Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   165 / 269
(#) mulderx hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Valahogy igy kell majd kinezni a kesz megatronnak.

file.jpeg
    
(#) Attilawap hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Ez a megatron végül is a terminátor nevű kereső egyik változata? Ennek a beállításához kell oszcilloszkóp?
(#) mulderx válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Terminatornak a legujabb valtozata, oszcilloszkop biztos kell hozza, mar csak a fej miatt is.
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Azért mielőtt pénzt és időt szánsz rá járd körbe alaposan, fórum hozzászólások, tesztek videók stb. A youtube-on megnéztem egy T3-as levegőtesztet, az alapján nem nagy szám, még egy TGSL is jóval érzékenyebb. Kérdés hogy a terminator 3 mennyit csiszolódott mire megatron lett belőle.
Ebben is tetszenek a jó nagy elkók ahhoz a néhányszor 10mA-es fogyasztáshoz. Olyan "oroszosan" méretezve, legyen benne anyag bőven.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
tesztek túl jók, sőt inkább hihetetlen a számomra, hogy csatasorba lehet állítani egy felsőbb kategóriás géppel "mélység terén"
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Ha ezek talaj és nem levegőtesztek akkor jó, mert az egy dolog ha levegőben tud 50-60 centiket egy érmére, földben lehet hogy a fele sem lesz.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Ha egy IB kereső 5-10mA fogyaszt, attól ne várjatok a földben eredményt. Itt egy viszonylag
nagyobb teljesítményű (25-30mA) TX oszciról van szó, a 32 Ohm emitter ellenállás is erre utal.
(#) mulderx válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Pár infó, orosz tudásom nincs, úgy hogy hagytam így. Akit ért hozzá az tudja mit jelentek a számok így is, de ez egyáltalán nem tükrözi a végleges értékeket ahogy olvastam.

Амплитуда 12 вольт,~13,67V, RX- mH 1.661, om 4.6 ,
TX- mH 1.655 , om 4.9,
Hz - 8.00
потребление генератора 6V- 22.8mA
потребление прибора без звука- 34,9 mA
потребление прибора со звуком- 55 mA
6,8 нога МС2- 120mV
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) mulderx hozzászólása Júl 4, 2014 /
 
Megatron lengetés közben, 5 videó:

1
2
3
4
5
(#) Bu13 válasza mulderx hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Köszönöm!
Ezek az adatok beszédesek. Az pedig, hogy milyen lesz a végeredmény, majd meglátjuk.
A pénzről csak annyit, hogy az alkatrész nem kerül többe mint 3-4 doboz cigaretta. Tegnap este összeraktam az oszcit, pontosan 30vpp mérhető a 220n kondi lábain, és még nagyobb fémekre sem változik a méret.
(#) Bu13 válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Összeraktam az első Mc2 IC-t. A fej nullázás után a kimeneten 0.8v tökéletes szinusz jel van.
a kimenetén egy 20Ft érmét már 6-7 centiről jól láthatóan érzékel. A kapukat nem kötöttem párhuzamosan.
A C50 trimmerrel a kimenő jel fázisát lehet állítani.
(#) mulderx hozzászólása Júl 4, 2014 /
 
Kondiknál szerepel [лучше с маркировкой МПО] valami típusra utalhat, de melyikre? Próbálom összerakni a listát, de a cirill néhol értelmetlen.
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Megkopott már az orosz tudásom, de az MPO az magyarul is MPO. A fóliakondik egy adott típusa. Detektorba, akármilyen is legyen 3 fajta kondit érdemes rakni, elkót, fóliát illetve SMD-t, utóbbiból az X7R anyagú az egyik legjobb.
Mivel itt nincsenek extrém igénybevételek a fóliakondi bármilyen típus lehet, ami feszültségtűrésben megfelel és elfér az adott helyen. Méretben az MKT a legkisebb, ezért azokat szokták használni. Az MPO is ennek egy típusa.
Egy kis kondi infó, meg még egy.
(#) Bu13 válasza mulderx hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Ez egy 1000pf 2.5% kondi, lehet styroflex, vagy a Ret-nél FKP-2 rendelési szám: 11-04-35
kb 20 Ft. Szintét ott kapsz SMD 4u7 kondit is, CC1206 sorozat rend. szám: 93-02-82
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Talán NPO ra gondoltál? Ez 0.25% indul és 5% fejeződik be. Az X7R már 10% Tűrésűek.
(#) mulderx hozzászólása Júl 4, 2014 /
 
Köszi mindenkitől, így már érthetőbb. Webshopok terén amúgy is gond van, mert egy helyről képtelenség mindent megrendelni, nem is értem filléres dolgokból miért nincs mindenből legalább pár darab
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 8, 2014 /
 
Tetszik ez a műveleti erősítő nélküli megoldás, a szelekciója is egész jó link1, link2. A nyákrajzot viszont nézd át mert láttam benne hibát.
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Bu13 és dexter is neki állt úgy tudom, megvárom mi lesz a a vége, mert nem egy bonyolult szerkezet, ha nekik sikerül akkor neki látok én is. Tapasztalt építők, ha hiba van remélem majd tudatják a fórumon
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Átnéztem az egészet, nem hibák vannak benne hanem eltérések. Egy két alkatrész pozíciószáma van csak elírva, meg hiányzik egy SMD hidegítő kondi, és az alacsony akkufesz jelzés nem MC4-el hanem 2db tranyóval van megoldva, ha lecsökken 7,2V körülire az akku, akkor kigyújtanak egy ledet.
A nagyobb kapacitású elkók makróit kellene még kicserélni mert alapból is nagyobb lábtávolságúak mint kellene, illetve kapacitásban is jóval nagyobbak a szükségesnél. De ebbe már nem tudok belenyúlni, mert nincs olyan 6-os layoutom amit rendesen tudnék használni, az orosszal javítgattam bele. Visszakonvertálni ötösre meg már miért is lehetne...
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Kisebb eltérések lehetnek, mert a kapcsolási rajz 2013-as, nyákrajz viszont 2014-es. Módosítottak akufesz területén + valami smd-ről írogatnak, de nem értem sajna.
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
A rajz a terminátorokból, leginkább a pro-ból lett továbbgondolva, kacagtak is rajta hogy az amiknak miért nem jutott ez eszükbe évtizedek óta a tesorokban. Egyébként a rajz egyezik az egyik nyáktervvel azt a néhány eltérést leszámítva, mert teljesen átnéztem az egészet, alkatrésztől alkatrészig.
Csináltak hozzá olyan nyáktervet amin már SMD ellenállások vannak, teljesen SMD-re is meg lehet csinálni de annak nem sok értelmét látom.
Amin szerintem még érdemes lenne módosítgatni az az adó mert csak 6V tápfeszről van hajtva, meg a vevőtekercset meg lehetne próbálni kétszer háromszor annyi menettel megtekerni, mert ugyanannyi menetszáma van csak mint az adónak. Meg ki lehetne próbálni hozzá egy koncentrikust is, a terminátorokhoz csináltak valahol.
(#) deexteer válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Kék nyíllal megjelöltem amit módosítottam, sajnos most nincsen időm átnézni a teljes rajzot, de ha megjelölöd vagy leírod, akkor megcsinálom.

nyák
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Közben nekiálltam én is, megtaláltam a progit a mail-jeim között amit még régebben kaptam. Ez most teljesen kész van, egyezik a rajzzal és meg is van fordítva, tehát az alkatrészoldal van most felül ahogy kell. Még annyi van hátra hogy valamelyik irányban meg kell nyújtani mert csavarhelyeket nem raktak bele.
Amin még variálnék az az adó táplálása. Csináltak egy stab IC-vel 6V-ot és erről megy az adó. Ez semmi másra nincs is használva, tehát erre a 6V-ra semmi szükség, sokkal jobb megoldás ha a 9V-ról megy közvetlenül egy áramgenerátoron keresztül. Az stabil árammal látja el a tápfesztől függetlenül, nem mellesleg az adójel is nagyobb lesz, ha nem is sokkal.
De előbb legyen egy működő kipróbált szerkezet, aztán lehet majd módosítgatni, feltéve ha van értelme.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2014 / 1
 
Az áramgenerátoron jelentős feszültségesés keletkezik, félvezető+ figyelő ellenállás. Akkor már sokkal jobban jársz, ha a 2db 100k ell. cseréld ki 2db 68k ra, így marad a stab fesz is.
Az áramgenerátor nem ad stabil feszt, az mindig követi a 9v változását.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Feszültség a rajta átfolyó (beállított) áram függvényében esik. A 100k-k cseréjével nem vagy előrébb, nagyobb fesz kell. Így van 30Vpp úgy meg lenne 45 a 9V-ból, legalábbis a szimulátor szerint ha nullának veszem a tekercsek ellenállását.
Az adónak nem is kell stabil fesz. Ingadozni nem ingadozik mert nem pufferelt és egyenirányított 50Hz-ről tápláljuk hanem akkuról. Az áramfelvételhez képest pedig annak a belső ellenállása sem nagy, nem folyik nagy áram az oszcillátor működése közben, azaz elenyésző feszültség esik az akku belső ellenállásán. Ha fúrógépet hajtanánk róla akkor nyilván más lenne a helyzet.
A hosszú idejű feszültségcsökkenés (akku merülése) sem gond, a fázis attól nem fog drasztikusan elmászni, de ennyitől még a freki is alig. De lehet akár 12V-ról is táplálni és 10-re stabilizálni.
Mondjuk megnéztem egy AKA-Megatron videót, ott az utóbbi sokkal messzebbről jelezte a ferrit melletti tárgyat, lehet hogy pont a kisebb adóteljesítménye miatt.
(#) Bu13 hozzászólása Júl 10, 2014 /
 
Ha a 9v 7 voltra esik, akkor még a 6v stabil, de ha 7 voltot áteresztetsz egy áramgenerátoron, abból már nem lesz még 6 volt sem.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
(#) mulderx hozzászólása Júl 11, 2014 /
 
Valakinek sikerült működésre bírni a Megatront?
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Működésre? Hol van az még... Nekem speciel időm sincs rá, meg huzalom sincs a fejhez, de annyi időm volt hogy rendbe tegyem a nyákot meg megnézzek egy csomó videót, és olvasgassak.
Ezek alapján érdemes még a triót is megnézni, a teszteken legalább olyan érzékenynek tűnik mint a megatron, illetve nekem még stabilabbnak is. A trió a nagyobb távolságból is kellő dinamikával hozza az érmét, a megatron már gyengébbel. Illetve a talaj feletti lengetéskor meg se nyikkan csak ha találat van, a megatron meg gyakran nyekereg. Persze elég nehéz videók alapján véleményt mondani, mindkettőt kézbe kellene venni. Az viszont biztos, hogy a terminátor változatok közül ez a kettő a legjobb, legkiforrottabb, és mindkettő nagy DD-vel jó igazán, a kis 20cm-es koncentrikus fejekkel nem.
Ezeknél nincs gond a nagy DD-vel sem mert nagyon jól szelektálnak, szemetesebb helyen is jól lehet szedni velük, nem kell kisebb fejet használni.
Nekem a GEB áramkörük is egész jónak tűnik, sok gyári készüléknél is jobbnak, erről is vannak videók.
Azt sem hagynám figyelmen kívül, hogy olyanok is foglalkoznak vele akiknek már volt cibolájuk, lobojuk, stb.
De be kellene regelni a fórumra és diskurálni Jatagan-nal, vagy megépíteni mindkettőt és kipróbálni, a fej ugyanaz.
(#) mateatek hozzászólása Júl 12, 2014 /
 
Készítettem egy számomra érdekes gépet. A vevőerősítő erősítése fokozatmentesen állítható 80 és 550-szeres erősítés között. Érdekes, hogy míg az erősítés növelése levegőben folyamatosan hozza az eredményt, addig talajban ez nem így van. Talajban az erősítés növelése egy darabig javulást hoz, majd egy max mélység elérése után az érzékelési mélység csökken a további erősítés növelése után. Ámbár, ez lehet talajfüggő is. Eddig csak egyféle talajban tudtam kipróbálni. Mindenesetre a kertben az egy éve huszonegy-két centire elásott egy forintost megtaláltam vele
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Jó lenne közben látni, mi is történik, lehet például, hogy bezajosodik, torzít, fázist tol vagy gerjed, amikor a talaj is belejátszik. Meg tudnád nézni szkópon élőbebn, akár lehetne egy kis koaxkábeles mérőcsatlakozót kivezetni.
Következő: »»   165 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem