Nem egyszerű, de ki lehet. AZ1 helyett jó az AZ4 ilyet még ma is lehet találni, de ha ragaszkodsz csőhöz, akkor EZ80, 81 -el helyettesítheted. De lehet a foglalatra tenni két SI diódát is.
Az EBF2 helyett lehet EBF80 -at használni, vagy két GE diódát, és egy EF80, EF89. Ha korhű restaurálás a célod, akkor nézz át a múzeális készülékek topikba, ott találhatsz érdekes megoldásokat, régi csőfoglalatba épített korszerűbb csöveket.
Ha jól értem akkor AZ1 cső helyett elég csak kettő SI dióda? Lehet, hogy amatőr kérdés, de nem vagyok elektronikai szakember - Hogyan kössem a foglalatra a diódákat, van valamiféle bekötési rajz róla? AZ EBF2 helyett 2 db GI dióda+EF80+EF89 csövek kellenek, és ebről is van rajz valahol?
Kádár könyvekben találhatsz kapcsolásokat olyan rádiókról, ahol ezeket a csöveket használják. Onnan vehetsz példát. De ha nem vagy elektronikai szakember akkor nem lesz könnyű dolgod.
Az egyenirányító cső anódja helyére a diódák anódját, katódja helyére a katódját. Diódaként használhatsz 1N4007 diódát. A demodulátor diódák helyett valamilyen germánium diódát, ugyanúgy bekötve, ahogy a csőben volt. Használhatsz AA114, OA1160, 61, 72, 80, 82 diódát
Sőt!
A HAM-bazár-ban lehet kapni D9B(V), orosz tűs germánium diódát is, 5db csak 100 Ft, ami megfelel az OA1160-nak, ha nem elérhető.
Én detektoroshoz használtam/használom és kiváló dióda.
Köszönöm a segítségét! Úgy néz ki, hogy szert teszek az eredeti csövekre (AZ1 és EBF2), így a rádiók eredeti állapotban maradnak! De legalább tudom, van más megoldás is a pótlásukra. Ha lesz még ilyen irányú kérdésem, keresni fogom, ha nem bánja! Még egyszer köszönöm!