
| Köszi a linket, meg is fogom csinalni jövő heten. Nincs erre másik topik? Mert még sok kérdésem lenne, de az már más téma. |
|
|
egyébként én is hallottam róla.
aszem discovery-n volt, h a ferrarik lengéscsillapítójába is ilyeneket tesznek, és ezzel lehet állítani a keménységét, és ezzel lehet optimalizálni a környerezi hatásoknak pl:földút, bizonyos sebesség feletti változás, vizes pálya, stb... |
|
|
Idézet: „vagy arra gondoltál, h nem szedem le alapból a rezet róla, hanem, csak simán nekiállok flex el, és a tetjét eltávolítom. ”
Igen! Lényegében. Persze ha van türelmed szétszedni, és szépen újra összerakni a lemezeket egy irányban, akkor az a jobb, de szerintem nem ér annyit. A primerre (vékonyabb drót) kell kötni a feszültséget. |
|
|
Hát ferrofluiddal már volt dolgom, de az nem változtatja a viszkozitását, hanem simán csak vonzza a mágnes!
Valami kiállításon láttam olyat, ami a viszkozitását változtatja, de ettől függetlenül le lehetett volna írni úgy is a nevét, hogy a google rátaláljon! |
|
|
Amokk!
Amit te írni akartál, az a mágneses térerősség, amit A/m-ben mérnek (ezerszerese a kA/m).
Idézet: „A mágnes geometriája henger alakú, ha ez értelmes”
Attól függ, hogy milyen térrészben szeretnél nagy térerősséget elérni, és mekkora árammal. A henger alakú nyitott tekercs (szolenoid) a belsejében kelti a legnagyobb térerőt, de ahhoz is elég nagy teljesítmény kell. Ha vasmagos tekercset építesz, akkor behatárolhatod a mágneses teret, és kisebb teljesítmény szükséges.
50 kA/m-hez a tekercs végénél pl. egy 5 cm hosszú, 2 cm átmérőjű csévén 250 menet 1-es drótra kb. 25 A-t kellene kapcsolni, amit az csak nagyon rövid időre visel el. Vasmaggal könnyebb lenne. Nagyobb méretben is valamivel könnyebb. |
|
|