Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   35 / 125
(#) VIM válasza gyenespeti hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Szia! NEM jól kötötted be ha másként csináltad mint amit "elektroton" leírt! Az a hűtésre vonatkozik és így most azonnal működik ha be van dugva a készülék a konnektorba. A leírás szerint kösd be és állítsd a hőfokot lejjebb, hogy bekapcsol-e akkor a vezérlő reléje és zár-e a kontaktusa a konnektor felé.
(#) gyenespeti hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Jelenlegi bekötés alapján ha lecsökken a hőfok bekapcsol a kazán. Pont most néztem meg.... elérte a beállított hőfokot és kikapcsolt. Ha a leirtak alapján kötöttem akkor semmit sem csinált. Próbáltam úgy is hogy lentebb vettem a hőfokot aztán vissza. A jelet adta de a kazán nem ment. Nézzétek már meg légyszives újra a vezetékeket. Biztos hogy nem jó???
(#) Szpisti válasza gyenespeti hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Nincs ezen a Q7-en pogramból beállítható hűtés és fűtés lehetőség?
Mert ha épp hűtő üzemre állítottad (cool) akor működik így.
(#) VIM válasza gyenespeti hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ha most úgy működik ahogyan leírtad, akkor JÓ! Valamit változtathattak a számozáson vagy a relé kivezetésén ha most fordítva működik a jelenlegi helyzetben.
(#) gyenespeti hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
Megnéztem és fűtés üzemmódban van. Köszönöm a segítségeteket.
(#) biagio hozzászólása Okt 6, 2014 /
 
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem. Termosztát csere. Saunier Duval kazán.
Most pt-105 termosztát van 2 vezeték... (2 piros..) pt-105ben a 2es(L) és 4es csatlakozásra kötve.
Computherm q7nél melyik kábel hova menjen az 1(NO) és 2 (COM) csatlakozásokhoz?
2esL 1NOra és 4es a 2COMra vagy fordítva.. vagy nincs jelentősége..
Köszönöm a segítséget!
(#) zoszka válasza biagio hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Nincs jelentősége
(#) biagio válasza zoszka hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Köszönöm szépen!
(#) jalitta hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Sziasztok,
szeretnék segítséget kérni:

Van egy Computherm Q7 Rf termosztátom amit cirkóval tökéletesen működik. Viszont alternatív fűtésnek infra padlófűtést teleptek. Szeretném mind a 2-őt egy termosztátról szabályozni. Ez egészen odáig meg is oldható, hogy veszek még egy vevőt és azt kötöm rá a padlófűtésre, amit ki-be kapcsolgat. Viszont a padlófűtésnél (ajánlott) padlóérzékelőt kellene használni. (Ha csak nem akarok 80C°-os padlón sétálni).
Valahogyan a padlóhőmérséklet érzékelőt össze tudnám kötni a termosztát vevő egységével?
(#) Inhouse válasza jalitta hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Sorba kötöd a 2 érintkezőt, amikor valamelyik tilt, nem megy a fűtés.
(#) zoszka válasza jalitta hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Ez egy érdekes ötlet, ugyan azt az adót két vevőhöz regisztrálni.
És működik?
(#) Bakman válasza jalitta hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Inhouse leírta a lényeget. A padlóhőmérséklet érzékelőt sorbakötöd* a termosztát vevőegységével. Ha az érzékelő szerint túl meleg a padló, a termosztát hiába kapcsola be a padlófűtést, nem fogja túlmelegíteni a padlót.

* Ha a padlófűtés fogyasztása nagy, amit nem bírna ki a termosztát és/vagy a padlóérzékelő, relét kell használnod ami biztosan kibírja a terhelést.
(#) VIM válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Szia! Építs be egy ilyen kapilláris csőtermosztátot és ezt kösd sorba a Q7RF érintkezőivel, így a padlód kontrollált körülmények között le lesz kapcsolva azon az értéken amit a kapilláris csöves kapcsolóelemmel megadsz neki. Ez a megoldás alkalmas a külön-külön működtetésre is mert ha ezzel a kazánt is lekapcsold, akkor máshol nem lesz fűtésed. A szobatermosztátot mindig a leghidegebb helyiségbe kell felszerelni és a többit lehetőség szerint szabályozni. A padlófűtéssel rendelkező helyiségben nem előnyös felszerelni a szobatermosztátot, mert nagyok a hőingások és ezt nehezen fogod tudni kontrollálni ezzel az egyszerű megoldással. A panelek zónáztatása még energiatakarékosabbá tenné a padló temperálását.
(#) jalitta válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
köszönöm a gyors válaszokat.

Megpróbálok ebbe az irányba elindulni. Esetleg szerintetek - mivel még a kialakítás előtt állok -, mi lenne a legideálisabb megoldás. Cirkó fűtés mellett, elektromos padlófűtés 2 szoba + előszoba. Tehát a helyiségekben külön-külön kellene termosztátot felszerelni? Ezt a zónáztatást nem igazán értem. Vagy létezik olyan megoldás, hogy 1 helyről vezérelném mind a 3 helyiséget?
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Inkább egy digitális, a mai kornak megfelelő termosztátot, amin leginkább a pontos hőmérsékletet és a hiszterézist is be lehet állítani.
(#) Bakman válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
A lehetőségeknek csak a pénztárca szab határt. Csökkennek az energiaárak, de biztos, hogy elektromos árammal akarsz fűteni? Kb. a legdrágább megoldás. Most radiátorok vannak minden helységben?
(#) jalitta válasza Bakman hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Igen, minden helyiségben radiátor amiket egy ferroli domina c24e cirkó fűt. Az a baj, hogy ez egy 2 emeletes ház lapos tetővel, mi lakunk a másodikon, alattunk nincs fűtés (csak iroda),felettünk lapostető, 3 oldalról külsőfalak - a 4-ik a lépcsőház, és 30-as szigeteletlen tégla fal. Szigetelés tervben sincs, viszont kisgyerekünk van aki egész nap mezitláb rohangál, télen 21C° fok van a lakásban, ez 26-30 ezer forint gázt jelent.

Ezért gondoltam, hogy rásegítenék egy kis infra padlófűtéssel, mert ha nem is csökken a havi számla, legalább meleg legyen.

Ha tudnál valami jó megoldást, szívesen fogadnám.
(#) Bakman válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
A szigetelés lenne az igazi és jó megoldás. Sokkal melegebb nem lenne az elektromos padlófűtéssel, ellenben a villanyszámla ugrana nagyot. Ami viszonylag olcsó és jó lehet, az az összes helység szőnyegezése, esetleg az alá még egy réteg valamilyen szigetelő (pl. filc vagy a legolcsóbb vékony szőnyeg). Szerintem. Itthon a fűrdőszobába raktunk egy viszonylag olcsó szőnyeget, sokkal jobb érzés rálépni, mint a padlólapra.

A gyermeket rá lehet szoktatni a zoknira, ha máskor nem, legalább télen.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
(#) jalitta válasza Bakman hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Mennyi lenne a fogyasztása szerinted, ha 40-80w /m2 -t írnak.kb 25 m2 felület lenne összesen. Számolásban nem vagyok erős.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Úgy látom, hogy a digitalizálás még várat magára.
(#) proli007 válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Hello! Szorozni azért csak tudsz nem? Mert csak a teljesítményt a felületet és a várható működési időt kell összeszorozni..
(#) VIM válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Szia! Próbáltam volna a lehető legegyszerűbb megoldást javasolni az elgondolásodra de így utólag amit a lakásról írtál, szerintem a szigetelésre kellene összpontosítanod, ahogy azt Bakman is javasolta. Minden radiátor mögé hővisszaverő tükröket ragassz fel és ha egy mód van rá akkor a padozatra is a burkolat alá (padlószőnyeg alá). A hővisszaverő tükör anyagát tekintve, amit megengedhetsz magadnak az adott négyzetméterre. Minden falfelületet próbálj meg lefedni valamivel (szekrénysor, polcok, faliszőnyeg, drapéria, képek stb. stb. ....) Ha a mennyezetre tudnál felragasztani dekor lapokat nikecellből, az is nagyon sokat javítana a helyzeten. Hát a digitális megoldás itt nem sokat segít jelenleg.
(#) Bakman válasza jalitta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Üzmóránként kb. 50 Ft. Napi 12 óra üzem mellett napi 600 Ft, havonta kb. 18 000 Ft.
(#) Murmucka hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Sziasztok,

új házba költöztünk, ahol egy ferrolli domiproject f24 kombi gézkazán van, jelenleg egy computherm q3 készülékkel. Ha jól olvastam utána, ez a felállás gyakorlatilag csak nyit/zár típusú kontrollt tud, azaz vagy elindítja, vagy leállítja a fűtést.

A kazán viszont tudna opentherm szabványú kommunikációt (elvileg 1 vezetékpáron ugyan úgy) kompatibilis termosztáttal. Van értelme okosabbra cserélni? Ezáltal ha jól sejtem a fűtés intenzitást is szabályozná a termosztát. Milyen termosztátot ajánlotok ezekből?

A másik alternatíva egy nest v2 (UK) termosztát lenne, utánaolvasva ez is csak ki be kapcsolná a kazánt, mint a computherm q3, meg persze szebb is, de jobban nem kezeli.

Mit ajánlotok?

köszönöm!
(illetve akinek ilyen típusú kazánja van és tudna segíteni: a kazánba 2 sorkapocs van (1-1 pár vezetékkel) a computherm jelenleg a 2 fehér kábelre van bekötve. A másik sorkapocsra 1 pár szürke kábel megy, ez lenne az openthermes verzió? vagy az is a fehéren megy, és teljesen más a szürke?

köszönöm!
(#) gaborboy01 hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Sziasztok,

Villanyakazánom van és digitális termosztátot szeretnék hozzá venni, csak tanácstalan vagyok majd melyik kábel hova való, hova köthető?
Három eres vagy két eres csatlakozású termosztátot vegyek? 230-as vezetékem is van...
Tudtok segíteni, ehhez a kazánhoz és rendszerhez milyen termosztát való?

Köszönöm
Üdv,
(#) zoszka válasza Murmucka hozzászólására (») Okt 13, 2014 / 1
 
A szabályzásból adódóan az opentherm-el lényeges fogyasztás csökkenést lehet elérni, ha a lakás körülményei is olyanok...
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) zoszka válasza gaborboy01 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Bármilyen digitális 2 pont szabályzású termosztát megfelel. A kék-barna vezetékeket kell visszakötni....
(#) proli007 válasza gaborboy01 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Hello! Azt még tegyük hozzá, hogy ellenőrizni kell a termosztát adatlapján, hogy képes-e kapcsolni azt az áramot, amit a fűtés felvesz..
(#) elektroton válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Szerintem nem valószínű, hogy közvetlenül a termosztát kapcsolja a fűtőbetéteket, hanem egy mágneskapcsoló is van a készülékben és csak azt kapcsolja. Egyébként az MMG-s termosztát sem bírta volna, nem terhelés kapcsoló.
(#) proli007 válasza elektroton hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Várhatóan igazad van, de jobb ha felvilágosítjuk, és nem égeti el az új termosztátot esetleg egy "jó ötlettel"..
Következő: »»   35 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem