Személykocsi 12-os savas akkujához keresek valami megépíthető töltő rajzot. Persze valami "jobbfajtát"
Szívesen elolvasom mások hasznos tapasztalatait is a témával kapcsoltaban.
Üdv! Én se találtam akkumulátor töltéssel kapcsolatos topicot csak ezt elem tltőről szóló rengeteg van, de 12 V-os autó aksiról nem találtam v rejtve vmelyik más topicba. Kérnélek akkor ha te tudod hol van belinkelnéd?
Megköszönném én is és ztem mások si akik most ezzel foglalkoznak.
Köszi ezt az adatlapot!
Nekem inkább olyan jellegű a problémám, h megcsináltam egy köbö 1kW tarfóból tehát bírnia kell és a BYW-61 es diada híddal annak pedig 35 A kell bírnia 100V ig ja és ez után kötöttem még egy 10 000 µF elkót h tisztább legyen az DC.
Kondinélkül 13 V ad kondival terheletlenül 17V ezt így nem mertem rákötni a mi aksinkra ezért kölcsön kértem a szomszédból egyet. Ez gonoszul hangzik de mentségemre szóljon h annyira vakon volt a csávó h rossz volt a diesel autójábana generátor és vette bele az aksikat így van egy pár neki. Na mellé dumálok lényeg a lényeg kértem egyet onnan rátettem kondival mindennel szépen elkezdte tölteni 2 Aről kezdte de egy félóra alatt felfutott 12 A na ez már azért tényleg sok. gondolom kéne bele egy áram korlátozó elem pl egy 2 Ωos ellenállás az megfogná 6 A az sztem úgy baráti lenne. Vagy kéne bele vmi egyéb leszabályzó elem?
Köszi ez tényleg hasznos volt számomra elolvasva legalább meg van az egész tematikája. Nem tudom h kapnék-e hozzá való alkatrészeket még. Na mind1 csak lesz vmi mondták nekem a primer körbe 2 100Wos izzó párhuzamos kapcsolását majd a trafó 115Vos bemetére kötve. ezt egyenirányítani szűrni és már mehet is az akura, m az izzók végeznek vmilyen jellegű szabályozást.Erre ha vki tudnak vmit mondani h mi a vélemény.
olvasok és csak ámulok+bámulok..
Szerintem túlbonyolódik a dolog kicsit..az olomaksi egészen igénytelen jószág kb elég neki 1 trafó meg egy dióda.. a primer körbe + 1 60-as izzó és már kész is az automata töltő ez kb már 50 éve müködik .Szürni pufferkondival teljesen felesleges ,hiszen sokkal jobb neki a pulzáló fesz../ elkerülhetö vele a szulfátréteg kialakulása / Mellesleg a generátor sem kényezteti agyon..tölti azt hali.. :o)
hali.
valami hasonló problémával szenvedek én is.
Adott egy gyári töltö ami 60 amperes,csak az a gond,hogy primer kört szabályozta valamikor gyári vezérlö egysége. Miután ez elhalálozott valaki beműtött egy kis triakos szabályzás aminek a jósága egy potival állitható. A gond a következö,hogy fesz. ingadozásra változik a kimenő fesz. is, nem keveset.
Ha valaki tudna olyan kapcsolást,amivel ez megoldható,kérem segitsen.
Helló
azt mondd el h a primer körbe miért jó az izzó már más is mondta mondjuk nekem 2 100as párhuzamosan kapcsolva és az sorba a trafóval.És a kondit is mondták de nem tudták emgmagyarázni ezt viszont köszi legalább ezt si tudjuk mostmár.Az áram szabályozással van gondom, m az ha tehetné elszállna a fenébe. Most h én is hekkeltem egy töltőt 2 töltő van a régi amit egy régebbi csóka csinált az csak egy trafó 4 dióda meg 6 db szofita izzó sorba az aksival sajnos ez így eléggé megfogja a töltést úgy 1A ami harmat kevés egy 6Anek örülnék. amit meg én csináltam az meg a másik véglet az se nagy találmány csak dióda híd van benne és nincsenek izzók.
Na most írtam nagy sokat erről mi a véleméyn tapasztalat.
Az izzók pont az áramkorlátozás miatt vannak....
Ha primerbe rakod, akkor ott kisebb áramú izzók alkalmasak, a szekunderbe pedig nagyobb áramúak kellenek. Hogy egyszerűen mondjam, ha nagyon világít az izzó akkor nagyobb fesz esik rajta, következésképp az akkura kevesebb jut, ami kisebb töltőáramot jelent. Ez a módszer nem túl gazdaságos, de célravezető. Tehát addig rakod az izzókat egymással párhuzamosan, (és ezt a csoportot az akkuval sorba) míg a kívánt töltőáramot el nem éred kisütött akkunál. Ahogy töltődik az akku, úgy vesz fel egyre kevesebb áramot, tehát az izzók halványodnak majd. Ha a trafó egyenirányított feszültsége jól el van találva, akkor 14,5V körül halovány izzókkal akár 100mA alá is lemehet a töltőáram.
Remci csatolt egy dokumentumot.
Én a 12V/6A-es töltőberendezést szeretném megépíteni, kapcsolási rajz a 3.3-as ábrán van.
Négy kérdésem van az áramkörrel kapcsolatban, ebben szeretném kérni a segíségeteket, biztos van köztetek olyan, akinek nagyobb tapasztalata van ebben, mint nekem.
1. Megépítette már valaki?
2. Milyen szekunder feszültségű trafó alakalmas hozzá?
3. A P3-as potméternek mi lehet a pontos értéke?
4. A BD646 tarnzisztorok bázisaihoz kapcsolódó hőelem, az egy termikus ellenállás?
Az ilyen töltőknél, mint ahogy már szóbakerült, elsődleges kérdés, hogy üzemszerűen ezzel kell tölteni az akksit, vagy csak néha kell rátölteni vele. Mert az utóbbi esetben teljesen felesleges a töltőáramot lesni, melegedő tranzisztoros kapcsolásokat építeni, stb. Kell egy trafó több szekunder kivezetéssel, 1V-os beosztással, arra egy többállású kapcsoló és graetz. Rövidzárvédelemre egy olvadóbiztosító bőven elég. A töltés kezdetén beállítani egy értelmes áramot a kapcsolóval és otthagyni. Néhány óra múlva mehet a járműbe. Ha az beindul, akkor töltse az tovább, ha meg nem, akkor vissza a töltőre.
Sziasztok
Hamarosan itt a tél, beköszönt a hideg, és az autó akkumulátorok ezt nem igazán szívlelik, főleg akkor ha a kocsi egész télen az utcára kerül . Arra gondoltam hogy összedobok egy töltőt ami szivargyújtón keresztül tölt, és akár több napig rajta is hagyhatom. A hálozati kábel bevezetése nem gond a beltérbe, mivel egy LADA személygépkocsirol van szó, mely messze híres az ajtó és a kasztni közötti pontos illesztésről . Szóval a töltő áramkör a következő lenne: Van egy trafóm ami 15v-ot ad le és max 300 mA-t. Nos ha csinálok hozzá egy lm317-es feszültség szabályzót és beállítom 14,5 v-ra (persze a trafó feszt egyenírányítom és bufferolom). Ez töltené az aksit? Rajta hagyhatnám esetleg több napig is?
Elgondolás jó csak:
Hogy korlátozod az áramot? Ha kicsi a akkumulátorfesz, akkor a töltőáram, nagy lesz. Leég a 300mA trafó.
Egy héten belül mindenképp el kellene indítani az autót (meríteni az akkumulátort)
Az se jó ha folyamatosan töltőd. ( ólomlemezek, szivacsos szerkezete, eltömítődik. Romlik a tároló képessége )
üdv.
Állítsd 13.8V-ra és nyugodtan egész télen rajtahagyhatod. Nekem a szünetmentes autóakkuval évek óta így megy és semmi baja.
Én uA723-at használnék, azon egyszerűen tudsz áramkorlátot és feszültségkorlátot is állítani. Persze kell egy áteresztőtranzisztor is , mert a 723 nem tud 300mA-t. pláne ha kiszámolod a 15V csúcsértékét és a disszipációt az áteresztőelemen.
Én az előző oldalon feltettem egy kapcsolást. Az kipróbált egyszerű és mindent tud amire egy autóaksi töltőnek tudni kell.
Be ehet állítani a maximális töltőáramot. és a töltőfeszültséget is feltöltés után , ha jól van beszabályozva rajt lehet hagyni az aksin. Nem kell kivenni a zárócsavarokat sem .
Lehet vele zárt aksikat is tölteni.
Mélykisülés estén is használható.
Kis átalakítással 1-2A ostól 20-40Aos töltőáramú is lehet(csak a trafó azegyenirányítót,thiristort ésa figyelő ellenállást kell modosítani).
Szóval az áramkorlát az lényeges. Csatolom a feszszabályzót, úgy tudom az lm317-tel lehet valahogy áramkorlátot is csinálni 1 db ellenállással, csak nem tudom hova kell tenni. HELP
Szép, hogy gondoskondni akarsz az akksiról, de az elgondolás hibás, hogy nem szereti a hideget. Egyik akkumulátortipusnak sincs baja a hidegben, sőt ha nincs használva, akkor jobb, ha hidegben áll; csökken az önkisülésük, ólomakksinál lassul a szulfátosodás. Az mondjuk tény, hogy hidegben nem tud akkora mennyiségű energiát leadni, de ezen semmilyen töltéssel nem tudsz segíteni, mert ez a kémiai reakciók lelassulásából fakad (mint a lassúbb önkisülés is). Ha nem használod az autót, akkor nagyjából hetente, olyan időpontban, amikor melegebb volt aznap, indítsd be, menj vele 5-10 percet, ez idő alatt a generátor feltölti az akkut, a motor és a váltó felkavarja az olajat az alkatrészekre, összességében jobban jársz, mint a töltővel. Traktoros ismerősöknek is ezt javasoltam, amióta így csinálják, nincs szükség a külső töltőre, és könnyebben is indul a gép, persze csak akkor, ha a generátor rendesen tölt, ezt le kell ellenőrizni, mégjobb valami ledes visszajelzést beépíteni.
Tényleg igazad van! Rc modellezek és a LiPo aksimat is hidegen tárolom (hűtőben), pont az önkisülés miatt. Nem gondoltam volna hogy az ólom aksiknál is ez a helyzet, na mindegy. Mindenesetre összerakom a töltőt köszönöm a segítséget.
Hello.
Arra gondoltam,hogy átalakitom a akkutöltömet,mert igy nem mondható valami preciznek.
Szóval adott a trafó,(szekunder:37 volt/70 amper) egyenirányitva.
A primmer felöl triak+potival szabályozva,ami addig nem is probléma,csak hát a hálozati fesz.ingadozás,miatt igen nagy kimeneti eltérések jönnek létre.
szoval triak -os megoldás marad csak valamilyen triak vezérlöt kellene csinálni ami az akku feszültségét figyeli és ahhoz képest,vezérli a triak gyujtást.
Akinek van tapasztalata az ilyen kapcsolásokal,vagy ötlete erre, örülnék ha megosztaná velem.
Na megcsináltam a töltő kapcsolási rajzát, csatolom. Ez így most jó? Én úgy számolgattam hogy a kimeneten 13.8v jön le (Dudus tanácsára), az áramkorlát 250 mA, ha jól számoltam. Valaki átszámolná mert nem sok elektronikai ismerettel rendelkezem (gépész vagyok).
Csatlakozom az elöttem szolohoz,ha egy savas aksit tölteni kell az már régen roszz,de ha már tötljük akkor a kapacitás 5 százalékával nim. 12 órát nem kellenek a csilli-villi automata töltők
Amit most csináltam az egy sima trafó 230V/14V a 14V –os része egyenirányítás után, akkumulátorra megy. A 230V része triakos feszszabályzó ott lehet a töltőáramot állítani. (10-12 alkatrész)
Ki lehet egészíteni triakos optócsatolóval ami figyeli a akkumulátor feszültségét és le kapcsol.
Egy 8-12A/400-600V triak csodákra képes. Csak trafót találj hozzá kb.: 400W.
A kismegszakítót én is javaslóm. De ne 20A vegyél elég a 16A is. Az is ha 25A töltesz 1órán belül kapcsol ki ha 20A akkor több mint 1óra és ha hideg is van, lehet 2 nap is. Ha fordítva teszed a akkumulátort, közvetlen.