Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   34 / 125
(#) Szarnyalo_Sas hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok!

FÉG C30 kazánhoz cserélek szobatermosztátot. Siemens RDE 10.1-et vettem hozzá, a három kábelből csak 2 lett bekötve. Működött, de néha megzakkantotta a termosztátot, ami azt jelentette, hogy átállította a beállított hőmérsékletet (mindig fölfelé, változó hőmérsékletre, néha 36-ra. Ez azért érdekes, mert max 35ig lehet állítani kézzel. Ugyanezt levéve nem csinálta.
Ezt elmondtam a Siemensben, ahol nagyon rendesek voltak és azt mondták a kazán nem okozhatja, mert le van határolva. Adtak helyette egy RDE100.1-et. Ezt is bekötöttem két kanóccal. Itt meg azt csinálja, hogy lebénítja a digitális gombjait, és a hőfok beállítástól függetlenül bekapcsol...
A két drótot a T X helyre kötöttem.
Hogy kellene bekötni? Ezek vannak írva a bekötéshez: T X (semmi) Q11 Q12 Q13
Leírás nincs hozzá, a netet széttúrtam angolul magyarul, de semmi...
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) kadarist válasza Szarnyalo_Sas hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia!
A Q kivezetésekre kösd a kazánt, ahol a Q11 mindig be van kötve, az a közös. Adatlap.
(#) Szarnyalo_Sas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Köszi a választ!
Q11-re kötöttem a feketét, Q12-re a kéket, így már működik a termosztát (nem bénulnak a gombok), de a hőmérséklet beállítástól függetlenül megy a kazán...
(#) pjg válasza Szarnyalo_Sas hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Lehet a rossz bekötéssel már hazavágtad a termosztátot.
(#) kadarist válasza Szarnyalo_Sas hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Akkor ne a 12-re, hanem a 14-re kösd.
(#) Szarnyalo_Sas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
kadarist, nagyon hálás vagyok a segítségért, Q12-Q14 a helyes megfejtés!! Köszönöm!
(#) kadarist válasza Szarnyalo_Sas hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szép munka!
(#) Szarnyalo_Sas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
A Tiéd a szép munka! Q11-Q14-t akartam írni, ez a jó.
(#) fmate hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Köszöntök minden kedves felhasználót!

A következőkben kérném segítségeteket:

Adott egy Ariston clas evo 24 cf típusú fali gázkazán, amihez egy Computherm q3 vezetékes szobatermosztátot szeretnék bekötni.

A szobatermosztátra három vezetéket lehet bekötni (1. fotó), a termosztát helyén három vezeték található (2. kép) ezek a vezetékek át lettek kötve (gondolom bent hagyta a régi vezetékeket a villanyász- 3. kép) a kazán ellőtt közvetlenül ez a három vezeték található (4. kép), a kazán periféria paneljén azonban csak két vezetéket tudok bekötni (5. kép). Megnéztem, semelyik vezetékben sincs áram. A kérdésem, hogy mit, és hova kössek be, továbbá, hogy a földet hova kössem, ha nincs helye a kazán paneljén?

Annyi infóm van még, hogy a termosztát füzete szerint a csatlakozási pontok: 1- NO, 2-COM, 3- NC.


Kérdésemből láthatóan laikus vagyok, kérem ezt figyelembe venni
(#) Gafly válasza fmate hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Az a része, hogy olvasol vissza picit a topicban megfelel?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) fmate válasza Gafly hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Megtörtént. Persze lehet hogy nem jól értelmeztem az itt írtakat. Ezért is kérdeztem. Értelmezd a laikus szót.
úgyhogy nem felel meg.
(#) zsoci77 hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Sziasztok,

az alábbi problémában kérem a segítségeteket:

van egy Grundfos szivattyú, melyet egy MMG termosztát (csatolva a kép) vezérel. A termosztát nemrég még működött, de valószínűleg a tekerő potméter túl lett csavarva, így most nem ad jelet a szivattyúnak.

Nem vagyok szakértő, mégis azt szeretném kérni írjátok meg miképpen "hekkelhetem meg" a bekötést a termosztáton (vagy a szivattyúban - bár az nekem nehezebben hozzáférhetőnek tűnik) úgy, hogy a szivattyú folyamatosan működjön.

Ezt nem állandó megoldásnak gondolom, csak a rendszer probálgatása miatt lenne erre szükség mivel felújítás előtt állunk és nem tudjuk mit tud a rendszer.

Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) proba válasza zsoci77 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ha szétszeded van benne jó esetben két vezeték, azt kösd össze.Ha ez nem jött be, akkor van benne egy tárcsa, az alatt mellett van egy érintkező azt igazítsd meg, egy kis mechanikai jártassággal lehet meg is tudod javítani.vagy kösd össze a két érintkezőt.
(#) zsoci77 hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Köszönöm a tippet.

Három vezeték van benne, melyiket kössem össze?
Ez nem veszélyes, nem szükséges előtte áramtalanítani?
Nem teheti tönkre a szivattyút, pláne ha rosszat kötök össze?

Próbáltam szétszedve tekergetni, javítgatni. Most is szokott "kattanni", régebben ilyenkor kapcsolt be, de most egyáltalán nem indul a szivattyú. Lehet, hogy más a probléma oka?

köszönöm!
(#) pinkova válasza zsoci77 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Ha kattan, akkor kapcsol. Ha kapcsol akkor lehet hogy az idők folyamán oxidálódott a kapcsoló érintkezői közti felület.
Hiba lehet a szivattyú tengelyének a letapadása, amit a szivattyú végén levő csavar kitekerésével majd a tengely csavarhúzóval megmozgatásával javíthatsz. Ne feledd visszatenni és érzéssel (!!!) meghúzni a dugót.
Lehet hogy a szivattyú előtti biztosító ment tönkre vagy fel sincs kapcsolva.
Ha három vezeték megy, valószínű nem erre a termosztátra húzták be a kanócot hanem a fejlettebb, éjjel-nappal üzemmódoshoz. Azon volt egy kapcsoló, napocskás-holdacskás üzemhez.
Van egyáltalán feszültség a vezetékben?
(#) mihimarci hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem igazán vagyok jártas a tèmában. Azt szeretném megtudni, hogyan lehet egy hagyományos termosztátot arra használni, hogy egy konnektort kapcsoljon, amibe egy olajradiátor van bedugva. (Ha lehet ilyet egyátalán) tehát hova kell kötni a kapcsolószálat a 4 lehetőség közül.
Előre is köszönöm!
(#) Saggitarius válasza mihimarci hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Nem valoszinu, hogy elegendo a terhelhetosege ennek a termosztatnak. Eddig amit lattam info, az 6A, ami kb 1200W terheles, de nem ennyivel illik terhelni. Talan a 3-4 kapocspar amit hasznalnod kell, de inkabb merd ki. A masik lehetoseg a 2-4 lenne.
(#) mihimarci válasza Saggitarius hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget, erre voltam kíváncsi.
(#) mihimarci hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
Ja most vettem észre a fedél belső oldalán egy 220v 10A feliratot. Ez elég terhelhetőség? Egyátalán erre vonatkozik?

image.jpg
    
(#) Laslie hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Vaillant VUW 240/2-3-as kombi cirkóm, amihez eredetileg egy VRT 40-es szobatermosztátot szereltek fel. Mivel ez teljesen manuális termosztát, nem programozható, ezért leszeretném cserélni. A Vaillant-nál azt mondták (technikai tanácsadás), hogy mivel ez egy 24 V-os analóg termosztát, így a jelenleg forgalomban lévő termosztátok közül a calorMATIC 332-es heti programozású szobatermosztáttal tudom kiváltani.
Megkérdeztem a Vaillant szakembert, hogy a termosztátot én is ki tudom-e cserélni, vagy mindenképpen szükséges egy szakembert hívnom, de megnyugtatott, hogy nem egy bonyolult dolog, én is ki tudom cserélni. A szerelési leírást átolvasva szerintem sem tűnik bonyolultnak (2 lyuk a csavaroknak, és a 3 vezeték megfelelő bekötése). A beállításokat átolvasva volna egy kérdésem. A szakaszillesztés beállításánál mit jelent a lomhább illetve gyorsabb kapcsolási viselkedés? A gyári érték 0.
Üdv
(#) senszey hozzászólása Szept 16, 2014 /
 
Sziasztok!

A házunkban van egy vizes kandalló és egy Radiant RMA 24 kazán. Három fűtőkör van, egy plc-s relés vezérlésen dolgozom éppen.
Van valakinek ehhez a kazánhoz bekötési rajza? 28-as és 31-es csatlakozók vannak most rövidre zárva (lásd a képet), régen 2 vezetékes termosztát volt ide kötve. Háromvezetékes termosztát is köthető rá? Hogyan? Bármilyen típus jó?
Ha PLC-vel vezérlek, akkor valószínűleg nem fogok tudni 3. jelet adni a kazánnak, de egyelőre azt se tudom milyen jelet várna.

Van egy Vaillant calormatic 330 termosztátom, a leírás csak annyit ír, hogy a 7-8-9-es csatlakozókat össze kell kötni a kazán 7-8-9es csatlakozójával. Erről tudja valaki, hogy melyik csatlakozó micsoda? 2 vezetékes üzemmódban is tudom használni vajon? Ilyenkor nem kötöm be a harmadik szálat és kész?

köszi,

András
(#) Kismazsika hozzászólása Szept 22, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy Ariston Genius 23 r típusú gázkazán, és egyszerűen nem találom a termosztátnak a helyét ahová be kell kötni. Ha esetleg valaki találkozott már ilyen fajta kazánnal akkor a segítségét kérném Előre is köszönöm.
(#) VIM válasza Kismazsika hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Szia! Van ITT egy készülék ebből a típusból. Erre gondoltál? Ennél a 11-12 pontokra van kötve az áthidalás eltávolítása után egy záró kontaktussal rendelkező típus ami megfelel.
(#) Kismazsika válasza VIM hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Szia! Igen pontosan erre gondoltam, de a panelen nem látható hogy külön ki lenne vezetve és így bizonytalan számomra. http://prntscr.com/4plak6 ezen a képen látszik a 11-12 pont ami a termosztát a rajz szerint de a valóságban egy csatlakozó, és a csatlakozóból a vezetékek a kazánba mennek.
(#) VIM válasza Kismazsika hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Az NEM az! Félreérthetően írtam le. A 15. oldalon van a képek alapján meg fogod találni azt a csokit ami az áthidalást is tartalmazza, ott a fedél alatt. Az 5. képen mutatja is az áthidalást amit el kellett távolítani.
(#) zoszka válasza senszey hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
A calormatic 330 egy folyamatszabályzós 24V-os termosztát. A beállított és aktuális hőmérséklet különbségének függvényében változtatja a kimenetén a feszültséget, amivel teljesítményszabályzást végez a kazán alap esetben. A PLC vezérlést programozhatod úgy is, mivel van fat-es kimenete, hogy a teljesítményigény eredőjét 2V és 24V közé állítod negatív visszacsatolással. Így elég hozzá 2 vezeték a kazán felé, de nem a 28/31-es pont, azt ilyenkor fixen rövidre kell kötni, mivel a kazán kisfeszültségű bemenete pozitív (24V) előfeszítést kap és azt kell lehúzni alacsony szintre, hogy csökkentse a teljesítményt. Ha jól gondolom időjárás-követőnek van programozva a 3 kör amihez egy plusz hőtermelő is csatlakozik.
(#) gyenespeti hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Sziasztok

Termosztátot szeretnék bekötni. Egy COMPUTHERM Q7 temosztátról van szó. A következő a problémám:

Van egy konnektor amibe be van dugva egy thermoöv 25-ös gázkazán illetve egy keringető szivattyú. Ha a termosz jelet ad akkor indul min a kettő. Elméletileg. A konnektorba belemegy egy földelés és egy nulla, illetve van egy szabadonálló fázis.

Aztán a termosz felé eljön egy nulla a konnektorból, egy zöldsárga ami a fázis helyén lenne, illetve az előbb említett szabadonálló fázishoz hozá van kötve egy fekete vezeték ami szintén eljön a termoszig. Nekem már csak annyi a gondom, hogy nem tudom bekötni.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) elektroton válasza gyenespeti hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
A régi termosztát három vezetékkel volt bekötve, most viszont csak kettő vezetékre van szükség. Az új termosztát esetén a kék, nulla szálat nem kell bekötni, le kell szigetelni. Az ott lévő zöld-sárga visszamenő fázisként funkcionál, jelen esetben ezt illik betekerni fekete szigetelő szalaggal, hogy ne tévesszen meg mást sem az eredeti színe.
Tehát a feketét az új termosztát 2-es pontjába, az átszínezett zöld-sárgát viszont az 1-es pontba kötni.
(#) gyenespeti hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget, viszont így nem kapcsol a kazán. A régi termosszal működik.
(#) gyenespeti hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Kipróbáltam fordítva! Úgy viszont működik.
Következő: »»   34 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem