A masik, hogy vigyazz a ciklikus kiolvasassal, mert amikor az RTC chip eppen frissiti a regiszterek erteket (amikor lepteti az egesz szamlancot), akkor elofordulhat, hogy ervenytelen adatot ad vissza. Adatlapban leirjak, hogy mik a lehetosegek.
Igen ezt jól elnéztem. Ha minden igaz akkor a frissítési idővel nem lesz gond mert 1 parancs végrehajtása 1us ideig tart és az adatlapban az időzítések mind ns-os nagyságrendekben vannak. Köszönöm a segítségeteket.
NXP PCF8563 RTC-t használok, ugyan nem PIC-kel de nem leltem "valós idejű óra Atmega8-cal" topikot, nyitni meg nem akartam. Működik is végre de van vele mégis egy furcsa és számomra megfejthetetlen probléma. Ha a másodperc eléri a 40-et akkor az órák helyén óra+40-et olvasok vissza. Tehát pl 11:16:40-től ez jelenik meg a kijelzőn: 51:16:40 viszont 51:16:59 után ismét a jó eredményt kapom: 11:17:00. Ez lehet a killbill említette hiba miszerint ciklikus kiolvasáskor hamis értékeket kaphatok vissza? Az a helyzet, hogy az adatlapban nincs utalás ilyesmire. A percek, órák napok kiíratását egyébként egymástól függően akarom majd végezni , pl. ha a perc és a mp. értéke is 59 csak akkor frissíti az órát. De azért szeretném tudni, hogy hol a hiba. (Feltéve
ha hiba és nem az RTC IC sajátossága)
Sziasztok én is hasonló problémával szenvedek nálam egy PIC18F2320 és egy DS1302 RTC ic dolgozok együtt!
És nálam is valamiért egy hét alatt több mind 10 percet késik.
Elem is van kötve az RTC-re 32,768Hz órakvarcról járatom.
Esetleg tudtok valami tippet adni minek nézzek utána.
Esetleg a RTC ic driver-ben kellene módosítanom?