Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1943 / 2484
(#) Massawa válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
50 Hz-s bugás nem lehet a kiszáradt kondik jelensége, mert az elektronikában nincs 50Hz csak 100 (egyenirányito). Lehet, hogy az ment tönkre vagy az egész tápegység a trafoval együtt) Esetleg belül leszakadt valamilyen földelés, de a potiig minden rendben látszik, mert ha azt letekered akkor nem bug. Szoval a poti elötti részben kell keresni a bajt. Sajnos nem ismerem a cuccot igy tovább nem tudok segiteni.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Olyan mintha maga a szabályzó panel adná ki ezt a hangot...bár fura,hogy ha lehúzom róla a végfok bemenetét akkor is zúg...bár még ezen kívül jó pár kábellal össze van kötve a két vég panel.Potméterek rendben, ebben még mechanikus a hangerő egy motoros poti viszont ha a távirányítón mute-zom akkor nem tudom mit kapcsolhat ki de akkor is megszünik a zúgás. Ha teljesen lehúzok minden bemenetet a fő panelról tehát rca-ktol a szabályzó panelig onnan pedig a végfokokig akkor még erősebben zúg,és nullára letekert potinál mielőtt elhallgatna elég hangos össze vissza hangot ad.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) robi12ster válasza steelbird hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Megnéztem.sokkal jobb. Belinkelek egy videot: https://m.youtube.com/watch?v=pqVuknlHJRY itt egy kondenzátort forrázzanak a tápegység után. Valami szűrő? Tudnátok segíteni?
(#) Flatlander válasza Massawa hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Újra forrasztottam a kisfeszültségű részt,ahogy csatlakozik az ac a panelra. ez a rész egyben van a mély végfok paneljével.annyit sikerült elérnem,hogy ha a jel kábelt lehúzom a végről akkor tökéletes csendes ahogy kell,viszont ha újra bekötöm zúg... Valamint a trafó is eléggé forrósodik... lehet átalakítom és kap egy kis trafót ami a szabályzó panelt hajtja és majd az kapcsolja be a nagy trafót mert nem tetszik ez a folyamatos áram alatt lét...főleg ha ennyire meleg a semmitől...
(#) Massawa válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Lehet, hogy a trafo zárlatos és emiatt melegszik meg zug.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 23, 2017 /
 
Sziasztok! Valaki megépítette ezt a kapcsolást? TIP127 és TIP 122-vel működne-e? Próbáltam egy online szimulátorba, fura dolgokat csinál.Bővebben: Link
Én 2x24VAC 300VA trafóról szeretném használni.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017

semajv6.jpg
    
(#) Flatlander válasza Massawa hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
De attól működne hibátlanul? elég sokat volt kissebb összejöveteleken így használva semmi gondja nem volt... Egyébként úgy néz ki megvan a hiba... a végfokpanelt ha mozgattam hol nagyon hol semmit nem zúgott a mély... találtam az icnél egy nem biztosnak tűnő forrasztást rámelegítettem és elég jó.Ezen kívül mivel kiszedtem a dobozból ha a bemeneti árnyékolt kábeleket okosan rendezem a többi hangszóróbol is megszünik a zúgás szinte csak a szokásos "fújás" marad.Remélem egy kis árnyékolással jó is lesz,legalább is ha már nem hallani zavaróan akkor megfelel
(#) Massawa válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Ha csak valami kisebb menetzárlat van attol még müködhet meg bughat is. Idövel majd jobban tönkre megy.
Ezt innen a távolboĺ már nehéz megmondani. Mint korábban irtam a földeket összekötéseket kellene végignézni. Ezek szerint mégiscsak babrált valaki már valamit a cuccban.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Szia! Működőképes, de nem sok benne a köszönet. Ennek a Canopus kapcsolásnak a kompozit darlingtonjai helyére tedd be a TIP párost! Sajnos a rajz jó példa arra, hogyan ne építsük be a nyugalmi állító potit, de remélem ezt a részt magad is rendbe hozod, illetve szívesen segítek, ha igényt tartasz rá.
Nagyon kellemes erősítő kerekedik belőle
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
A szubládába szerelt elektronika sajnos szeret szétrázódni.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Megtaláltam a rajzot, amit ajánlani szeretnék Bővebben: Link
(#) mc-4 hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Erősítő projekt trafó részénél tartok. Az eredeti kivitelezés dual monó egységre épül. Gazdasági szempontból előnyösebb egy nagy trafót vásárolni. Az eredeti 2db 230/2x35V 225VA, nagy trafó 230/2x35V 600VA, a trafó után indulna meg a dual monó rész csatornánként.
Rejt valamilyen buktatót az egy trafós kivitelezés?
Köszi a válaszokat!
(#) pinyó39 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szentgy..... Laci kézírásának tűnik ha jól látom?
(#) Beringer 600 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szia!
Én pár éve meg építettem,de ha rám hallgatsz nem kezdesz bele.Nagyon nem szép hangja van,szólni szól,meg minden,hidalni is lehet de sokat ne várj tőle.
(#) reloop válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Sajnos nem ismerem a szerzőt. Ettől még jobban sajnálom, hogy ilyen kevés belőle az utánépítés, pedig sok sztárolt kapcsolással veszi fel a versenyt.
(#) Linegekko hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne fázisfordítással kapcsolatban. Lenne egy készülő Fetes végfok amit szeretnék eleve invertáló kimenettel készíteni. Az alap kapcsoláson ha az elején a T1, T2 Kollektor alatti ellenállásoknál felcserélem bekötést, invertálva lenne a kimenet?. A rajzon pirossal odafirkálta.
Működhet?
Ha nem működne van ötlet hogyan tudom megoldani?
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
A canopus rajzhoz nincs 1K trimmerem, csak 2K, illetve R10-R11 nek csak 100K ellenállásom van. C2 és C3 kondenzátoroknak milyen feszültségtűrésüt tegyek? Ha jól látom a bemeneten egy LPF van, R1-nek 220R, és C1 nek 470pF-et találtam itthon. BC556 és BC546 helyett, az egyik csatornához BC 238 és BC308 illetve a másikhoz S9014 és S8050-et találtam. R6 62k helyett csak 68Kkt találtam. Ezekkel az alkatrész módosításokkal működne-e?
(#) reloop válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Ezzel pozitív visszacsatolást hozol létre, tehát nem jó. Töröd még a fejed, vagy szabad a gazda?
(#) Szabi1 válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Miért nem használsz egy egyszerű fázisfordítást műveleti erősítővel?
(#) Linegekko válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Szabad a gazda! jöhet a megoldás!
(#) djcaveman válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
T1 - T2 bázisainak a megcserélése?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
(#) steelbird válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 24, 2017 / 2
 
Ez még messze jár...
Az erősítőre tekints úgy, mint egy fekete dobozra.
A doboz Jó nagy (elvileg végtelen, vagy közel végtelen) erősítéssel rendelkezik és a megfelelő működést és erősítést külső tagokkal, ún. visszacsatoló hálózattal állítják be.
A visszacsatoló kör alkatrészei a szóban forgó végfok rajzon az R20, C14 és az R6, C3, C4 alkatrészek.
Van két bemenete a végfoknak, a fázist fordító bemenet a T2 bázisa (Invertáló bemenet, rajzokon "-" a jele általában) és a fázist nem fordító bemenet, ami a T1 bázisa (Nem invertáló bemenet, rajzokon "+" a jele általában)
A fekete doboz helyére tehetsz akár egy műveleti erősítőt is, és már el is érkeztünk ehhez.
Ami számodra fontos most, az a Nem invertáló és az Invertáló alapkapcsolás.

UI: Ez Linegekko -nak ment..
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
(#) Linegekko válasza steelbird hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Akkor a bemenetet a T2 bázisára adom a bemenetet meg test re húzom?
(#) steelbird válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Alakul...
Csak a bemenetnél úgy kell kialakítani a visszacsatoló kört, ahogy azt az invertáló alapkapcsolásnál látod és be kell állítani a pontos, egyforma erősítést az alapkapcsolásoknál látható képletek segítségével.
(#) reloop válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 24, 2017 / 2
 
Kézenfekvőnek látszik, hogy az R6 1k-s ellenállást elvesszük a testről és ott adjuk be a jelet, természetesen ennek megfelelően alacsony kimeneti impedanciájú jelforrásról.
Ez mindaddig jól is működik, míg ezt a bementet véletlenül szabadon nem hagyjuk, vagy 1k-nál lényegesen nagyobb ellenállással (például egy 10k-s hangerőpoti) nem zárjuk le. Az így kialakuló igen szoros visszacsatolás a differenciálerősítőt túlvezérelné és menthetetlenül gerjedne az erősítő, ami rendszerint a teljesítménytranzisztorok megsemmisülésével végződik.
Erre a megoldás, hogy R6, C3-4-et meghagyjuk és egy másik, ugyan ilyen tagon visszük be a jelet az erősítőbe.
(#) krisz69 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
C11-13 at érdemes nővelni a FEtek számával arányossan ? Gondolok itt arra 2 -2Fetnél van 100-100uf . Pl:4-4nél 220uf-220uf re ??
(#) Linegekko válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 / 1
 
Köszönöm ezt a leírást!
Gondolom az erősítő karakterisztikája így eltérne a módosítatlan oldaltól. Minden esetre kipróbálom, egy próbát megér. Ha nem lesz jó akkor marad az IC-s megoldás.
(#) reloop válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Mielőtt megtippelném, hogy hídkapcsolás készül, áruld el mi a kísérlet célja! Lehet egészen más út vezet a célhoz.
(#) Linegekko válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Hídkapcsolás a cél. Ha lehet szeretem elkerülni az előfokot. Ha tudna végfok szinten invertálni akkor nagyon egyszerű dolgom lenne. Egy gyári hídkapcsolású előfokot visszarajzoltam és nagyon bonyolult volt. Igaz figyelte a kimenetet, de zajos is volt. 3 db 8 lábú volt benne.
Gondoltam arra hogy a keverőről szimmetrikus kimenetről hajtani. De nem mindegyik keverőmnek van teljes értékű szimmetrikus kimenete.
100V os kimenet lenne 2db 50V kimenetű-os 8ohm-os végfokkal.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 24, 2017 / 2
 
Az említett kapacitások növelésétől nem várok különösebb eredményt.
Ami itt nagy dobásnak számítana, az R21 és R22 helyén az Ut-nél 8-10V-tal magasabb tápfeszültség bevezetése.
Következő: »»   1943 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem