Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   76 / 119
(#) doktor válasza msteve hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Igy van ,nem egyforma az összetételük.

Mint írtam,azért is becsapós, mert sokan a külső esztétikai állapot alapján ítélik meg, nincs berepedve, azt gondolják jó.
(#) Gery78 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Igen, ez egy nagyon jó hangszóró, ezért sem esek neki a javításnak csak úgy, hanem körüljárom a témát anennyire csak lehet. A Scan Speak hangszórók hangját a finom megszólalás jellemzi, ezt szeretném megőrizni. Ezért is ragaszkodom az eredetihez legközelebb álló anyagokhoz. Hogyan lehetne rendesen megcsinálni, mit értesz rendesebb javítás alatt? Mit javasolsz, szívesen fogadok minden véleményt. Azt tudom, hogy az eredeti ragasztót feloldotta a nitrohigító, és megvan, hogy 0,15mm vastag papír lengőre készült a tekercs.
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Valóban nem lenne rossz ha valaki aki sokat kipróbált mondana valami konkrét ragasztótípust ami megfelelő, több helyen kapható is, és itt nem csak a csévékre gondolok hanem a porvédőre, membránszélre is. És persze az sem baj ha utólag azt is le lehet oldani valamivel, bár ritkán javítja az ember kétszer ugyanazt a hangszórót. Szeretem amikor benyögnek ilyet pl. hogy araldite, amiből van kismillió féle, és nem csak ragasztó hanem műgyanta, akármi.
Olyat is láttam aki jobb híján sziloplaszttal ragasztotta a membránszélt, mondván hogy az ragad is, rugalmas is, meg lehet is lehet majd szedni ha muszáj.
(#) msteve válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Ha megnézed az előző hozzászólásomat,konkrét típust irtam.
Ezt használom évek óta,és kilószámra veszem...
(#) msteve válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 1
 
Látom te hatalmas tapasztalattal rendelkezel!
Úgy mondasz ellent minden hozzászólásra,mint sok "ismerősöm",akik tudják ugyan a nagy titkot,de az életük árán sem adják ki senkinek!
Egy ilyen embert utoljára egy bolhapiacon láttam,és éppen egy százforintos tételre alkudozott,szinte közelharcot vívva...
A hangszórógyártás egy nagyon kis szegmense az iparnak,a legtöbb gyártó...néhány kevés kivétellel...abból épitkezett amit talált.Mostmár azért főleg mióta megjelentek a csak alkatrészek gyártására specializálódott cégek,elindult némi fejlesztés is a szakmában.
Ha megnézed a Scan-speak gyári videóját,láthatod hogy a precizitást annyira nem viszik túlzásba.Egy barátom Scan-speak fan,és ez mellett vegyész analitikus.Kielemezte az egyik hiper-szuper-titkos összetételű papirmembránjuk alapanyagát.
És mit talált bennük?Fenyőfarost,némi üvegszál,és gyapot...
Nem kell hasraesni a nagy nevektől sem.Ha valamit jót csinálnak,az egy jól sikerült kompromisszum.Főállásban javitom a hangszórókat,van hogy napi 8-10db is átmegy a kezemen.Sokszor kell nekem is kényszermegoldásokat alkalmaznom,és nem is emlékszem rá mikor kaptam olyan visszajelzést,hogy ez nem úgy szól mint az eredeti...
(#) P_Laszlo válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Nem tudsz olyan huzalt venni, amit ők használtak, így kilónként kb. 18-20 000,-Ft lehet mostanában az a 0,15-ös. És persze működni biztosan fog majd, de a paraméterei egészen mások lesznek, ha valaki meg is méri, akkor rögtön kiderül. A ragasztózott huzalokat, és a hozzá tartozó technológiát, igényes munkáknál, kifinomult hangszóróknál semmivel nem lehet pótolni, és ezt csak olyan helyen használják, ahol gyártanak is hangszórót. Összesen két opció van így országon belül, ahol foglalkoznak magánemberekkel is, és nem hatalmas sorozatokat gyártanak bérmunkában.

Még ha én javítom, az eredetihez legközelebbi módszerrel, akkor is mindkét darabot érdemes ugyanúgy, ugyanolyanra megcsinálni, hogy ha változik, mert változni fog, akkor legalább egyformán tegye. Illetve bontás után azért lehet, hogy érdemel egy pille cserét is, mert az idő-használat-szétszedés nem használ azoknak sem, és a központosság-engedékenységprofil egyáltalán nem lényegtelen dolog. Még középtartományban is hat.
(#) granpa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Én azé' figyelek: 0.35-öshuzalt írt (nem ezüstözött-aranyozott, elvarázsolt), a lengőcséve a 0.15-ös falú, s a "msteve" által ajánlott gyantával a kb. eredeti állapot elérhető.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Elnézve az adatait az biztos jó lehet a belső ragasztásokhoz, de engem most inkább a membránszél érdekel. Ahhoz valami olyan kell ami valamennyire rugalmas marad, és később könnyen eltávolítható.
Nem tudom hogy a Videotonnál mi(ke)t használtak régen, de ez egy álom. Féltem tőle hogy hogy fogom leszedni, de a kosárról egy mezei ívelt élű késsel simán lekapargattam fémtisztára. Ez valami olyasmi lehetett mint a palmatex, a színe ugyanúgy sárga, de nem volt úgy kikeményedve. A membrántól még jobban féltem, arról meg simán kézzel körben leszedegettem. Ez valami más anyag volt, némileg még most is ragad, érzésre mint a hígított kátrány. De lehet hogy csak az elporladt szél volt ilyen ragacsos. Kétszer-háromszor végigmentem rajta, majd amikor már úgy éreztem hogy nincs rajta maradvány, akkor finoman háromszor körbementem rajta csiszolópapírral. Tökéletes lett a végeredmény, központosítás után konkrétan ragasztható. Csak tudnám mivel, mert amik nekem itthon vannak azok csonttá keményednek, meg talán még a habszélt is oldják. Lehet hogy megpróbálom a színtelen szilót, bár lehet hogy az is megmarja. Illetve emlékeim alapján nem, mert nagyon régen azzal kentem meg egy habszélt amibe belenyomtak egy csavarhúzót.
(#) andras99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 1
 
Szilót semiképp ne használj, otthoni körülmények között talán a Palmatex a legjobb megoldás.
(#) P_Laszlo válasza granpa hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Mindegy, ugyanaz vonatkozik rá, sosem lesz olyan a hangszóró sima Z-s huzalokkal, mint az eredeti volt. Jelentős, mérhető különbségek lesznek.
(#) Gery78 válasza msteve hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Hol lehet beszerezni kis mennyiségben ilyen ragasztót? 1kg az nagyon sok nekem, valami kis tubusos kiszerelés létezik ebből?
(#) granpa válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
P.ü. ment.
(#) sound.man válasza msteve hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Mivel higítottátok az Aralditot? Tekercselésnél is?
(#) Gery78 válasza msteve hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Most jutott eszembe még egy kérdés: A lengő beragasztása után a kivezetőket is rögzíteni kell. Ezt a műveletet milyen ragasztóval érdemes csinálni? Előre is köszi!
(#) P_Laszlo válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Az már nem szól. Nem azon fog múlni. Pálmatex is nyugodtan mehet.
(#) msteve válasza sound.man hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
A tekercs hordozó papir impregnálásához egyszerű nitrohigitóval higitottunk.
Tekercseléshez nem kell higitani.
(#) msteve válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Ezt a huzalt ha jól emlékszem az Elektrisola gyártja.
Egyszerű lakkozott rézhuzal,egy alkoholban oldható ragasztó bevonattal.
Csak technológiai oka van annak hogy a hangszórógyárak ezt használják,azért mert a tekercsek nagy mennyiségben készülnek.A huzal átmegy két görgő között,ahol alkoholt visznek fel rá.Ettől a ragasztó meglágyul,és összefogja a meneteket addig,amig egy kemencében véglegesen rá nem égetik.Nem nagy ördöngősség,ettől még sima rézhuzal.
Ha minden igaz,kapható az Elmatitnál.
De egy-egy darab elkészitéséhez felesleges ilyet használni,sokkal kezelhetőbb a 2k ragasztó...
(#) msteve válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Én azért veszem nagy tételben,mert sokat használok,és igy olcsóbb.
Gondolom kapható tubusos kivitelben is.
Ha eljössz érte,tudok adni belőle...
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) teglascs hozzászólása Nov 28, 2016 /
 
Sziasztok,
autós hangszórót szeretnék ilyen dugóval összekötni.
Az lenne a kérdésem, hogy a hangszóró keskenyebbik/szélesebbik csatlakozóját (kétféle méretű csúszósaru megy rá) a képen látható dugó lapos/kerek érintkezője közül melyikre kell kötni?
Tehát pl. a keskenyet a kerekre, vagy a laposra?
Köszi előre is a megoldást!
(#) reloop válasza teglascs hozzászólására (») Nov 28, 2016 / 1
 
Szia! Keskenyet a laposra!
Ez akkor helyes, ha 1,5V ceruzaelem negatív a dugó laposra - pozitív a hengeresre és a membrán kifelé mozdul el.
(#) teglascs válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Ó, tehát még ki is tudom próbálni...
Köszönöm!
(#) Gery78 válasza msteve hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Hát gondolom, hogy sokat használsz, ha napi szinten 8-10 hangszórót megjavítasz. Ma elkészült a baba, amire el tudom majd készíteni a tekercset. Egy kedves kollégám elkészítette nekem az esztergáján. Hová kellene eljönnöm hozzád?
(#) msteve válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Írok privátban...
(#) Paragulis79 hozzászólása Dec 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Javíttatni szeretnék egy hangszórót. Ki tudna ebben segíteni itt?
Ha a membránt piszkálom csak akkor ad életjelet. Akkor is recseg.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) msteve válasza Paragulis79 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Szia,keress meg...
(#) vzoltan87 hozzászólása Dec 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy Panasonic SA-AK47-es minihifim. Az egyik hangfal mélynyomója megadta magát, és szeretném tudni, hogy javítható-e, vagy megéri-e javítani. Ahogy hátszik is, a peremnél van a probléma. Érdekes módon a másiknak semmi baja. Érdemes lehet párban cseréni?
Érdekelne, hogy lehet-e hozzá peremet kapni, milyen anyagból kell hogy legyen, kell-e spéci ragasztó, stb.

Szerintetek mi lenne az ésszerű megoldás?
Előre is köszi!

ez jó lehet?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) Action2K válasza vzoltan87 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Szia!
Ha jól látom a méreteket, akkor megfelel hozzá. Igen, érdemes párban cserélni, pláne, hogy párban küldik a javító készletet. Viszont a központosításra figyelni kell!
Egyébként Magyarországon is kapni peremet, 3-400 körül darabja, csak arra esetleg rámegy a postaköltség, ha nem tudsz a helyi villamosságiba elsétálni. Viszont ha igen, akkor akár csak az egyiket elég most megcsinálnod, ha nem akarsz többet költeni rá.
Ragasztónak univerzális fém - papír - gumi - műanyag... ragasztót használhatsz.
Hogy hogyan csinálod, mit mivel ragasztasz először össze, hogyan központosítasz, hogyan préselsz... kézügyesség, leleményesség, gyakorlat, tapasztalat kérdése.
(#) Ge Lee válasza vzoltan87 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Megrendeled mindkét hangszóróhoz a széleket, elbattyogsz egy festékboltba, ott kapsz Pattex Palmatex ragasztót kisebb kiszerelésben is, tubusban, kb. akkora mint a piros arany vagy a mustár, van kisebb meg nagyobb is.
A régi széleket kézzel le lehet kapargatni a membránról szinte teljesen, a végén körbe mész a helyén néhányszor finoman csiszolópapírral. A kosárról én egy ívelt végű késsel kapartam le, majd legvégül nitrohigítóval lemostam. Aztán fogsz egy fültisztítót, belemártod szintén nitrohigítóba, és a porvédő sapkát a pereménél körben elkezded beecsetelni vele, persze óvatosan hogy a higító ne folyjon le a kivezető szálig és ne oldja fel annak a ragasztóját (én fel is fordítottam). Kell hozzá némi türelem meg 2-3 perc, utána úgy meglágyul a ragasztó hogy egy tapétavágóval simán ki tudod emelni, feszegetni sem kell. Persze ez az egész attól is függ hogy milyen ragasztót használtak a gyártás során.
Utána mezei A4-es papírból vágsz olyan 5-6 centi széles csíkot, és tekersz belőle csövet, amit beledugsz a cséve és a vas közé, központosítva ezzel a membránt (hogy mekkora a légrés, és hogy hány menet papír kell azt látni fogod, mert vagy nem megy bele, vagy már lötyög az egész, általában 2-3 menet, az a jó ha a papír enyhén beleszorul).
Utána az új szélet a helyére illeszted, körben megkened ragasztóval a belső felét, és nyomkodod amíg megszárad. Ha megszáradt utána a külső felét is és kész. Itt nem szabad a használati utasítás szerint használni a Palmatex-et, mert ha már száraz a ragasztó és utána nyomod oda, akkor azt már többet nem tudod megmozdítani, igazgatni.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 29, 2016 /
 
Sziasztok. Van kèt eredeti Celestion Greenback hangszóróm. Ajàndèkba kaptam őket. Az egyiknek a vezetőszála szakadt, ès ha egy helyen megmozgatva a membránt kicsit súrol. A vezetőszálat elvileg tudom pótolni. Van egy hulladék hangszóróm. A problémám a központosítás. Illetve nrm tudom a lengőcséve nem-e sérült? Multiméterrel 8,4 Ohmot mértem, ez jó érték? A másik hangszórón 7,2 Ohmot mértem. Az is súrol, de nagyon. Tudom ezt javítani házilag? Finmországban vagyok, ès még nem találtam helyi szakembert.
(#) msteve válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
A 8.4 ohm kicsit soknak tűnik,de lehet az oxidált bevezető szál miatt mérsz ennyit.
Ritkán sérül a cséve ennél a hangszórónál,szerintem csak központositási problémája van.
Mennyire mersz belenyúlni?
Következő: »»   76 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem